Povežite se s nama

U fokusu

Nastavlja se trakavica u režiji Varkoma i Vlade Vlašića

Objavljeno:

- dana

KANALIZACIJA U SLIJEPOJ ULICI

Varkomu doista ne ide s natječajima za gradnju kanalizacije u Varaždinu i deset općina, a niti za nadzor svih tih radova.

Natječaj za izbor tvrtke koja će nadzirati provođenje EU projekta Aglomeracija Varaždin, raspisali su još u siječnju 2016., ali postupak još nije okončan.

Nakon što je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) već dvaput poništila njihove odluke o odabiru izvođača radova, direktor Varkoma Vlado Vlašić je ovaj mjesec obavio novu, treću odluku.

Dubrovčani dvaput izabrani, sad ne valjaju

Posao nadzora su dvaput dodijeli dubrovačkoj tvrtki Trames Consultants, no njihovu ponudu su sad odbacili! Umjesto toga, ovaj put su izabrali zajednicu ponuditelja koju čine Instutit IGH, WYG savjetovanje, Eptisa Adria i Safege iz Zagreba te Ecoenergy iz Varaždina.

Na takvu odluku ponovno su stigle žalbe, i to dvije. Očekivano, žalbu su DKOM-u podnijeli Dubrovčani, koji su “izvisili” uz obrazloženje da “nisu dokazali svoju sposobnost u skladu s dokumentacijom za nadmetanje”.

Međutim, treći put zaredom žalili su se i Poljaci, zajednica ponuditelja ZP Nafta-GAZ iz Jasla i OTS-IP iz Krakova. Oni su već dvaput uspjeli sa svojim žalbama, pa im je Varkom dvaput u šest mjeseci morao platiti po 75.070 kuna.

Poljake optužili za “lažne podatke”

Podsjećamo, Varkomovo povjerenstvo je bilo utvrdilo da su njihove cijene neuobičajeno niske, a nakon analize su zaključili da su nelogične, da nemaju ekonomsko objašnjenje i da dovode u pitanje izvršavanje radova.

<< Nevjerojatno: Varkomu poništen već treći natječaj u sklopu Aglomeracije Varaždin!

Poljaci su upozorili da je Varkom njihove cijene provjerio suprotno Zakonu o javnoj nabavi, a to je potvrdio i DKOM, pa su upravo zbog toga drugu odluku o odabiru poništili.

U Varkomu su sad otišli korak dalje: Vlašić je ovaj put naveo da su Poljake isključili jer su dostavili “lažne podatke” kojima su dokazivali tehničku i stručnu sposobnost.

Jesu li ovaj put njih, ali i Dubrovčane uspjeli isključiti sukladno Zakonu, bit će jasnije nakon odluke DKOM-a.

 

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Liječnici nakon prosvjeda: „Nećemo prihvatiti djelomična rješenja, već dubinsku reformu sustava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom održanog prosvjeda liječnika, koji će ostati upamćen kao najveći liječnički prosvjed u povijesti Republike Hrvatske, Inicijativa mladih liječnika Hrvatske želi još jednom zahvaliti svim udrugama i pojedincima koji su pomogli u organizaciji i provedbi ovog događaja.

Zacrtani cilj su, kažu, ostvarili.

– Cilj koji smo zacrtali je ostvaren i nadmašen; izniman broj, većinom mladih liječnika, jasno je i glasno poručio svim odgovornima da više neće biti glavni krivci i dežurne zakrpe hrvatskog zdravstvenog sustava – navode iz Inicijative.

>>Smilović poziva na prosvjed: Voda je došla do grla, ne može liječniku u jednom danu doći 50 pacijenata

Pozdravljaju i činjenicu da su njihovi predstavnici po završetku prosvjeda bili pozvani na sastanak u Ministarstvo zdravstva, gdje su još jednom detaljno obrazložili sve zahtjeve i prijedloge Inicijative.

Od strane ministra i njegovih suradnika dobivena je potvrda da su njihovi zahtjevi opravdani te im je predstavljen Nacrt reforme zdravstva koji će, kako kažu, u narednim danima detaljno proučiti.

Na sljedećem sastanku, zakazanom za ponedjeljak, 3. listopada 2022. godine, predstavit će komentare i prijedloge izmjena navedenog Nacrta te se nadaju da će isti biti većinom usvojeni.

– Napominjemo da u razgovore s Ministarstvom zdravstva ulazimo potpuno otvoreni za konstruktivan dogovor i s najboljom voljom da pomognemo u rješavanju nagomilanih problema koji opterećuju naše zdravstvo, no nećemo dopustiti daljnje odugovlačenje s provedbom reforme te na navedeni sastanak dolazimo s ciljem da dogovorimo jasnu dinamiku i rokove izvršavanja svih pojedinih zahtjeva. Smatramo da se većina zahtjeva može, ukoliko za to postoji volja, riješiti do kraja godine, što bi bio jasan pokazatelj da ova zdravstvena administracija ima stvarnu i iskrenu želju za unapređenjem hrvatskog zdravstvenog sustava – ističu iz Inicijative mladih liječnika.

Dodaju da su podrška kolega, pacijenata i brojnih drugih pojedinaca veliki poticaj za nastavak rada Inicijative, ali i da su u potpunosti svjesni odgovornosti koju svjesno preuzimaju.

– Ovim putem obećavamo svima onima koji zajedno s nama vode ovu bitku da nećemo odustati te da nećemo prihvatiti nikakva djelomična rješenja, već isključivo dubinsku i korjenitu reformu hrvatskog zdravstvenog sustava – zaključuju liječnici.

Nastavite čitati

U fokusu

Natalija Martinčević: U izvješću MUP-a ne piše da je Stričak bio napadnut, a pročelnica je zloupotrijebila položaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saborska zastupnica Natalija Martinčević danas je u Hrvatskom saboru, na aktualnom satu postavila pitanje premijeru Andreju Plenkoviću, a vezano na ostavku župana Varaždinske županije, dugogodišnjeg saborskog zastupnika i člana nacionalnog predsjedništva HDZ-a Anđelka Stričaka zbog prekršajne prijave za vrijeđanje i omalovažavanje policijskih službenika, prekršajne prijave za remećenja javnog reda i mira s fizičkim ozljedama u 3.30 minuta ujutro u ugostiteljskom objektu koji nije poštivao Odluku o radu ugostiteljskih objekata Grada Varaždina.

U nastavku donosimo priopćenje Reformista:

Vjerujemo da je Stričak podnio ostavku na mjesto župana ali je naravno pitanje što ste vi kao stranka poduzeli vezano na ovakvo potpuno neprihvatljivo i nasilničko ponašanje  dužnosnika i člana vašeg nacionalnog predsjedništva? – upitala je Martinčević premijera.

Predsjednik Vlade Plenković bio je vidno zatečen jer nije pročitao izvješće MUP-a već je imao informaciju iz Županijskog priopćenja, čime dolazimo i do ključnog problema.

Priopćenje Varaždinske županije, a prije službenih informacija MUP-a, dalo je privatno viđenje župana Stričaka čime je u medijskom prostoru postavljena teza da je Stričak napadnut. U službenom izviješću MUP ne piše da je Stričak bio napadnut, već piše da je  počinio prekršaj remećenja javnog reda i mira. Županijske stručne službe, konkretno pročelnica Upravnog odjela  za poslove Skupštine i župana kao odgovorna osoba,  zloupotrijebila je Županiju kao instituciju za iznošenje privatnog viđenja Stričaka bez službene podloge nadležnih institucija, u ovom slučaju MUP-a.

Zastupnica Martinčević podsjetila je kako župan Stričak ima dugu povijest pojavljivanja u crnoj kronici.

– Obzirom da Varaždin baš i nije Gotham city, malo je previše da se jedan dužnosnik kontinuirano pojavljuje u prijavama za nasilje i u fizičkim obračunima, a posebno je neprihvatljivo vrijeđanje i omalovažavanje policijskih službenika, a za što je također prijavljen. – naglasila je Martinčević.

– Duboko vjerujem da Vi osobno imate nultu toleranciju na nasilje i stoga upravo od Vas očekujem snažnu reakciju na ovakvu vrstu ponašanja. Ako to još nije učinio, građani Varaždinske županije očekuju Vaš nalog Stričaku da podnese  ostavku. – rekla je Martinčević premijeru.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje