Povežite se s nama

Novosti

Natalija Martinčević: Još sam članica HNS-a, ali to nije tema ovog susreta

Objavljeno:

- dana

SABORSKA ZASTUPNICA I DOGRADONAČELNICA VARAŽDINA

Natalija Martinčević, zamjenica varaždinskoga gradonačelnika i saborska zastupnica HNS-a, predstavila je svoj dvogodišnji rad na susretu s novinarima za koji u stranci nisu ni znali, što je ponovno otvorilo pitanje političke budućnosti najvatrenije zagovornice Radimira Čačića.

– Želim da kao zastupnica u Hrvatskom saboru i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, turizma i međunarodnu suradnju Grada Varaždina informiram javnost o mojim aktivnostima i postignućima u protekle dvije godine, kao i da najavim nove inicijative i projekte u Sabori u Gradu Varaždinu – ustvrdila je Martinčević objašnjavajući zašto se upravo sada odlučila za samostalni istup.

Susret s novinarima održao se u hotelu Varaždin bez znanja stranačkog vrha i ostalih zastupnika HNS-a iz treće izborne jedinice, pa je novinare zanimalo zašto samostalan istup te kako to da se nije održao u prostorima Grada Varaždina gdje je zamjenica gradonačelnika.

– Rad u Hrvatskom saboru je individualan i ne vidim zašto bi nekoga smetalo to što saborski zastupnik predstavlja svoj rad javnosti. Nitko ne brani i ostalim zastupnicima s ovog područja da javnosti podastru što su napravili i što namjeravaju napraviti – poručila je Martinčević.

Govoreći o troškovima domjenka koji je uslijedio u rustikalnom restoranu hotela Varaždin, Martinčević je rekla da ih je podmirila iz vlastitog džepa, što je nova praksa među zastupnicima i političarima koji su nazočni pozdravili. Novinare je zanimalo je li još članica HNS-a, odnosno namjerava li izaći iz stranke s obzirom na razmimoilaženja oko isključivanja Radimira Čačića, ali i ovaj samostalni istup.

– O svojim namjerama prvi ćete saznati. Još sam članica HNS-a, ali to nije tema ovog susreta – upozorila je Martinčević koja je, sukladno najavama, krenula u jače predstavljanje svog rada kako na nacionalnoj, tako i lokalnoj razini, što se dovodi u vezu s mogućnošću njezinog isključenja iz HNS-a ili barem smanjivanja njezinih ovlasti kao zamjenice gradonačelnika u Gradu Varaždinu.

Najponosnija na HNK
– Najponosnija sam na to što je varaždinski HNK dobio nacionalni status temeljem Zakona o kazalištu čiju sam promjenu inicirala. Inicirala sam i ukidanje naknade za pristup županijskim cestama i drago mi je da se ide s izmjenama tog pravilnika – naglasila je Martinčević te najavila inicijativu za sufinanciranje EU projekata jedinica lokalne samouprave od strane države.  

 

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje