RURALNA DETOKSIKACIJA

U sklopu Srijede u Muzeju, koja je na rasporedu 8. studenoga, u palači Herzer održava se predavanje pod nazivom „Ruralno graditeljstvo i stanovanje u Varaždinskoj županiji“.

Predavanje će održati Nataša Mihinjač, kustosica na projektu DETOX (Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine) u kojemu Gradski muzej Varaždin, s još nekoliko partnera, sudjeluje od 1. listopada 2016. godine.

Kroz projektne aktivnosti varaždinski muzej, između ostalog, provodi terenska istraživanja kulturne baštine općina Vinica i Donja Voća, s naglaskom na tradicijskom graditeljstvu, pa će poseban osvrt predavanja biti na specifičnostima i karakteristikama toga tipa graditeljstva viničkoga i voćanskoga kraja, o čemu će govoriti Nataša Mihinjač.

 – Seosko tradicijsko graditeljstvo predstavlja vrijedno nasljeđe i ima ključnu ulogu u kulturnom i fizičkom identitetu nekoga kraja. Pod utjecajem urbanizacije u 20. stoljeću selo sve više odbacuje tradiciju i, po uzoru na grad, transformira svoj izgled i identitet, a posljedica toga je nestajanje ruralnog ambijenta. Danas, kad je tradicionalna gradnja u potpunosti izumrla, a stare seoske kuće izložene su propadanju, važno je ukazati na vrijednost i ljepotu narodne arhitekture „bez pedigrea“ te na opasnost koja joj prijeti – stoji u najavi predavanja.

Istaknuto je i kako je tradicijsko ili narodno graditeljstvo ruralnih sredina određeno ponajprije raspoloživim građevinskim materijalom, klimom i reljefom, ekonomijom, načinom života i različitim kulturnim utjecajima. Nadalje, ono je odgovor i na stvarne potrebe seljaka i odraz lokalnih tradicija i oslanja se na vještine seoskih graditelja te lokalno graditeljsko znanje koje se prenosilo predajom. Glavna obilježja narodnoga graditeljstva ovoga kraja prije svega su funkcionalnost i jednostavnost, a osnovni građevni materijali su kamen, zemlja i drvo.

Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Izvor: GMV
Foto:

Komentari

Komentara