Povežite se s nama

U fokusu

Natječaja za tajnika nema zbog štednje ili zato što oni podobni – nemaju uvjete?

Objavljeno:

- dana

DVOJBE: ZAJEDNICA ŠPORTSKIH UDRUGA

Glavni tajnik Zajednice športskih udruga Grada Varaždina Drago Posavec otišao u mirovinu, za vršitelja dužnosti imenovan je Patrik Koščak, koji je u Zajednici radio kao voditelj za sport i razvojne programe. Takva odluka donesena je još u ožujku prošle godine.

Prema Statutu Zajednice, koja se financira novcem iz gradskog proračuna, glavni tajnik mora biti izabran putem javnog natječaja. Međutim, natječaj nije raspisan iako je prošlo više od godinu dana otkako je Posavec prestao obavljati tu dužnost.

Točka „razno“

To je otvorilo sumnje: ignorira li Zajednica na čelu s predsjednikom Goranom Vučetićem namjerno obvezu propisanu Statutom, jer postoji kandidat koji je podoban, ali ne ispunjava propisane uvjete? Prvi put je takvo pitanje postavljeno još u rujnu prošle godine kada je Izvršni odbor Zajednice iznenada predložio izmjenu Statuta kojom su željeli omogućiti da dužnost tajnika obavlja i osoba s višom stručnom spremom. Kao što je poznato, većini sportskih djelatnika, čiji predstavnici sjede u Skupštini Zajednice, tada je „prekipjelo“, pokušaj izmjene Statuta je propao, pa je uvjet za posao glavnog tajnika i dalje visoka stručna sprema.

Od toga je prošlo osam mjeseci, ali natječaja i dalje nema. Istovremeno, pogledate li na internetskim stranicama tko što radi u Zajednici, dobit ćete potpuno drugačiji podatak: da Zajednica ima glavnog tajnika, a da tu dužnost obavlja – Patrik Koščak!

– Zajednica športskih udruga Grada Varaždina nema glavnog tajnika, nego vršitelja dužnosti glavnog tajnika. Glavni tajnik se sukladno Statutu bira putem javnog natječaja. Dobro je da ste me upozorili da na internetskim stranicama piše da je Patrik Koščak glavni tajnik, a ne vršitelj dužnosti. Tražit ću od stručnih službi da to izmijene – rekao je prošli tjedan Goran Vučetić, predsjednik Zajednice.

 

Aktualni v. d. glavnog tajnika ima VSS, ali nema pet godina potrebnog radnog iskustva

Ističe da je Izvršni odbor donio odluku na temelju koje Koščak obavlja dužnost vršitelja dužnosti do isteka mandata ovog Izvršnog odbora. O kojim odlukama je riječ doznali smo od samog Koščaka.
– Izvršni odbor je temeljem članka 41. Statuta Zajednice na 27. sjednici donio odluku kako do isteka mandata bivšeg glavnog tajnika, koji je otišao u mirovinu, tu funkciju obnaša Patrik Koščak. Nakon isteka mandata, na 39. sjednici Izvršnog odbora donijeta je odluka kako Patrik Koščak obnaša dužnost glavnog tajnika Zajednice do odabira novog glavnog tajnika. Istoj odluci je Skupština Zajednice športskih udruga Grada Varaždina 31. ožujka ove godine dala punu potporu! Sve odluke dostupne su na internetskim stranicama Zajednice – pojasnio je.

Zbunjujuće

Međutim, odluke Izvršnog odbora, koje su dostupne na web stranicama, zbunjuju. I dok se u onoj donesenoj 11. ožujka 2014. godine jasno navodi da je Koščak vršitelj dužnosti, u odluci od 19. ožujka ove godine te dvije riječi su iščeznule! Zanimljivo je i to da je Izvršni odbor o glavnom tajniku, važnoj temi, raspravljao tek pod posljednjom točkom „razno“.

Na pitanje zašto već više od godinu dana nije raspisan javni natječaj za tu dužnost, Vučetić navodi dva razloga.
– Ovaj saziv Skupštine je pri kraju, kao i moj mandat kao predsjednika, pa je meni potpuno normalno da novog glavnog tajnika izabere novi saziv Izvršnog odbora, koji će s njime i surađivati – kaže Vučetić i pojašnjava da im mandat istječe u proljeće 2016. godine.

 

Sumnje: lani je propao pokušaj da glavni tajnik može biti i osoba s višom spremom

Drugi razlog je štednja. – Za rad Zajednice je u proračunu Grada Varaždina za ovu godinu osigurano milijun kuna manje u odnosu na prošlu godinu, što znači da je potrebno štedjeti gdje god se može. Zbog toga smo u ovoj, za nas kriznoj godini odlučili uštedjeti na plaći tajnika te taj novac usmjeriti direktno u sport – napominje.
Međutim, sve glasnije se čuju komentari da javni natječaj nije raspisan zbog trećeg razloga: činjenice da Patrik Koščak ne zadovoljava uvjete propisane Statutom za obavljanje dužnosti glavnog tajnika. Ima visoku stručnu spremu, ali nema najmanje pet godina radnog iskustva na rukovodećim poslovima.

– Da je razlog neraspisivanje natječaja to što Koščak ne zadovoljava uvjete? Ne znam uopće što bih na to rekao. Očito je riječ o navodima raznih dušebrižnika koji se zbog svojih sitnih privatnih interesa brinu jedino o tome da se u javnosti stvori nekakva negativna slika rada Zajednice – ustvrdio je Vučetić.

Napominje da je pitanje izbora tajnika i rada Zajednice do izbora novog tajnika bilo predočeno i razmatrano na Skupštini zajednice održanoj 31. ožujka 2015. – Na ovakvo stanje nije bilo nikakvih prigovora ni protivljenja od strane članova Skupštine ili drugih tijela Zajednice. Međutim, s obzirom da ne želim da ovo pitanje na bilo koji način opterećuje rad Zajednice, mogu vam odmah reći da ću u kratkom roku sazvati sjednicu Izvršnog odbora na kojoj će se razmotriti pitanje potrebe raspisivanja natječaja za izbor novog tajnika – najavio je Vučetić.

Na čiji račun su djelatnici putovali?

Na čiji račun su prošle godine djelatnici Zajednice športskih udruga Grada Varaždina putovali? To pitanje već dugo kruži među sportskim djelatnicima. – Zajednica je organizirala izlet djelatnika u 2014. godini na dan kada obilježavamo Dan Zajednice. Cijena izleta za 15 osoba iznosila je 6.500 kuna i izlet Zagorjem nije plaćen sredstvima iz Programa javnih potreba u sportu Grada Varaždina za 2014. godinu, odnosno proračunskim sredstvima. Izlet je plaćen iz sredstava koje Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina prihoduje tijekom godine, mimo proračunskih sredstava, dobrim gospodarenjem objektima i ostalom imovinom koja je Zajednici sportskih udruga Grada Varaždina dana na upravljanje – istaknuo je Patrik Koščak, vršitelj dužnosti glavnog tajnika Zajednice.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci sve više mijenjaju imena, a sklopljeno je nešto manje brakova nego prošle i pretprošle godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mladenci diljem Varaždinske županije s veseljem su, ali i nestrpljenjem dočekali ljetne mjesece kako bi konačno izrekli sudbonosno “da”, s obzirom na to da su neki unazad dvije godine zbog koronavirusa i aktualnih epidemioloških uvjeta svadbenu svečanost odgađali nekoliko puta.

Ljubav kroz statistiku

Je li stoga ljetos, prije dva do tri mjeseca, u ovom kraju obavljen rekordan broj vjenčanja, crkvenih i građanskih, provjerili smo kod matičnih ureda Varaždinske županije, odnosno nadležnoga Upravnog odjela za opću upravu, na čijem je čelu privremeni pročelnik Miljenko Plukavec.

Naime, ove je godine sklopljeno 245 crkvenih i 271 građanski brak. Građanski oblik braka podrazumijeva sklapanje braka pred matičarem, dok se u vjerskom obliku s učincima građanskog braka sklapa pred službenikom vjerske zajednice koja s Hrvatskom ima uređene pravne odnose. Tako je ukupan broj svih brakova sklopljenih 2019. godine 752, dok je u 2020. godini sklopljeno nešto manje, 676 brakova.

Nadalje, pročelnika Plukavca upitali smo i o najvećem dnevnom broju sklopljenih brakova u Varaždinskoj županiji, na što odgovara da je ovoga kolovoza u jednom danu vjenčano čak sedam parova. Nevjesta i ženik mogu se vjenčati i u inozemstvu, a ukupan broj brakova sklopljenih izvan granica Hrvatske u 2021. godini iznosi 62.

Izvan službenih prostorija, odnosno matičnih ureda, u ovoj je godini održano ukupno 10 vjenčanja, što se, naravno, i dodatno naplaćuje. Cijena se izračunava prema prosječnoj bruto plaći zaposlenih u Hrvatskoj za mjesec u kojem se radi zapisnik za vjenčanje, prema danu u tjednu i satu održavanja vjenčanja, a raspon cijena je od 2500 do čak 6500 kuna.

U Varaždinskoj županiji trenutno djeluje 10 matičara, a ako želite da vas jedan od njih vjenča, za upravne pristojbe potrebno je izdvojiti 210 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka i 140 kuna za čin sklapanja braka pred matičarem).

Odlučite li se na brak u vjerskom obliku s učincima građanskog braka, to će vas stajati nešto manje – 90 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka, odnosno upravnu pristojbu propisanu za sastavljanje zapisnika prijave o sklapanju braka, te 20 kuna za izdavanje dviju potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku).

Ove godine je izdano i 245 potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka, a brakova stranih državljana nije bilo. Unutar tri godine sklopljena su i dva životna partnerstva, oba u 2020. godini, a riječ je o hrvatskim državljanima.

Zanimljiv je i podatak da je ove godine zabilježen jedan slučaj u kojem je ženik uzeo prezime nevjeste, s obzirom na to da u većini slučajeva nevjesta uzima prezime ženika ili dodaje svom prezimenu i prezime ženika, izvijestio je Plukavec.

Promjena imena

Osim što nadležni upravni odjel obavlja djelatnosti vezane uz maticu vjenčanih, izdaje i druge isprave i dokumente, poput zahtjeva za promjenu osobnog imena. U 2019. godini takvih je zahtjeva bilo 83, u 2020. godini 89, a do 30. rujna 2021. godine upućen je čak 121 zahtjev za promjenu osobnog imena.

– Razlozi promjene osobnog imena su različiti, najčešći razlog je vraćanje na prezime prije sklapanja braka (ako je prošao rok od godine dana od dana razvoda) – objašnjavaju iz matičnih ureda Varaždinske županije.

Pritom napominju da nema određenog popisa zabranjenih imena u Hrvatskoj te da se promjena osobnog imena neće odobriti ako se, primjerice, predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral i slično.

Ove je godine provedeno i 1119 upisa djece u maticu rođenih. Unazad tri godine dvoje djece je rođeno kod kuće (jedno 2020. godine i jedno ove godine), a ostala u nadležnim ustanovama, bolnicama. Provedena su i ukupno 93 upisa djece rođene u inozemstvu u ovoj godini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje