Povežite se s nama

U fokusu

Nastavlja se trakavica u režiji Varkoma i Vlade Vlašića

Objavljeno:

- dana

KANALIZACIJA U SLIJEPOJ ULICI

Varkomu doista ne ide s natječajima za gradnju kanalizacije u Varaždinu i deset općina, a niti za nadzor svih tih radova.

Natječaj za izbor tvrtke koja će nadzirati provođenje EU projekta Aglomeracija Varaždin, raspisali su još u siječnju 2016., ali postupak još nije okončan.

Nakon što je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) već dvaput poništila njihove odluke o odabiru izvođača radova, direktor Varkoma Vlado Vlašić je ovaj mjesec obavio novu, treću odluku.

Dubrovčani dvaput izabrani, sad ne valjaju

Posao nadzora su dvaput dodijeli dubrovačkoj tvrtki Trames Consultants, no njihovu ponudu su sad odbacili! Umjesto toga, ovaj put su izabrali zajednicu ponuditelja koju čine Instutit IGH, WYG savjetovanje, Eptisa Adria i Safege iz Zagreba te Ecoenergy iz Varaždina.

Na takvu odluku ponovno su stigle žalbe, i to dvije. Očekivano, žalbu su DKOM-u podnijeli Dubrovčani, koji su “izvisili” uz obrazloženje da “nisu dokazali svoju sposobnost u skladu s dokumentacijom za nadmetanje”.

Međutim, treći put zaredom žalili su se i Poljaci, zajednica ponuditelja ZP Nafta-GAZ iz Jasla i OTS-IP iz Krakova. Oni su već dvaput uspjeli sa svojim žalbama, pa im je Varkom dvaput u šest mjeseci morao platiti po 75.070 kuna.

Poljake optužili za “lažne podatke”

Podsjećamo, Varkomovo povjerenstvo je bilo utvrdilo da su njihove cijene neuobičajeno niske, a nakon analize su zaključili da su nelogične, da nemaju ekonomsko objašnjenje i da dovode u pitanje izvršavanje radova.

<< Nevjerojatno: Varkomu poništen već treći natječaj u sklopu Aglomeracije Varaždin!

Poljaci su upozorili da je Varkom njihove cijene provjerio suprotno Zakonu o javnoj nabavi, a to je potvrdio i DKOM, pa su upravo zbog toga drugu odluku o odabiru poništili.

U Varkomu su sad otišli korak dalje: Vlašić je ovaj put naveo da su Poljake isključili jer su dostavili “lažne podatke” kojima su dokazivali tehničku i stručnu sposobnost.

Jesu li ovaj put njih, ali i Dubrovčane uspjeli isključiti sukladno Zakonu, bit će jasnije nakon odluke DKOM-a.

 

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Darko Marković kao nezavisni kandidat ide po četvrti mandat načelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Aktualni načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković najavio je kandidaturu za četvrti mandat. Kao nezavisnog kandidata pratit će ga i nezavisna lista za Općinsko vijeće.

Predstavljajući kandidaturu i program Marković je naglasio da je zajedno s djelatnicima općinske uprave i općinskim vijećnicima puno napravljeno tijekom tri mandata, tijekom 12 godina.

– S obzirom na sve što smo do sada napravili, s obzirom na marljivost dužnosnika, općinske uprave i vijećnika, rezultatima smo dokazali da možemo, da znamo i to želimo ponoviti u sljedećem mandatu – rekao je Marković i dodao da je najvažnije od svega konačno pokretanje projekta iskorištavanja geotermalne energije.

– Geotermalna energija nije samo najveći potencijal općine Mali Bukovec, nego i Varaždinske županije. Tim projektom želimo stvoriti energetski neovisnu općinu. I ne samo općinu jer će našim projektom i Varaždinska županija postati energetski neovisna. Puno truda, zalaganja i znanja uloženo je do sada u pokretanje tog projekta. U idućem mandatu taj ćemo projekt završiti, konačno će u općini Mali Bukovec raditi geotermalna elektrana i naša će općina postati energetski neovisna. Pokretanjem tog velikog projekta, sve projekte koji će uslijediti nakon toga bit će puno lakše napraviti jer će prihodi Općine nekoliko puta narasti u narednih 5 do 10 godina – najavio je Marković.

Kandidat za načelnika u četvrtom mandatu podsjetio je da je prije 12 godina proračun Općine Mali Bukovec iznosio 1,8 milijuna kuna, početkom ovog mandata odnosno 2017. godine 4,3 milijuna kuna, a zadnje tri godine na razini od 10 milijuna kuna.

Za projekt izgradnje geotermalne elektrane zahvalio je na podršci aktualnom županu Radimiru Čačiću kojeg će podržati i u kandidaturi za novi mandat župana, kako bi se nastavila uspješna suradnja na realizaciji najvećeg projekta u Općini Mali Bukovec.

Nastavite čitati

U fokusu

Vrhovni sud pravomoćno oslobodio Pataftu i ostale, dio postupka vraćen na početak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je pravomoćnu presudu u slučaju koji objedinjuje ‘slučaj Bale’, ‘slučaj Jalkovec-Brezje’, ‘slučaj POS’ i ‘slučaj Aerodrom’. Time su Davor Patafta i ostali pravomoćno oslobođeni krivnje za slučaj bale i POS.

Sad svi koji su nas lažno optuživali mogu staviti glave u pijesak, rekao je Davor Patafta i istaknuo kako je presudom zadovoljan. Zanimljivo je da je pravomoćna oslobađajuća presuda uslijedila temeljem dokaznog postupka tužiteljstva, budući da je Vrhovni sud potvrdio kako suđenje nije bilo pravično jer nisu uvaženi dokazi obrane.

Potvrđena, je, naime, oslobađajuća presuda za Ivana Čehoka, Davora Pataftu, Narcisu Huljev, Tomislava Kezelja i Hrvoja Vojvodu, i to u točkama vezanima uz sklapanje ugovora za zbrinjavanja baliranog otpada između Grada, Varkoma i tadašnjeg T7 VIS-a.

Također, Vrhovni sud potvrdio je presudu kojom je Hrvoje Vojvoda oslobođen optužbi da bi poticao Čehoka na kazneno djelo prilikom kupnje zemljišta za POS-stanogradnju u Ulici Vilka Novaka od tvrtke Ekos Holding.

U kaznenom postupku koji se vodio protiv petero optuženika i tri Pataftine tvrtke, prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Zagrebu Čehok, Patafta i Huljev su oslobođeni optužbi zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe položaja i ovlasti poticanjem i pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti. Za tvrtke T7 Grupa i T7 Vis utvrđeno je da nisu odgovorne za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti odgovorne osobe Davora Patafte. Hrvoje Vojvoda je također oslobođen optužbe zbog kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlast, stoji u priopćenju Vrhovnog suda.

Vrhovni sud je također ukinuo dio presude Županijskog suda u Zagrebu iz 2018. godine, kojom je Ivan Čehok osuđen na dvije godine zatvora, dok su tada bezuvjetne kazne dobili i Davor Patafta i Narcisa Huljev.

Vrhovni sud je utvrdio da je prvostupanjski sud počinio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka jer je odbio dokazne prijedloge optuženika i ovlaštenog tužitelja bez ikakvog obrazloženja razloga odbijanja. Za dio odbijenih dokaznih prijedloga prvostupanjski sud čak ni ne obrazlaže o čijim je dokaznim prijedlozima riječ, na koje okolnosti su predloženi, niti razloge njihova odbijanja. Odbijanjem dokaznih prijedloga obrane bez obrazloženja je teško povrijeđeno pravo na pravično suđenje zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske i Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. Time je i povrijeđeno pravo na obranu koja povreda je mogla utjecati na presudu. Potpuni izostanak obrazloženja odbijanja velikog broja dokaznih prijedloga obrane čini presudu proizvoljnom. Pored toga, za dio optužbi prvostupanjski sud u presudi nije dao ocjenu proturječnih dokaza, a što je također moglo utjecati na presudu.

Prvostupanjski će sud iznova provesti raspravu u tom dijelu optužbe. U ponovljenom postupku sud će ponovno izvesti i ocijeniti sve ranije izvedene dokaze, a po potrebi i nove. Potom će donijeti novu, na zakonu zasnovanu odluku, koju će valjano obrazložiti, stoji u obrazloženju Vrhovnog suda.

Davor Patafta će, kako doznajemo, sutra održati konferenciju za medije kod bala u Brezju.

Nastavite čitati