Povežite se s nama

Život i društvo

Naši ravnatelji i nastavnici spremni prihvatiti djecu iz Petrinje i okolice u svoje domove

Objavljeno:

- dana

Danas je u 8 sati održan virtualni ZOOM sastanak ravnatelja srednjih škola i učeničkog doma Varaždinske županije okupljenih u varaždinski ogranak Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, javila je Varaždinska županija.

Uz redovne teme, fokus sastanka bila je hitna reakcija i humanitarna inicijativa pomoći učenicima, roditeljima i kolegama ravnateljima srednjih škola Sisačko-moslavačke županije.

Predsjednica varaždinskog ogranka UHSR-a i savjetnica župana Čačića za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti Zdravka Grđan komentirala je zaključke radnog sastanka sa svojim kolegama ravnateljima: – Krizne situacije nitko ne planira no upravo sada moramo pokazati staloženost, zajedništvo, humanost i ponuditi konkretna rješenja. Cijela Hrvatska suosjeća sa Siskom i Petrinjom, međutim zagrebačko iskustvo iz ožujka ove godine pokazalo je i dokazalo svu sporost i neučinkovitost u zakonskim rješenjima na nacionalnom nivou. Pohvaljujemo spremnost mnogih pojedinaca, građana, udruga i institucija u instant prikupljanju humanitarne pomoći, prehrambenih i higijenskih potrepština. Međutim, svjesni smo da to nipošto nije dugoročno rješenje. Ljudi su ostali bez svojih domova ili su im ostale ruševine neadekvatne za normalan život. Iz tog razloga mi ravnatelji odlučili smo sve naše školske resurse staviti u funkciju i maksimalno otvoriti obrazovnu logistiku Varaždinske županije. Pod nazivom “Zajedništvo nema granica” organizirat ćemo prikupljanje donacija, prehrambenih i živežnih namirnica u narednom periodu te će svaka srednja škola dati svoj specifičan doprinos. Strukovna škola u izradi posteljine, namještaja, a Strojarska i prometna škola te Srednja škola Vinica će svojim teretnim vozila odvesti pomoć tijekom narednih mjeseci. Konkretno to znači da ćemo dati doprinos u opskrbi i najhitnijih potrepština učenicima i njihovih roditelja u obliku donacija preko komunikacijskih kanala s našim kolegama ravnateljima Sisačko- moslavače županije. Međutim, ono ključno što pokrećemo je inicijativa prihvata učenika s pogođenih područja u naše domove – u domove naših učenika i njihovih obitelji, naših nastavnika i u domove ravnatelja. Učenički domovi u Varaždinu i Maruševcu također otvaraju svoja vrata – naglasila je Grđan.

Mnogi smještajni kapaciteti su ponuđeni na raspolaganje diljem Hrvatske no u Varaždinskoj županiji će otvoriti i vrata svojih domova te pružiti učenicima sigurno i pozitivno okruženje te emocionalnu i ljudsku podršku. Naročito kada krene drugo polugodište, učenici moraju imati osnovne uvjete za učenje i život.
Svaki ravnatelj će odraditi komunikaciju sa svojim Vijećem učenika, Vijećem roditelja i kolektivom te pozvati na humanost i definirati koliki broj domova i obitelji možemo otvoriti za učenike srednjoškolce iz Sisačko- moslavačke županije.

Varaždinska županija u suradnji s Zavodom za javno zdravstvo osigurat će testiranje na COVID-19 za sve učenike spremne na život u našim obiteljima i pohađanje naših srednjih škola, dok država ne donese dugoročno rješenje.

Život i društvo

FOTO Uoči sutrašnjeg praznika, svečano na gradskom groblju u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Križa branitelja na gradskome groblju u Varaždinu te prijmom pripadnika ratnih postrojbi i članova braniteljskih udruga u atriju Županijske palače obilježeni je jedan od najvažnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti – Dan pobjede i Dan domovinske zahvalnosti te Dan branitelja.

Tako su zajednički vijenac položili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina, s kolegama načelnicima i gradonačelnicima s područja naše Županije, državnu vlast predstavljali su saborski zastupnici Nadica Dreven Budinski, Barbara Antolić Vupora, i Snježana Hunjet, iz Ministarstva hrvatskih branitelja- Područni odjel Varaždin, a počast su odali i članovi Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja domovinskog rata Varaždinske županije kao i članovi mnogobrojnih braniteljskih udruga.

Pozvavši na minutu šutnje sve prisutne župan Stričak je naglasio kako se ovih dana prisjećamo svih onih koji su svoje živote dali u obrani te oslobađanju Hrvatske, a velečasni Ivica Cujzek poveo je molitvu za sve ubijene, preminule i nestale hrvatske branitelje, kao i za civilne žrtve Domovinskog rata.

Obilježavanje je nakon odavanja počasti na groblju nastavljeno u atriju Županijske palače prijmom pripadnika ratnih postrojbi i članova braniteljskih udruga, pa su se tako svim nazočnima obratili i župan Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj, kao i brigadni general Željko Dvekar, bivši zapovjednik Sedme gardijske brigade PUMA, brigadni general Mladen Mikolčević, posljednji ratni zapovjednik 104. brigade Hrvatske vojske te Siniša Vuk, pripadnik specijalne jedinice PU varaždinske “Roda” i sadašnji zapovjednik Interventne policije.

Prijmu je nzočila i zamjenica župana Silvija Zagorec kao i zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković te predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan.

Župan Anđelko Stričak je pozdravio sve prisutne te naglasio kako je ovo dan za koji s ponosom možemo reći da „nakon višestoljetnih težnji hrvatskog naroda za svojom Domovinom, upravo smo mi ta generacija koja je to ostvarila“.

– Sutra, kada će svi pogledi biti usmjereni prema Kninu, simbolu pobjede prilika je da se prisjetimo svih varaždinskih postrojbi, od policijskih jedinica posebne namjene do gardijskih brigada, od SJP, RODA, 5. bojne prve A brigade TIGROVA, 7. gardijske brigade PUMA, 104. br. HV, odnosno ponosa Hrvatske vojske i policije. Najgore što se jednom narodu može dogoditi je rat. Tada do izražaja dolazi  ljudska ćud, a ljude dijelimo na dobre i loše. Na one koji pod cijenu vlastitog života poduzimaju sve da zaštite slabe i na one kojima ništa nije sveto, koji uništavaju sve pred sobom. Drage Varaždinke i Varaždinci budite sigurni da su pripadnici varaždinskih ratnih postrojbi, uvijek i svugdje, davali sve od sebe da pomognu, bili su prevaga na bojištu i zato ih se toliko cijeni – rekao je župan.

I dodao: – Ali, isto tako treba cijeniti, a i radovati se uspjehu drugih. Ovih dana osmjeh na licima daruju nam naši sportaši koji u dalekom Japanu brane boje naše Domovine. Do sada su osvojili osam medalja i na tome im čestitam – zaključio je župan Stričak.

Gradonačelnik Varaždina dr.sc. Neven Bosilj također je pozdravio prisutne te izrazio ponos činjenicom da su mnogi Varaždinci branili našu Domovinu.

Brigadni general Željko Dvekar u svom je obraćanju istaknuo ulogu Puma u oslobađanju Knina, naznačio je važnost oslobađanja tog grada te je istaknuo veliku hrabrost svih pripadnika ove postrojbe, ali i naznačio kako nikada ne smijemo zaboraviti sve poginule  i nestale hrvatske branitelje, dok je brigadni general Mladen Mikolčević pohvalio organizaciju današnjeg obilježavanja Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti te je pritom istaknuo zadovoljstvo što može evocirati ratne uspomene sa svojim suborcima iz Varaždina i Varaždinske županije.

Prisutnima je također prezentirao sve akcije i ratne operacije u kojima su kao brigada sudjelovali. Siniša Vuk, nekadašnji pripadnik specijalne jedinice PU varaždinske “Roda” se zahvalio županu na prijemu te je spomenuo veliku ulogu naših hrabrih branitelja u oslobađanju cijele Domovine te je izrazio nadu kako će ovakvo obilježavanje ovog velikog blagdana postati tradicija.

Nastavite čitati

Život i društvo

Croatia Records zarađuje na otuđenim snimkama Azre, Bijelog Dugmeta, Novih Fosila…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Visoki upravni sud Republike Hrvatske ustvrdio je da najveći domaći diskograf Croatia Records nije pravilno privatizirala nekadašnji Jugoton, otuđivši iznimno vrijednu diskografsku imovinu.

Riječ je o takozvanim fonogramima, originalnim prvim snimkama izvođača kao što su Azra, Bijelo Dugme i Novi Fosili, na kojima je Croatia Records desetljećima zarađivala milijune kuna, piše Telegram.

Sud je pravomoćnom presudom utvrdio da vrijednost tih snimki, na temelju koje se rade nove snimke i kompilacije, nikada nije procijenjena, niti je za nju Croatia Records išta platila.

U pretvorbi sredinom devedesetih godina, plaćene su nekretnine i druga imovina nekadašnjeg Jugotona, no vrijedna diskografska materija preuzeta je, prema odluci Visokog upravnog suda, u nepravilnom procesu.

Riječ je o tisućama i tisućama master snimki, od prvih pjesama Ive Robića, do kompletnih opusa nekih od najpopularnijih hrvatskih izvođača. Nakon raspada Jugoslavije, kao sljednica Jugotona preuzela ih je Hrvatska naklada zvuka i slike koja je kasnije preimenovana u Croatia Records. Udjeli te tvrtke, prema Zakonu o pretvorbi, devedesetih su privatizirani. Ukratko, Croatia Records je 28 godina koristila i zarađivala na snimkama koje nisu legalno bile njezine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje