Povežite se s nama

U fokusu

Nastavljamo s pozitivnim trendovima!

Objavljeno:

- dana

SUSRET

Glasnogovornica tehničke Vlade, svima dobro poznata Sunčana Glavak najbolje je pozicionirana žena na listi HDZ-a u III. izbornoj jedinici. „Daj 5“, reći će s osmijehom aludirajući na to da je 5. na listi.

U razgovoru je otkrila kako gleda na rad Vlade, za što će se boriti u Saboru, a uspjeli smo dobiti i njezinu poruku za političkog suparnika, šefa SDP-a Zorana Milanovića.
 

Vlada nije odradila ni pola mandata, a politička situacija nikad nije bila napetija i neobičnija. Kako gledate na rad Vlade?
Neka govore činjenice: pokazatelji su dobri, ostvaren je rast BDP-a od 2,8 posto u drugom kvartalu ove godine, koji je premašio sva očekivanja, industrijska proizvodnja je rasla 5,4 posto na godišnjoj razini, potrošnja 3,4 posto, turistički pokazatelji za sedam posto. Iznos sredstava povučenih iz EU fondova veći je za 53 posto, proračunski deficit je 5,1 milijardu manji nego lani, proračunski prihodi su porasli 10,5 posto, rashodi samo 0,4 posto, a broj zaposlenih veći je za 100.000. Nezanemariv utjecaj na rast svakako imaju i prihodi u turizmu, koji bi ove godine mogli dosegnuti rekordnih 8 milijardi eura.

Svi podaci koje sam navela govore o gospodarskom oporavku i snažan su argument koji imamo prema rejting agencijama i Europskoj komisiji. Uvjerena sam da će, a što je u programu HDZ-a, stvaranje poticajnog fiskalnog i poslovnog okvira, gdje su pojedinac i njegov rad u fokusu, biti nositelj ekonomskog razvoja države i da će HDZ-ova Vlada nastaviti pozitivne trendove.

Studentski dom
 

Za što ćete se posebno zalagati kao saborska zastupnica? 
Dugoročno i stabilno zapošljavanje mladih, u čemu smo među najlošijim zemljama u EU, jedna je od najvažnijih mjera koju mi u HDZ-u planiramo provesti i za što ću se osobno zalagati, jer samo tako možemo zaustaviti odlazak mladih i općenito znanja iz Hrvatske te na taj način pridonijeti i demografskoj obnovi Hrvatske. Ako se s tim odmah ne krene, Hrvatska će demografski praktički nestati, jer su procjene da će za 30 godina izgubiti gotovo milijun stanovnika.

 

Milanović je govorio: „Umoran sam“, pa neka se lijepo odmori od politike

Zatim, nastavak kurikularne reforme, kao temelj kvalitetnih promjena i procesa modernizacije u sustavu odgoja i obrazovanja koji se u Hrvatskoj moraju dogoditi. Modernizacija obrazovnoga i znanstvenog sustava, kao preduvjeta razvoja ljudskih potencijala u Hrvatskoj, ključna je u postizanju društvenog razvoja i gospodarskog rasta. HDZ-ova će Vlada udvostručiti novac za ciljane stipendije i osigurati besplatno studiranje svim redovnim studentima na visokim učilištima, uz besplatan smještaj, prehranu i prijevoz za studente u skladu s mirovinskim cenzusom. Zalagat ću se za izgradnju kampusa u Varaždinu i onoga što nedostaje – studentskog doma u Čakovcu.

Nastavit ću se zalagati za realizaciju svih započetih projekata u III. izbornoj jedinici. Jedan od projekata, za koji sam se osobno založila još 2011. godine kao zastupnica te je uvršten u plan izgradnje, jest sjeverna obilaznica Čakovca, zatim južna obilaznica Nedelišća i Pušćina te obilaznice Preloga i Šenkovca u Međimurskoj županiji. Ništa manje zalagat ću se za realizaciju projekata varaždinske obilaznice, brze ceste Varaždin – Ivanec – Krapina te istočne obilaznice Novog Marofa. Planirano je u našem programu podupiranje poduzetništva s više od 5 milijardi kuna i borit ću se da veliki dio tih sredstava dobije najpoduzetniji dio Hrvatske, Varaždin, Međimurje i Zagorje.

Pamtimo vaše žustre rasprave iz Sabora s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem, bivšim premijerom, koji je obično izvukao „deblji“ kraj. Što mu sad poručujete?
Nedavno je na sučeljavanju ponavljao “umoran sam, umoran sam”, pa – da ne trošim puno riječi – neka se lijepo odmori od politike, a i ona od njega.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Od rujna će socijalno ugroženi dobivati vaučere za gorivo?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska Vlada u rujnu bi mogla proširiti energetski paket pomoći koji je na snazi od 1. travnja, a na razmatra se opcija izdavanja vaučera za gorivo socijalno najugroženijima, piše Jutarnji list.

O toj temi danas je govorio i premijer Andrej Plenković u HRT-ovoj emisiji “A sada Vlada”. Rekao je kako je Vlada i dosad intervenirala prema ugroženim skupinama te da će takav obrazac i dalje nastaviti koristiti, moguće i kroz vaučere za gorivo.

Mjera vaučera za gorivo vjerojatno bi funkcionirala kao i ona za ugrožene kupce energenata. Vlada je od 1. travnja povećala postojeći mjesečni vaučer za struju s 200 na 400 kuna, koji se može koristiti i za plin, a obuhvat korisnika povećao se za više od 20.000, na preko 82.000.

Većina država članica EU nije se odlučila za vaučere za gorivo, uz iznimku Portugala koji je svim građanima dijelio “autovaučere” od 20 eura, ali je ta mjera ukinuta i okrenuli su se mjerama kojima su i drugi pribjegli.

To je snižavanje trošarina, a u nekim državama i privremeno snižavanje PDV-a. Njemačka je tako od 1. lipnja odlučila smanjiti poreze za 35,2 centi za litru benzina i 16,7 centi za litru dizela. Mjera će biti na snazi tri mjeseca, a istodobno subvencioniraju i cijenu javnog prijevoza, pa se Nijemci za devet eura mogu voziti svim javno dostupnim prijevoznim sredstvima. Austrija će od listopada svim punoljetnim građanima dati 500 eura kroz “klimatski bonus”, ne uvjetujući socijalne kriterije, a novac služi za podmirenje troškova života, među ostalim i visokih cijena goriva.

Nastavite čitati

U fokusu

Bosilj o novom prijedlogu spajanja gradskih tvrtki: Želimo građanima smanjiti račune, a Vartopom upravlja Čehok

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 7. srpnja, na rasporedu je 11. sjednica varaždinskog Gradskog vijeća. Sjednicu su danas najavili gradonačelnik Neven Bosilj i predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan.

Pred vijećnicima će se ovaj put naći čak 23 točke dnevnog reda, a među ostalim, raspravljat će se o izmjenama Prostornog plana, izmjenama Urbanističkog plana uređenja, a na rasporedu su i izvješća te izbori i imenovanja. Također, ponovo su u planu promjene vezane za ustrojstvo gradske uprave.

Podsjetimo, Gradsko vijeće prihvatilo je prošle godine prijedlog odluke kojom se broj upravnih odjela u Gradu Varaždinu smanjuje na četiri. Sad se broj povećava na pet. Upravnom odjelu za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća tad su se pripojili svi poslovi koji su potpadali pod zasebni Upravni odjel za proračun i javnu nabavu. Po novom bi se opet oformio Upravni odjel za proračun i javnu nabavu

Vijećnici će opet odlučivati i o spajanju gradskih tvrtki.

Sličan prijedlog gradska je vlast predstavila ovog proljeća, ali odluka nije prošla na Gradskom vijeću.

Ovaj put u prijedlogu nema Gradske tržnice, već se planiraju pripojiti Aquacity i Vartop tvrtki Parkovi.

Bosilj je ukratko obrazložio razloge za takvu odluku.

– Tvrtki Aquacity sanirali smo dugove, ali ima vrijedne nekretnine. Kad bi tvrtku gasili više od dva milijuna kuna otišlo bi na porez – objasnio je Bosilj.

Što se Vartopa tiče, Bosilj kaže kako je primarni cilj smanjiti račune građanima. Pritom je napomenuo i kako trenutno nema utjecaj na upravu Vartopa.

Poskupili plin i struja pa Vartop već Varaždincima poslao veće račune za travanj

– Vartopom i dalje upravlja bivši gradonačelnik Čehok – rekao je Bosilj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje