Povežite se s nama

Život i društvo

Nastavlja se skrb za starije građane u Lepoglavi – Potpisan ugovor s Crvenim križom

crveni križ lepoglava

Objavljeno:

- dana

I u 2019. godini u Gradu Lepoglava se nastavlja s provođenjem programa pomoći starijim osobama kojeg Grad Lepoglava realizira u suradnji s Društvom Crvenog križa Varaždinske županije, a s kojim je ovih dana potpisan novi ugovor.

– Radi se o kontinuiranom višegodišnjem programu kojim Grad u sklopu svoje proaktivne socijalne politike osigurava gerontodomaćicu koja brine o pedesetak naših starijih i potrebitih građana. Nažalost, potreba za ovakvim oblikom pomoći u današnje vrijeme iskrivljenih društvenih vrijednosti sve je izraženija pa će naša dugogodišnja gerontodomaćica Alica trebati pomoć, odnosno moramo angažirati i osigurati još ovakvih predanih ljudi da se kvaliteta života naših starijih sugrađana zaista poveća – kazao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Kako dodaje zamjenik Kovač, ovaj oblik pomoći mora biti kontinuiran i neovisan o drugim izvorima financiranja koji kad-tad ‘presuše’, a Grad Lepoglava upravo kroz svoj višegodišnji kontinuitet baš pokazuje tu prijeko potrebnu socijalnu komponentu svog razvoja i osigurava održivost skrbi za svoje seniore.

Ugovor je ispred Društva Crvenog križa Varaždinske županije potpisao ravnatelj Nebojša Buđanovac koji je izrazito zadovoljan dosadašnjom suradnjom s Gradom Lepoglavom kazavši pritom kako se rijetko koje jedinice lokalne samouprave toliko dugo i kontinuirano pomagale razvoj vlastite gerontoslužbe kao što je to Grad Lepoglava.

Život i društvo

Esej srednjoškolke Eme Priher iz Varaždina najbolji na natječaju Hrvatskog sabora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je u tekućoj školskoj godini prvi put natječaj za učenike 8. razreda, kao i natječaj za učenike srednjih škola u pisanju eseja/raspravljačkog teksta i zastupničkog govora o zadanoj temi.

Najbolja u eseju bila je učenica Ema Priher iz Prve gimnazije Varaždin, s mentoricom Ivanom Žnidarić Kajić, prof. sociologije i politike i gospodarstva.

Pisala je o temi „Trideset godina hrvatske neovisnosti“ ili alternativno „Trideset godina od proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske“. 

Svrha i cilj natječaja za najbolji esej/zastupnički govor je očuvanje sjećanja na 25. lipnja 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske, posebice u kontekstu ovogodišnjeg obilježavanja Dana neovisnosti 25. lipnja i 30 godina proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske, a kroz afirmaciju pisane riječi te poticaj učenicima na promišljanje o značaju Hrvatskoga sabora u stvaranju hrvatske države.

Na natječaju, koji je bio otvoren od 11. siječnja do 22. veljače, zaprimljeno je ukupno 19 radova učenika osnovnih škola i čak 88 radova učenika srednjih škola.

U kategoriji eseja/raspravljačkog teksta učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Nikol Vaclavek iz Sirača. U kategoriji zastupničkog govora učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Lucija Geržinić iz Vižinade.

Najbolji rad u kategoriji eseja učenika srednjih škola napisala je Ema Priher iz Varaždina, dok je najbolji rad u kategoriji zastupničkog govora učenika srednjih škola napisala Larija Jukić iz Daruvara.

Učenici koji su osvojili prva tri mjesta za najbolje eseje i zastupničke govore dobit će prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija će u petak kontrolirati vozače svih vozila, pa i bicikala: pazite na mobitel, pojas…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će u petak, 7. svibnja, od 8 do 14 sati provoditi preventivno-represivnu akciju „Pojas i mobitel“.

Tijekom akcije provodit će se nadzor nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje od strane vozača svih vozila, uključujući i bicikle, prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i putnika u vozilima te prekršaje vezane uz prijevoz djece u vozilima.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati