Povežite se s nama

U fokusu

Natječaj pao: upitno 70 milijuna kuna iz EU za Opću bolnicu?!

Objavljeno:

- dana

ŽALOSNO

Iako su župan Predrag Štromar i ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić prošli tjedan najavili da će u tu zdravstvenu ustanovu biti uloženo više od 300 milijuna kuna, svega četiri dana kasnije to je dovedeno u pitanje.

Bolnica je u petak poništila natječaj za izradu projektno-tehničke dokumentacije za projekte uspostave objedinjenog hitnog bolničkog prijema te dnevne bolnice/jednodnevne Kirurgije. To je jedan od uvjeta za povlačenje 70 milijuna kuna iz EU fondova. S obzirom da je natječaj poništen, pitanje je kad će i hoće li Bolnica uspjeti dobiti novac.

Na svoju ruku…

Da županu ništa ne ide po planu kad su u pitanju ulaganja, prošli tjedan su upozorili saborski zastupnici HDZ-a Josip Križanić i Anđelko Stričak. Otkrili su da su još prošle godine zajedno sa Štromarom bili na sastanku kod tadašnjeg ministra zdravlja Darija Nakića.

– Bilo je dogovoreno da će se krenuti u izradu projektne dokumentacije kako bi se Opća bolnica Varaždin kandidirala za EU novac. Pritom je za Varaždin, za izgradnju objedinjenog bolničkog prijema moglo biti povučeno 20 milijuna kuna, za dnevnu bolnicu 50 milijuna kuna, za bolnicu u Novom Marofu čak 51 milijun kuna, a uz sve to i 90 milijuna kuna za spinalni centar u Varaždinskim Toplicama – naveo je.

Dogradnja Kirurgije i izgradnja hitnog prijema po modelu JPP-a propali, a stajat će dva milijuna kuna!

Umjesto da krene u izradu dokumentacije, Štromar je na svoju ruku Ministarstvu zdravlja predložio dogradnju Kirurgije i hitnog prijema po modelu javno-privatnog partnerstva! Iz Ministarstva su to ocijenili neprihvatljivim, jer bi bilo potrebno platiti izradu potpuno novog JPP projekta, i to nakon propasti prvog pokušaja izbora privatnog partnera 2015.

Župan je u reagiranju HDZ-ove zastupnike nazvao “licemjernima”, ali se o konkretnim primjedbama nije očitovao. Nije dao ni podatak koliki je trošak JPP projekta koji je poništenjem natječaja neslavno propao još 2015.

Ogroman trošak

Međutim, čini se da će troškovi biti ogromni. Naime, Ministarstvo zdravlja je gotovo 2 milijuna kuna moralo platiti za propali JPP projekt rekonstrukcije i dogradnje Bolnice u Popovači u Sisačko-moslavačkoj županiji. Toliko su morali platiti Centru za praćenje poslovanja energentskog sektora i investicija (CEI), i to za troškove koji su nastali do obustave tog JPP projekta.

S obzirom da je kapitalna vrijednost dogradnje varaždinske Kirurgije i izgradnje hitnog prijema bila veća od projekta u Popovači, taj propali JPP projekt stajat će nas više od dva milijuna kuna!

I dok o tome uporno šuti, župan je u ponedjeljak najavio da će u Bolnici u Novom Marofu za mjesec dana početi izgradnja objekta sa 72 kreveta za palijativnu skrb, jer su “dobili dodatna sredstva iz Europske unije”. O kojim se to sredstvima radi, zasad nije jasno.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Liječnici nakon prosvjeda: „Nećemo prihvatiti djelomična rješenja, već dubinsku reformu sustava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom održanog prosvjeda liječnika, koji će ostati upamćen kao najveći liječnički prosvjed u povijesti Republike Hrvatske, Inicijativa mladih liječnika Hrvatske želi još jednom zahvaliti svim udrugama i pojedincima koji su pomogli u organizaciji i provedbi ovog događaja.

Zacrtani cilj su, kažu, ostvarili.

– Cilj koji smo zacrtali je ostvaren i nadmašen; izniman broj, većinom mladih liječnika, jasno je i glasno poručio svim odgovornima da više neće biti glavni krivci i dežurne zakrpe hrvatskog zdravstvenog sustava – navode iz Inicijative.

>>Smilović poziva na prosvjed: Voda je došla do grla, ne može liječniku u jednom danu doći 50 pacijenata

Pozdravljaju i činjenicu da su njihovi predstavnici po završetku prosvjeda bili pozvani na sastanak u Ministarstvo zdravstva, gdje su još jednom detaljno obrazložili sve zahtjeve i prijedloge Inicijative.

Od strane ministra i njegovih suradnika dobivena je potvrda da su njihovi zahtjevi opravdani te im je predstavljen Nacrt reforme zdravstva koji će, kako kažu, u narednim danima detaljno proučiti.

Na sljedećem sastanku, zakazanom za ponedjeljak, 3. listopada 2022. godine, predstavit će komentare i prijedloge izmjena navedenog Nacrta te se nadaju da će isti biti većinom usvojeni.

– Napominjemo da u razgovore s Ministarstvom zdravstva ulazimo potpuno otvoreni za konstruktivan dogovor i s najboljom voljom da pomognemo u rješavanju nagomilanih problema koji opterećuju naše zdravstvo, no nećemo dopustiti daljnje odugovlačenje s provedbom reforme te na navedeni sastanak dolazimo s ciljem da dogovorimo jasnu dinamiku i rokove izvršavanja svih pojedinih zahtjeva. Smatramo da se većina zahtjeva može, ukoliko za to postoji volja, riješiti do kraja godine, što bi bio jasan pokazatelj da ova zdravstvena administracija ima stvarnu i iskrenu želju za unapređenjem hrvatskog zdravstvenog sustava – ističu iz Inicijative mladih liječnika.

Dodaju da su podrška kolega, pacijenata i brojnih drugih pojedinaca veliki poticaj za nastavak rada Inicijative, ali i da su u potpunosti svjesni odgovornosti koju svjesno preuzimaju.

– Ovim putem obećavamo svima onima koji zajedno s nama vode ovu bitku da nećemo odustati te da nećemo prihvatiti nikakva djelomična rješenja, već isključivo dubinsku i korjenitu reformu hrvatskog zdravstvenog sustava – zaključuju liječnici.

Nastavite čitati

U fokusu

Natalija Martinčević: U izvješću MUP-a ne piše da je Stričak bio napadnut, a pročelnica je zloupotrijebila položaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saborska zastupnica Natalija Martinčević danas je u Hrvatskom saboru, na aktualnom satu postavila pitanje premijeru Andreju Plenkoviću, a vezano na ostavku župana Varaždinske županije, dugogodišnjeg saborskog zastupnika i člana nacionalnog predsjedništva HDZ-a Anđelka Stričaka zbog prekršajne prijave za vrijeđanje i omalovažavanje policijskih službenika, prekršajne prijave za remećenja javnog reda i mira s fizičkim ozljedama u 3.30 minuta ujutro u ugostiteljskom objektu koji nije poštivao Odluku o radu ugostiteljskih objekata Grada Varaždina.

U nastavku donosimo priopćenje Reformista:

Vjerujemo da je Stričak podnio ostavku na mjesto župana ali je naravno pitanje što ste vi kao stranka poduzeli vezano na ovakvo potpuno neprihvatljivo i nasilničko ponašanje  dužnosnika i člana vašeg nacionalnog predsjedništva? – upitala je Martinčević premijera.

Predsjednik Vlade Plenković bio je vidno zatečen jer nije pročitao izvješće MUP-a već je imao informaciju iz Županijskog priopćenja, čime dolazimo i do ključnog problema.

Priopćenje Varaždinske županije, a prije službenih informacija MUP-a, dalo je privatno viđenje župana Stričaka čime je u medijskom prostoru postavljena teza da je Stričak napadnut. U službenom izviješću MUP ne piše da je Stričak bio napadnut, već piše da je  počinio prekršaj remećenja javnog reda i mira. Županijske stručne službe, konkretno pročelnica Upravnog odjela  za poslove Skupštine i župana kao odgovorna osoba,  zloupotrijebila je Županiju kao instituciju za iznošenje privatnog viđenja Stričaka bez službene podloge nadležnih institucija, u ovom slučaju MUP-a.

Zastupnica Martinčević podsjetila je kako župan Stričak ima dugu povijest pojavljivanja u crnoj kronici.

– Obzirom da Varaždin baš i nije Gotham city, malo je previše da se jedan dužnosnik kontinuirano pojavljuje u prijavama za nasilje i u fizičkim obračunima, a posebno je neprihvatljivo vrijeđanje i omalovažavanje policijskih službenika, a za što je također prijavljen. – naglasila je Martinčević.

– Duboko vjerujem da Vi osobno imate nultu toleranciju na nasilje i stoga upravo od Vas očekujem snažnu reakciju na ovakvu vrstu ponašanja. Ako to još nije učinio, građani Varaždinske županije očekuju Vaš nalog Stričaku da podnese  ostavku. – rekla je Martinčević premijeru.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje