Povežite se s nama

U fokusu

Natječaj za intendanta HNK Varaždin opet će biti raspisan u zadnji tren?

Objavljeno:

- dana

RASPISAN NATJEČAJ ZA DIREKTORA TZ VARAŽDINA, ALI NE I HNK

– Točno je, natječaj za izbor novog intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu još nije raspisan – potvrdila nam je prošle srijede Martina Kučar, predsjednica Kazališnog vijeća HNK.

Upravo tog dana trebali su se sastati članovi Vijeća da bi dogovorili točan datum raspisivanja natječaja za čelno mjesto varaždinske nacionalne kazališne kuće. Međutim, kada će se raspisati natječaj nismo doznali, jer idućih dana Kučar nam se više nije javljala na telefon.

U zadnji tren. Opet.

Bez obzira na datum, već sada je jasno da će i najnoviji natječaj za intendanta HNK Varaždin biti raspisan u zadnji tren, jer vršiteljici dužnosti intendantice Jasni Jakovljević šestomjesečni mandat istječe 26. srpnja. Zašto se čekalo sve do sada?

– Istina je da je sad već zadnji tren, ali… natječaj će biti raspisan – kratko nam je odgovorila Kučar u srijedu.
Da će natječaj biti raspisan jasno je svima. No, zar se ponovno morao čekati zadnji mjesec? Baš kao i kod zadnjeg natječaja, koji je raspisan na Badnjak 2014., mjesec dana prije isteka mandata vršiteljice dužnosti intendantice. Predsjednica Kazališnog vijeća ne daje konkretno objašnjenje. No, zanimljivo je da će se natječaj raspisati usred ljeta i vrijeme godišnjih odmora kada više nikog nema u Varaždinu. Zašto? Da izbor za intendanta najmlađe nacionalne kazališne kuće prođe bez galame? Jer, kao što je poznato, kod zadnjeg natječaja to nije bio slučaj.

 

Na natječaj za direktora TZ Grada Varaždina stigle su četiri prijave, a peta iz Rijeke je došla nakon roka

Problem je nastao jer je Kazališno vijeće donijelo odluku da nova intendantica bude Vesna Kosec-Torjanac, dugogodišnja voditeljica propagande u HNK, koja je, dobivši tri od ukupno pet glasa, pobijedila jedinu protukandidatkinju, Jasnu Jakovljević. 
Za Kosec-Torjanac su, podsjećamo, glasala dva zaposlenika HNK, a dobila je i glas Spomenke Dragović (HSLS). Upravo je taj glas bio presudan, a za aktualnu gradsku vlast glavni argument da ospori odluku Kazališnog vijeća i to zbog činjenice da Dragović ima prebivalište u Trnovcu, što je navodno suprotno sa Statutom Kazališta donesenim u siječnju 2014., kada je Dragović već bila u Vijeću s tom istom adresom. Dodatno “ulje na vatru” dolijao je i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, koji je na sjednici Gradskog vijeća otvoreno priznao “da nisu uspjeli izlobirati tri politička glasa za Jakovljević”, a Kosec-Torjanac zamjerio je i to “što ga nije došla posjetiti uoči natječaja, a Jakovljević jest”, o čemu smo također pisali. Nakon ovakvih izjava jasno je da je izbor intendanta HNK Varaždin pitanje politike, a ne struke.

Zakasnili iz Rijeke

Dok će natječaj za intendanta HNK Varaždin biti opet raspisan u zadnji tren, na natječaj za čelno mjesto Turističke zajednice Grada Varaždina nije se trebalo dugo čekati. Nakon što je krajem travnja Vijeće TZ Grada Varaždina prihvatilo prijedlog razrješenja Branke Tropp s mjesta direktorice, natječaj za direktora Turističkog ureda TZ Grada Varaždina raspisan je vrlo brzo, 5. svibnja. Prošli tjedan otvorene su i prijave koje su pristigle na natječaj. U igri za čelno mjesto TZ Grada Varaždina su četiri kandidata: Vlatka Erceg, Vera Kanjuga Starčević, Damir Levak i Jelena Sekelj.

– Stigla nam je i jedna prijava iz Rijeke, no nakon propisanog roka – doznali smo od Gorana Habuša, varaždinskog gradonačelnika, koji je ujedno i predsjednik TZ Grada Varaždina.

Prema natječaju, novi direktor mora imati završen preddiplomski sveučilišni ili stručni studij, minimalno tri godine radnog iskustva na rukovodećim poslovima i aktivno znati barem jedan svjetski jezik. Također, od kandidata se tražilo da izrade prijedlog svog programa rada Turističke zajednice za jednogodišnje razdoblje.
– Svatko od kandidata imat će priliku predstaviti svoj program i viziju turističkog razvoja Grada članovima Vijeća TZ Grada Varaždina, nakon čega ćemo donijeti odluku – rekao je Habuš. A to bi, prema Habuševim najavama, moglo biti već i ovog tjedna. 

Tko?

Na natječaj za direktora Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Varaždina javili su se: Vlatka Erceg, Vera Kanjuga Starčević, Damir Levak i Jelena Sekelj.  Prema natječaju, direktor mora imati minimalno tri godine radnog iskustva na rukovodećim poslovima i aktivno znati barem jedan svjetski jezik. Kandidati su morali priložiti i svoj program rada TZ-a.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Silvija Cupar: “Uršulinska prepuna graba i lokvi, a u V. Lisinskog zakrpa do zakrpe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Neuređenost varaždinskih prometnica i šetnica bila su nezaobilazna tema zadnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je HDZ-ova vijećnica Silvija Cupar ukazala između ostalog na probleme u Uršulinskoj i Ulici Vatroslava Lisinskog.

Naime, pošljunčana Uršulinska na potezu od Nazorove ulice do Crkve rođenja Isusovoga prepuna je graba.

– Tamo već nekoliko mjeseci imamo više od 50 velikih lokvi vode nakon svake kiše. Nemoguće ih je izbjeći jer se one najveće pružaju u širini pošljunčane staze. Grad ne čineći ništa prisiljava Varaždince i goste da tamo voze nekakav “slalom“ i uz zalet preskaču lokve. Nije taj problem od jučer i meni je potpuno nejasno zašto Parkovi ne pristupe rješavanju problema sa spomenutom šetnicom na način da se upotrijebe kondicioneri tla – istaknula je vijećnica.

Potom se osvrnula i na kaldrmom prekrivenu, nebrojeno puta asfaltom krpanu cestu u strogom centru grada, za koju je ustvrdila da nikome ne služi na čast.

– Zanima me hoće li se u plan sanacija prometnica za 2022. godinu uvrstiti i uređenje Ulice Vatroslava Lisinskog koja godinama vapi za obnovom – rekla je Silvija Cupar.

Varaždinski gradonačelnik odgovorio je da posipavanje šljunkom šetnice u Uršulinskoj očigledno nije bilo adekvatno napravljeno.

– Zatražit ću od gradskih komunalaca da izađu na teren i provjere situaciju. Sredstva za takve sanacije postoje i tražit ću da se odrade. Ulica Vatroslava Lisinskog već je nekoliko puta bila u planu sanacije, pa je iz nepoznatog razloga ispadala. Očekujem da će proračun biti završen oko 10. studenoga i iz njega će se moći iščitati koje ulice će iduće godine biti obuhvaćene programom obnove. Osobno smatram da je ta ulica u gradskoj jezgri jedan od prioriteta za uređenje – poručio je Neven Bosilj. 

U nastavku pogledajte kako izgledaju spomenute šetnice i ulice u centru grada:

Nastavite čitati

U fokusu

Internetski prevaranti nemilosrdni: zbog glačala i daske vrijednih 200 kuna Ivančanki prijetili smrću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prijevarne taktike kriminalaca koji vrebaju na internetu vrlo su česte i sve inovativnije. U posljednjih nekoliko mjeseci na teži način naučilo je to više građana s područja Varaždinske i Međimurske županije.

Prevareni građani uglavnom su policiji prijavljivali dvije vrste prijevara u kojima su ostali bez svog novca.

Prvi način je da su prevareni građani koji su nešto pokušali prodati na internetu, a policija je izvijestila o slučaju s ludbreškog područja.

– Policijski službenici Policijske postaje Ludbreg zaprimili su prijavu 40-godišnjaka da je oštećen kaznenim djelom računalne prijevare. Prema prijavi, on je u srijedu, 6. listopada, na jednoj oglasnoj stranici oglasio prodaju tepiha. Na oglas mu se javila nepoznata ženska osoba s kojom je dogovorio prodaju oglašenog predmeta, pristavši da ona organizira prijevoz putem jednog dostavnog poduzeća. Navedena mu je, prema dogovoru, poslala link spomenutog dostavnog poduzeća u kojem su traženi njegovi osobni podaci i podaci o tekućem računu. Istog dana zaprimio je obavijest banke da je inicirao transakciju od oko 680 eura koja je provedena na račun u Ukrajini te shvatio da je prevaren za isti iznos – prijavljeno je policiji.

U drugoj metodi prijevare građani su olako povjerovali u priču o izmišljenom darovanju novaca ili obećanome nasljedstvu i potom se upustili u sumnjive novčane transakcije te bili prevareni. Tako je bez novaca ostao muškarac s čakovečkog područja.

– Policijski službenici Policijske postaje Čakovec zaprimili su kaznenu prijavu 55-godišnjaka kojom prijavljuje prijevaru putem društvene mreže. Naime, oštećeni je tijekom rujna 2021. godine putem elektroničke pošte ostvario komunikaciju s nepoznatom osobom koja je na društvenoj mreži objavila oglas da želi darovati više stotina tisuća eura. Potom je, prema uputama nepoznate osobe, a sve s ciljem stjecanja novaca, na nekoliko stranih bankovnih računa uplatio nekoliko desetaka tisuća eura. Pošto nije dobio dogovoreni iznos, slučaj je prijavio policiji. Materijalna šteta procjenjuje se na više stotina tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu – objavila je PU međimurska.

Ogroman je problem što je ovakvim kriminalcima gotovo nemoguće ući u trag te građani vrlo rijetko dobiju svoj novac natrag.

Vrebaju

Jedna Ivančanka pokušala je prodati putem interneta glačalo i dasku za glačanje te nam je prepričala svoje iskustvo kako su je pokušali prevariti internetski kriminalci, ali srećom nije nasjela.

Na našoj najpoznatijoj internetskoj stranici za prodaju oglasila je da prodaje glačalo i dasku za glačanje za 200 kuna. Javila joj osoba koja se predstavila kao žena s područja Novigrada koja želi kupiti navedeno. Napisala je da je već uplatila novac prodavačici, te da samo ona može do njega. Također, Ivančanki je poslala link na lažnu stranicu Hrvatske pošte na koji je ona trebala upisati broj kartice, PIN broj, CVC/CVV broj s poleđine svoje kartice te ovlaštenje za internetsko bankarstvo.

– Sve traženo kod mene je pobudilo sumnju jer znam da se PIN ne šalje nikomu. Provjerila sam kod Hrvatske pošte, i iako oni imaju uslugu dostave nečega plaćenog na drugom kraju zemlje, rekli su mi da je link koji mi je poslan lažan te da njihova usluga tako ne funkcionira. Tada sam osobi napisala da sam glačalo već prodala nekomu tko je bliže. Zatim su mi počele stizati prijetnje, malo u muškom, malo u ženskom rodu, da potencijalni kupac neće ostati bez svojih 200 kuna te da će me naći i ubiti. Iako mi nikakav novac nije bio uplaćen. Jako sam se uplašila, čak sam deaktivirala svoju karticu jer su mi nastavili prijetiti – rekla nam je Ivančanka.

Policija savjetuje kako se zaštititi

U posljednje vrijeme policija je zaprimila više prijava slučajeva kibernetičkoga kriminala koji imaju cilj prijevarom izvući novac od žrtava putem e-maila, društvenih mreža, online kupovine ili drugih kanala internetske komunikacije. Stoga su mjere samozaštite ključne u prevenciji ovakvih i sličnih kaznenih djela koja se pojavljuju na internetu.

Kad prodajete, nigdje ne upisujte CVC/CVV broj s poleđine svoje debitne ili kreditne kartice. Za uplatu na tekući račun je dovoljno upisati samo IBAN.

Ono što vam uvijek mora biti sumnjivo su:

– obećanja o brzoj zaradi bez posla

– poruke u kojima se nudi laka zarada

– molbe za manjim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći

– traženje osobnih podataka (preslika ili fotografija osobne iskaznice, bankovne kartice, PIN ili CVV broj)

– molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis gdje su uglavnom kreirane lažne stranice za plaćanje – primjer tipičnog phishing e-maila

– nepersonalizirane poruke i poruke s očiglednim pravopisnim i gramatičkim greškama

– poruke koje pozivaju na hitno poduzimanje neke radnje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje