Povežite se s nama

Međimurje

Nastavljamo ubrzani razvoj Čakovca

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

Grad Čakovec u četiri godine u svakom pogledu je napredovao, a o dosadašnjim realiziranim projektima, gospodarskim i infrastrukturnim planovima, o Porcijunkulovu te društvenom životu u Čakovcu razgovarali smo s dosadašnjim gradonačelnikom Stjepanom Kovačom u opsežnom intervjuu.

Lokalni izbori su nam iza ugla, Čakovec će sigurno biti mjesto propitivanja aktualne vladajuće garniture. Je li središte Međimurja napredovalo u odnosu na 2013.?
Djela govore više od riječi, iza nas stoje vidljivi i mjerljivi rezultati. Nije bilo dijela grada u kojemu nije bilo investirano, pogledajte arhivske slike, vidjet ćete velike promjene u slici grada. Mandat ne mogu sažeti u tri rečenice, ali ističem sljedeće činjenice: riješen je problem odvodnje otpadnih voda za idućih pola stoljeća, Ivanovec je dobio školsku dvoranu, naselja u tzv. dravskom bazenu, Štefanec te pojedini dijelovi Čakovca potpuno obnovljene ulice i pješačko-biciklističke staze, obnovljeni su deseci kilometara cesta, izgrađena je pješačko-biciklistička staza kroz Mačkovec i Slemenice. 

Povećali smo sigurnost cestovnog prometa, sanirane su brojne crne točke u prometu. Tu su i besplatni udžbenici za sve osnovce, brojni drugi programi u obrazovanju, s radom je počeo Socijalni dućan, sport, kultura i ostale udruge građana imaju posložen sustav financiranja. Čakovec se profilirao kao turističko kontinentalno središte, stvorena je pozitivna poduzetnička klima, otvaraju se radna mjesta, pada nezaposlenost i to za više od pola u posljednje dvije godine, otvoreni su novi proizvodi pogoni. Sve to je vidljivo i lako provjerljivo, stoga, da – Čakovec je napredovao tijekom ovih četiri godine.

Otvoreni su novi novi proizvodni pogoni pa se smanjila nezaposlenost

No, ima kritika, konkretno, nadvožnjak prema Savskoj Vesi još nije obnovljen, Čakovec nema natkrivenu tržnicu, još nije izgrađena sjeverna zaobilaznica. Jesu li te investicije odgođene za neka buduća vremena?
Postoje još uvijek neki neriješeni infrastrukturni problemi, no nerealno je očekivati da se sve može napraviti u četiri godine. Nova tržnica je još jedan projekt koji ide u sljedećem razdoblju, imamo nekoliko varijanti, od obnove postojeće do nove na prostoru bivšeg MTČ-a. Naravno, prije konačnog odabira provest će se propisana procedura, uključujući javnu raspravu. Sjeverna zaobilaznica je u programu Hrvatskih cesta za ovo razdoblje, projektiranje se privodi kraju i u pripremi je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Dakle, i ovaj objekt je pred realizacijom. Pred početkom su i radovi na južnoj zaobilaznici, gdje će se prema Savskoj Vesi i Ivanovcu graditi rotori.

Projekti

S kojim još projektima ćete tražiti novi mandat od građana?
Namjeravamo graditi IV. osnovnu školu te konačno novu zgradu Centra za odgoj i obrazovanje. S ta dva objekta na području Čakovca stvorit će se uvjeti za jednosmjensku nastavu i ono što zovemo cjelodnevni boravak u školama. Od obrazovne infrastrukture tu je još i dvorana u Kuršancu. Krenut ćemo i u rekonstrukciju čakovečkog Trga Republike, a nastavit će se s obnovom ulica u svim naseljima u sastavu Grada te nastaviti gradnja pješačko-biciklističke staze u Žiškovcu prema Murskom Središću. 
Krenuo je i projekt Dynamic Light, u sklopu kojeg će se na užem području Grada izmijeniti javna rasvjeta s novom pametnom LED-rasvjetom, a nakon toga krećemo s izmjenom na cijelom gradskom području. Kako bismo naše gospodarstvo učinili još konkurentnijim, a građanima omogućili veće brzine, krenut ćemo s projektom širokopojasne internetske infrastrukture.

Krenut će se u rekonstrukciju Trga Republike i obnovu ulica u gradu

Vaš posao sa sobom nosi i kritike, neki tvrde da Grad stagnira, da zaostajemo za drugim sredinama?
Gledajte, rekao sam jednom prilikom da se izvana puno bolje vidi što se događa u Čakovcu. Stalno dobivamo nagrade za transparentnost rada, lani smo proglašeni ambasadorom alternativnih goriva, drugi smo u zemlji po ulaganjima u obrazovanje, grad smo visoke kvalitete poslovnog okruženja, uskoro ćemo biti prvi grad u zemlji u kojem se na cijelom području može priključiti na svu raspoloživu infrastrukturu. Dobro je što imamo kritičare, oni nas potiču da još bolje radimo.

Gospodarstvo

Što je s razvojem gospodarstva? Zaobilaze li nas investitori?
To su tvrdnje koje ne odgovaraju istini. Čakovec ima tradiciju i preduvjete za razvoj ozbiljne industrije. Neki govore da se kod nas grade samo trgovački centri, te da je to loše. Naprotiv, i to su nova radna mjesta, a njihov interes da grade i rade u Čakovcu pokazuje da kupovna moć naših stanovnika nije tako loša. Evo, imamo ozbiljne najave dolaska najpoznatijega svjetskog lanca brze prehrane u grad. Inače svoje restorane ne otvaraju u gradovima koji imaju manje od 35 tisuća stanovnika, no u našem slučaju napravit će iznimku. To samo znači da Čakovec vide kao odlično mjesto za ulaganje. I nisu jedini.

Vjerujem da u Hrvatskoj nema nikog tko nije čuo za Čakovec, rekao je gradonačelnik

Ima li Čakovec dovoljno društvenih sadržaja, odnosno, kakav je javni život u gradu? Može li bolje?
Društveni život u gradu buja. Nema dana kad se u samom Čakovcu ili okolnim naseljima nešto ne događa. Vjerujem da u Hrvatskoj nema nikog tko nije čuo za Čakovec! Imamo više od 500 udruga, velike proračunske novce usmjeravamo u sufinanciranje njihovih aktivnosti, a sve se to vidi u bogatstvu sadržaja.
 

Vaš mandat sigurno je obilježilo i Porcijunkulovo, koje se pretvorilo u veliku zabavnu manifestaciju. Kakvi su daljnji planovi?
Na to sam posebno ponosan. U samo tri godine Porcijunkulovo je postalo glavna ljetna manifestacija u ovom dijelu Hrvatske. Ima više od 200 tisuća posjetitelja, a zahvaljujući sponzorima financijski je samoodrživa. Prošle godine je na svaku uloženu kunu u organizaciju naše gospodarstvo zaradilo 7, što je podatak koji dovoljno govori. Čakovec je spreman za drugi korak, a to je profiliranje kao cjelogodišnje turističke destinacije. Ponudu imamo, od povijesnih spomenika, tradicije, prirodnih ljepota u okolici, napravili smo priču. Trebaju nam smještajni kapaciteti, drago mi je da su i tu krenula ulaganja. To je naša velika šansa, ne trebam posebno govoriti da su i tu nova radna mjesta, ali i prilika za plasman naših proizvoda, prvenstveno poljoprivrednih.

Zamjenici

Kako surađujete s vašim zamjenicima? Zamjenik Bogdan vraća se na staro radno mjesto, a po novi mandat idete s Mariom Medvedom i Zoranom Vidovićem. 
Sa zamjenicima Mariom Medvedom i Romanom Bogdanom odlično funkcioniram, svaki je stručnjak u svom resoru, imaju konkretnog iskustva te znaju raditi bez nepotrebnog kompliciranja. Žao mi je što se Romano vraća u Centar, no s druge strane znam da će zahvaljujući tome još mnogo toga učiniti za čakovečku kulturu. Zoran Vidović, s kojim Mario i ja idemo po novi mandat, već je bio zamjenik gradonačelnika, poznaje i problematiku i način rada te mu neće trebati nikakvo uigravanje.

“Djela govore više od riječi, iza nas stoje vidljivi i mjerljivi rezultati. Nije bilo dijela grada u kojemu nije bilo investirano, pogledajte arhivske snimke, vidjet ćete promjene u slici grada.” 

FESTIVAL

Porcijunkulovo je postalo glavna ljetna manifestacija u ovom dijelu Hrvatske s 200 tisuća posjetitelja, a iz Grada ističu da su spremni za iskorak

INVESTICIJA

Iz Grada imaju ozbiljne najave dolaska najpoznatijega svjetskog lanca brze prehrane u grad.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Mala Subotica: trkači i rekreativci pozvani su na utrku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Povodom Dana općine Mala Subotica, Općina Mala Subotica u suradnji s tamošnjom udrugom sportske rekreacije „Sport za sve“ i atletskim klubom Međimurje, organizira 4. utrku Općine Mala Subotica, koja će se održati 10. srpnja s početkom u 18:30 kod Osnovne škole Tomaša Goričanca u Maloj Subotici.

Trkači mogu sudjelovati na stazama od 3,4 i 7,3 kilometra. Utrka je namijenjena građanstvu, bilo da je riječ o sportašima ili rekreativcima, a medalje za prva tri natjecatelja osigurane su u svim dobnim kategorijama. Startne brojeve osigurava organizator, a preuzimaju se od 16:30 kod škole.

Podjela nagrada bit će poslije završetka glavne utrke, nakon što se obrade svi podatci.

Nastavite čitati

Međimurje

Dani Općine Goričan slavit će se uz dobru zabavu: sport, izložbe, vol s ražnja…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dani Općine Goričan ove će se godine održati od četvrtka, 24. lipnja, do nedjelje, 27. lipnja.

U četvrtak s početkom u 19 sati održat će se svečana sjednica Općinskog vijeća u Multimedijalnoj dvorani, a dok će petak obilježiti likovna radionica Emanuela Varovića, otvorenje izložbe pokojne Ivane Šavora, foto-safari Petra Sabola i nastup grupe “Meteori”, a za djecu je organiziran i zabavni park.

U subotu će, uz dječji zabavni park, biti održano i kuhanje udruga, prijateljska utakmica Prijatelji – Palonovec, sportske igre te nastup grupe “Čarobnjaci”, dok će se u nedjelju slaviti sveta misa, a u tamošnjem društvenom domu KUD je pripremio izložbu starina. Svima u slast bit će i vol s ražnja, a potom slijedi mini turnir u nogometu, nastup mažoretkinja i puhačkog orkestra.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!