Povežite se s nama

U fokusu

Natječaj pao: upitno 70 milijuna kuna iz EU za Opću bolnicu?!

Objavljeno:

- dana

ŽALOSNO

Iako su župan Predrag Štromar i ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić prošli tjedan najavili da će u tu zdravstvenu ustanovu biti uloženo više od 300 milijuna kuna, svega četiri dana kasnije to je dovedeno u pitanje.

Bolnica je u petak poništila natječaj za izradu projektno-tehničke dokumentacije za projekte uspostave objedinjenog hitnog bolničkog prijema te dnevne bolnice/jednodnevne Kirurgije. To je jedan od uvjeta za povlačenje 70 milijuna kuna iz EU fondova. S obzirom da je natječaj poništen, pitanje je kad će i hoće li Bolnica uspjeti dobiti novac.

Na svoju ruku…

Da županu ništa ne ide po planu kad su u pitanju ulaganja, prošli tjedan su upozorili saborski zastupnici HDZ-a Josip Križanić i Anđelko Stričak. Otkrili su da su još prošle godine zajedno sa Štromarom bili na sastanku kod tadašnjeg ministra zdravlja Darija Nakića.

– Bilo je dogovoreno da će se krenuti u izradu projektne dokumentacije kako bi se Opća bolnica Varaždin kandidirala za EU novac. Pritom je za Varaždin, za izgradnju objedinjenog bolničkog prijema moglo biti povučeno 20 milijuna kuna, za dnevnu bolnicu 50 milijuna kuna, za bolnicu u Novom Marofu čak 51 milijun kuna, a uz sve to i 90 milijuna kuna za spinalni centar u Varaždinskim Toplicama – naveo je.

Dogradnja Kirurgije i izgradnja hitnog prijema po modelu JPP-a propali, a stajat će dva milijuna kuna!

Umjesto da krene u izradu dokumentacije, Štromar je na svoju ruku Ministarstvu zdravlja predložio dogradnju Kirurgije i hitnog prijema po modelu javno-privatnog partnerstva! Iz Ministarstva su to ocijenili neprihvatljivim, jer bi bilo potrebno platiti izradu potpuno novog JPP projekta, i to nakon propasti prvog pokušaja izbora privatnog partnera 2015.

Župan je u reagiranju HDZ-ove zastupnike nazvao “licemjernima”, ali se o konkretnim primjedbama nije očitovao. Nije dao ni podatak koliki je trošak JPP projekta koji je poništenjem natječaja neslavno propao još 2015.

Ogroman trošak

Međutim, čini se da će troškovi biti ogromni. Naime, Ministarstvo zdravlja je gotovo 2 milijuna kuna moralo platiti za propali JPP projekt rekonstrukcije i dogradnje Bolnice u Popovači u Sisačko-moslavačkoj županiji. Toliko su morali platiti Centru za praćenje poslovanja energentskog sektora i investicija (CEI), i to za troškove koji su nastali do obustave tog JPP projekta.

S obzirom da je kapitalna vrijednost dogradnje varaždinske Kirurgije i izgradnje hitnog prijema bila veća od projekta u Popovači, taj propali JPP projekt stajat će nas više od dva milijuna kuna!

I dok o tome uporno šuti, župan je u ponedjeljak najavio da će u Bolnici u Novom Marofu za mjesec dana početi izgradnja objekta sa 72 kreveta za palijativnu skrb, jer su “dobili dodatna sredstva iz Europske unije”. O kojim se to sredstvima radi, zasad nije jasno.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Požari, odroni, loša kvaliteta zraka… Odlagališta smeća predstavljaju veliku opasnost

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kolika opasnost prijeti od odlagališta govori i novi slučaj iz Zagreba, kad su bili ugroženi životi.

Bio je to drugi odron smeća na Jakuševcu u manje od mjesec dana. U odronu je jedan čovjek teško ozlijeđen, amputirana mu je ruka.

Bivši gradonačelnik Bandić govorio je da će sam sebe zapaliti ako se to odlagalište ne sanira, potom je aktualni gradonačelnik Tomašević u kampanji obećavao rješenja.

No, rješenja nema. Sada Tomašević zaziva za pomoć Vladu, a rješenje je prolongirao na drugi mandat.

Ne tako davno svjedočili smo i požarima na odlagalištima.

U Osijeku je početkom listopada ove godine izbio požar nezapamćenih razmjera, zapalile su se ogromne količine plastike. Stručnjaci su tada upozoravali ljude da zatvaraju prozore i ne izlaze ako ne trebaju zbog loše kvalitete zraka.

Samo nekoliko dana kasnije izbio je požar na odlagalištu kod Oroslavlja u Zagorju. Na sreću vatrogasci su ga na vrijeme uspjeli ugasiti.

Kad god se dogodi tako nešto imamo prilike svjedočiti prepucavanju političara, od lokalne do nacionalne razine. Međutim, u većini slučajeva ti isti političari ne pridaju previše pažnje problematici smeća u Hrvatskoj.

Pa uzmimo samo za primjer Varaždin koji na ulazu u grad ima balirano smeće više od 18 godina. Te bale nisu riješene upravo zbog politike, međusobnih podmetanja, lažnih prijava i inercije sustava.

Sada, nakon 18 godina napokon se našao kompromis gradske i državne vlasti i Vlada je pristala sa sto posto iznosa financirati sanaciju. Prije toga treba riješiti sporove vezane za bale.

Koliko još treba proći vremena da se napokon shvati koliko je problem otpada u Hrvatskoj bitan, odnosno kolika opasnost prijeti sa svih tih odlagališta.

Nastavite čitati

U fokusu

Hrvati od žestica najviše vole popiti likere, a snažan rast bilježi rakija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovo blagdansko vrijeme koje je pred nama donijet će i pregršt lijepih prigoda koje se uvijek obilježavaju s čašicom nekog dobrog pića, bilo da to popijemo čisto ili pomiješamo s nekim drugim pićima u odlične kombinacije i mikseve.

To je isto tako dobro vrijeme za upitati odrasle potrošače za njihove preferencije kada je riječ o konzumaciji i stavovima spram jakih alkoholnih pića, a dobivene odgovori uspoređeni su s rezultatima istog istraživanja od prije dvije godine. Istraživanje su tijekom listopada 2023. godine proveli JaTRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.

Od tada nije bilo nekih velikih promjena u broju konzumenata; zabilježen je mali rast od 2 % pa sada imamo ukupno 58 % onih koji ističu da konzumiraju jaka alkoholna pića.

Među njima svaki 20 konzumira ova pića svakodnevno pri čemu je tih 5 % značajno više od 2 % zabilježenih u istraživanju iz 2021. U porastu je i broj onih koji jaka alkoholna pića piju nekoliko puta tjedno i to za 4 %, na ukupno 20 %. Dok jednom tjedno ova pića konzumira 18 % ispitanih te je njih 6 % manje. Nešto veću polovicu čine malo rjeđi konzumenti pa tako imamo 37% onih koji ova pića konzumiraju nekoliko puta mjesečno te 20 % koji ih konzumiraju nekoliko puta godišnje.

Likeri su stabilni na prvom mjestu što su potvrdili rastom od 2 % i ukupno 37% udjela kao jako alkoholno piće koje konzumenti kategorije najčešće piju. Međutim, snažan rast bilježi rakija koja je u odnosu na ranije istraživanje porasla za 8 % i sada je na 31 % preferiranog udjela. Zatim slijede džin s 11 %, viski s 11 %, vodka sa 7 % te rum s 3 % udjela.

I sada da se referiramo na tezu s početka priče: Pijemo li čisto ili u nekoj kombinaciji s drugim pićima? Ukupno je 4 % više onih koji jaka alkoholna pića piju čista, bez miješanja s bilo kojim drugim pićem, te ih sada ima nešto više od dvije trećine, točnije 67 %. Preostala trećina konzumenata ipak voli svoje jako alkoholno piće pomiješati s nekim drugim pićem i tako zadovoljiti svoje nepce.

Zadnje se pitanje odnosilo na mjesto konzumacije i tu nije bilo nekih značajnih promjena u odnosu na prethodno istraživanje. I dalje se najčešće pije kod kuće (svoje kuće ili kod prijatelja, rođaka i sl.), što kao svoj odgovor navodi 55 % konzumenata kategorije. Daljnjih 30 % najčešće pije izvan kuće (kafić, restoran i sl.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje