Povežite se s nama

Život i društvo

Naši ravnatelji i nastavnici spremni prihvatiti djecu iz Petrinje i okolice u svoje domove

Objavljeno:

- dana

Danas je u 8 sati održan virtualni ZOOM sastanak ravnatelja srednjih škola i učeničkog doma Varaždinske županije okupljenih u varaždinski ogranak Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, javila je Varaždinska županija.

Uz redovne teme, fokus sastanka bila je hitna reakcija i humanitarna inicijativa pomoći učenicima, roditeljima i kolegama ravnateljima srednjih škola Sisačko-moslavačke županije.

Predsjednica varaždinskog ogranka UHSR-a i savjetnica župana Čačića za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti Zdravka Grđan komentirala je zaključke radnog sastanka sa svojim kolegama ravnateljima: – Krizne situacije nitko ne planira no upravo sada moramo pokazati staloženost, zajedništvo, humanost i ponuditi konkretna rješenja. Cijela Hrvatska suosjeća sa Siskom i Petrinjom, međutim zagrebačko iskustvo iz ožujka ove godine pokazalo je i dokazalo svu sporost i neučinkovitost u zakonskim rješenjima na nacionalnom nivou. Pohvaljujemo spremnost mnogih pojedinaca, građana, udruga i institucija u instant prikupljanju humanitarne pomoći, prehrambenih i higijenskih potrepština. Međutim, svjesni smo da to nipošto nije dugoročno rješenje. Ljudi su ostali bez svojih domova ili su im ostale ruševine neadekvatne za normalan život. Iz tog razloga mi ravnatelji odlučili smo sve naše školske resurse staviti u funkciju i maksimalno otvoriti obrazovnu logistiku Varaždinske županije. Pod nazivom “Zajedništvo nema granica” organizirat ćemo prikupljanje donacija, prehrambenih i živežnih namirnica u narednom periodu te će svaka srednja škola dati svoj specifičan doprinos. Strukovna škola u izradi posteljine, namještaja, a Strojarska i prometna škola te Srednja škola Vinica će svojim teretnim vozila odvesti pomoć tijekom narednih mjeseci. Konkretno to znači da ćemo dati doprinos u opskrbi i najhitnijih potrepština učenicima i njihovih roditelja u obliku donacija preko komunikacijskih kanala s našim kolegama ravnateljima Sisačko- moslavače županije. Međutim, ono ključno što pokrećemo je inicijativa prihvata učenika s pogođenih područja u naše domove – u domove naših učenika i njihovih obitelji, naših nastavnika i u domove ravnatelja. Učenički domovi u Varaždinu i Maruševcu također otvaraju svoja vrata – naglasila je Grđan.

Mnogi smještajni kapaciteti su ponuđeni na raspolaganje diljem Hrvatske no u Varaždinskoj županiji će otvoriti i vrata svojih domova te pružiti učenicima sigurno i pozitivno okruženje te emocionalnu i ljudsku podršku. Naročito kada krene drugo polugodište, učenici moraju imati osnovne uvjete za učenje i život.
Svaki ravnatelj će odraditi komunikaciju sa svojim Vijećem učenika, Vijećem roditelja i kolektivom te pozvati na humanost i definirati koliki broj domova i obitelji možemo otvoriti za učenike srednjoškolce iz Sisačko- moslavačke županije.

Varaždinska županija u suradnji s Zavodom za javno zdravstvo osigurat će testiranje na COVID-19 za sve učenike spremne na život u našim obiteljima i pohađanje naših srednjih škola, dok država ne donese dugoročno rješenje.

Život i društvo

Novi Marof: gradi se autobusno stajalište u Strmcu Remetinečkom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof

Na području Grada Novog Marofa nastavljaju se ulaganja u podizanje komunalnog standarda.

Sporazumom Grada Novog Marofa i Županijske uprave za ceste Varaždinske županije zajedničkim financiranjem u Strmcu Remetinečkom bit će izgrađeno autobusno stajalište s nadstrešnicom.

Vrijednost zajedničkog financiranja radova izvanrednog održavanja odnosno izgradnje autobusnog stajališta u Strmcu Remetinečkom na županijskoj cesti ŽC 2050 je 232.957 kuna s PDV-om. Udio ŽUC-a je 75 posto, odnosno 174.717,75 kuna, a Grada Novog Marofa preostalih 58.239,25 kuna.

Izabran je najpovoljniji ponuditelj za izvođenje radova, Galdi Čurilovec d.o.o., a radovi bi trebali biti gotovi do 30. lipnja 2021. Radovi obuhvaćaju izgradnju autobusnog stajališta s nogostupom i oborinskom odvodnjom.

– Izgradnja autobusnog stajališta izvest će se uz zapadnu stranu postojećeg kolnika županijske ceste ŽC 2050, na postojećem platou. Bit će uređeno autobusno stajalište za oba smjera vožnje autobusa te će se postići sigurnost putnika koji će čekati autobus na pješačkim otocima i tako će biti odvojeni od čekanja autobusa uz rub ceste – pojašnjava gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Predviđena širina kolnika autobusnog stajališta je 5 metara, a peroni za putnike predviđeni su s obje strane autobusnog stajališta, kako bi se putnici mogli ukrcati u autobus ovisno o smjeru vožnje.

Uz istočnu stranu perona, uz ŽC 2050, predviđena je izvedba zaštitne ograde visine 1 metar.

– Ovo je samo nastavak ulaganja u podizanje komunalnog standarda svih naših naselja. Izgradnjom autobusnog stajališta, mještanima ćemo, uz bolju sigurnost na županijskoj cesti, omogućiti i bolju prometnu povezanost – dodaje gradonačelnik Jenkač.

Osim toga, u tijeku su i radovi na osvjetljenju pristupne ceste tzv. Janušice.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mali sudionici Biciklističkog kampa i četvrti dan uspješno savladali zadanu rutu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici osnovnih škola, sudionici Biciklističkog kampa u sklopu projekta „Želim voziti bicikl“, koji se organizira tijekom proljetnih praznika, u petak su dio aktivnosti imali i u Varaždinu.

Kao i prošle godine, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina financijski podupire projekt, kojeg provodi BASK VINICA, a čiji je cilj uvrštavanje aktivnosti usmjerenih na stjecanje znanja iz prometne kulture i prometnih propisa u školski kurikulum te animacija učenika za stjecanjem znanja o pravilnom sudjelovanju u prometu.

U kampu ove godine sudjeluje 20 učenika varaždinske 7. osnovne škole i osnovnih škola iz Vinice, Cestice i Petrijanca te profesori Dubravko Banek, Nikola Sedlar, Predrag Dobrotić te autor i voditelj projekta, dr.sc. Branimir Štimec, prof.

Male je bicikliste u Varaždinu dočekao predsjednik ZSUGV-a, Alen Runac.

– Zajednica sportskih udruga s razlogom se uključila u projekt „Želim voziti bicikl” i podupire ga već drugu godinu zaredom. Riječ je o doista hvalevrijednom projektu, a Zajednica se uključila jer je naš cilj edukacija djece i mladih. Vrlo smo zadovoljni smjerom u kojem to sve ide i razvija se, a bitno je naglasiti da su uključeni i kineziolozi, što znači da se sve odvija pod stručnim nadzorom – rekao je Runac.

Biciklistički kamp „Želim voziti bicikl“, organizira u sklopu priprema za županijsko natjecanje „Sigurno u prometu“, prometno-edukativne akcije koju tradicionalno organizira Hrvatski autoklub zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Ministarstvom unutarnjih poslova, odnosno Postajom prometne policije Varaždin.

Mali su biciklisti prvog dana projekta bili u Vinici i odvozili pravu „smrznutu” dionicu, a put, odnosno kotači potom su ih odveli u Cesticu, gdje su vježbali vožnju kružnim tokom i raskrižjem sa semaforima.

Trećeg dana kroz općinu Petrijanec okušali su se u offroad biciklizmu kroz poljske puteve. Najzahtjevniji i najopasniji dio puta bio je četvrti dan, onaj od Vinice do Varaždina, odnosno vožnja prometnicama do grada i u gradu, ali su mali biciklisti i tu rutu uspješno svladali.

– Projekt „Želim voziti bicikl“ razvija se punih 15 godina, a nakon svih tih godina došli smo do razine da su sve škole partneri, da učitelji i nastavnici, ali i roditelji prepoznaju vrijednosti projekta i daju nam podršku – rekao je Branimir Štimec, podsjetivši da je Varaždin „grad bicikala” te da na bicikliste, posebice one najmlađe, moramo svi paziti.

Nastavite čitati