Povežite se s nama

U fokusu

Nastavlja se trakavica u režiji Varkoma i Vlade Vlašića

Objavljeno:

- dana

KANALIZACIJA U SLIJEPOJ ULICI

Varkomu doista ne ide s natječajima za gradnju kanalizacije u Varaždinu i deset općina, a niti za nadzor svih tih radova.

Natječaj za izbor tvrtke koja će nadzirati provođenje EU projekta Aglomeracija Varaždin, raspisali su još u siječnju 2016., ali postupak još nije okončan.

Nakon što je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) već dvaput poništila njihove odluke o odabiru izvođača radova, direktor Varkoma Vlado Vlašić je ovaj mjesec obavio novu, treću odluku.

Dubrovčani dvaput izabrani, sad ne valjaju

Posao nadzora su dvaput dodijeli dubrovačkoj tvrtki Trames Consultants, no njihovu ponudu su sad odbacili! Umjesto toga, ovaj put su izabrali zajednicu ponuditelja koju čine Instutit IGH, WYG savjetovanje, Eptisa Adria i Safege iz Zagreba te Ecoenergy iz Varaždina.

Na takvu odluku ponovno su stigle žalbe, i to dvije. Očekivano, žalbu su DKOM-u podnijeli Dubrovčani, koji su “izvisili” uz obrazloženje da “nisu dokazali svoju sposobnost u skladu s dokumentacijom za nadmetanje”.

Međutim, treći put zaredom žalili su se i Poljaci, zajednica ponuditelja ZP Nafta-GAZ iz Jasla i OTS-IP iz Krakova. Oni su već dvaput uspjeli sa svojim žalbama, pa im je Varkom dvaput u šest mjeseci morao platiti po 75.070 kuna.

Poljake optužili za “lažne podatke”

Podsjećamo, Varkomovo povjerenstvo je bilo utvrdilo da su njihove cijene neuobičajeno niske, a nakon analize su zaključili da su nelogične, da nemaju ekonomsko objašnjenje i da dovode u pitanje izvršavanje radova.

<< Nevjerojatno: Varkomu poništen već treći natječaj u sklopu Aglomeracije Varaždin!

Poljaci su upozorili da je Varkom njihove cijene provjerio suprotno Zakonu o javnoj nabavi, a to je potvrdio i DKOM, pa su upravo zbog toga drugu odluku o odabiru poništili.

U Varkomu su sad otišli korak dalje: Vlašić je ovaj put naveo da su Poljake isključili jer su dostavili “lažne podatke” kojima su dokazivali tehničku i stručnu sposobnost.

Jesu li ovaj put njih, ali i Dubrovčane uspjeli isključiti sukladno Zakonu, bit će jasnije nakon odluke DKOM-a.

 

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Zbog nestašice čipova dolaze nova poskupljenja! Očekuje se rast cijena mobitela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon poskupljenja prehrambenih namirnica, goriva, građevinskog materijala i sirovina, najavljuje se novi udar na kućne budžete. Uz sve navedeno mogao bi uslijediti i val poskupljenja mobitela, ali i drugih uređaja, a razlog je nestašica čipova.

Nestašica čipova utječe na telefone, automobile, proizvodnju, kućanske aparate i na doslovno gotovo svaki aspekt ljudskih života. Nestašica čipova je trenutno najveća te će zbog toga vjerojatno mnoge stvari poskupiti, piše portal Bajtbox.

Trenutno, industrija pametnih telefona je duboko pogođena nedostatkom čipova te je samo nekoliko većih igrača ogromnim narudžbama osiguralo sebi čipove. To će uništiti manju konkurenciju koja će reciklažu starih dijelova moći vršiti samo određeno vrijeme. Inače, industrija automobila je najviše pogođena te se očekuju gubici od 110 milijardi američkih dolara kroz cijelu granu industrije samo u ovoj godini.

Prema izvješću Susquehanna Financial Groupa, globalna nestašica čipova je sada dosegla svoj vrhunac. Čak i najveći igrači na nove čipove moraju čekati nevjerojatno dugo. Točnije, od narudžbe do isporuke se čeka 21 tjedan što je najgore do sada.

Analogno tome, sve će manje biti i zalihe proizvoda kod prodavača, a to znači da će cijene očekivano rasti jer potražnja za elektronikom ne opada. Već se na proizvodima Xiaomija i Samsunga osjeti kako su pojedini modeli bili na policama samo par mjeseci prije nego što ih je kompletno nestalo.

Nastavite čitati

U fokusu

Potreban je daljnji razvoj digitalnih vještina za postizanje veće rodne ravnopravnosti u IT industriji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu projekta ‘Promocija poduzetništva’ održan je okrugli stol na temu položaja žene u digitalnoj ekonomiji i mogućnostima podizanja svijest o doprinosu žena u tom sektoru u Tehnološkom parku grada Varaždina.

Cilj okruglog stola bio je povećanje sudjelovanja, vidljivosti i angažiranosti žena u digitalnoj ekonomiji te osvještavanje važnosti razvoja digitalnih vještina koje mogu potaknuti ekonomski rast i širi društveni napredak. Okrugli stol je moderirala Sanja Ostroški, direktorica HUP- Regionalnog ureda u Varaždinu.

– Potrebno je već tokom studija odabrati kvalitetnu stručnu praksu i usmjeriti se sukladno vlastitim interesima i onom u čemu smo najbolji kako bismo si otvorili prilike i prije nego krenemo u radni odnos. Važno je da imamo uvijek priliku napredovati bez obzira na spol, ovisno o vlastitim kompetencijama, proaktivnosti i životnim planovima – istaknula je Dajana Jeđud iz tvrtke Engagement Lead – IBM iX, ecx.io croatia d.o.o

– U našoj tvrtki svi imaju mogućnost isprobavanja vlastitih kompetencija, bilo da je riječ o developmentu, analizi, sistemskoj podršci – dakle opis poslova u IT-u je zaista širok i svi možemo naći svoje mjesto te graditi rast i razvoj, a uspjeh ovisi o vlastitom zalaganju, ne o spolu. Za sve zaposlenike imamo mentorski program koji je u skladu s područjem rada u koje novi radnik dolazi. Imamo nekoliko primjera u kojima su se kolegice uključile u mentorski rad na volonterskoj bazi, to nam se pokazalo kao lijepa praksa i zahvalni smo im na tome – rekla je Jarmila Pezo, Predsjednica Uprave, IGEA d.o.o.

– Moj tim je iz hobija krenuo u realizaciju naše poduzetničke ideje i u poslu ne radimo razliku muško-žensko, imamo 60% žena i mislim da radimo velik pomak u tom smjeru. Kod nas je fokus rada digitalni marketing koji zahtijeva dosta organizacije i komunikacije, a tu nam je dosta pomogao i FOI koji je zajedno s nama razvijao organizacijske sposobnosti. Trudimo se poboljšati work life balance s time što imamo mogućnost rada od kuće i vjerujem da to uvelike olakšava našim zaposlenicama uskladiti sve obaveze koje imaju – kazala je Martina Stričak, co-founder, Point visible d.o.o.

HUP-ova pravna savjetnica Žana Plazibat osvrnula se na novi Zakon o radu.

– HUP sudjeluje u donošenju novog Zakona o radu i osnovana je interna radna skupina u kojoj naši članovi daju komentare na pojedine odredbe Zakona, uključujući i fleksibilnost radnih odnosa. Najveći izazov rada na daljinu je usklađenje privatnog i radnog vremena te pravo na isključenje radnika. Digitalni alati će nam pri tome biti ključni, kao i razvoj digitalnih vještina za sve zaposlenike – rekla je Žana Plazibat.

– FOI pokušava djelovati već od vrtićkog uzrasta, pozivamo djecu iz vrtića i OŠ da dođu na FOI, pokazujemo im labose i naše učionice, predstavljamo profesorice, IOT lab, dronove i opremu, to im najčešće bude vrlo zanimljivo i s time vide da je uobičajeno da su i žene uključene aktivno u ovom sektoru. Vjerujem da će takvi primjeri i prakse imati najveći učinak – istaknula je prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica Fakulteta organizacije i informatike

– Ova tema nije aktualna samo u Hrvatskoj, već i u ostatku Europe, svi vodimo bitku za afirmaciju žena u digitalnom svijetu, a s time se očekuje i pozitivan utjecaj na BDP u iznosu većem od 16 milijardi eura. Vidimo pomake u tom smjeru, mi kao Središnji državni ured trudimo se uključiti u sve važne projekte na ovu temu, poput FER-ovog projekta za afirmaciju žena na području IT-a i otvoreni smo za sve takve buduće ideje – kazala je Kristina Posavec, Zamjenica državnog tajnika, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje