Povežite se s nama

U fokusu

Natalija Martinčević i Zlatko Koračević izbačeni

Objavljeno:

- dana

Sud časti Hrvatske narodne stranke donio odluku:

Sud časti Hrvatske narodne stranke izbacio je Nataliju Martinčević i Zlatka Koračevića iz stranke. Varaždinska dogradonačelnica i saborska zastupnica i bivši zastupnik na ovu se odluku imaju pravo žaliti u roku od osam dana.

Natalija Martinčević je, nakon gotovo dvosatne sjednice, očigledno ne očekujući ovakav rasplet situacije, emotivno potresena dala izjavu.
– Sjednica je izgledala jednako kao i sama prijava – nesuvislo i bez argumenata – kazala je Marinčević po izlasku sa sjednice. –  Mislim da je samo odlučivanje trajalo 20 minuta. Ovo je ljudski apsolutno neprihvatljivo i pravno potpuno neutemeljeno – ustvrdila je Natalija Martinčević.

“Radi se o osvetničkom pohodu vrha HNS-a protiv neistomišljenika”, Natalija Martinčević

– Odluka Suda časti o izbacivanju iz stranke nastavak je destrukcije HNS-a koja je započela izbacivanjem bivšeg predsjednika stranke i potpredsjednika hrvatske vlade Radimira Čačića. – Dakle, bez mogućnosti obrane i žalbe, dok se sada proganja njegove istomišljenike. Prijavljena sam upravo zbog podrške Čačiću koja za mene nije bila demokratska. Iznijela sam argumente za to, ali to više u HNS-u nije dopušteno. U HNS-u sam 13 godina i u stranku sam vjerovala, ali to više nije ona stranka u koju sam ušla niti su ovo vrijednosti za koje se stranka borila. Međutim, znam da to nisu stavovi članstva i birača pa ću još razmisliti o žalbi – rekla je Martinčević upitana hoće li se žaliti središnjem Sudu časti.
Martinčević je najavila da će i dalje nastaviti raditi u Hrvatskom saboru i Gradu Varaždinu te da se nada da je u tome neće onemogućavati ni stranka ni pojedinci.

Nakon Natalije Martinčević izbačen i Zlatko Koračević

Nakon Martinčević, pred Sud Časti u 11 sati izašao je Zlatko Koračević. Odluka je bila ista – tročlani sud – Snježana Žmegač iz Vinice, Branko Putarek iz Ivanca i  Franjo Rajner iz Varaždinskih Toplica – donijeli su odluku o izbacivanju Zlatka Koračevića iz stranke. Grijeh je isti – podrška Radimiru Čačiću  – Činjenica da je odluka o mojemu izbacivanju bila napisana prije saslušanja i rasprave, govori sama za sebe. Sankcioniran sam zbog iznošenja osobnih stavova vezanih uz isključenje gospodina Čačića. Konkretno sam rekao javno da je to politički štetno, pravno neutemeljeno i ljudski neprihvatljivo. Jednako kao i da sam prekršio zabranu komuniciranja s Ratkom Čačićem što direkto zadire u moja osobna prava kao temeljnu vrijednost demokracije, kazao je ležerno Koračević.

Zlatko Koračević u niti jednom se trenutku nije dao pokolebati – Imam potrebu dodati još dvije stvari.  Prvo – nisam spreman odreći se prijateljstva kao što nisam spreman podrediti ničijim stavovima osnovne stranačke postulate pokojne Savke Dabčević Kučar – demokratičnost, pravednost i uvažavanje drukčijeg mišljenja i stava. Sve to dovoljno razotkriva ljude i govori o vrhu stranke i njihovoj razini demokratičnosti.

Koračević će uložiti žalbu, Martinčević još nije donijela odluku

” Smanjuje se  rejting stranke, urušava se i uništava HNS ,” Zlatko Koračević.

No, dok je Zlatko Koračević svoju podršku oštro i javno obrazložio, pa je kvalificiranje njegovog “zločina” opravdano okvalificirano kao podrška bivšem predsjedniku, kod Natalije Martinčević stvari su tekle drukčijim tijekom. Istina, ona je šturo izjavila kako se pri izbacivanju Čačića nisu poštovala demokratska načela, ali tada joj nitko to, barem javno, nije zamjerio. Toga su se prisjetili tek kada je održala samostalnu konferenciju za novinare na kojoj je govorila o svojemu rada u Saboru. Odmah idućeg dana osobno župan Predrag Štromar je sazvao briefing na kojemu je zamjerio što Natalija Martinčević nije tijekom sastanka s novinarima vidljivo istaknula stranačka obilježja. Tog je jutra ujedno najavio i preispitivanje njezinoga članstva. Koje je danas, u četvrtak, završilo njezinim izbacivanjem iz stranke. 
Natalija Martinčević još nije donijela odluku hoće li uložiti žalbu na odliuku Suda časti. Za razliku od Zlatka Koračevića koji ćče skoristiti voje statutarno žalbe na razini središnjice. Još uvijek sam član HNS-a i bez obzira na konačnu odluku središnjeg Suda časti gotovo je sigurno da ću svoj politički kapital dati na provjeru biračima prije svega na svojoj Bednji, a onda i šire na nekim od budućih izbora.
– Kad su izbacivali Radimira Čačića članove stranke nitko ništa nije pitao. Jedan od mojih prijedloga upravo je bio sazvati županijsko vijeće, da raspravi o našem uglednom članu i osnivaču te da se poštuje procedura koja u konačnici završava da se da pravo članovima stranke da se  demokratskim tajnim glasanjem izjasne o nečemu – konkretno u tom slučaju, o isključivanju Radimira Čačića iz stranke.

Novinare je zanimalo postoje li među narodnjacima spekulacije o pozadini takvog scenarija – Da. Postoji osobna želja pojedinaca u vrhu stranke da se eliminira Radimira Čačića bez obzira kolika će se šteta će nanijeti HNS-u. Ona je već danas evidentna kroz rejting, a sutra i kroz izborne rezultate.

Izvor:
Foto: RT

Međimurje

Vladimir Topolnjak: “Nakon 32 godine u Međimurskim vodama ponosno sam otišao u mirovinu!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnoge Međimurke i Međimurce nedavno je iznenadila vijest da je dosadašnji direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak podnio ostavku na funkciju koju je obavljao zadnjih osam godina, osobito s obzirom na činjenicu da je prije nekoliko mjeseci dobio novi četverogodišnji mandat.

U medijima se čak pojavila i tvrdnja da je tada najavio kako će mandat odraditi do kraja, no Topolnjak kaže da ta informacija nije točna. Prije nešto više od osam godina, kad je na direktorskom mjestu zamijenio dotadašnjega dugogodišnjeg direktora Josipa Zorčeca, u novinama su se pojavili napisi da se radi o političkoj smjeni. Tadašnji je direktor, naime, u to vrijeme bio članom HDZ-a, dok je Topolnjak član SDP-a.

– Ispunjavam sve uvjete za starosnu mirovinu, a ovaj naporan posao prepuštam nekomu mlađem i odlazim iz osobnih razloga. Tvrtka je u odličnom stanju u svakom pogledu, kako s ljudskim resursima, tako i s materijalnima i likvidnošću.

Imali smo prilike izabrati najbolje kadrove na natječajima, bez utjecaja politike, na što sam posebno ponosan, jer smo sve radili u interesu društva. U zadnjih nekoliko godina bilo je problema s manjkom vodoinstalatera: na tržištu rada u zadnje vrijeme praktički nije ni bilo školovanoga kadra tog tipa. Situacija se, doduše, pomalo popravlja – ljudi prepoznaju činjenicu da zanatima itekako predstoji svijetla budućnost. Naša tvrtka možda ne nudi najveće plaće, ali nudi sigurnost, poštovanje prema radnicima i odlične međuljudske odnose.

Naši radnici znaju da trebaju poštovati korisnike i vlasnike – jedinice lokalne samouprave. Na to nas obvezuju i ustanovljeni standardi unutar tvrtke, jer smo bili prva tvrtka u Hrvatskoj unutar naše branše koja je uvela ISO standarde kvalitete, i koja je svih ovih godina unapređivala te standarde i uvodila nove, sukladno svjetskim trendovima – objašnjava Topolnjak. Dodaje i da su u zadnjih osam godina “preporođeni” materijalni resursi tvrtke.

Korištenje sredstava EU

– Pritom mislim na radne prostore, s obzirom na činjenicu da smo radili u vrlo skromnim uvjetima u upravnoj zgradi koju smo dijelom dobili iz hipoteke posrnulog diva MTČ-a, a dijelom kasnije kupovali od banaka. Tu zgradu smo u potpunosti obnovili, ponajviše iz europskih sredstava. Tako su radnici dobili adekvatne radne uvjete, ali i naši korisnici usluga, počevši od samog ulaza, gdje su, osim info centra za potrošače i blagajne, služba odnosa s korisnicima i dva platomata koja su odlično poslužila svrsi u vrijeme pandemije. Naši korisnici još uvijek mogu na blagajni i na platomatima plaćati bez naknade.

Vodovod i skladište preselili su se u građevinu kupljenu iz stečaja uz južnu obilaznicu Čakovca na strateški vrlo dobrome mjestu za ekipe koje moraju što brže doći u bilo koji dio Međimurja. Radilo se o skoro novoj građevini kupljenoj u skladu s našim potrebama za te odjele trgovačkog društva. Odjel odvodnje i Odjel pročišćavanja smješteni su na rekonstruiranom Pročistaču otpadnih voda Čakovec te su uz pomoć EU projekta prošireni. Nude dobre uvjete; kako za radnike, tako i za sva vozila i strojeve koji su neophodni za funkcioniranje tih dvaju sustava.

Na istoj lokaciji je i interni laboratorij Međimurskih voda, također moderniziran u skladu s najnovijim propisima, koji provodi analizu vode za piće na cijelom javnom sustavu vodoopskrbe Međimurja, ali i na sustavu odvodnje i pročišćavanja vode u Međimurju – kaže sada već bivši direktor Međimurskih voda.

Voda izvrsne kvalitete

Sadašnje stanje vodoopskrbe najbolje je dosad u pogledu gubitaka vode na mreži i općeg stanja sustava, ističe. Gubitci vode na mreži trenutačno iznose oko 22 posto, dok ILI indikator uspješnosti vodoopskrbe prema kriterijima Svjetske banke za razvijene zemlje iznosi 1,3.

– U Međimurju je vodovodna mreža u potpunosti izgrađena u svakom od 131 naselja, a svih godina znatna sredstva ulagana su i u rekonstrukcije. Mnogi vodovodi muku muče kako zadržati gubitke na istoj razini, jer kilometri cjevovoda stare, a to je velik problem. Obnova ide iz amortizacije, iz vlastitih sredstava. To je samo dio upravljanja kvalitetom.

Međimurske vode su u velikoj mjeri digitalizirale svoje sustave, sve s ciljem upravljanja sustavima u realnom vremenu. Odvodnja ima specijalna vozila za čišćenje kanalizacije i opremu za ispitivanje vodonepropusnosti i TV inspekcijsko snimanje sustava, najvećim dijelom nabavljenu iz EU sredstava.

Odjel vodoopskrbe i skladište

Oformili smo i vlastiti laboratorij za provođenje ispitivanja vodonepropusnosti i TV inspekcijskog snimanja koji je akreditirala Hrvatska akreditacijska agencija pa može provoditi službena ispitivanja i snimanja svojih sustava za vlastite potrebe s vlastitim kadrom. Na poligonu Međimurskih voda svi preostali laboratoriji polažu i obnavljaju svoje akreditacije, njih četrdesetak u Hrvatskoj, od čega su samo dva iz javnog sektora – Međimurske vode i VARKOM.

Cilj opremanja laboratorija bila je optimizacija troškova, koje na kraju plaćaju naši korisnici. Svojim laboratorijem provjeravamo kvalitetu novozavršenih cjevovoda kako bismo ih preuzeli u ispravnom stanju, mogli nedostatke reklamirati u jamstvenom razdoblju i otkloniti ih na teret izvođača – naglašava “friški” umirovljenik iz Nedelišća.

Ovih dana u Vodama završava državna revizija, koja se provodi u svim vodoprivrednim poduzećima. Topolnjak je zadovoljan što je do nadzora došlo upravo u trenutku kad odlazi u mirovinu, jer će se verificirati u kakvom je stanju bila tvrtka prilikom njegova odlaska.

Kanalizacijska mreža

Za sam kraj dodaje da su za vrijeme njegova upravljanja Vodama dovršene dvije velike aglomeracije – Čakovec i Novo Selo na Dravi, kao i da su u tijeku poslovi oko dviju velikih aglomeracija – Donje Dubrave i Murskoga Središća – a sve je pripremljeno i za druge velike aglomeracije koje još čekaju Međimurje: Podturen, Podbrest i Donji Kraljevec. Njih će se aplicirati čim državne institucije završe pregovaranje za buduće razdoblje EU fondova i objave poziv i pravila za prijavu.

Detalj s radova na kanalizacijskoj mreži u Donjem Vidovcu (Aglomeracija Donja Dubrava)

– Dosad smo izbjegnuli sve moguće penalizacije koje prijete ovoliko velikim projektima, što je izrazito teško. Želim napomenuti da je cijena vodnih usluga – vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja – ista već 11 godina, iako su svi troškovi rasli. Na kraju novomu vodstvu Društva i radnicima želim puno uspjeha u daljnjem radu! – zaključuje i poručuje Topolnjak, koji će odsad više vremena posvetiti obitelji – supruzi Mariji i sinovima Dini i Filipu – i zanemarenim hobijima.

Nastavite čitati

U fokusu

Istrijani u Varaždin izvoze skoro sav svoj biootpad i ne misle stati!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Istarska građanska inicijativa “Čist zrak duga ljubav“ ovih dana dobro se zabavlja na račun Varaždina, grada koji je kao stvoren da „guta“ sve, čak iz 350 kilometara udaljenih kanti za smeće.

Naime, sa Facebook stranice spomenute građanske inicijative može se iščitati da su u Istri nesposobni urediti kompostane, pa između ostalog voze u Varaždin biootpad koji zbrinjava jedno bioplinsko postrojenje.

I dok varaždinskoj platformi Budimo grad i vladajućoj koaliciji SDP / Reformisti „nešto smrdi u zraku“, pa nabavljaju stacionarne stanice za mjerenje kvalitete zraka, drugima zapuše mala burica i odmah im smrdi.

Stoga su se pametni Istrijani dosjetili jadu i zaobišli ŽCGO Kaštijun. Primjerice, nedavno su napokon nabavili kante za biootpad za svoje tržnice, pa i onu u Gradu Pula koji je većinski vlasnik tamošnjeg MBO-a, a sve što prikupe tovare i voze u Varaždin.

Za taj posao angažirana je tvrtka “Metis“ u vlasništvu hrvatskog „kralja otpada“ s kojim varaždinska gradska vlast na čelu s Nevenom Bosiljom pregovara o kupnji tvornice za MBO otpada u Brezju. S ovim poslovnim aranžmanom pohvalila se Koviljka Aškić, direktorica tvrtke „Eko Pula“ i gradska vijećnica u Puli iz redova “Možemo“…

Istrijani očigledno ne žele širenja smrada i eventualne zaraze u svom dvorištu. Stoga su idealno rješenje za zbrinjavanje svog biootpada pronašli u Varaždinu, jer tu se nema tko buniti.

I dok Varaždin svoj MKO ne može voziti u Jerovec, nitko od nadležnih se ne sekira što se sa zbrinjavanjem istarskog biootpada na području Varaždinske županije narušava „načelo blizine“.

Štoviše, Varaždinci nemaju pojma je li taj istarski otpad dobro razvrstan. Ako nije, može se ponoviti afera iz Svetog Petra Orehovec. Naime, tzv. „digestat“ se obićno prosipa po poljima, a ako nije produkt „čistog“ biootpada, nastaje ekološki problem.

Više o svemu pročitajte OVDJE  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje