Povežite se s nama

Kultura

Šesnaesto međunarodno gudačko natjecanje “Rudolf Matz” u srijedu otvoreno u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

U utorak je u Čakovcu počelo 16. međunarodno gudačko natjecanje “Rudolf Matz”. Riječ je o prestižnom bijenalnom natjecanju koje se treći put održava u Čakovcu, jedinom te vrste u Hrvatskoj namijenjenom violinistima, violistima, violončelistima i kontrabasistima koji se natječu u istoj konkurenciji, čime je naglasak pri ocjenjivanju stavljen prvenstveno na kvalitetu izvedbe, muziciranje i talent.

Natjecanje se održava u organizaciji Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“ Čakovec i Hrvatskoga društva gudačkih pedagoga. U tri dana trajanja, nastupit će 30-ak glazbenika i glazbenika iz nekoliko zemalja, a jedna natjecateljica dolazi čak iz Kine.

Natjecanje je otvorio gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, koji je tom prilikom naglasio da je ono samo jedan u nizu programa koje Čakovec tijekom godine podupire i sufinancira, a vezani su uz klasičnu glazbu. To nije slučajno, jer višegodišnja ulaganja odgojila su glazbeno zahtjevnu publiku koja traži najbolje. Uostalom, dodao je Kovač, Čakovec je grad u kojem je rođen jedan od najvećih hrvatskih skladatelja, Josip Štolcer Slavenski.

Osim čakovečkog gradonačelnika, prigodnim govorima okupljenima su se obratili i ravnateljica Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“ Čakovec Senka Bašek – Šamec i predsjednik Hrvatskog društva glazbenih pedagoga, Anđelko Krpan.

Ocjenjivački sud čine najugledniji svjetski i hrvatski glazbenici i glazbeni pedagozi. Još jedna specifičnost natjecanja je je to što nema dobnih kategorija, već se kategorizacija određuje prema godinama učenja instrumenta. Nakon svake kategorije, članovi žirija održavaju radionice sa svim zainteresiranim kandidatima.

 

Natjecanje je utemeljeno 1981. g. kada je započelo s radom kao malo čelističko natjecanje namijenjeno najmlađima. Zahvaljujući svojim specifičnostima i posebnoj atmosferi, natjecanje je iz godine u godinu postajalo sve popularnije, da bi se 2006. preselilo u Dubrovnik, naraslo do međunarodnih okvira i proširilo se na violiniste i violiste.

Nosi ime Rudolfa Matza, proslavljenog hrvatskog violončelista, skladatelja, dirigenta i glazbenog pedagoga. Matz je bio je jedan od najaktivnijih pokretača glazbenoga života u Zagrebu, ostvario je iznimno opsežan opus, posebno u područjima komorne glazbe, osnovao je i vodio više glazbenih društava, orkestara, ansambla, zborova, a utemeljio je i udruženje glazbenih pedagoga Hrvatske i bio njegov predsjednik.

Kultura

Novi Marof: u Gradskoj knjižnici uskoro počinju radionice “Vesele stranice“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof na tjednoj se bazi provode participativne aktivnosti poticanja čitanja i podizanja javne svijesti o važnosti čitanja u sklopu projekta „Čitanje na kotačima“.

Radionice „Stranice sjećanja“ uskoro će biti završene, nakon čega slijede „Kreativno pisanje“ i „Vesele stranice“.

U udruzi „Sunce“ iz Novog Marofa koja okuplja djecu i osobe s poteškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom, stručnjaci će provesti 16 radionica „Vesele stranice“ koje su ritmičko-glazbene naravi. Izvođači će zajedničkom suradnjom izvesti autorsku interpretaciju priča i pjesama koje će se uz interaktivne zadatke i glazbu prezentirati polaznicima. U tome će im pomoći muzički instrumenti koje je knjižnica nabavila u siječnju ove godine.

Osim radionica „Vesele stranice“, uskoro će početi i radionice „Kreativno pisanje” namijenjene svima koji žele razviti svoj kreativni potencijal u pisanju priča i pjesama. Kroz 20 radionica polaznici će naučiti kako se izražavati u formi poezije i proze te izraziti svoje unutarnje osjećaje.

Radionice „Vesele stranice“ počinju 11. svibnja te će se održavati četvrtkom u poslijepodnevnim satima u prostorima udruge „Sunce“. O početku održavanja radionica „Kreativno pisanje“ knjižnica će obavijestiti sve zainteresirane putem web stranice i društvenih mreža.

Nastavite čitati

Kultura

Rabuzinovi dani u Novom Marofu uz likovne radionice, projekcije filmova, predavanje o kolekcionarstvu …

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak su u Novom Marofu započeli 7. Rabuzinovi dani, otvorenjem izložbe pod nazivom “Ivan Rabuzin – zadivljen crtežima drugih umjetnika”. Izložbu u Kulturnom centru Ivan Rabuzin posjetitelji mogu razgledati do 23. travnja.

Da je Ivan Rabuzin bio i kolekcionar, malo je poznata činjenica o ovom proslavljenom slikaru čije slike krase zidove mnogih svjetskih muzeja. Ovogodišnji Rabuzinovi dani temom će pratiti ovaj, svojevrsni hobi umjetnika koji je cijenio druge, ali i sam  bio cijenjen od drugih.

Nit vodilja organizatora ove kulturne manifestacije bila je prikazati Rabuzina iz drugog kuta, ukazati na širinu njegovog djelovanja i ostavštinu koju je ostavio budućim generacijama. Izloženi crteži dio su zbirke iz Gradskog muzeja Varaždin, a koju je Rabuzin darovao 2003.godine.

Tako se na izložbi u Novom Marofu može vidjeti 40- tak crteža eminentnih imena iz slikarskog svijeta. Ivan Meštrović, Slava Raškaj, Bela Čikoš Sesija, Vasilije Jordan, Mirko Rački, Jozo Kljaković, Krsto Hegedušić, Ivan Lovrenčić  samo su neki od autora čiji će crteži krasiti zidove Kulturnog centra Ivan Rabuzin.

Manifestacija će kroz mjesec dana svog trajanja osim izložbe, ponuditi razne likovne radionice, projekcije filmova o Ivanu Rabuzinu, predavanje o kolekcionarstvu, te pričaonice za djecu inspirirane slikovnicama koje je Ivan Rabuzin ilustrirao i tako odati počast svom sugrađaninu svjetskog glasa.

Organizatori Rabuzinovih dana su Turistička zajednica Grada Novog Marofa, Pučko otvoreno učilište Novi Marof, Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof i Gradski muzej Varaždin, kao suorganizator.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje