Povežite se s nama

Tema dana

Nastave li ovako, tražit ćemo i izvanrednu sjednicu Vijeća

Objavljeno:

- dana

Vlatko Vuković

Gdje je varaždinski HDZ, pitali smo, uz ostalo, predsjednika varaždinske gradske organizacije HDZ-a Vlatka Vukovića koji je bio vrlo aktivan na prošlotjednoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća.

Od lokalnih izbora nije se ništa čulo od HDZ-a Varaždina. Je li to točno ili krivi dojam?
Potpuno krivi dojam. Mislim da se HDZ korektno ponio nakon izbora dajući i više nego dovoljno vremena gradskoj vlasti da započne sa svojim projektima. Govorim o nekih sto dana koji se daju novoizabranoj vlasti da pokaže u kojem smjeru ide. Nažalost, očito se krenulo u potpuno krivom smjeru.

Dakle, niste se oglašavali zbog „predaha“ od sto dana, a ne zbog ishoda lokalnih izbora?
Na ljetošnjim lokalnim izborima HDZ je ostvario najbolji izborni rezultat u gradu Varaždinu još od 1997. godine. Kada uz to uzmete u obzir da smo i pojedinačno najjača stranka u Varaždinu gleda li se broj vijećnika, onda nema razloga ni za kakvo razočarenje.

Je li se moglo bolje na izborima? Jeste li razmatrali tko je odgovoran? Hoće li biti zbog tog promjena u varaždinskom HDZ-u?
Uvijek se može bolje, ali tu smo gdje jesmo. Nećemo se sada ponašati kao uvrijeđena mlada i tražiti krivca okolo. Građani su dali malu prednost sadašnjoj garnituri i mi to poštujemo, ali isto tako ne možemo zaboraviti one koji su na tim istim izborima dali nama glas i obvezali nas da zastupamo i drugačija razmišljanja. Što se pak tiče odgovornosti za rezultat na izborima, naravno da je on na vodstvu Gradskog odbora i na meni osobno, ali kao što sam već istaknuo, ovo nije bio neuspjeh za HDZ, već najbolji rezultat u zadnjih petnaest godina. Očito je da se stranka diže i to ne samo u Varaždinu, već i na nacionalnoj razini, što možemo zahvaliti novom vodstvu na čelu s predsjednikom Tomislavom Karamarkom.

Tek tri sjednice

Imate najviše vijećnika, ali baš ne dolaze na vijeće ili se ne čuje za njih kao za neke druge. Zašto?
Uzimajući u obzir da je protekli četvrtak održana tek treća sjednica vijeća na kojoj su bili prisutni svi vijećnici HDZ-a, kao i na prvoj konstituirajućoj sjednici, nije mi jasno na čemu temeljite te navode. Vjerojatno mislite na sjednicu u sredini ljeta kada su i pojedini vijećnici najavili odlazak na godišnji odmor, a vladajući brže-bolje sazvali sjednicu. Skrenut ću pozornost da je u Varaždinskoj županiji do sada održano već pet sjednica, dok u Varaždinu tek tri. Očito, gradska vlast misli da nema toliko problema i tema kao Varaždinska županija.

No upravo je suprotno. U četvrtak se na Gradskom vijeću opet otvorilo pitanje novonastalog otpada, točnije načina naplate, a slučaj bala još je otvoren.
Dogodilo se upravo ono na što smo upozoravali. Koncesijski natječaj je pogrešno raspisan, ugovor uopće nismo vidjeli, ne znamo kamo odlazi otpad, osim što smo se sramotili vozeći u Vukovar. Naravno, mi nemamo ništa protiv Univerzala, ali smatramo da nije prihvatljivo da ta ili bilo koja druga tvrtka nema stalne ugovore ni s jednim deponijem jer bi Varaždin mogao opet postati talac nekog deponija. Primjerice, kamo ćemo s našim otpadom ako se pobune stanovnici Cestice, kao što su se u Vukovaru?

Naravno, sada ono što smo pročitali u jednom zagrebačkom tjedniku otvara nova pitanja. Kako je tvrtka koja nije imala legalne objekte uopće dobila sve te dozvole? Ako gradonačelnik šalje inspekcije na tvornicu za MBO koja ima dozvolu, što je njegovo pravo, zašto zatvara oči pred drugim pogonom koji tek legalizirao objekte? Ugovor za novonastali otpad već je potpisan. Nasuprot tome, ugovor za uklanjanje bala nije potpisan ni nakon šest mjeseci od odluke Gradskog vijeća. Zašto? Što se čeka? Snijeg? Što radi inspekcija koja tolerira smrad i ostalo?

No dok se jedan ugovor ne potpisuje, drugi se već mijenja. Zašto bi Varkom preuzeo naplatu zbrinjavanja otpada za Univerzal ako je drukčije ugovoreno? To je nepotrebna i štetna odluka. Usprkos tome, Gradsko vijeće je po hitnom postupku izglasalo takvu odluku koja je protivna natječaju i ugovoru. Vijećnici koji su glasali za to uopće nisu vidjeli ugovor, ali su svejedno povjerovali u gradonačelnikovu priču da je to posljedica usklađivanja sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom. No ako je zakon donesen prije ugovora, pitanje je ima li uporišta za promjenu ugovora.

Obmane gradonačelnika

Glasovalo se i o novom zaduživanju JUGS-a. Kako gledate na slučaj varaždinskog POS-a, sva kašnjenja, pogodovanja kod kupovine stanova u Jalkovečkoj… Jeste li za osnivanje povjerenstva Gradskog vijeća?
Sramota je da grad koji je u nekoliko godina, prije roka, u Jalkovečkoj sagradio 400 stanova, danas ne može u dvije godine sagraditi 40 stanova. I umjesto da se JUGS i cijela gradska vlast ispričaju kupcima, oni ih još vuku za nos.

Ljudi su digli kredite, zadužili se i osobno, potrošili svu životnu ušteđevinu očekujući svoje stanove. Sada plaćaju podstanarstvo i kredit banci. Umjesto da im pomogne, gradonačelnik obmanjuje javnost. Kako izvođači radova mogu biti krivi za propuste JUGS-a? Pa kupci nemaju ništa s izvođačima, oni su platili svoje JUGS-u i JUGS je dužan prisiliti izvođače da dovrše na vrijeme.

JUGS i Grad Varaždin čine štetu jer će kupcima morati platiti penale. Koliko čujemo, nekima su već plaćeni. Tko je odgovoran za to? Odakle će se penali platiti? Iz proračuna, odnosno džepova građana? Onda je to direktna šteta za Grad i za to netko mora odgovarati.

HDZ će pričekati 30. studenog, krajnji rok za useljenje u drugu zgradu. Ako ne budu dovršeni stanovi, zatražit ćemo hitnu sjednicu Gradskog vijeća i pozvati sve odgovorne, od ravnatelja, upravnoga vijeća do gradonačelnika. Morat će objasniti zašto su napravili štetu kupcima i Gradu.
 

Hoćete li zatražili izvanrednu sjednicu zbog stanja varaždinskoga proračuna, ukoliko se ukaže potreba?
Stanje gradskih financija zabrinjavajuće je za sve osim za gradonačelnika i njegovu svitu. Čujemo da su neke tvrtke već poslale višemilijunske ovrhe Gradu Varaždinu, a navodno se kasni i s plaćanjem rate za dvoranu. Uzme li se u obzir lanjski proračunu kao i priljevi prvih šest mjeseci ove godine, prihodi neće biti veći od 200 milijuna kuna. S takvim prihodima jedva da se može financirati osnovne potrebe. Dodamo li k tome naslijeđene minuse iz prethodnih godina, jasno je da neće biti nikakvoga razvoja i značajnih investicija, što posebno zabrinjava.

Međutim, sve to ne sprečava gradsku i državnu vlast da dižu cijene usluga, da troše sredstva za zapošljavanje po Gradu i gradskim firmama, da kupuju automobile, da se putuje na trošak građana… Ako se ovako nastavi, HDZ će zatražiti izvanrednu sjednicu i detaljno pretresti proračun.

Izvor:
Foto:

Glazba

Porin ove godine slavi četvrt stoljeća, među nominiranima su čak tri iz Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

porin

Nagrada Porin ove godine doživljava jubilarno, 25. izdanje, a među nominiranima su i tri imena iz Međimurja.

U kategoriji nagrade Porin “Novi izvođač godine” nominirana je Carla Belovari iz Svete Marije, pri čemu su u toj kategoriji nominirani i bend Fluentes te Boris Štok. Osim Carle, nominirana je i mlada Zsa Zsa, pravim imenom Jelena Žnidarić, iz Pušćina. Njezino se ime našlo u kategoriji “Najbolja vokalna suradnja”. Zsa Zsa je u duetu s Vannom otpjevala singl “Tragom svojih tragova”. U istoj kategoriji nominiran je i duet Olivera Dragojevića i Željka Bebeka (“Ako voliš ovu ženu”) te Bang bang feat. Saša Antić (“Kako stoje stvari”).

Mirko Švenda-Žiga sa suradnicima, Krunoslavom Lajtmanom te Tonijem Eterovićem, nominiran je za “Najbolji album popularne duhovne glazbe”. Radi se o albumu “Tri kralja jahahu”.

porin

Toni Eterović, Krunoslav Lajtman i Mirko Švenda Žiga

Najviše nominacija, čak 9, ove godine ima Mia Dimšić i suradnici. Nominacije i nagrade raspoređene su u 35 kategorija, a pristiglo je 1645 prijava. Pobjednici će biti proglašeni na svečanoj dodjeli 23. ožujka u splitskoj Spaladium Areni.

Nastavite čitati

Tema dana

Uspješno odrađen kamp

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KOŠARKA

Košarkaški kamp u organizaciji KK Grafičar opravdao je svoje postojanje.

U sedam dana mladi ludbreški košarkaši, uz pomoć kvalitetnih trenera s područja naše i susjednih županija kao te posebno gostujućih trenera iz KK Cedevita napravili su veliki pomak u svom košakšakom znanju. Zanimljivo ej bilo i gostovanjre prof. Ante Tomas, a među demonstartorima bili su sadašnji i budući prvoligaški igrači. Kroz kamp je prošlo sedamdesetak mladih, a izdvojio je dvojac Grafičara Vađunec i Virag, od kojih u klubu mnogo očekuje u sljedećim sezonama. Mladi trenerski kadar ludbreškog kluba odradio je najveći dio posla oko kampa a u tome su sudjelovali Siniša Beser i trener mlađih kategorija Tomislav Horvat, a svoj udio dali su i trener Danijel Papp te Igor Dijanošić.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje