Povežite se s nama

Međimurje

Naši heroji: policajci koji su spasili mladića ih gorućeg automobila primili nagradu “Ponos Hrvatske”

Objavljeno:

- dana

– Nagrada kao nagrada. Jednog dana će stajati na polici i na nju ćemo svi zaboraviti. No, još dugo ćemo pamtiti stisak ruke i “hvala” koje nam je uputila majke mladića kojeg smo izvukli iz automobila. To je najveća nagrada – rekao je Dejan Kočiš, koji je zajedno sa svojim kolegama Marinkom Orsagom i Davorom Špoljarom jučer u Zagrebu primio nagradu “Ponos Hrvatske”.

Odmah u pomoć

Riječ je o nagradi koja se od 2005. godine dodjeljuje građanima iz cijele Hrvatske za hrabra i nesebična djela. Među dobitnicima za 2017. godinu su trojica međimurskih policajaca, zaposlenika Policijske postaje Prelog, koji su 15. veljače prošle godine iz automobila izvukla teško ozlijeđenog 18-godišnjaka i tako mu spasila život.

Uoči dodjele nagrade “Ponos Hrvatske” međimurski heroji još jednom su se prisjetili tog dana.

– S kolegom Orsagom vraćali smo se prema Prelogu iz noćne smjene kada smo ugledali dim, a potom i automobil koji je sletio s ceste i udario u stup u Svetoj Mariji. Odmah smo stali i krenuli prema automobilu čiji se motor zapalio. Vidjeli smo da je unutra vozač. Brzo smo pokušali otvoriti vrata, no vozačeva vrata je zapriječio stup, dok su suvozačeva vrata bila zaglavljena. Pokušali smo do vozača sa stražnje strane vozila, no nismo uspjeli. Na kraju smo nekako uspjeli otvoriti suvozačeva vrata i mladića izvukli iz vozila čiji je motor gorio – ispričao je Špoljar.

Igrom slučaja, naišao je i njihov kolega Kočiš, koji je odmah potrčao u pomoć svojim kolegama.
– Vatra se već dosta rasplamsala i postojala je opasnost da se požar s automobila proširi na banderu u koju je udario auto i obližnju kuću. Kolega Kočiš, inače viši vatrogasni časnik i dugogodišnji član DVD-a Donji Mihaljevec, u svom automobilu je imao manji vatrogasni aparat i odmah počeo gasiti vatru na automobilu – ispričao je Špoljar.
Međutim, mali vatrogasni aparat nije bio dovoljan. Kočiš je brže-bolje odjurio do DVD-po veći.

– Uspio sam samo “smiriti” požar na automobilu koji su do kraja ugasili vatrogasci iz Svete Nedjelje, koji su u međuvremenu stigli, zajedno s Hitnom medicinskom pomoći – ispričao je Kočiš.

Niz nagrada

Ozlijeđeni mladić nakon nesreće dobro se oporavio, no tko zna što bi se dogodilo da se trojica međimurskih heroja nisu u pravom trenutku pojavila na mjestu nesreće. Danas, gotovo godinu dana kasnije, ističu da su učinili ono što bi vjerojatno učinio svatko na njihovu mjestu.

– Razlika je samo u tome što smo mi obučeni za takve situacije – ističe Orsag.
Za svoju hrabrost međimurski policajci primili su zahvalnicu Općine Sveta Marija, proglašeni su najpolicajcima, a u povodu blagdana svetog Mihovila, zaštitnika policajaca, 29. rujna prošle godine primili su godišnju nagradu MUP-a koja se dodjeljuje najzaslužnijim policijskim službenicima. Ponosni su što će se i nagrada “Ponos Hrvatske” naći u njihovim rukama.

– Svojevrsna je to potvrda svega što smo dosad radili i učinili kao policijski službenici i poticaj za daljnji rad – poručili su međimurski policajci uoči dodjele nagrade.

Svi su ponosni, a kolege stalno pitaju kad će fešta!

Svoju priču o spašavanju mladića iz gorućeg automobila trojica međimurskih policajaca već su prepričala mnogo puta i nije im bilo teško još jednom prisjetiti se svih detalja. No, u razgovoru s njima smo doznali da to nije jedino herojsko djelo koje su učinili.

Bilo je još slučajeva u kojima su pokazali svoje veliko srce, samo što ti slučajevi nisu bili toliko medijski popraćeni, kroz smijeh priznaju skromni Međimurci. Zbog spašavanja mladića iz gorućeg automobila, na Dejana Kočiša, Marinka Orsaga i Davora Špoljara ponosni su obitelji, prijatelji i kolege. – Oni se posebno vesele i stalno ispituju kad će fešta – šale se dobitnici nagrade “Ponos Hrvatske”.

Međimurje

Čakovec: i ove godine besplatni autobusi prema grobljima u Mihovljanu i Nedelišću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Kao i ranijih godina Grad Čakovec je povodom nadolazećeg blagdana Svih svetih uveo posebne besplatne linije prema čakovečkom groblju. Autobus će voziti od subote, 30. listopada do utorka, 2. studenoga. U nedjelju, 31. listopada i ponedjeljak, 1. studenoga, autobus će na Gradsko groblje u Mihovljanu voziti pet puta dnevno.

Polazak s autobusnog kolodvora je u 9, 10, 11, 15 i 16 sati, dok je povratak u 10.20, 11.20, 12.20, 16.20 i 17.20. U subotu i utorak autobusi s kolodvora u Čakovcu polaze u 9, 11 i 16 sati, a povratak s Gradskoga groblja je u 10.20, 12.20 i 17.20.

Novost ove godine su linije za groblje u Nedelišću. U nedjelju autobus iz Čakovca polazi u 13.20, a povratak iz Nedelišća je u 14.40. U ponedjeljak prema Nedelišću voze dvije linije u 8.20 i 13.20, dok je povratak u 9.40 i 14.40. U utorak, 2. studenoga, autobus prema Nedelišću kreće u 13.20, a povratak je u 14.40.

Linije koje sa čakovečkog groblja u nedjelju, ponedjeljak i utorak polaze u 16.20 i na čakovečki autobusni kolodvor dolaze u 16.40, nastavljaju prema Nedelišću kamo stižu u 17 sati. Također, u ponedjeljak, 1. studenoga, autobus koji s čakovečkog groblja polazi u 11.20, vozi prema Nedelišću kamo stiže u 12 sati. Sve vožnje za građane su besplatne.

Nastavite čitati

Međimurje

Odluka na Gradskom vijeću Grada Čakovca: ugostiteljima subvencije za korištenje terasa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U društvenom domu u Novome Selu Rok održana je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca. Vijećnici su raspravljali i glasali o 11 točaka Dnevnoga reda, među kojima je bila i odluka o izmjenama i dopunama gradskoga Proračuna za 2021. godinu. U odnosu na prvobitni plan, ukupni je Proračun s 301,86 milijuna kuna smanjen za oko 15,77 milijuna na 286,09 milijuna kuna. Pritom je prihodovna strana smanjena za otprilike 5,5 milijuna kuna.

– Proračun je bio nerealno planiran s prihodima za koje se od početka znalo da neće biti ostvareni. Nakon preuzimanja dužnosti i snimanja stanja, utvrđen je ukupni minus od gotovo 95 milijuna kuna. Kako su ukupni godišnji prihodi gradskog Proračuna po osnovi poreza oko 85 milijuna kuna, mogli bismo godinu dana vraćati dugove i ništa ne raditi, što je nemoguće. Grad će ispoštovati sve valjane ugovorne obveze, no kraj proračunske godine najvjerojatnije ćemo završiti u minusu – naglasila je gradonačelnica Ljerka Cividini u uvodnom obrazlaganju, a rebalans je nakon kraće rasprave i usvojen većinom glasova.

Vijećnici su usvojili i odluku o izradi urbanističkog plana uređenja lokacije „Globetka – istok“. Riječ je o dijelu grada između Županijske bolnice i sjeverne zaobilaznice, istočno od Svetojelenske ceste, koja je najvećim dijelom neizgrađena, a na kojoj postoji interes za gradnju građevina socijalne i zdravstvene namjene. Planom uređenja omogućuje se komunalno opremanje te izrada projektne dokumentacije. Zemljište je u privatnom vlasništvu, a investitor planira graditi objekt namijenjen palijativnoj skrbi.

Vijećnici će dali i zeleno svjetlo za raspisivanje javnog poziva za prikupljanje ponuda za građenja građevina sportsko-rekreacijske namjene unutar sportskog kompleksa u zapadnom dijelu grada.

– Postoji potreba za dodatnom sportskom infrastrukturom na području Grada, a putem ovog poziva pokušat će se pronaći potencijalni investitori koji su na osnovi prava građenja spremni ulagati u sportske sadržaje – rečeno je na sjednici.

Prihvaćen je program potpora ugostiteljima na području Grada Čakovca koji su pogođeni mjerama uvedenim zbog sprječavanja širenja koronavirusa. Grad Čakovec subvencionirat će troškove poreza na korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa u razdoblju od 1. ožujka do 27. srpnja 2021. godine, kad su na snazi bile mjere ograničenja poslovanja.  Svaki ugostitelj koji zatraži i na to ima pravo, može ostvariti povrat cjelokupnog iznosa temeljem izdanih rješenja, a za lipanj i srpanj 30 posto iznosa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje