Kazališna družina Štolcer dio je Pjevačkoga zbora „Josip Štolcer Slavenski“ iz Čakovca.

Družina je nedavno proslavila deset godina djelovanja, a tijekom toga desetljeća njome su prodefilirali brojni članovi. Jedno od pojačanja koje je ansambl Štolcera dobio ove sezone je i Natalie Vurušić iz Nedelišća.

Od glume do pisanja

Iako joj je samo 17 godina, mlada Natalie već se okušala u brojnim aktivnostima: od glume i volontiranja do sudjelovanja na raznim natjecanjima i pisanju. Već je više od devet godina članica Dječjega gradskog kazališta Čakovec, koje vodi poznat i uspješan čakovečki dramski pedagog, Dejan Buvač.

– Dejan je izvršio nemjerljivi utjecaj na mene u smislu glumačkog napretka, ali i razvoja kao osobe! U Dječjem gradskom kazalištu formirali smo ekipu koja se druži i izvan proba i nastupa, osobito otkad smo krenuli u srednju školu, a Dejan nam je postao „drugim tatom“ – s osmijehom na licu objašnjava Natalie. Buvač je ujedno i poveznica između dvaju spomenutih kazališta, budući da je jedan od osnivača Štolcera te tamošnji „kućni redatelj“. Kao uzor Natalie izdvaja i Kristinu Štebih, drugu osnivačicu Štolcera, koja osim što u Družini glumi, za nju piše i tekstove.

Učenica gimnazije u Srednjoj školi Čakovec rođena je u Berlinu, u kojem je kratko živjela prije nego što su se njezini roditelji doselili najprije u Čakovec, a potom u Nedelišće. Prvi je doticaj s glumom imala u Osnovnoj školi u Nedelišću, gdje je u nižim razredima pohađala dramsku skupinu koju je vodila Marija Topolnjak. Kazalište je utjecalo na njezin životni put do te mjere da joj je i prvi izbor za fakultet – dramaturgija.

– Budući da je na dramaturgiju teško upasti, naravno da imam i rezerve, sociologiju te predškolski odgoj, no nadam se najboljem. Moja prva autorska drama zove se „Lejla“, a premijeru će doživjeti na ovogodišnjem Festivalu kazališnih amatera u Prelogu. Pišem i poeziju: zasad imam četrdesetak pjesama, voljela bih objaviti i zbirku kad cjelina bude dovršena. Pjesme ove godine prvi put šaljem i na LiDraNo, na kojem sam dosad isključivo sudjelovala s pojedinačnim scenskim nastupima – dodaje Vurušić.

Iznimno je angažirana i u matičnoj školi: predsjednica je tamošnjeg Vijeća učenika, članica Zbora Srednje škole Čakovec, DSD grupe (Deutsches Sprachdiplom), dramske grupe i polaznica fakultativne grupe francuskoga jezika te je sudjelovala na brojnim natjecanjima. Primjerice, tijekom prethodnih dviju godina pohađala je i fakultativnu nastavu iz Građanskog odgoja, pri čemu je ekipa oba puta sudjelovala i na Državnom natjecanju iz toga predmeta. Kao izniman pozitivni utjecaj izdvaja profesoricu Aleksandru Pleh:

– Profesorica Pleh okrenula mi je život za 180 stupnjeva! Jedno vrijeme bila mi je razrednica te mi je otvorila oči oko vlastitih mogućnosti – shvatila sam da mogu sve što hoću ako se tome posvetim. Kao mentorica bila je predivna, udijelila mi je krasne i korisne savjete i dala mi smjernice kojih se i dan-danas držim. Nevjerojatno je koliko jedna osoba podrškom može utjecati na drugu!

Osim profesorice Pleh, Natalie posebno izdvaja i svesrdnu pomoć ravnateljice Srednje škole Čakovec, Gordane Ramušćak, koja je također podržava u svim aktivnostima i pomaže joj kako god može.

Šalji dalje!

Pod mentorstvom Katarine Škvorc priprema se za natjecanje iz njemačkoga jezika: na natjecanjima iz toga germanskog jezika sudjeluje već niz godina. Sudjelovala je i na projektima povezanima s njemačkim. Jedan od tih projekata jest „Max sucht den Superstar“, talent šou na njemačkom jeziku, na kojem je Natalie 2018. proglašena najboljom u kategoriji dramskog izričaja. Drugi projekt nosi naziv „Theaterspiel“, u sklopu kojeg vrtićarci, školarci i studenti izvode kraće skečeve na njemačkom jeziku. Mentorica joj je u oba projekta bila Irena Pevec-Jurešić.

Natalie je i volonterka Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu. Za kraj svima preporuča da pruže priliku dobrotvornom radu:

– Volontiram kad za to nađem vremena, ni približno onoliko koliko bih htjela. U MURID-u sam počela s volontiranjem zahvaljujući prijateljici s dramske, koja je također tamo aktivna. Obožavam rad s djecom i zaljubila sam se u taj oblik komunikacije putem igre! Bila sam dijelom projekta Udruge Zora „Šalji dalje!“, u kojem se mlade educiralo o tehnici tzv. „forum teatra“ te izradilo predstavu na temu prevencije vršnjačkog nasilja.

Da mi vrijeme dozvoljava, definitivno bih voljela volontirati i u čakovečkome Centru za odgoj i obrazovanje, no raspored mi je trenutno prenatrpan. Mladima svakako savjetujem da daju šansu volontiranju – ne samo da će pomoći potrebitima, već i dobiti priliku mnogo naučiti te raditi na osobnom rastu i razvoju!

Komentari

Komentara