Povežite se s nama

Međimurje

Nastavak kampanje “Naše rijeke, naše blago”: zaštitimo Dravu od gradnje novih hidroelektrana

Objavljeno:

- dana

Ovogodišnja kampanja „Naše rijeke, naše blago“ započinje svoje četvrto izdanje u Obrovcu na rijeci Zrmanji, prvoj od ukupno sedam rijeka na kojima će međunarodna ekološka udruga WWF (World Wildlife Fund) sa svojim partnerskim organizacijama pokušati doprijeti do lokalnih donosioca odluka i osvijestiti javnost o važnosti očuvanja prirodnih rijeka i negativnom utjecaju izgradnje hidroelektrana na njihovim tokovima.

– Pozivamo lokalne donosioce odluka da nam se priključe i svojim stavom pokažu namjeru aktivne zaštite i održivoga korištenja rijeka za dobrobit cijele lokalne zajednice – rekla je Irma Popović Dujmović, voditeljica projekata u WWF Adriji.

Promocija kampanje „Naše rijeke, naše blago“ održat će se na rijeci Dravi 7. i 8. srpnja

Nakon što je kampanja „Naše rijeke, naše blago“ promovirana na rijekama Zrmanji, Krupi i Krnjezu, nastavak aktivnosti je od 18. do 20. svibnja na Mrežnici, Kupi i Korani. Ova popularna kampanja 7. i 8. srpnja dolazi i na sjeverozapad Hrvatske, točnije na rijeku Dravu.

– WWF i partneri u sklopu kampanje nastavljaju educirati lokalno stanovništvo, donosioce odluka i širu javnost o štetnosti loše planiranih hidroenergetskih objekata i promjenama koje su nužne da se u budućnosti ovakva praksa spriječi. Najnoviji primjer je plan izgradnje HE Molve 1 i Molve 2 unutar zaštićene ekološke mreže Natura 2000 i UNESCO-voga prekograničnog rezervata biosfere „Mura-Drava-Dunav“ i Regionalnog parka „Mura-Drava“.

Naime, projekti poput ovog mogu zauvijek uništiti rijeke i život lokalne zajednice. Gledajući trendove u Europi, gdje se rijeke vraćaju u prirodna stanja i gdje se brane i hidroelektrane ruše, teško je povjerovati da se kod nas upravo prirodna bogatstva nastoje devastirati zbog proizvodnje upitne količine električne energije i koristi određenih interesnih skupina – zaključila je Popović Dujmović.

Međimurje

FOTO Željeznička postaja u Buzovcu do kraja idućeg mjeseca zablistat će u novom sjaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt uz željezničku postaju Buzovec u Čakovcu već godinama nije u obliku i funkciji kakav Čakovec zaslužuje.

Stoga je Međimurska županija ishodila suglasnost HŽ-Infrastrukture i odlučila organizirati obnovu vanjskog pročelja objekta čekaonice na ovoj željezničkoj postaji.

U ponedjeljak, 20. ožujka, krenuli su pripremni radovi koje će u okviru nastavnog plana i programa odraditi učenici Graditeljske škole, dok će fasadu s muralima ukrasiti učenici Gospodarske škole te će do kraja idućeg mjeseca željeznička postaja u Buzovcu zablistati u novom sjaju, rekli su iz Županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Za zeleni Čakovec: diljem grada zasađeno 139 novih sadnica drveća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz stvaranje zelenih oaza diljem grada, planiranja novih parkova i površina za provođenje slobodnog vremena, na zelenim površinama Čakovca ukupno je posađeno 139 sadnica različitih vrsta drveća.

Tako će se uskoro zazeleniti tri nove lokacije u gradu čime Čakovec još jednom pokazuje brigu o okolišu, kao nastavak na uspješan primjer nacionalne kampanje sadnje stabala pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj“.

Uz južnu obilaznicu posađeno je 87 novih sadnica i to 24 komada hrasta lužnjaka, 13 brekinja, 6 japanskih sofora, 10 šećernog javora, sedam žestilja, 23 običnog graba i četiri divlje trešnje. U Sajmišnoj ulici posađeno je 28 sadnica, 16 šećernog javora i 12 žestilja, dok je u Ulici Jurja IV. Zrinskog odrađena sadnja drvoreda. Pritom su sadnice brekinje posađene i na dječjem igralištu u Ulici dr. Rudolfa Horvata, sveukupno njih 24.

Svako stablo učvršćeno je pomoću kolca te je zaštićeno plastičnim štitnikom, a oko svake sadnice formirana je sadna zdjelica ispunjena malčem. Radove je odradila tvrtka Cedrus Forest, koja je ujedno o svom trošku i zamijenila posušena stabla.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje