Povežite se s nama

Međimurje

Nastava u područnim školama Prekopa, Podbrest i Cirkovljan počinje bez prvašića!

Objavljeno:

- dana

Nova školska godina u Područnoj školi Prekopa Osnovne škole Štrigova počet će bez prvašića. Prema popisu Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji, u toj školi ni u prošloj školskoj godini nije bilo učenika u prvom razredu, ali ni prije pet godina, u školskoj godini 2014./2015.

– Situacija je takva kakva jest, no ako imamo jednog prvašića u područnoj školi, tada najčešće s roditeljima dogovaramo da na nastavu idu u matičnu školu, kako ne bi bili sami i kako bismo mi mogli organizirati nastavu u kombiniranim razredima – rekao je Stanislav Rebernik, ravnatelj škole i načelnik Općine Štrigova.

Mladi odlaze

S padom broja učenika OŠ Štrigova i njezine dvije područne škole suočene su već godinama. Dok su prije pet godina u prvim razredima imale 24 učenika, prošle školske godine bilo ih je sveukupno 20, a ove godine broj učenika prvih razreda pao je za još pet.

– Ove godine imamo sveukupno 15 učenika u matičnoj i dvjema područnim školama, s tim da u Prekopi nemamo prvašića. Općina je pokrenula mjeru “Od rođenja do studija“, koja od ove jeseni uključuje i besplatan vrtić za djecu s područja Općine te besplatnu školsku kuhinju kako bi se stimulirale mlade obitelji da ostanu u našoj općini. Međutim, usprkos svim mjerama koje poduzimamo, mladi odlaze “trbuhom za kruhom”, uglavnom zbog posla i niskih plaća – rekao je ravnatelj Rebernik.

Iako je u novoj školskoj godini u Područnoj školi Prekopa svega troje učenika, zasad nema govora o ukidanju te područne škole.


OŠ Štrigova prije pet godina imala je 24 prvašića, a u novoj školskoj godini – 15

– Čeka se nova mreža osnovnih škola na području Hrvatske, koja se već dugo najavljuje. Dok se ona ne donese, stav Ministarstva znanosti i obrazovanja je da područne škole zasad ostaju, premda su takve škole, s obzirom na broj učenika, skupe za održavanje – rekao je Rebernik.

Prema podacima Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji, bez prvašića u najsjevernijoj hrvatskoj županiji u ovoj školskoj godini su još u Područnoj školi Podbrest OŠ Orehovica i Područnoj školi Cirkovljan OŠ Prelog.

Ove školske godine u prve razrede krenulo je ukupno 1136 prvašića, 84 manje nego prošle godine. U prošloj školskoj godini u prvim razredima je bilo 1220 prvašića, što je ipak više nego u školskoj godini 2014./2015., kada je u prvim razredima međimurskih osnovnih škola sjedilo 1183 prvašića.

Ove školske godine najviše prvašića ima OŠ Čakovec, čak 110, pri čemu ih je 88 u matičnoj školi, a 22 u područnim školama Novo Selo Rok i Krištanovec. Druga i III. OŠ Čakovec imaju gotovo dvostruko manje učenika u prvim razredima u odnosu na I. OŠ Čakovec: u II. OŠ Čakovec u prvim razredima ove godine sjedi 48, a u III. OŠ Čakovec 49 učenika.

Međimurje

Energetska zajednica: očuvanje okoliša i biološke raznolikosti pretvorilo se u „mrtvo slovo na papiru“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Hrvatska, Albanija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Rumunjska i Srbija potpisnice su ugovora o osnivanju Energetske zajednice. Udruženje je formalizirano 2006. godine, a kasnije im se pridružilo i Kosovo. Pristupanjem udruženju potpisnice ugovora su se obvezale poštivati interna pravila energetskog tržišta Europske unije i primijeniti ih u zakonodavstvima svojih zemalja. Time je navedenim zemljama omogućeno sudjelovanje u zajedničkom europskom energetskom tržištu, uz poštivanje određenih mjera zaštite okoliša, poput izrade procjene utjecaja na okoliš, zaštite migratornih vrsta ptica i ograničavanja zagađenja zraka usred rada elektrana.

No, s vremenom je postalo jasno da navedene mjere nisu dovoljne da bi se zaštitili raznoliki i visokovrijedni ekosustavi obuhvaćeni teritorijem zemalja potpisnica i njihova biološka raznolikost.

– Štoviše, od potpisivanja ugovora do danas nije poznat nijedan primjer iz ovih zemalja u kojem je procjena utjecaja na okoliš zaključila da postoji neprihvatljivo velik utjecaj nekoga energetskog postrojenja na okoliš – ističu iz WWF-a „Adria“, globalne udruge za zaštitu okoliša.

Zanimljivo, od spomenutih država tri su u međuvremenu postale članice EU: Bugarska, Rumunjska (obje od 1. siječnja 2007.) i Hrvatska (od 1. srpnja 2013.) Time su stavljene pod još izravnije praćenje pridržavanja europske direktive o zaštiti okoliša i biološkoj raznolikosti. Unatoč tomu, ni u ovim zemljama nije registriran nijedan projekt iz područja energetike koji bi dobio negativnu ocjenu vezanu za utjecaj na okoliš.

– Osim toga, mnogi projekti poput izgradnje malih hidroelektrana, ne moraju pristupiti izradi procjene utjecaja na okoliš, iako je šteta koju uzrokuju prirodi i lokalnim zajednicama nesrazmjerno velika. Upravo su male hidroelektrane primjer da i obnovljivi izvori energije mogu imati značajan utjecaj na prirodu i biološku raznolikost ako se ne planiraju na ispravan način, isključuju javnost iz procesa odlučivanja te zaobilaze postavljene procedure – složne su okolišne udruge koje u Hrvatskoj upozoravaju na brojne nelogičnosti sadržane u novom prijedlogu izmjena Zakona o vodama, za koji i dalje tvrde da nije usklađen s direktivama i zakonodavstvom Europske unije.

Na razini Europske unije postoji nekoliko ključnih direktiva čija je svrha aktivna zaštita vrsta, staništa i vodnih tijela: Direktiva o pticama, Direktiva o staništima i Okvirna direktiva o vodama. To znači da područja koja su zaštićena kao dio mreže Natura 2000 te rijeke, jezera i vlažna staništa moraju ostati očuvana, bez nanošenja dodatne štete, osim u situacijama kada ne postoji nijedno drugo rješenja, a koje su u navedenim direktivama jasno definirane.

– Imajući ovo na umu, organizacija Bankwatch je u suradnji s organizacijama WWF i ClientEarth izradila analizu mogućnosti ugrađivanja odredbi iz navedenih direktiva u ugovor o Energetskoj zajednici. U zaključku analize navodi se da svi energetski projekti koji potencijalno imaju utjecaj na postojeću mrežu zaštićenih područja ili na vodna tijela moraju proći procjene predviđene ovim direktivama ne bi li se utvrdilo mogu li se ti projekti uopće realizirati. U nadolazećem periodu suočit ćemo se s brojnim posljedicama klimatske krize i nemarnog odnosa prema prirodi, zbog čega je potrebno brzo djelovanje. Ovo se odnosi i na energetske politike i povećanje udjela obnovljivih izvora energije da bi se smanjile emisije stakleničkih plinova. Ne smijemo dopustiti da zbog brzopletih i nepromišljenih političkih odluka dovedemo u pitanje očuvanje biološke raznolikosti, koja je temelj svih naših civilizacijskih postignuća – zaključuju ekološki aktivisti.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: započelo uređenje novoga dječjeg igrališta kod Rudarske etno kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudarska etno kuća, novi turistički proizvod Murskoga Središća, dobiva dodatni sadržaj namijenjen najmlađima. Naime, ovih je dana započelo uređenje dječjeg igrališta u dvorištu Rudarske kuće, a posebnost je da će biti u rudarskom stilu.

Sadržavat će metalnu ljuljačku za djecu u invalidskim kolicima, dva tobogana, ljuljačku košaru, ljuljačku za malu djecu sa zaštitom, dječji vlak s dva vagona, dječju kućicu, tunel za provlačenje i dvije njihalice.

Projekt uređenja novog dječjeg igrališta većim će se dijelom financirati novcem iz EU fondova, točnije iznosom od 300.000 kuna, dok je preostalih 70.000 kuna osigurano iz gradskoga Proračuna.

Nastavite čitati