Povežite se s nama

Kultura

Nastup Varaždinskog komornog orkestra i Blanke Tkalčić oduševio Švicarce

Objavljeno:

- dana

Pred brojnom publikom u crkvi Sv. Johanna u švicarskom gradu Schaffhausenu zahvaljujući potpori Ministarstva vanjskih poslova, a u organizaciji Konzulata Republike Hrvatske u Zurichu i Koncertnog ureda Varaždin, nastupili su članovi Varaždinskog komornog orkestra i Blanka Tkalčić.

Varaždinski su glazbeni gosti okupljene počastili izvedbom djela Lisinskog, Mozarta, Tartinija i Brittena, a najbolja pozivnica u Varaždin bila je i ona glazbena-arija Hajdmo u Varaždin iz operete Grofice Marice.

Koncert uz Dan državnosti RH bio je i uvertira u suradnju koju će Grad Varaždin razvijati sa Schaffhausenom, gradom po mnogočemu sličnom Varaždinu.

– Puno je poveznica koje povezuju dva grada, od kulture koja se vidi na svakom koraku pa do sporta i siguran sam da nas u budućnosti, i to vrlo skoroj, očekuju brojni zajednički projekti, kao što i očekujemo goste iz Švicarske u Varaždinu – istaknuo je zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar.

Generalni konzul RH u Zurichu Slobodan Mikac čestitao je Dan državnosti RH i zahvalio domaćinima na srdačnoj dobrodošlici varaždinskim glazbenicima i izaslanstvu Grada Varaždina, a članovima Komornog orkestra na izvrsnom programu, dok je gradonačelnik Schaffhausena Peter Neukomm zahvalio Varaždincima na divnom glazbenom poklonu i istaknuo kako je siguran da očekuje dva grada sjajna suradnja.

Konzul Mikac predao je posebne zahvalnice Konzulata Komornom orkestru, gradonačelniku Neukommu, Raymondu Rojniku, ravnatelju Koncertnog ureda Varaždin, te Ruži Studer Babić i Tomislavu Babiću, Hrvatima koji godinama žive i djeluju u Schauffhausenu, te daju velik doprinos za hrvatsku zajednicu u Švicarskoj i promicanju veza i suradnje.

U Schauffhausenu živi oko 1200 Hrvata, a grad se osim svojom kulturom dići i sportom, pa su gosti iz Varaždina svojem domaćinu-gradonačelniku Neukommu poklonili dres NK Varaždin i Odbojaškog kluba Kitro Varaždin.

Na koncertu u crkvi publika je dugotrajnim pljeskom nagradila Komorni orkestar i posebice Dunju Bontek koja je nastupila kao solistica.

Posebnosti i zanimljivosti Varaždina predstavljene su i na glavnom gradskom trgu, a ako je suditi po velikom interesu brojnih okupljenih svjetla budućnost očekuje suradnju Varaždina i Schaffhausena.

 

Kultura

Važan dan za hrvatska nacionalna kazališta: intendanti u Varaždinu potpisali Ugovor o stalnoj suradnji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

HNK u Varaždinu

U ponedjeljak, 3. svibnja, u velikoj koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu u prisutnosti ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek potpisan je prvi Ugovor o stalnoj suradnji hrvatskih nacionalnih kazališta.

Ugovor su potpisali intendanti svih pet nacionalnih kuća: intendantica HNK u Varaždinu Jasna Jakovljević, intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč, intendantica HNK u Osijeku Dražena Vrselja, intendant HNK Ivana pl. Zajca Rijeka Marin Blažević i intendant HNK u Splitu Srećko Šestan.

Osim što će ovom suradnjom publika dobiti priliku uživati u scenskom i glazbenom repertoaru drugih nacionalnih kazališta, suradnja se odnosi i na koprodukcije te razmjenu umjetnika.

– Nacionalna kazališta, da bi u potpunosti ispunila svoju funkciju, moraju bliže surađivati. Ovim sporazumom obvezuju se i na međusobna gostovanja i na koprodukcije. To će biti na dobrobit umjetnika i na dobrobit publike – istaknula je tom prilikom ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Zadovoljstvo nije krila ni varaždinska intendantica Jasna Jakovljević.

– Očekujemo da će zbog potpisivanja ovog sporazuma publika u još većem broju dolaziti u kazalište. Veliki je privilegij potpisati ugovor sa sva četiri velika nacionalna kazališta. Već u nekoliko gostovanja koja smo imali do sada, predstave su naprosto rasprodane – zaključila je Jakovljević.

Nastavite čitati

Kultura

Novomarofska Udruga umirovljenika i POU organiziraju 3. književnu večer „Na rubu okvira“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U okviru projekta „Nemirni uMirovljenici“, Udruga umirovljenika Novi Marof i Pučko otvoreno učilište Novi Marof organiziraju 3. književnu večer pod nazivom „Na rubu okvira“, koja će se održati u petak, 7. svibnja, od 18 do 19:30 sati u velikoj dvorani Kulturnog centra„Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu.

Na književnoj večeri predstavit će se dosadašnji rezultati radionica „Kreativno pisanje“ koje se provode u okviru projekta „Nemirni uMirovljenici“, a održat će se i promocija pjesničke zbirke Eveline Rudan „Smiljko i ja si mahnemo“ (balada na mahove).

Sudjelovat će:

– Ivana Kušek, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof, ispred jednog od projektnih partnera

– Evelina Rudan, pjesnikinja i znanstvenica, moderatorica 3. književne večeri, dobitnica nagrade HAZU za zbirku pjesama „Smiljko i ja si mahnemo“ (balada na mahove)

– Tatjana Ruža, profesorica hrvatskog jezika i književnosti u Prvoj gimnaziji Varaždin, lektorica, voditeljica radionica kreativnog pisanja u projektima „Evergreen 54+“ i „Nemirni uMirovljenici“ koje je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

– Polaznici radionice kreativno pisanje u sklopu projekta „Nemirni uMirovljenici“

Događanje se organizira u skladu s epidemiološkim mjerama za sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19.

Projekt „Nemirni uMirovljenici“ je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Pridruži se – Aktivni u mirovini“ Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika.

Nastavite čitati