Povežite se s nama

Međimurje

Nastavnici Gospodarske škole Čakovec sudjelovali na osposobljavanju za rad s romskim učenicima

Objavljeno:

- dana

U okviru projekta HEDROM (Higher education for Roma) nastavnici Gospodarske škole Čakovec sudjelovali su na osposobljavanju za rad s učenicima romske nacionalnosti.

Osposobljavanje je održano u prostorima Gospodarske škole, a proveli su ga partneri iz POU-a Čakovec Mario Zamuda i Ivica Jeđud.

Petnaest nastavnika je putem opsežnih i interaktivnih predavanja te praktičnih vježbi prošlo teme važne za obrazovanje romskih učenika.

Teme su obuhvaćale upoznavanje romske kulture, jezika, identiteta i povijesti, podatke o Romima u obrazovnom sustavu, pedagoški rad s učenicima romske nacionalnosti te važnosti dobre prakse i razredne klime za romske učenike.

Na kraju osposobljavanja organiziran je posjet romskom naselju Orehovica, gdje je sve sudionike dočekao Dragan Ignac iz Udruge za obrazovanje Roma – „Uzor“ koji je podijelio zanimljive informacije o životu u naselju Orehovica, kao i obrazovanju Roma.

HEDROM projekt za cilj ima izradu programa osposobljavanja kako bi se osnažili nastavnici koji podučavaju u srednjim školama za rad s učenicima romske nacionalnosti, čime će se nastojati spriječiti rano napuštanje školovanja i neuspjeh u procesu obrazovanja.

Dosad su već provedene sljedeće aktivnosti: sekundarno istraživanje o broju učenika romske nacionalnosti, fokus grupni razgovor s učenicima romske nacionalnosti koji su završili obrazovanje, fokus grupni razgovor s nastavnicima koji predaju ili su predavali učenicima romske nacionalnosti, kao i intervjuiranje učenika koji su uspješno završili srednjoškolsko obrazovanje te se zaposlili, a sada je provedeno i osposobljavanje nastavnika za rad s učenicima romske nacionalnosti.

Preostala je još jedna, posljednja aktivnost, a to je predstavljanje priručnika za osposobljavanje nastavnika za rad s učenicima romske nacionalnosti, što će ujedno biti i završetak projekta.

Međimurje

Postavljen prvi paketomat u Općini Goričan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Goričan je 8. srpnja dobio svoj prvi paketomat, smješten u sklopu buduće tržnice u Goričanu.

Paketomat građani tako mogu nesmetano koristiti za primanje i slanje paketa.

Paketomat je uređaj koji omogućuje preuzimanje paketa na lokacijama koje vama najviše odgovaraju u vrijeme kada vam najviše odgovara. Paketomat će biti dostupan svaki dan, od 0-24, a korisnici će moći preuzimati i  slati svoje pakete u vrijeme kad njima najviše odgovara te vršiti povrat robe kupljene putem e-trgovina.

U vrijeme kad je internetska prodaja jako razvijena, puno puta se može desiti da paketi dolaze na vašu kućnu adresu, a vas u tom trenutku nema kod kuće, od sad ćete moći vaš paket preusmjeriti u GLS paketomat i pokupiti paket kad Vama odgovara.

Više informacija kako preuzeti paket ili poslati paket možete pronaći na linku: Informacije o paketomatu

Nastavite čitati

Međimurje

U Parku Mladosti u Prelogu otvoren nogometni teren s umjetnom travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio Vipro

U Parku Mladosti u Prelogu 2. srpnja otvoren je novi teren s umjetnom travom.

Teren je otvorio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, a svečanosti u Parku Mladosti nazočili su i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, članovi Izvršnog odbora HNS-a Nenad Horvatić i Mato Kljajić, ujedno i predsjednik Zajednice sportskih udruga te mnogi drugi.

Grad Prelog prijavio je projekt pod nazivom „Rekonstrukcija pomoćnog nogometnog igrališta – FAZA I“, na Natječaj za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2022. godini, kojeg je provodilo Ministarstvo turizma i sporta. Ovaj se projekt odnosio na izvedbu pripremnih radova za postavljanje igrališta s umjetnom travom, na pomoćnom igralištu Nogometnog kluba Mladost Komet, u Parku Mladosti u Prelogu. Izvođač radova je bila tvrtka Pavlic Asfalt Beton. Nakon izvedbe pripremnih radova, igralište sa umjetnom travom, postavljala je tvrtka tvrtka Maxmar Grupa iz Zagreba, dok je kompletno postavljanje travnjaka financirao Hrvatski nogometni savez.

– Zahvalio bih gradonačelniku i ljudima iz Nogometnog kluba Mladost na ostvarenju ovog projekta koji predstavlja sve ono što zagovaramo već godinama, a to je ulaganje u infrastrukturu, sportske terene, što je ujedno zalog za budućnost, za našu djecu, za buduće reprezentativce – istaknuo je prvi čovjek HNS-a Marijan Kustić.

studio VIPRO

– Zahvaljujem se svima koji su podržali ovaj projekt, koji nije bio jednostavan! Ovaj projekt je nastao zajedničkim radom Grada Preloga, Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog nogometnog saveza našoj djeci da se maknu od pošasti interneta, facebooka, igrica i krenu na zrak zaigrati nogomet te nauče ne samo pobjeđivati nego i izgubiti i tako mentalno ojačaju – rekao je gradonačelnik Kolarek.

Simbolično je igralište otvoreno puštanjem u zrak 111 balona u bojama Nogometnog kluba Mladost Komet, u spomen na 111 godina dugu povijest igranja nogometa u Prelogu. Prvi su igralište isprobali predsjednik HNS – a Marijan Kustić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, a nakon njih mališani iz Nogometne škole Nogometnog kluba Mladost Komet te njihovi gosti, vršnjaci iz Cirkovljana

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje