Povežite se s nama

Međimurje

Nastavljamo ubrzani razvoj Čakovca

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

Grad Čakovec u četiri godine u svakom pogledu je napredovao, a o dosadašnjim realiziranim projektima, gospodarskim i infrastrukturnim planovima, o Porcijunkulovu te društvenom životu u Čakovcu razgovarali smo s dosadašnjim gradonačelnikom Stjepanom Kovačom u opsežnom intervjuu.

Lokalni izbori su nam iza ugla, Čakovec će sigurno biti mjesto propitivanja aktualne vladajuće garniture. Je li središte Međimurja napredovalo u odnosu na 2013.?
Djela govore više od riječi, iza nas stoje vidljivi i mjerljivi rezultati. Nije bilo dijela grada u kojemu nije bilo investirano, pogledajte arhivske slike, vidjet ćete velike promjene u slici grada. Mandat ne mogu sažeti u tri rečenice, ali ističem sljedeće činjenice: riješen je problem odvodnje otpadnih voda za idućih pola stoljeća, Ivanovec je dobio školsku dvoranu, naselja u tzv. dravskom bazenu, Štefanec te pojedini dijelovi Čakovca potpuno obnovljene ulice i pješačko-biciklističke staze, obnovljeni su deseci kilometara cesta, izgrađena je pješačko-biciklistička staza kroz Mačkovec i Slemenice. 

Povećali smo sigurnost cestovnog prometa, sanirane su brojne crne točke u prometu. Tu su i besplatni udžbenici za sve osnovce, brojni drugi programi u obrazovanju, s radom je počeo Socijalni dućan, sport, kultura i ostale udruge građana imaju posložen sustav financiranja. Čakovec se profilirao kao turističko kontinentalno središte, stvorena je pozitivna poduzetnička klima, otvaraju se radna mjesta, pada nezaposlenost i to za više od pola u posljednje dvije godine, otvoreni su novi proizvodi pogoni. Sve to je vidljivo i lako provjerljivo, stoga, da – Čakovec je napredovao tijekom ovih četiri godine.

Otvoreni su novi novi proizvodni pogoni pa se smanjila nezaposlenost

No, ima kritika, konkretno, nadvožnjak prema Savskoj Vesi još nije obnovljen, Čakovec nema natkrivenu tržnicu, još nije izgrađena sjeverna zaobilaznica. Jesu li te investicije odgođene za neka buduća vremena?
Postoje još uvijek neki neriješeni infrastrukturni problemi, no nerealno je očekivati da se sve može napraviti u četiri godine. Nova tržnica je još jedan projekt koji ide u sljedećem razdoblju, imamo nekoliko varijanti, od obnove postojeće do nove na prostoru bivšeg MTČ-a. Naravno, prije konačnog odabira provest će se propisana procedura, uključujući javnu raspravu. Sjeverna zaobilaznica je u programu Hrvatskih cesta za ovo razdoblje, projektiranje se privodi kraju i u pripremi je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Dakle, i ovaj objekt je pred realizacijom. Pred početkom su i radovi na južnoj zaobilaznici, gdje će se prema Savskoj Vesi i Ivanovcu graditi rotori.

Projekti

S kojim još projektima ćete tražiti novi mandat od građana?
Namjeravamo graditi IV. osnovnu školu te konačno novu zgradu Centra za odgoj i obrazovanje. S ta dva objekta na području Čakovca stvorit će se uvjeti za jednosmjensku nastavu i ono što zovemo cjelodnevni boravak u školama. Od obrazovne infrastrukture tu je još i dvorana u Kuršancu. Krenut ćemo i u rekonstrukciju čakovečkog Trga Republike, a nastavit će se s obnovom ulica u svim naseljima u sastavu Grada te nastaviti gradnja pješačko-biciklističke staze u Žiškovcu prema Murskom Središću. 
Krenuo je i projekt Dynamic Light, u sklopu kojeg će se na užem području Grada izmijeniti javna rasvjeta s novom pametnom LED-rasvjetom, a nakon toga krećemo s izmjenom na cijelom gradskom području. Kako bismo naše gospodarstvo učinili još konkurentnijim, a građanima omogućili veće brzine, krenut ćemo s projektom širokopojasne internetske infrastrukture.

Krenut će se u rekonstrukciju Trga Republike i obnovu ulica u gradu

Vaš posao sa sobom nosi i kritike, neki tvrde da Grad stagnira, da zaostajemo za drugim sredinama?
Gledajte, rekao sam jednom prilikom da se izvana puno bolje vidi što se događa u Čakovcu. Stalno dobivamo nagrade za transparentnost rada, lani smo proglašeni ambasadorom alternativnih goriva, drugi smo u zemlji po ulaganjima u obrazovanje, grad smo visoke kvalitete poslovnog okruženja, uskoro ćemo biti prvi grad u zemlji u kojem se na cijelom području može priključiti na svu raspoloživu infrastrukturu. Dobro je što imamo kritičare, oni nas potiču da još bolje radimo.

Gospodarstvo

Što je s razvojem gospodarstva? Zaobilaze li nas investitori?
To su tvrdnje koje ne odgovaraju istini. Čakovec ima tradiciju i preduvjete za razvoj ozbiljne industrije. Neki govore da se kod nas grade samo trgovački centri, te da je to loše. Naprotiv, i to su nova radna mjesta, a njihov interes da grade i rade u Čakovcu pokazuje da kupovna moć naših stanovnika nije tako loša. Evo, imamo ozbiljne najave dolaska najpoznatijega svjetskog lanca brze prehrane u grad. Inače svoje restorane ne otvaraju u gradovima koji imaju manje od 35 tisuća stanovnika, no u našem slučaju napravit će iznimku. To samo znači da Čakovec vide kao odlično mjesto za ulaganje. I nisu jedini.

Vjerujem da u Hrvatskoj nema nikog tko nije čuo za Čakovec, rekao je gradonačelnik

Ima li Čakovec dovoljno društvenih sadržaja, odnosno, kakav je javni život u gradu? Može li bolje?
Društveni život u gradu buja. Nema dana kad se u samom Čakovcu ili okolnim naseljima nešto ne događa. Vjerujem da u Hrvatskoj nema nikog tko nije čuo za Čakovec! Imamo više od 500 udruga, velike proračunske novce usmjeravamo u sufinanciranje njihovih aktivnosti, a sve se to vidi u bogatstvu sadržaja.
 

Vaš mandat sigurno je obilježilo i Porcijunkulovo, koje se pretvorilo u veliku zabavnu manifestaciju. Kakvi su daljnji planovi?
Na to sam posebno ponosan. U samo tri godine Porcijunkulovo je postalo glavna ljetna manifestacija u ovom dijelu Hrvatske. Ima više od 200 tisuća posjetitelja, a zahvaljujući sponzorima financijski je samoodrživa. Prošle godine je na svaku uloženu kunu u organizaciju naše gospodarstvo zaradilo 7, što je podatak koji dovoljno govori. Čakovec je spreman za drugi korak, a to je profiliranje kao cjelogodišnje turističke destinacije. Ponudu imamo, od povijesnih spomenika, tradicije, prirodnih ljepota u okolici, napravili smo priču. Trebaju nam smještajni kapaciteti, drago mi je da su i tu krenula ulaganja. To je naša velika šansa, ne trebam posebno govoriti da su i tu nova radna mjesta, ali i prilika za plasman naših proizvoda, prvenstveno poljoprivrednih.

Zamjenici

Kako surađujete s vašim zamjenicima? Zamjenik Bogdan vraća se na staro radno mjesto, a po novi mandat idete s Mariom Medvedom i Zoranom Vidovićem. 
Sa zamjenicima Mariom Medvedom i Romanom Bogdanom odlično funkcioniram, svaki je stručnjak u svom resoru, imaju konkretnog iskustva te znaju raditi bez nepotrebnog kompliciranja. Žao mi je što se Romano vraća u Centar, no s druge strane znam da će zahvaljujući tome još mnogo toga učiniti za čakovečku kulturu. Zoran Vidović, s kojim Mario i ja idemo po novi mandat, već je bio zamjenik gradonačelnika, poznaje i problematiku i način rada te mu neće trebati nikakvo uigravanje.

“Djela govore više od riječi, iza nas stoje vidljivi i mjerljivi rezultati. Nije bilo dijela grada u kojemu nije bilo investirano, pogledajte arhivske snimke, vidjet ćete promjene u slici grada.” 

FESTIVAL

Porcijunkulovo je postalo glavna ljetna manifestacija u ovom dijelu Hrvatske s 200 tisuća posjetitelja, a iz Grada ističu da su spremni za iskorak

INVESTICIJA

Iz Grada imaju ozbiljne najave dolaska najpoznatijega svjetskog lanca brze prehrane u grad.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Na preloškoj Marini školarci učili o vrstama ptica i opazili devet zimovalica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 1. listopada, u Sportsko-rekreacijskoj zoni Marina Prelog održana je četvrta radionica posvećena lokalnoj flori i fauni.

Radionicu je vodio Luka Hercigonja, fotograf prirode i član Udruge BIOM, a sudjelovalo je dvadesetak učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi.

U teorijskom dijelu radionice učenicima je pružen kratki uvod u ptice, upoznati su s jezerom kao staništem, predstavljeni su im načini na koje se ptice mogu proučavati (promatranje, zimsko brojanje, prstenovanje, fotografiranje…) te su im uz pomoć videoprezentacije predstavljene najčešće vrste ptica zimovalica koje zimuju na našem području ili ga prelijeću u vrijeme migracija.

Teorijski dio završen je kvizom u kojem su učenici primijenili naučeno znanje o pticama, a zbog mnogih duhovitih odgovora kviz se pokazao najdinamičnijih dijelom radionice.

Vožnja čamcem i promatranje

Nakon ručka i kratkog odmora uslijedio je praktični dio radionice koji se sastojao od vožnje čamcem po jezeru i između sprudova te promatranja ptica dalekozorom.

Izrazito visoki vodostaj omogućio je plovidbu i skrovitijim rukavcima kojima se inače ne bi moglo proći.

Pod vodstvom Luke Hercigonje učenici su opazili 19 vrsta ptica, od kojih devet zimovalica – crvenokljuni labud, divlja patka, mali gnjurac, liska, mali vranac, veliki vranac, siva čaplja, velika bijela čaplja i vodomar.

Od ostale flore i faune učenici su primijetili izrazito bujne trščake i obalnu vegetaciju, nastambu dabra, a na djelu su uhvatili i bodljastu tikvicu, izrazito agresivnu i invazivnu vrstu biljke penjačice koja svojim puzanjem polako obrasta i guši ostatak flore, često i čitava stabla, čime predstavlja značajnu prijetnju zavičajnoj vegetaciji.

Događaj su organizirali Grad Prelog i Marina Prelog d.o.o. u sklopu projekta akronima „Aqua Adventures“ koji sufinancira Europska unija iz programa INTERREG V-A Program suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Preostala je još jedna radionica koja će biti posvećena flori i fauni dravskih sprudova, a vodit će ju Mišo Rašan, iskusni nastavnik biologije i kemije iz Srednje škole Prelog.

Nastavite čitati

Međimurje

Predstavnici WWF-a iz Europe, Australije i Amerike posjetili rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF iz Europe, Australije i Sjedinjenih Američkih Država posjetili su Europsku Amazonu. Upoznati s pričom o petodržavnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav, jedne od inicijativa WWF-a koju je prije godinu dana prepoznao i UNESCO, direktori komunikacija iz 22 ureda WWF-a prošetali su uz ušće Mure u Dravu.

Tom su prilikom saznali brojne priče o utjecaju tih rijeka na ljude koji u njihovoj blizini žive, kao i o pticama koje se ovdje gnijezde te drugim životinjama koje ovise o tim rijekama ovise, ali i o invazivnim vrstama te drugim prijetnjama za ovo jedinstveno područje.

Njihov posjet začinjen je i daškom kulture, odnosno posjetom galeriji Josipa Generalića u Hlebinama.

Rezervat biosfere koji se proteže Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Mađarskom i Srbijom na gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnog toka, najveće je zaštićeno riječno područje u Europi i međunarodni primjer sinergije zaštite prirode, klimatske otpornosti i održivog razvoja.

Organizacija WWF trenutno provodi i foto natjecanje koje je objavljeno na društvenim mrežama WWF Adrije i koje sretnog dobitnika može odvesti na sadržaji produženi vikend u srce Europske Amazone – Park prirode Kopački rit. Za sudjelovanje je potrebno objaviti fotografiju prirode na području rijeka Mure, Drave ili Dunava na svom Instagram ili Facebook profilu, tagirati WWF Adriju i dodatni oznaku projekta #lifelineMDD.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje