Povežite se s nama

U fokusu

Navala na novu Zdravstvenu gimnaziju, na Elektrostrojarskoj školi zbog superodlikaša prijemni?

Objavljeno:

- dana

ZAVRŠIO LJETNI UPISNI ROK

U Varaždinskoj županiji prvi put nakon dugog niza godina učenici se neće školovati za limara, deficitarno zanimanje za kojim postoji potreba na tržištu rada.

Školovanje za limare provodi Strojarska i prometna škola Varaždin, no interes učenika za to zanimanje ove godine je bio ispod svih očekivanja.

Ništa od limara, povećane kvote za strojobravare i autolimare

–  Za limara se javilo svega dvoje učenika, a najmanje ih je trebalo šest. Zbog toga nam Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nije dozvolilo upis tog zanimanja, a istodobno je povećalo kvote za zanimanja strojobravar i autolimar. Mi smo bili jedina škola u Hrvatskoj u kojoj se provodilo obrazovanje za limare po jedinstvenom sustavu obrazovanja (JMO). U Hrvatskoj limare školuje jedino uz nas i Strojarska tehnička škola u Osijeku, no ne po tom modelu, ali ni ta škola nije uspjela upisati limare – rekao je Žunar.
Na području čitave sjeverozapadne Hrvatske postoji velika potreba za limarima. 

Ove godine Hrvatska neće školovati limare: učenici ne žele upisati to zanimanje iako su plaće dobre, a posao se brzo pronalazi 

– Limari imaju i dobre plaće, no riječ je o izuzetno zahtjevnom zanimanju. Ne može bilo tko biti limar, samo učenici izuzetnih zdravstvenih sposobnosti – naveo je Žunar.
Zbog limara je razočaran, no ravnatelj Strojarske i prometne škole je zadovoljan interesom učenika za sva ostala zanimanja.
– Imali smo 1000 prijava, a ako u obzir uzmemo da je na području Županije 1751 učenik osmih razreda i da iz drugih županija na školovanje u našu županiju dolazi preko 200 učenika, onda možemo zaključiti da je svaki drugi učenik u svoju listu prioriteta uključio našu školu. Zadovoljni smo jer smo u tehničkim zanimanjima upisali učenike s jako dobrim ocjenama. Općenito, dolaze nam učenici sa sve boljim uspjehom, jača interes za strojarstvo i promet što je odraz sve boljeg stanja u gospodarstvu – zadovoljan je Žunar nakon završenih upisa.

Slobodna mjesta u sektorima poljoprivrede, tekstila i drva

Nakon ljetnog upisnog roka u prve razrede srednjih škola na području Varaždinske županije upisano je 1968 učenika.
– Za jesenski rok ostalo je još 250 slobodnih mjesta u prvim razredima i to većinom u sektorima poljoprivrede, tekstila i drva – izvjestili su iz Županije.
Slab interes učenika upravo za te sektore je i očekivan jer uvjeti rada u drvnoj, posebno u tekstilnoj i kožnoj industriji koja ima dugu tradiciju na području sjeverozapadne Hrvatske, nisu bajni. Na teške radne uvjete, izrabljivanje i potplaćenost radnika, uglavnom žena koje su zaposlene u toj branši, već je nebrojeno puno puta upozoravao i županijski vijećnik Siniša Miličić, pa ne treba biti iznenađen što se, primjerice, za zanimanje modelar obuće i kožne galanterije ove godine nije prijavio nitko.
– Lani se za to zanimanje javilo deset učenika, a ove godine nitko, pa ga neće ni biti. Imamo još nešto mjesta za zanimanja drvodjelski tehničar – dizajner, modni tehničar, stolar, soboslikar, mesar, krojač – galanterist te nešto za pekara. To su zanimanja koja se traže. Nas zovu poslodavci, iz mesnih industrija se raspituju za mesare, no što da im kažem? To su zanimanja koja učenici ne žele upisivati – rekao je Dražen Košćak, ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin.

Nakon MIOC-a prijemni i na Elektrostrojarskoj školi?

Iako se nakon gimnazije isto teško dolazi do posla, i ove je godine velika navala osmaša iz Varaždinske županije bila upravo za gimnazijske programe. Ni u Medicinskoj školi neće biti jesenskog upisnog roka. Čak je i interes za novu, specijaliziranu Zdravstvenu gimnaziju, koja starta od ove jeseni, premašio sva očekivanja, pa i ona ravnateljice Mirjane Grabar-Kruljac.
– Upisivali smo jedan razred od 24 učenika, a imali smo 233 prijavljenih, što znači da je Zdravstvenu gimnaziju upisao svaki deseti prijavljeni učenik i to s maksimalnim brojem bodova. Prezadovoljna sam! Na nama je sada da obrazovnim programom opravdamo njihova očekivanja – rekla je ravnateljica.
S velikim brojem odličnih učenika, a (pre)malo mjesta u prvim razredima mučila se i Elektrostrojarska škola (ESŠ) u kojoj je, nakon ljetnog upisnog roka, ostalo svega nekoliko mjesta za grafičare tiska, grafičare pripreme i zavarivače. Zbog sve većeg broja odlikaša, u toj školi razmišljanju o uvođenju prijemnog ispita dogodine.
– Ozbiljno razmišljam da iduće godine uvedemo prijemni ispit jer nekad učenici s prosjekom 4.5 su na kraju bolji i uspješniji od onih koji imaju prosjek 5.0 – rekao je Kos.
Zbog velike navale za upis učenika s prosjekom 5.0 ove je godine uveden prijemni ispit na popularnu matematiku gimnaziju MIOC. Hoće li druge godine isto biti i u Elektrostrojarskoj ovisi i o tome što će na to reći Ministarstvo.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Nova godina donosi nove poslove: Prilike i za kandidate bez iskustva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ostali ste bez posla ili tražite novi? Onda je ovaj tekst stvoren za vas. U suradnji s portalom posao.hr donosimo aktualne i atraktivne vijesti s tržišta rada.

Na njihovoj stranici je trenutno više od 1.500 aktivnih natječaja za posao u Hrvatskoj i inozemstvu, a mi Vam donosimo ovotjednu TOP ponudu poslova iz Međimurske i Varaždinske županije.

NTH Mobile d.o.o. traži suradnika (m/ž) u odjelu za tehniku. Mjesto rada je Varaždin. Idealan kandidat je marljiva osoba, sklona timskom radu, te željna usvajanja novih znanja, osobito u modernoj tehnologiji. Poželjno je da imate godinu dana iskustva. No, to nije uvjet. U obzir dolaze samo kandidati koji imaju visoku razinu informatičke pismenosti i znaju engleski. Novozaposlena osoba radit će u zanimljivom i dinamičnom okruženju, s ekspertima iz različitih područja. Razvijat će se na profesionalnoj i osobnoj razini, naučiti rješavati izazovne probleme, upoznati kolege i suradnike diljem Europe, a i šire. Nude se stimulativna primanja sukladna znanju i rezultatima. Natječaj je otvoren do 18.01. Aplicirajte!

Cotra d.o.o. zapošljava na poziciji samostalni komercijalist (m/ž) u Varaždinu. Traži se VSS/VŠS elektrotehničkog smjera, prednost je poznavanje elektro-građevinskog sektora. Kandidat mora biti samostalan i proaktivan, imati dobre organizacijske sposobnosti. Očekuje se odlično znanje engleskog jezika i posjedovanje vozačke dozvole B kategorije. Poslodavac nudi službeni telefon, te auto. Detaljan opis radnog mjesta možete pronaći na linku.

Autoprijevoznik Dražen Mišak iz naselja Trnovec planira zaposliti vozača (m/ž) teretnog vozila C kategorije. Za prijavu morate imati završenu srednju školu, položen vozački ispit C kategorije i 2 godine radnog iskustva. Uvjet je KOD 95. Nudi se ugovor na neodređeno. Više na linku.

Pekarsko-trgovački obrt Martin zapošljava 2 prodavača (m/ž) za prodaju pekarskih proizvoda. Mjesto rada je naselje Hrašćica, a rok prijave 20.01. Uvjet je trogodišnje ili četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje, bez obzira na smjer. Ova pozicija je idealna i za one koji nikad nisu radili, zato što se radno iskustvo ne očekuje. Želite se prijaviti? Kliknite ovdje za i kontaktirajte poslodavca.

Jozičić j.d.o.o. iz općine Sračinec traži 2 građevinska radnika (m/ž). Nudi se ugovor na neodređeno, a kandidati moraju imati 2 godine radnog iskustva. Ako Vas zaposle bit ćete zaduženi za zidanje, žbukanje i fasaderske radove u niskogradnji. Posao se obavlja u mjestu sjedišta poslodavca ili na terenu, po potrebi i diljem Hrvatske. Prilikom rada u udaljenijim područjima organiziran je i financiran smještaj i prijevoz. Zainteresirani ste? Kliknite na link i pošaljite svoju prijavu već danas.

KIRCEK d.o.o. zapošljava čak 3 radnika na paralici (m/ž). Mjesto rada je općina Ljubešćica. Minimalan uvjet za prijavu je završena trogodišnja srednja škola (za drvnog tehničara, stolara ili neko drugo srodno zanimanje). Radno iskustvo nije potrebno, važnija je motivacija i želja za učenjem. Rad na stroju za obradu drveta, sortiranje elemenata po vrsti drveta, veličini i kvaliteti, samo su neki od zadataka na ovom radnom mjestu. Za više informacija kliknite na poveznicu.

Iz poduzeća Finesa Credos traže voditelja management consulting financijskog tima (m/ž) u Varaždinu. Potrebna je VSS ili VŠS. Kandidat mora imati marketinška i komercijalna znanja, visoko razvijene komunikacijske vještine, te minimalno 5 godina radnog iskustva u financijskoj industriji (banke, fondovi, osiguranja). Rok prijave na natječaj je 15.01. Kliknite ovdje i saznajte više.

URED PLUS d.o.o. iz naselja Jalkovec zapošljava knjigovođu (m/ž) za knjiženje URA, IRA, izvoda i ostale dokumentacije, obračun plaće, završni godišnji obračun, te za obavljanje drugih srodnih poslova. Očekuje se iskustvo u trajanju od minimalno 5 godina, znanje rada na računalu, komunikativnost, spremnost na radu u timu i na konstantno učenje. Ako se kandidat dokaže, postoji mogućnost stalnog zaposlenja. Zvuči zanimljivo? Saznajte više!

IVKOM d.d. planira zaposliti osobu na poziciji grobar (m/ž). Mjesto rada je Ivanec, a rok prijave 31.01. Radno iskustvo nije uvjet prilikom zapošljavanja. Novozaposlena osoba obavljat će poslove ukopa, pogrebnih ceremonijala, održavat će groblje, sudjelovat će u pratnji prilikom prijevoza pokojnika, te će izlaziti na teren prilikom interventnih poziva. Kontakt informacije možete pronaći na poveznici.

Obrt Autoelektrika Šantek treba autolimara (m/ž). Minimalan uvjet za prijavu je završena osnovna škola. Postoji mogućnost zapošljavanja osoba koje nemaju radnog iskustva i žele naučiti navedeni posao. Detalje o načinu prijave možete potražiti na linku.

Eko Taxi zapošljava vozače (m/ž) u Čakovcu i traži pojedince koji više od uredskog računala vole vožnju i razgovor s ljudima. Idealni kandidati aktivni su vozači koji posjeduju vozačku dozvolu B kategorije, spremni su na rad u smjenama, imaju razvijene komunikacijske vještine, marljivi su, snalažljivi te odgovorni u radu. Ako želite posao gdje nijedan dan nije isti, pročitajte detalje oglasa i prijavite se.

AGROMEĐIMURJE RATARSTVO d.o.o. zapošljava radnika na farmi (m/ž) u općini Donja Dubrava. Novozaposlena osoba bit će zadužena za hranjenje i brigu oko životinja. Radno iskustvo nije važno. Za detalje o načinu prijave na ovaj natječaj, otvoren do 08.02., kliknite na link.

Panex AGM traži servisera poljoprivrednih strojeva (m/ž) u Čakovcu. Nudi se ugovor na neodređeno. Glavni uvjet je završena trogodišnja srednja škola. Prijave se zaprimaju do 05.02. Saznajte više.

PEKARA IN iz općine Nedelišće zapošljava radnika u pekari (m/ž) za pomoćne poslove kod proizvodnje kruha i pekarskih proizvoda. Radno iskustvo nije potrebno. Minimalan uvjet za prijavu su završeni niži razredi osnovne škole. Kontakt informacije poslodavca možete pronaći na poveznici.

Ostatak bogate ponude poslova pronađite na portalu posao.hr. Želimo Vam sreću prilikom prijave!

Nastavite čitati

U fokusu

Lepoglavska tvrtka ponudila 29 milijuna kuna za kupnju Hotela Trakošćan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je u petak, 8. siječnja, okončana druga javna e-dražba za ostvarivanje prava prvokupa Hotela Trakošćan, ispostavilo se da je od tri ponuditelja najvišu cijenu za objekt bivše Čačićeve tvrtke u stečaju ponudilo trgovačko društvo WE-KR d.o.o.

Spomenuta tvrtka iz Lepoglave ponudila je 29.055.000,00 kuna, no akviziciju će realizirati ukoliko prethodno pribavi očitovanje zagrebačke tvrtke ATR d.o.o., kojim ona povlači ili odustaje od  zahtjeva za oslobođenjem od plaćanja kupovnine.

Naime,  stvar se zakomplicirala jer u ATR-u tvrde da na  nekretninama imaju uknjiženo pravo prvokupa.

Nastavite čitati