Povežite se s nama

U fokusu

Nastavljamo s pozitivnim trendovima!

Objavljeno:

- dana

SUSRET

Glasnogovornica tehničke Vlade, svima dobro poznata Sunčana Glavak najbolje je pozicionirana žena na listi HDZ-a u III. izbornoj jedinici. „Daj 5“, reći će s osmijehom aludirajući na to da je 5. na listi.

U razgovoru je otkrila kako gleda na rad Vlade, za što će se boriti u Saboru, a uspjeli smo dobiti i njezinu poruku za političkog suparnika, šefa SDP-a Zorana Milanovića.
 

Vlada nije odradila ni pola mandata, a politička situacija nikad nije bila napetija i neobičnija. Kako gledate na rad Vlade?
Neka govore činjenice: pokazatelji su dobri, ostvaren je rast BDP-a od 2,8 posto u drugom kvartalu ove godine, koji je premašio sva očekivanja, industrijska proizvodnja je rasla 5,4 posto na godišnjoj razini, potrošnja 3,4 posto, turistički pokazatelji za sedam posto. Iznos sredstava povučenih iz EU fondova veći je za 53 posto, proračunski deficit je 5,1 milijardu manji nego lani, proračunski prihodi su porasli 10,5 posto, rashodi samo 0,4 posto, a broj zaposlenih veći je za 100.000. Nezanemariv utjecaj na rast svakako imaju i prihodi u turizmu, koji bi ove godine mogli dosegnuti rekordnih 8 milijardi eura.

Svi podaci koje sam navela govore o gospodarskom oporavku i snažan su argument koji imamo prema rejting agencijama i Europskoj komisiji. Uvjerena sam da će, a što je u programu HDZ-a, stvaranje poticajnog fiskalnog i poslovnog okvira, gdje su pojedinac i njegov rad u fokusu, biti nositelj ekonomskog razvoja države i da će HDZ-ova Vlada nastaviti pozitivne trendove.

Studentski dom
 

Za što ćete se posebno zalagati kao saborska zastupnica? 
Dugoročno i stabilno zapošljavanje mladih, u čemu smo među najlošijim zemljama u EU, jedna je od najvažnijih mjera koju mi u HDZ-u planiramo provesti i za što ću se osobno zalagati, jer samo tako možemo zaustaviti odlazak mladih i općenito znanja iz Hrvatske te na taj način pridonijeti i demografskoj obnovi Hrvatske. Ako se s tim odmah ne krene, Hrvatska će demografski praktički nestati, jer su procjene da će za 30 godina izgubiti gotovo milijun stanovnika.

 

Milanović je govorio: „Umoran sam“, pa neka se lijepo odmori od politike

Zatim, nastavak kurikularne reforme, kao temelj kvalitetnih promjena i procesa modernizacije u sustavu odgoja i obrazovanja koji se u Hrvatskoj moraju dogoditi. Modernizacija obrazovnoga i znanstvenog sustava, kao preduvjeta razvoja ljudskih potencijala u Hrvatskoj, ključna je u postizanju društvenog razvoja i gospodarskog rasta. HDZ-ova će Vlada udvostručiti novac za ciljane stipendije i osigurati besplatno studiranje svim redovnim studentima na visokim učilištima, uz besplatan smještaj, prehranu i prijevoz za studente u skladu s mirovinskim cenzusom. Zalagat ću se za izgradnju kampusa u Varaždinu i onoga što nedostaje – studentskog doma u Čakovcu.

Nastavit ću se zalagati za realizaciju svih započetih projekata u III. izbornoj jedinici. Jedan od projekata, za koji sam se osobno založila još 2011. godine kao zastupnica te je uvršten u plan izgradnje, jest sjeverna obilaznica Čakovca, zatim južna obilaznica Nedelišća i Pušćina te obilaznice Preloga i Šenkovca u Međimurskoj županiji. Ništa manje zalagat ću se za realizaciju projekata varaždinske obilaznice, brze ceste Varaždin – Ivanec – Krapina te istočne obilaznice Novog Marofa. Planirano je u našem programu podupiranje poduzetništva s više od 5 milijardi kuna i borit ću se da veliki dio tih sredstava dobije najpoduzetniji dio Hrvatske, Varaždin, Međimurje i Zagorje.

Pamtimo vaše žustre rasprave iz Sabora s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem, bivšim premijerom, koji je obično izvukao „deblji“ kraj. Što mu sad poručujete?
Nedavno je na sučeljavanju ponavljao “umoran sam, umoran sam”, pa – da ne trošim puno riječi – neka se lijepo odmori od politike, a i ona od njega.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO U varaždinskoj bolnici instalirana zračna pošta za laboratorijske uzorke pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U Općoj bolnici Varaždin danas, 1. ožujka, predstavljena je zračna pošta za laboratorijske uzorke pacijenata putem cijevi između zgrade Interne i zgrade Medicinsko-biokemijskog laboratorija OB Varaždin.

Sustav zračne pošte instalirani je te je u funkciji od studenoga prošle godine, a pomoću tog instaliranog sustava laboratorij dolazi do zgrade Interne, čime se omogućuje brže postavljanje dijagnoze i raniji početak liječenja, bez potrebe za dodatnim pakiranjem. Sustav zatim brzo i sigurno transportira epruvete s uzorcima direktno u laboratorij te tako značajno smanjuje vrijeme obrade.

Na konferenciji za medije objašnjeno je da sustav naziva TEMPUS600 predstavlja jedinstveni transportni sustav koji omogućuje transport uzoraka, odnosno epruveta, do laboratorija unutar nekoliko sekundi. Postojeći sustav TEMPUS600 prilikom instalacije odrađen je tako da se može instalirati u nove i postojeće zgrade bolnice te se može povezati sa sustavima automatizacije u laboratoriju.

Procijenjena vrijednost sustava linije iznosi milijun kuna, a sastoji se od: ulazne stanice za slanje uzoraka pojedinačno, sa mjesta uzorkovanja (zgrada Interne), transportne pneumatske cijevi duge 195 metara i stanice za prihvat uzoraka u laboratoriju.

– Moram izraziti veliko zadovoljstvo što smo u Hrvatskoj prvi dobili priliku da se instalira uređaj za transport laboratorijskih uzoraka od mjesta uzorkovanja do mjesta gdje ti uzorci moraju biti analizirani, a to je naš laboratorij. Uređaj se zove TEMPUS, riječ je o sustavu pneumatskih cijevi koji se sastoji od nekoliko jedinica, jedna je ulazna jedinca u paviljonu Službe za interne bolesti i pedijatrijski odjel, a povezana je s cijevi dugačkom od 195 metara sa našom jedinicom, koja se nalazi u laboratoriju gdje vršimo prihvat tih uzoraka. Veliki napredak u radu, zbrinjavanju i pružanju opće zdravstvene skrbi našim pacijentima koji se zbrinjavaju u našoj hitnoj internističkoj ambulanti i pedijatrijskoj ambulanti je taj što uzorak nakon vađenja krvi dolazi u laboratorij unutar 25 do 31 sekundi. Znači, nema više potrebe (za hitne pacijente) za dostavom uzoraka od dostavljača ili medicinske sestre. Uzorak odmah ulazi u obradu u pristupa se analizi te unutar tog zlatnog sata (od uzorkovanja do isporuke rezultata) su rezultati dostupni unutar maksimalno sat vremena – rekla je voditeljica Odjela medicinsko-biokemijskog laboratorija Ivanka Ostroški.

Dodala je da to doprinosi da kliničari, na temelju nalaza, donose zaključak o tome hoće li pacijenta smjestiti na odjel ili otpustiti na kućno liječenje. Ujedno je naglasila da je ovakav sustav prvi u Hrvatskoj instaliran u OB Varaždin i to početkom studenoga u fazi COVID najtežeg trenutka, a potom u Zadru. U svijetu se nalazi još u 124 bolnice i u 21 zemlji.

– Cijela priča košta 1.000.000 kuna, s 100.000 kuna pripremama, a bili smo potaknuti činjenicom da su nam građevinski radovi koje obavljamo na objedinjenom hitnom prijmu i dnevnoj kirurgiji, omogućili da napravimo te iskope. Kao što je ravnatelj dr. Kudelić naglasio, kad ljudi vele „zračna pošta“ misle da nešto ide po zraku, ali ne. Uređaj radi na pritisak zraka u cijevima, koje su pod zemljom. Sve zajedno je „kičma“ jedne mreže paviljonskog sustava bolnice i ovakva vrsta komunikacije je optimalna, najbolje što možemo učiniti – zaključio je župan Radimir Čačić.

Nastavite čitati

U fokusu

“Brojne terase danas se neće otvoriti, brojni poduzetnici nisu izdržali teret krize”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Današ je počelo popuštanje mjerea za ugostitelje, a situaciju su komentirali iz Udruge Glas poduzetnika, Regionalnog ureda Varaždin.

Najavili su i da u utorak, 2. ožujka, u Varaždin dolazi Hrvoje Bujas, poduzetnik i predsjednik Glasa poduzetnika.

Priopćenje o popuštanju mjera u nastavku prenosimo u cijelosti, a potpisuje ga Darko Molnar, Koordinator Regionalnog ureda Varaždin Udruge Glas poduzetnika.

Danas se napokon otvaraju terase ugostiteljskih objekata, a dok pojedini političari kažu da je ovo nagrada ugostiteljima i građanima zbog dobre epidemiološke situacije, podsjetimo što se sve događalo.

Prije svega želio bih naglasiti kako od početka zagovaramo pridržavanje mjera, kad su one realne, provedive i normalne, te nam je na prvom mjestu zdravlje gostiju i zaposlenika.

Međutim, gorka je ova nagrada kad znamo da se brojne terase danas neće otvoriti, da brojni poduzetnici nisu izdržali teret krize i da radna mjesta nisu sačuvana.

Gorka je ova nagrada kad se sjetimo kašnjenja isplata potpora za očuvanje radnih mjesta, kao i kad se sjetimo prizora tjeranja gostiju koji su se zadržali ispred objekata nakon što bi kroz prozorčiće dobili kavu.

Ovom prilikom i velika zahvala HOK-u u ime svih njegovih prisilnih članova, koji je zdušno poslao plan dospjeća komorskog doprinosa u paušalnom iznosu za 2021 godinu. Umjesto da oni budu primjer i oslobode svoje prisilne članove komorskog doprinosa barem do kraja 2021, među prvima su poslali podsjetnike na svoj parafiskalni namet.

Vjerujemo u skori kraj prisilnog članstva i u HOK-u i HGK, a podsjećamo i župana, gradonačelnike i načelnike na naše zahtjeve za ukidanje nameta.

Imamo u Hrvatskoj gradove i općine koji su ukinuli namete ili su minimalni pa vjerujemo da će I u našoj županiji krenuti za tim primjerom. Jer, imamo vidljive dokaze da se može ne samo egzistirati nego i razvijati, a bez da teret na leđima nose poduzetnici, ali i radnici u privatnom sektoru. Cilj je da Varaždinska županija postane free zona poreza na potrošnju do kraja godine i da maksimalno smanjimo sve namete, a s ciljem razvoja gospodarstva, očuvanja radnih mjesta i plaća radnicima.

I za kraj, hvala svim građanima na strpljenju, podršci…

Zato danas izađite, popijte kavu u omiljenom kafiću i naručite omiljeno jelo u restoranu. Na taj ćete način podržati ugostitelje, a obavezno se pridržavajte mjera kako zbog sebe, svog zdrvlja, ali i svih drugih, tako i zbog mogućeg represivnog aparata koji čeka iza ugla u vidu inspektora i redara i broji vam gutljaje i zalogaje.

Nastavite čitati