Povežite se s nama

Međimurje

“Naš mali kaj”: od malih nogu čuvaju kajkavštinu i kulturnu baštinu

Objavljeno:

- dana

Osnovna škola Mursko Središće bila je u četvrtak, 15. studenoga, domaćin 15. smotre zavičajne riječi „Naš mali kaj“.

Cijelog dana odvijale su se aktivnosti s ciljem očuvanja kajkavštine i kulturne baštine sjeverozapadne Hrvatske.

Aktivnosti

U prijepodnevnim satima učenici viših razreda sudjelovali su na radionicama koje su vodili iskusni učitelji, profesori i stručnjaci za određena područja te vanjski suradnici.

Učenici su sudjelovali u brojnim radionicama, jezičnom kvizu, glazbeno-literarnoj večeri…

Učenici su mogli birati jednu od 15 ponuđenih radionica, a to su bile: jezična, glazbena, etnografska, folklorna, dramska, keramičarska, animatorska, fotografska te radionice izrade web dizajna, zvuka, monotipije, videa, starih igara, kao i orijentacijskog trčanja te radionica „Pošli mi reč“. Nakon uspješnog rada, vrijedni su učenici ostalima predstavili svoje uratke.

U sportskoj dvorani odvijao se jezični kviz „Smo kaj pozobili?“. U kvizu je sudjelovalo sedam ekipa po tri člana koji su pokazali zavidno znanje u poznavanju jezične i kulturne baštine. Prvo mjesto osvojila je OŠ Sveti Martin na Muri, drugo OŠ Mursko Središće, a treće OŠ Donja Dubrava.

Popodnevne aktivnosti započele su u Gradskoj knjižnici u Murskom Središću, gdje je otvorena fotografska izložba na temu „Kniga živij“. Na natječaj je pristiglo 30 radova iz 10 škola, a autori su mogli prošetati izložbom s Davorom Žerjavom, predsjednikom Prosudbene komisije, i kratko razgovarati o svakoj fotografiji.

U večernjim satima u Centru za kulturu „Rudar“ održana je glazbeno-literarna večer na kojoj je sudjelovalo 16 škola. Svoje su literarne radove predstavili „mali pesniki“, a glazbene ljepote svoga kraja pjesmom je prezentiralo šest učenika. Osim međimurskih i jedne podravske škole, na natječaj se prijavila i OŠ Grad iz Slovenije, a u ulozi promatrača i učenici Dvojezične osnovne šole I iz Lendave. Time je posljednji dan Mjeseca hrvatske knjige OŠ Mursko Središće posvetila svom „kaju“, a sve s ciljem da se kod učenika probudi svijest o potrebi čuvanja materinskog jezika.

Međimurje

Rotary klub Prelog ove subote organizira tradicionalnu Kestenijadu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U subotu, 30. listopada, Rotary club Prelog poziva na tradicionalnu Kestenijadu.

– Drage prijateljice i prijatelji Rotarijanci i svi prijatelji Rotary-a, pozivamo vas da svojim dolaskom podržite akciju „Kestenijada 2021.“, koju Rotary club Prelog tradicionalno organizira svake godine. Članovi kluba pripremati će slasne, pečene kestene u originalnoj, rotarijanskoj pečenjari te osigurati ugodno prijateljsko druženje i pravi jesenski ugođaj te pritom nastojati skupiti sredstva za klupske humanitarne projekte – poručuju.

Kestenijada Rotary cluba Prelog će se održati u subotu, 30. listopada, od 9 do 13 sati, na Trgu Slobode, ispred Doma kulture u Prelogu. Uz predstavnike prijateljskih klubova, organizatori najavljuju i zanimljivo glazbeno iznenađenje.

Nastavite čitati

Međimurje

Kandidature za župana Međimurske županije podnose se do 11. studenoga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državno izborno povjerenstvo priopćilo je da će se prijevremeni izbori za župana i zamjenika župana Međimurske županije održati u nedjelju, 28. studenoga 2021.

Obrasci za postupak kandidiranja na prijevremenim izborima mogu se, počevši od 29. listopada, preuzeti s mrežne stranice Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr.

Prijedlozi kandidatura na prijevremenim izborima moraju prispjeti Županijskom izbornom povjerenstvu Međimurske županije najkasnije u roku od 14 dana od dana stupanja na
snagu odluke o raspisivanju izbora, dakle najkasnije do 11. studenoga, do 24:00 sata.

Županijsko izborno povjerenstvo Međimurske županije sastavit će i u lokalnim sredstvima javnog priopćavanja i tisku, na oglasnoj ploči i mrežnoj stranici Međimurske županije objaviti zbirnu listu pravovaljano predloženih kandidatura i to u roku od 48 sati od isteka roka za kandidiranje, dakle do 13. studenoga 2021. do 24:00 sata.

Sve obavijesti vezane uz provedbu prijevremenih izbora mogu se dobiti u Županijskom izbornom povjerenstvu Međimurske županije sa sjedištem u Čakovcu.

Dosad je svoju kandidaturu za župana istakao samo Darko Zver, poduzetnik i predsjednik Gradskog vijeća Čakovca, iz Fokusa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje