Povežite se s nama

Život i društvo

Nastava se na fakultetima većinom izvodi uživo, a visoka je i procijepljenost nastavnika

Objavljeno:

- dana

Zakoračili smo u novu akademsku godinu pred kojom su, još jednom, brojni izazovi koje sa sobom nosi pandemija koronavirusa.

Jesu li fakulteti spremno dočekali povratak studenata u studentske klupe, vježbaonice i laboratorije provjerili smo najprije s Fakultetom organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

Organizacija

– Iako i dalje u vrlo neizvjesnim pandemijskim uvjetima, Fakultet organizacije i informatike spremno ulazi u novu akademsku godinu 2021./2022., a o čemu je obavijestio sve svoje studente i nastavnike. Akademska godina započela je 27. rujna 2021. dok je uvodno predavanje za brucoše održano 24. rujna 2021. Interes za upis na FOI je velik i budući studenti nas prepoznaju kao najkvalitetniji i vrlo tražen informatički fakultet. Tako smo i ove godine popunili sve naše kvote na redovnim sveučilišnim studijima i stručnom studiju, a posebno nas veseli da su FOI, kao svoj prvi izbor, odabrali učenici koji su ostvarili najbolji uspjeh na državnoj maturi iz informatike – naglašava prodekanica prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa.

Nastava će se na FOI-ju održavati hibridno na način da će biti primarno održavana kontaktno u kombinaciji sa sinkronom nastavom, uz potporu IKT-a, te na daljinu asinkronom nastavom. Od ukupno 15 tjedana zimskog semestra predviđeno je da će se predavanja 12 tjedana održavati kontaktno na Fakultetu, a tri tjedna na daljinu, sinkrono ili asinkrono.

– Priprema rasporeda za izvođenje nastave bila je izuzetno zahtjevna zbog nedostatnih prostornih kapaciteta fakulteta. S obzirom na to da ćemo provoditi hibridnu nastavu, izvršili smo i niz priprema za provođenje nastave; od kupnje nove specifične opreme u dvoranama do uobičajenih priprema vezanih uz naš LMS sustav “Moodle” na kojem se nalaze digitalni nastavni materijali za sve naše kolegije. FOI je jedan od vodećih fakulteta u primjeni e-učenja, tako da ćemo za naše visokorizične studente osigurati kvalitetnu online sinkronu i asinkronu nastavu, uz pripremljene digitalne nastavne materijale – ističe prodekanica.

Dodajmo da je FOI proveo anketu među studentima iz koje je vidljiva njihova relativno dobra procijepljenost kao i postotak studenata koji su unutar tri mjeseca preboljeli COVID-19.

– Djelatnicima je dana preporuka za cijepljenje, što je učinilo gotovo 80 % naših djelatnika. Određeni broj djelatnika je u skorije vrijeme i prebolio COVID-19. Nastavnici se neće testirati prije predavanja – pojašnjavaju.

Da je sve spremno za novu akademsku godinu, potvrdio je i izv.prof.dr.sc. Hrvoje Meaški, dekan Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

– U skladu s nešto povoljnijom epidemiološkom situacijom nego što je bila prošle godine, a što uključuje i procijepljenost ili preboljenje bolesti COVID-19 od strane većine naših djelatnika, kao i u skladu s najnovijim preporukama, odlučili smo da će nastava na svim godinama preddiplomskog i diplomskog studija započeti kao klasična kontaktna nastava koja će se odvijati uživo u zgradi Geotehničkog fakulteta – navodi dekan Meaški, otkrivši da je na preddiplomski studij ove je godine upisano 40 studenata, što je oko trećina upisne kvote.

Time je, navodi, interes ostao na razini prošlogodišnjeg pa s tog aspekta ne mogu biti u potpunosti nezadovoljni. Kada je riječ o upisima na diplomski studij, za očekivati je da će ga upisati gotovo svi studenti koji su na Geotehničkom završili treću godinu preddiplomskog studija, kao i neki prijelaznici s drugih visokih učilišta.

– Budući da smo od ove akademske godine, osim redovitog sveučilišnog studija, započeli i s provedbom izvanrednog sveučilišnog studija Inženjerstvo okoliša, bila je potrebna i dodatna organizacijska priprema, što je također bio novi dodatni izazov. Ali, vjerujemo kako smo time omogućili studiranje i onima koji rade i koji možda zbog toga nisu mogli redovito studirati – navodi dekan Geotehničkog fakulteta koji ove akademske godine broji oko 70 zaposlenika, od kojih je oko dvije trećine uključeno u nastavni proces, dok se broj studenata kreće oko 250.

Kada je riječ o procijepljenosti, dekan Meaški navodi da ovo pitanje djelomično zadire i u osoban odabir svakog pojedinca te stoga ne može iznijeti točan podatak o procijepljenosti.

– Ali, prema našoj internoj procjeni i dosadašnjem odazivu studenta i zaposlenika na organizirana cijepljenja koja smo provodili prije ljeta, radi se o oko 50 % studenata i o oko 70 % zaposlenika. No, s obzirom na to da nam je zdravlje naših studenata i zaposlenika na prvom mjestu, na početku akademske godine, na dobrovoljnoj bazi, omogućit ćemo i besplatno testiranje brzim testovima na SARS-CoV-2 virus u čijem je razvoju s timom iz Italije sudjelovao i jedan od naših profesora. Testiranje je brzo i potpuno bezbolno, potrebno je samo malo sline. Na taj ćemo način smanjiti rizike zaraze i povećati sigurnost naših studenata i zaposlenika na početku još jedne neizvjesne akademske godine – ističe dekan Meaški.

917 brucoša

Nadalje, na Sveučilištu Sjever je već u ponedjeljak, 20. rujna 2021., krenula nastava za prvu godinu preddiplomskih studijskih programa u oba Sveučilišna centra – Varaždinu i Koprivnici. Izvodi se na klasičan, kontaktni način te je prisustvo na nastavi obavezno.

– Nastava se održava uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera što podrazumijeva obavezan razmak, nošenje zaštitne maske, dezinficiranje ruku te vođenje evidencije dolazaka i prisustva na nastavi u svrhu zaštite zdravlja studenata, nastavnika te svih zaposlenika Sveučilišta Sjever. Na ulazu u Sveučilište studenti, zaposlenici, stranke i posjetitelji obvezni su izmjeriti tjelesnu temperaturu na postavljenim samostojećim terminalima za kontrolu tjelesne temperature, uz obavezno nošenje maske. U slučaju povišene temperature obavezno je napustiti prostore Sveučilišta – ističu iz Sveučilišta Sjever.

Navode da je nastava organizirana na način da su studenti podijeljeni na manje grupe i na nastavu dolaze u zasebnim terminima ovisno o veličini dvorane. U tijeku je i formiranje rasporeda i grupa na svim ostalim studijskim programima na kojima će nastava krenuti tijekom listopada, ovisno o godini studija.

– Nastavu nastojimo organizirati na način da se izbjegne miješanje različitih studijskih grupa te uz smanje gužve na hodnicima, čime je mogućnost eventualnog prijenosa bolesti svedena na najmanju moguću razinu, što je i potvrđeno dobra praksa već od zadnjeg semestra – pojašnjavaju.

Dodajmo da je za upis na prvu godinu preddiplomskih studija studentima bilo ponuđeno 16 studijskih programa te je ove godine upisano 917 brucoša. Prema omjeru broja kvote i interesa, najviše je prijava stiglo na preddiplomske studije: Fizioterapija, Multimedija, oblikovanja i primjena, Sestrinstvo i Medijski dizajn.

– Ove je godine interes za upise na studijske programe ponovno bio izniman, rekordan pa je tako Sveučilište Sjever popunilo gotovo sve upisne kvote na svim preddiplomskim studijskim programima. Kako na ljetnom, tako i na jesenskom upisnom roku, Sveučilište Sjever od svih je javnih sveučilišta imalo najvišu popunjenost kvote s prvim izborima, na što smo s pravom ponosni. Ukupan broj studenata, na svim razinama, u novoj akademskoj godini jest oko 5000 – ističu.

O točnom broju cijepljenih nastavnika i studenata nemaju podatke, no zaključuju da “samo uz veću procijepljenost akademske zajednice možemo očekivati brži povratak u normalni život”.

Život i društvo

Vidovec: Udruga umirovljenika i Udruga žena u novim prostorijama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga umirovljenika Općine Vidovec i Udruga žena Općine Vidovec službeno su otvorili vrata novih prostorija u prizemlju općinske zgrade koje su im dodijeljene putem provedenog Javnog natječaja Općine Vidovec.

Službenom otvorenju nazočili su općinski načelnik Bruno Hranić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Vidovec Krunoslav Bistrović, potpredsjednici Vijeća Mihael Blažeković i Maja Pintarić te direktorica Regije Kontinentalna Zapad Zagrebačke banke Zagorka Mintas.

Prigodnim uvodnim riječima svima prisutnima kratko se obratio načelnik Bruno Hranić napomenuvši kako Općina Vidovec kontinuirano ulaže u rad udruga, ne samo kroz osiguranje proračunskih sredstava za provedbu njihovih programa i djelatnosti, već i kroz ulaganje u prostor u kojem obavljaju administrativne poslove, održavaju redovne sastanke, skupštine i druge djelatnosti.

– Drago mi je što vas danas mogu pozdraviti u novim prostorijama, za koje slobodno mogu tvrditi da su adekvatno opremljene za sve vaše potrebe. Želim da Vam ove prostorije i dalje služe za uspješno provođenje ciljeva udruge – istaknuo je načelnik Hranić dodavši kako je za uređenje prostorija iz općinskog proračuna izdvojeno oko 70.000 kuna.

Načelnik Hranić ujedno je zahvalio Zagrebačkoj banci i direktorici Regije Kontinentalna Zapadna Zagorki Mintas na doniranom uredskom namještaju vrijednosti oko 30.000 kuna kojim su opremljene prostorije udruga, ali i ured Savjetodavne službe.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina T. Bartolovečki sponzorirala sportaše Stefani Hrman i Nikolu Koseca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinu Trnovec Bartolovečki i načelnicu Vericu Vitković posjetilo je dvoje uspješnih sportaša s područja Općine.

Stefani Hrman reprezentativka je u latinoameričkim plesovima, a Nikola Kosec reprezentivac je u plivanju.

Stefani Hrman bavi se sportskim plesom već 10 godina, od čega je četiri godine plesala solo, a zadnjih šest godina pleše u paru. Trenutno pleše za Sportski Plesni centar Zagreb by Nicholas. Dvostruka je državna prvakinja u svojoj i starijoj kategoriji, a s partnerom je osvojila državno prvenstvo u latinoamaeričkim plesovima i viceprvaci su u starijoj kategoriji. Na međunarodnim natjecanjima Stefani je uvijek osvajala prva mjesta. Iza nje i njenog partnera dva su Svjetska prvenstva, u Jerevanu u Armeniji i u Sibiu u Rumunjskoj na kojima su ostvarili odlične rezultate, budući da zajedno plešu tek godinu dana.

– Htjela bih se zahvaliti načelnici i Općinskom vijeću na sponzorstvu jer ovaj sport iziskuje uistinu velike troškove, poput haljina, profesionalne šminke i frizure. Sponzorstvo u iznosu od 20.000 kuna jako mi je puno značilo u pripremi za Svjetsko prvenstvo – istaknula je Stefani.

Član varaždinskog Plivačkog kluba Vidra iz Varaždina, Nikola Kosec, nastupio je na Europskom prvenstvu u plivanju za plivače s Down sindromom. Natjecanje se održalo u talijanskom gradu Ferrara, početkom listopada, u sklopu Trigames – Europskog prvenstva u atletici, košarci, futsalu, judu, stolnom tenisu, tenisu, sinkroniziranom plivanju i plivanju za sportaše s Down sindrom. U Ferrari je nastupilo 400 sportaša iz 17 država. U svom drugom EU prvenstvu plivao je 50 metara leđno, 50 metara slobodno, 100 metara leđno, 50 metara delfin i 50 metara prsno te je došao do dva finala – na 50 metara i 100 metara leđno, zauzeo je sedmo i osmo mjesto. Kao mlađi senior osvojio je broncu na 50 metara leđno te četvrto mjesto na 100 metara leđno. Općina Trnovec Bartolovečki ovog je uspješnog sportaša sponzorirala s 20.000 kuna.

– Želim se od srca zahvaliti ovim predivnim mladim ljudima na posjeti, ali i uistinu hvale vrijednoj ljubavi i energiji koju daju u bavljenje sportom. Naravno, njihovim roditeljima koji su im u tome najveća podrška treba odati posebno priznanje. Općina će se uvijek truditi, koliko god je moguće, poticati ovakve mlade ljude da ustraju u svojim zacrtanim ciljevima, a veliko im hvala što na ovaj način promoviraju našu općinu Trnovec Bartolovečki – rekla je Verica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje