Povežite se s nama

U fokusu

Novi trendovi: navala za fizioterapeute i medicinske sestre, rijetki u stolare, a u dimnjačare neće nitko

Objavljeno:

- dana

UPISI U SREDNJE ŠKOLE

Iako upisi u prve razrede srednjih škola traju do 19. srpnja, sve je jasno: Zdravstvena gimnazija, medicinska sestra, fizioterapeut i dentalni tehničar ove su godine najpopularnija zanimanja među učenicima osmih razreda na području Varaždinske i Međimurske županije.

Štoviše, Medicinsku školu Varaždin upisat će samo najbolji: od 26 medicinskih škola u Hrvatskoj varaždinska Medicinska škola je po visini bodova upisanih učenika prva u Hrvatskoj, a po broju prijava u 24 sata među šest najpopularnijih srednjih škola u državi. 

Još jedan razred 

U Srednjoj strukovnoj školi Varaždin ima mjesta za krojače, galateriste, mesare…

– Interes učenika za upis u našu školu ove je godine doista iznad svih očekivanja. Imali smo toliko učenika da smo mogli popuniti još jedan razred u svakom zanimanju s učenicima s jako dobrim bodovima i prvim prioritetom. Veseli me što je riječ o doista izvrsnim učenicima, primjerice, u Zdravstvenoj gimnaziji i farmaceutskim tehničarima imamo čak polovicu učenika s maksimalnim brojem bodova. Iduće godine morat ću zatražiti upis pet razreda u generaciji, jer s četiri razreda ne možemo obuhvatiti sve učenike koji žele u našu školu – rekla Mirjana Grabar-Kruljac, ravnateljica Medicinske škole Varaždin.

Veliko zanimanje učenika za zanimanja medicinska sestra/medicinski tehničar, dentalni tehničar, farmaceutski tehničar i od prošle godine novi program, Zdravstvenu gimnaziju, ravnateljicu ne iznenađuje.

– Globalno gledano, medicinska struka je danas među zanimanjima u kojima zapošljavanje nije upitno. Velik broj zdravstvenih djelatnika zapošljava se u većem broju zemalja EU. Osim toga, škola vodi dobru upisnu politiku i projekciju što će se događati u idućih nekoliko godina. Zahvaljujući takvom promišljanju, škola je u zadnjih nekoliko godina dobila dopusnicu za obrazovanje zdravstvenih profila učenika iz zanimanja koja su rezultat razvoja medicine, poput dentalnih asistenata i dentalnih tehničara te Zdravstvenu gimnaziju – rekla je Grabar-Kruljac.

Gordana Ramušćak, ravnateljica Srednje škole Čakovec, navodi da su Međimurci i Varaždinci tradicionalno zainteresirani za medicinsku struku.

– Imamo dobre programe u školama, a riječ je o struci u kojoj se može dobro zarađivati. Mi ni ove godine nemamo drugog upisnog roka, a najveći interes je bio za zanimanje fizioterapeut. Ove godine za to zanimanje javilo se čak sedam puta više učenika nego što imamo mjesta u prvom razredu, a za medicinske sestre/medicinske tehničare pet puta više učenika od potrebnog broja – rekla je Ramuščak.

Super odlikaši

U toj školi pritisak je bio i na gimnaziju, a u prvom krugu ljetnoga upisnog roka popunjena je i Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec. Ravnateljica Tea Dragić Runjak navodi da je to očekivano i nikakvih iznenađenja nema, baš kao ni u Prvoj gimnaziji Varaždin, u koju su “upali” samo najbolji.

Prema pisanju portala srednja.hr, Prva gimnazija Varaždin je među 20 gimnazija koje upisuju najbolji učenici u Hrvatskoj! 

Medicinska škola Varaždin je upisala najbolje učenike od svih medicinskih škola u Hrvatskoj

S velikim brojem odličnih učenika, a (pre)malo mjesta u prvim razredima mučila se i Elektrostrojarska škola Varaždin. Nakon ljetnoga upisnog roka ostalo je svega nekoliko mjesta za grafičare tiska i grafičare pripreme.

– Više nismo u situaciji kad se pitamo imamo li dovoljno učenika, nego iz godine u godinu imamo sve bolje učenike. Razlike u bodovima među učenicima su i ove godine bile minimalne. Već sam prošle godine najavio uvođenje prijemnog ispita, no i ove se godine pokazalo da bi se trebala provesti provjera znanja kod upisa – rekao je Kos.

Ukidanje programa

Dok jedni muku muče s navalom, pojedine škole prisiljene su ukinuti dugogodišnje programe. Prvi put nakon punih 19 godina Srednja škola Prelog u novoj školskoj godini neće upisati nekad atraktivno zanimanja – ekonomiste.

– Ploče su prošle godine izgubile ekonomiste, dok su se u Dubrovniku ove godine upisivala dva razreda, a javilo se svega 20 učenika. Mi smo upisivali jedan razred, no javilo se troje učenika tako da planiranog razreda neće biti – rekao je Tomislav Gregur, ravnatelj Srednje škole Prelog.

Nekad je to bilo među najpopularnijim zanimanjima, no danas je, tvrdi Gregur, interes učenika sve slabiji. Osim toga, prema Preporukama za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja Zavoda za zapošljavanje predlaže se smanjenje broja upisanih upravo u tom programu. Zbog toga Srednja škola Ludbreg već dvije godine ne upisuje ekonomiste.

TOP ZANIMANJE-CNC OPERATER
Najviše prijava u Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin bilo je za CNC operatere, ali i tehničke programe: strojarski računalni tehničar, tehničar cestovnog prometa, tehničar za logistiku i špediciju, tehničar za vozila i vozna sredstva te vozače motornih vozila. – Vjerujem da dolazi vrijeme kada će djeca prepoznati strukovna zanimanja i mogućnosti zaposlenja – rekao je ravnatelj te škole Milan Žunar. CNC operateri bili su najpopularnije zanimanje i u Srednjoj školi Ludbreg. – Upisujemo dva razreda CNC operatera! U četvrtak smo od Ministarstva znanosti i obrazovanja dobili odobrenje – rekao je Josip Zdelar, ravnatelj Srednje škole Ludbreg, koji ističe da će i dalje inzistirati na tehničkim zanimanjima. – Od 43 učenika koji su završili programe CNC operatera, strojobravara i tokara, 35 ih sada radi – rekao je Zdelar. 

No, u Gospodarskoj školi Varaždin, u kojoj imaju Ekonomsku gimnaziju i upisuje program Ekonomist, sve je puno.

– Interes je bio takav da smo mogli upisati više učenika da smo mogli – rekla je Katica Kalogjera Novak, ravnateljica Gospodarske škole Varaždin, koja je popunjena u ljetnom upisnom roku. 

Bez programa poljoprivrednog tehničara ostaje Gospodarska škola Čakovec.
– Javilo se šestero učenika, no Ministarstvo znanosti i obrazovanja je utvrdilo da je to nedovoljno za razred, tako da ove godine, prvi put nakon 23 godine, nećemo školovati poljoprivredne tehničare iako potrebe za tim zanimanjem ima – rekao je Renato Vinko, ravnatelj Gospodarske škole Čakovec.

U Srednjoj školi Prelog ostalo je još nekoliko mjesta za kuhare, slastičare, konobare i pekare, zanimanja za koja postoji interes na tržištu rada.
– Učenici koji su u našoj školi završili za kuhare, konobare i pekare svi rade i imaju siguran posao. Imamo odličnu suradnju s tvrtkama, osigurane stipendije za učenike, no unatoč tome za obrtnička i strukovna zanimanja interesa nema – rekao je Tomislav Gregur, ravnatelj Srednje škole Prelog.
Nekoliko slobodnih mjesta za pekare ima još i u Srednjoj strukovnoj školi Varaždin.

Ostali programi u toj školi su popunjeni, čak i deficitarno zanimanje – obućar.
– Obućare uspijevamo popuniti već u ljetnom upisnom roku zahvaljujući podršci gospodarstvenika, konkretno Haixa. U pravilu se za to zanimanje odlučuju učenici čiji roditelji rade u toj tvrtci. Imamo problema s krojačima jer trenutno nemamo takvu podršku od strane gospodarstvenika. Ipak, na kraju sve uspijevamo riješiti u drugom krugu upisa – rekao je ravnatelj Gospodarske škole Čakovec. 

Krojači, galanteristi i obućari traženi su i u Varaždinskoj županiji, no Srednja strukovna škola te programe uspijeva popuniti u drugom krugu upisa.
– Imamo još mjesta za krojače, galateriste, tapetare, mesare i soboslikare. Potrebe za njima su nevjerojatne, kao i za stolarima, koji su nam puni, no zato jer smo ih malo upisivali. Ove godine imali smo osiguranih sedam stipendija za dimnjačare, no nije se javio nitko – razočaran je Dražen Košćak, ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin, koji smatra da bi se veća pozornost  trebala posvetiti obrtničkim zanimanjima.

– Generalno se kod nas premalo djece odlučuje za obrtnička zanimanja, iako ih po završetku škole očekuju siguran posao i dobra plaća – rekao je Košćak.
Jedno od deficitarnih i dobro plaćenih zanimanja je i limar. Prošle godine za to se zanimanje javilo dvoje učenika, a trebalo ih je najmanje šest, zbog čega Ministarstvo znanosti i obrazovanja Strojarskoj i prometnoj školi nije dozvolilo upis tog zanimanja. Zbog prošlogodišnjega slabog interesa djece ove godine tog zanimanja nije ni bilo u ponudi. 

 

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje