Povežite se s nama

U fokusu

Natječaj pao: upitno 70 milijuna kuna iz EU za Opću bolnicu?!

Objavljeno:

- dana

ŽALOSNO

Iako su župan Predrag Štromar i ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić prošli tjedan najavili da će u tu zdravstvenu ustanovu biti uloženo više od 300 milijuna kuna, svega četiri dana kasnije to je dovedeno u pitanje.

Bolnica je u petak poništila natječaj za izradu projektno-tehničke dokumentacije za projekte uspostave objedinjenog hitnog bolničkog prijema te dnevne bolnice/jednodnevne Kirurgije. To je jedan od uvjeta za povlačenje 70 milijuna kuna iz EU fondova. S obzirom da je natječaj poništen, pitanje je kad će i hoće li Bolnica uspjeti dobiti novac.

Na svoju ruku…

Da županu ništa ne ide po planu kad su u pitanju ulaganja, prošli tjedan su upozorili saborski zastupnici HDZ-a Josip Križanić i Anđelko Stričak. Otkrili su da su još prošle godine zajedno sa Štromarom bili na sastanku kod tadašnjeg ministra zdravlja Darija Nakića.

– Bilo je dogovoreno da će se krenuti u izradu projektne dokumentacije kako bi se Opća bolnica Varaždin kandidirala za EU novac. Pritom je za Varaždin, za izgradnju objedinjenog bolničkog prijema moglo biti povučeno 20 milijuna kuna, za dnevnu bolnicu 50 milijuna kuna, za bolnicu u Novom Marofu čak 51 milijun kuna, a uz sve to i 90 milijuna kuna za spinalni centar u Varaždinskim Toplicama – naveo je.

Dogradnja Kirurgije i izgradnja hitnog prijema po modelu JPP-a propali, a stajat će dva milijuna kuna!

Umjesto da krene u izradu dokumentacije, Štromar je na svoju ruku Ministarstvu zdravlja predložio dogradnju Kirurgije i hitnog prijema po modelu javno-privatnog partnerstva! Iz Ministarstva su to ocijenili neprihvatljivim, jer bi bilo potrebno platiti izradu potpuno novog JPP projekta, i to nakon propasti prvog pokušaja izbora privatnog partnera 2015.

Župan je u reagiranju HDZ-ove zastupnike nazvao “licemjernima”, ali se o konkretnim primjedbama nije očitovao. Nije dao ni podatak koliki je trošak JPP projekta koji je poništenjem natječaja neslavno propao još 2015.

Ogroman trošak

Međutim, čini se da će troškovi biti ogromni. Naime, Ministarstvo zdravlja je gotovo 2 milijuna kuna moralo platiti za propali JPP projekt rekonstrukcije i dogradnje Bolnice u Popovači u Sisačko-moslavačkoj županiji. Toliko su morali platiti Centru za praćenje poslovanja energentskog sektora i investicija (CEI), i to za troškove koji su nastali do obustave tog JPP projekta.

S obzirom da je kapitalna vrijednost dogradnje varaždinske Kirurgije i izgradnje hitnog prijema bila veća od projekta u Popovači, taj propali JPP projekt stajat će nas više od dva milijuna kuna!

I dok o tome uporno šuti, župan je u ponedjeljak najavio da će u Bolnici u Novom Marofu za mjesec dana početi izgradnja objekta sa 72 kreveta za palijativnu skrb, jer su “dobili dodatna sredstva iz Europske unije”. O kojim se to sredstvima radi, zasad nije jasno.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Još danas se možete samopopisati, od sutra na teren kreću popisivači

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sutra počinje terenski dio popisa stanovništva, a još danas imate vremena da podatke unesete sami putem sustava e građani.

Popis 2021. provodi se prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom popisa. Popisuju se državljani Republike Hrvatske, strani državljani  i osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj te osobe koje u referentnom trenutku Popisa 2021. imaju boravište u Republici Hrvatskoj.

Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica-jedno kućanstvo, što znači ako se i više članova kućanstva koristi sustavom E-građani, samo jedan član kućanstva popisuje ostale članove kućanstva, kućanstvo i stan.

U drugoj fazi, od 27. rujna do 17. listopada 2021., na teren izlaze popisivači koji će, u osobnom intervjuu sa stanovništvom i s pomoću elektroničkih uređaja, popisati sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale.

Više o samom načinu provođenja popisa stanovništva možete pročitati ovdje.

Nastavite čitati

U fokusu

Zbog nestašice čipova dolaze nova poskupljenja! Očekuje se rast cijena mobitela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon poskupljenja prehrambenih namirnica, goriva, građevinskog materijala i sirovina, najavljuje se novi udar na kućne budžete. Uz sve navedeno mogao bi uslijediti i val poskupljenja mobitela, ali i drugih uređaja, a razlog je nestašica čipova.

Nestašica čipova utječe na telefone, automobile, proizvodnju, kućanske aparate i na doslovno gotovo svaki aspekt ljudskih života. Nestašica čipova je trenutno najveća te će zbog toga vjerojatno mnoge stvari poskupiti, piše portal Bajtbox.

Trenutno, industrija pametnih telefona je duboko pogođena nedostatkom čipova te je samo nekoliko većih igrača ogromnim narudžbama osiguralo sebi čipove. To će uništiti manju konkurenciju koja će reciklažu starih dijelova moći vršiti samo određeno vrijeme. Inače, industrija automobila je najviše pogođena te se očekuju gubici od 110 milijardi američkih dolara kroz cijelu granu industrije samo u ovoj godini.

Prema izvješću Susquehanna Financial Groupa, globalna nestašica čipova je sada dosegla svoj vrhunac. Čak i najveći igrači na nove čipove moraju čekati nevjerojatno dugo. Točnije, od narudžbe do isporuke se čeka 21 tjedan što je najgore do sada.

Analogno tome, sve će manje biti i zalihe proizvoda kod prodavača, a to znači da će cijene očekivano rasti jer potražnja za elektronikom ne opada. Već se na proizvodima Xiaomija i Samsunga osjeti kako su pojedini modeli bili na policama samo par mjeseci prije nego što ih je kompletno nestalo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje