Povežite se s nama

U fokusu

Nastavlja se prepirka HNS-ovaca sa županom Čačićem oko JPP-a

HNS Alen Leverić

Objavljeno:

- dana

HNS Varaždinske županije danas je održao konferenciju za medije na kojoj su teme bili udžbenici i javno-privatno parnerstvo (JPP).

>> Ministar Štromar najavio trajno rješenje za JPP, Varaždinskoj županiji 274 milijuna kuna

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić jučer je istaknuo da ovakve izmjene zakona smatra nepotrebnima. S druge strane Alen Leverić, predsjednik Županijska organizacija HNS-a Varaždinske županije, ističe ih kao odlično konačno rješenje za gradnju po JPP-u na sjeveru Hrvatske.

– U politici imate one koji rade i one koji trabunjaju i kritiziraju da bi bili u javnosti. Slušam izjave župana Čačića i njegovih ljudi, pa mi nije jasno zašto Ratko nije uspio dogovoriti rješenje kada je bio u Vladi. I ja sam tada bio u Vladi i mogu reći da nije ni pokušao. Iako Čačić smatra da ima, ne znam kakvu snagu, nije riješio ništa, nula. Jedna od osoba koje rade je i ministar Predrag Štromar, koji radi da se sustavno riješi problem JPP-a. Odlukom koju danas potvrđuje Vlada će se Varaždinskoj županiji isplaćivati 274 milijuna kuna i to do 2038. godine. Isplate počinju 2020., po 17 milijuna kuna. Ovo je rješenje koje je odrađeno sa svim državnim institucijama i da se riješi teret JPP-a. Nikakve nepravomoćne presude nemaju veze – jasan je bio Leverić.

Alen Leverić zadovoljan je što je prošao Zakon u udžbenicima jer je obrazovanje jedan od temelja politike njegove stranke.

– Tri su bitne činjenice Zakona o udžbenicima. Za roditelje koji imaju osnovnoškolce se smanjuju troškovi jer su udžbenici besplatni. Drugo, pazi se na zdravlje djece, jer težina knjiga će za djecu od prvog do četvrtog razreda biti manja od tri kilograma. Od rujna 2019. HNS-ova reforma ulazi u škole, s našom ministricom Divjak, i bit će temelj za budućnost – kazao je Leverić.

Na konferenciji za medije je bio i Nenad Sikirica, iz HNS-a Krapinsko-zagorske županije.

U fokusu

Velike promjene za učenike i roditelje: Ukida se jesenski odmor, proljetni praznici će biti kraći…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao što je bilo i najavljeno, ove godine nastava počinje tjedan dana kasnije. Izmjenama odluke o početku školske godine 2024./2025., nastava umjesto 2. rujna počinje 9. rujna.

Također, ukinut je jesenski odmor, skraćeno trajanje proljetnih praznika, a ministar Radovan Fuchs ocijenio je da taj kalendar zadovoljava više ili manje sve te da učenici njime neće ništa izgubiti, prenosi Jutarnji list.

Prema izmjenama odluke, koje su prošle javno savjetovanje i koje bi uskoro trebale biti objavljene u Narodnim novinama, nastava za maturante traje do petka 23. svibnja 2025., a za ostale učenike do petka 13. lipnja 2025., umjesto 18. lipnja kako je ranijom odlukom predviđeno.

Ukida se jesenski odmor za učenike koji je bio planiran od 31. listopada do 3. studenog 2024.

Nepromijenjen ostaje prvi dio zimskog odmora koji traje dva tjedna, odnosno od 23. prosinca 2024. do 6. siječnja 2025.

Drugi dio zimskog odmora traje pet dana od 24. do 28. veljače 2025.

Skraćeno je trajanje proljetnih praznika u travnju pa odmor učenika traje pet dana, a počinje u četvrtak 17. travnja (Veliki četvrtak) i traje do 21. travnja (Uskrsni ponedjeljak), s time da nastava počinje u utorak 22. travnja.

Ranijom odlukom bilo je predviđen od 17. do 27. travnja, s time da bi nastava počela 28. travnja.

Time se, napominju u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih, otvorio prostor za skraćivanje nastavne godine koja sad traje do 13. lipnja umjesto prije do 18. lipnja, s time da ljetni odmor počinje 16. lipnja 2025.

Nastavna godina za maturante ima 163 nastavna dana, a za ostale učenike 177.

Nastavite čitati

U fokusu

U Međimurskoj i Varaždinskoj županiji postavljeno novih šest kamera za mjerenje brzine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dok jedni odmaraju, drugi i dalje marljivo rade. Tako je i s prometnom policijom, koja ni u srcu turističke sezone ne posustaje s postavljanjem novih kamera za kontrolu brzine, odnosno kućišta za te kamere. Nove lokacije niknule su diljem Hrvatske.

Kako navodi Autonet, u prethodna dva mjeseca postavljena su kućišta za kamere na 37 novih lokacija u Hrvatskoj.

Tako su postavljene nove kamere u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Međimurska županija

OPOROVEC (Grad Prelog), na kolniku lokalne ceste LC20039 u visini naselja Oporovec

PODBREST (Općina Orehovica), Autocesta A4 (Zagreb-Goričan) na 18km+790m

TURČIŠĆE (Općina Domašinec), Autocesta A4 (Zagreb-Goričan) na 8km+234m

Varaždinska županija

LEPOGLAVA, Trakošćanska ulica kod kbr.10A; D74

NOVI MAROF, Varaždinska ulica kod kbr. 108; ŽC2269

NOVI MAROF, Zagorska ulica kod kbr. 82; D24

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje