Povežite se s nama

Međimurje

Nastavnici Gospodarske škole Čakovec sudjelovali na osposobljavanju za rad s romskim učenicima

Objavljeno:

- dana

U okviru projekta HEDROM (Higher education for Roma) nastavnici Gospodarske škole Čakovec sudjelovali su na osposobljavanju za rad s učenicima romske nacionalnosti.

Osposobljavanje je održano u prostorima Gospodarske škole, a proveli su ga partneri iz POU-a Čakovec Mario Zamuda i Ivica Jeđud.

Petnaest nastavnika je putem opsežnih i interaktivnih predavanja te praktičnih vježbi prošlo teme važne za obrazovanje romskih učenika.

Teme su obuhvaćale upoznavanje romske kulture, jezika, identiteta i povijesti, podatke o Romima u obrazovnom sustavu, pedagoški rad s učenicima romske nacionalnosti te važnosti dobre prakse i razredne klime za romske učenike.

Na kraju osposobljavanja organiziran je posjet romskom naselju Orehovica, gdje je sve sudionike dočekao Dragan Ignac iz Udruge za obrazovanje Roma – „Uzor“ koji je podijelio zanimljive informacije o životu u naselju Orehovica, kao i obrazovanju Roma.

HEDROM projekt za cilj ima izradu programa osposobljavanja kako bi se osnažili nastavnici koji podučavaju u srednjim školama za rad s učenicima romske nacionalnosti, čime će se nastojati spriječiti rano napuštanje školovanja i neuspjeh u procesu obrazovanja.

Dosad su već provedene sljedeće aktivnosti: sekundarno istraživanje o broju učenika romske nacionalnosti, fokus grupni razgovor s učenicima romske nacionalnosti koji su završili obrazovanje, fokus grupni razgovor s nastavnicima koji predaju ili su predavali učenicima romske nacionalnosti, kao i intervjuiranje učenika koji su uspješno završili srednjoškolsko obrazovanje te se zaposlili, a sada je provedeno i osposobljavanje nastavnika za rad s učenicima romske nacionalnosti.

Preostala je još jedna, posljednja aktivnost, a to je predstavljanje priručnika za osposobljavanje nastavnika za rad s učenicima romske nacionalnosti, što će ujedno biti i završetak projekta.

Međimurje

FOTO Dani otvorenih vrata Umjetničke škole Miroslav Magdalenić u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Umjetnička škola Miroslav Magdalenić Čakovec održala je u subotu, 27. svibnja Dane otvorenih vrata.

Sama manifestacije je održana u prijepodnevnim satima, gdje je škola predstavila svoje aktivnosti, a na Trgu Republike održan je koncert Puhačkog orkestra Umjetničke škole.

Nastavite čitati

Međimurje

Srebro i bronca za Mažoretkinje Male Subotice na Državnom prvenstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Juniorski sastav Mažoretkinja Male Subotice sudjelovao je na Državnom prvenstvu mažoretkinja u Puntu na otoku Krku. U tri dana prvenstva djevojke su se natjecale s ukupno četiri koreografije i to u kategorijama štap, pompon i solo juniorke.

Ekipa u plavom je ove godine postigla najveći uspjeh do sada popevši se dva puta na postolje. U kategoriji juniorke pompon osvojile su 3. mjesto i brončanu medalju, a Ana Višnjić je u kategoriji juniorke solo osvojila izvrsno 2. mjesto i srebrnu medalju. U kategoriji juniorke štap cure su osvojile visoko 5. mjesto. Trenerica juniorki i voditeljica sekcije mažoretkinja koja djeluje u okviru KUU Zvon je Ivana Hajdinjak.

Ovo je bilo treće državno prvenstvo za Mažoretkinje Male Subotice, a sa svakog su se do sada vratile s medaljama oko vrata. Zahvaljujući svojim uspjesima i predanom radu tijekom pet godina djelovanja došle su u sam vrh mažoret plesa u Hrvatskoj, a dokaz toga je i broj članica Udruge koji kontinuirano raste. Mažoretkinje Male Subotice su tako postale pravi simbol i promotor Općine Mala Subotica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje