Povežite se s nama

U fokusu

Nastavlja se trakavica u režiji Varkoma i Vlade Vlašića

Objavljeno:

- dana

KANALIZACIJA U SLIJEPOJ ULICI

Varkomu doista ne ide s natječajima za gradnju kanalizacije u Varaždinu i deset općina, a niti za nadzor svih tih radova.

Natječaj za izbor tvrtke koja će nadzirati provođenje EU projekta Aglomeracija Varaždin, raspisali su još u siječnju 2016., ali postupak još nije okončan.

Nakon što je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) već dvaput poništila njihove odluke o odabiru izvođača radova, direktor Varkoma Vlado Vlašić je ovaj mjesec obavio novu, treću odluku.

Dubrovčani dvaput izabrani, sad ne valjaju

Posao nadzora su dvaput dodijeli dubrovačkoj tvrtki Trames Consultants, no njihovu ponudu su sad odbacili! Umjesto toga, ovaj put su izabrali zajednicu ponuditelja koju čine Instutit IGH, WYG savjetovanje, Eptisa Adria i Safege iz Zagreba te Ecoenergy iz Varaždina.

Na takvu odluku ponovno su stigle žalbe, i to dvije. Očekivano, žalbu su DKOM-u podnijeli Dubrovčani, koji su “izvisili” uz obrazloženje da “nisu dokazali svoju sposobnost u skladu s dokumentacijom za nadmetanje”.

Međutim, treći put zaredom žalili su se i Poljaci, zajednica ponuditelja ZP Nafta-GAZ iz Jasla i OTS-IP iz Krakova. Oni su već dvaput uspjeli sa svojim žalbama, pa im je Varkom dvaput u šest mjeseci morao platiti po 75.070 kuna.

Poljake optužili za “lažne podatke”

Podsjećamo, Varkomovo povjerenstvo je bilo utvrdilo da su njihove cijene neuobičajeno niske, a nakon analize su zaključili da su nelogične, da nemaju ekonomsko objašnjenje i da dovode u pitanje izvršavanje radova.

<< Nevjerojatno: Varkomu poništen već treći natječaj u sklopu Aglomeracije Varaždin!

Poljaci su upozorili da je Varkom njihove cijene provjerio suprotno Zakonu o javnoj nabavi, a to je potvrdio i DKOM, pa su upravo zbog toga drugu odluku o odabiru poništili.

U Varkomu su sad otišli korak dalje: Vlašić je ovaj put naveo da su Poljake isključili jer su dostavili “lažne podatke” kojima su dokazivali tehničku i stručnu sposobnost.

Jesu li ovaj put njih, ali i Dubrovčane uspjeli isključiti sukladno Zakonu, bit će jasnije nakon odluke DKOM-a.

 

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Evo koliko su iznosile prosječne plaće ove godine u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za rujan 2023. iznosila je 1156 eura, objavio je Državni zavod za statistiku.

To je nominalno niže za 0,6%, a realno za 1,1% u odnosu na kolovoz 2023.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za rujan 2023. iznosila je 1596 eura, što je u odnosu na kolovoz 2023. nominalno niže za 1,1%, a realno za 1,6%.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za rujan 2023. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 1857 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 754 eura.

Medijalna neto plaća za rujan 2023. iznosila je 998 eura, dok je medijalna bruto plaća iznosila 1341 euro.

Po županijama

DZS je objavio i podatke za plaće po županijama za treće tromesječje 2023.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u trećem tromjesečju 2023., u odnosu na isto razdoblje 2022. porasla je u svim županijama. Najveći porast bio je u Brodsko-posavskoj županiji, za 16,8 %, a najmanji u Istarskoj županiji, za 12,2 %.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u trećem tromjesečju 2023. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 1343 eura, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 1006 eura.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome za treće tromjesječje ove godine za Varaždinsku je županiju iznosila 1073 eura. Ista je plaća za Međimursku županiju izosila 1074 eura.

Time su dvije županije sa sjevera Hrvatske negdje u sredini tablice, a budući da je hrvatski prosjek 1153 mi smo ispod toga.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici jedne dobro poznate tvrtke dobit će božićnicu od 1670 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogi će radnici u prosincu dobiti tradicionalne božićnice od svojeg poslodavca koje se obično isplaćuju s plaćom za studeni.

Rekordnu božinicu i ove će godine isplatiti lanac drogerija dm-drogerie markt čiji radnici na kraju svake godine dobivaju stimulaciju u iznosu mjesečne plaće svakog pojedinog zaposlenika.

Kako je prosječna neto plaća prodavačica u dm-u u ovoj poslovnoj godini iznosila oko 1670 eura, što je 12 posto više nego lani, božićnica, odnosno godišnja nagrada iznosit će im upravo toliko.

Podravka i Belupo značajno su digli plaće radnicima od 1. prosinca. No, kako se ovih dana čuje u kompaniji, božićnica bi trebala biti ista kao i lani: 1500 kuna, odnosno 200 eura.

U Kauflandu su već objavili kako su se “pobrinuli da svi zaposlenici na nerukovodećim radnim mjestima u predblagdansko vrijeme dobiju prikladne darove poslodavca u obliku poklon bona u vrijednosti od 331.81 eura”.

U sestrinskoj tvrtki Lidlu očekuje se također ista božićnica kao i lani, kad su radnici dobili 2500 kuna, odnosno 331,81 euro.

Izvor: Danica

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje