Povežite se s nama

Međimurje

„Navek z vami“: projektom Crvenog križa Čakovec posao će dobiti 15 dugotrajno nezaposlenih žena

Objavljeno:

- dana

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske ovih je dana odobrilo projekt Hrvatskog Crvenog križa – Gradskog društva Crvenog križa Čakovec i partnera Grada Čakovca, Centra za socijalnu skrb Čakovec i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Čakovec, u okviru poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III“.

Pritom je potpisan i ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. Riječ je o projektu „Navek z vami“ kojim će se na području Čakovca omogućiti zapošljavanje 15 žena koje će pružati uslugu potpore i podrške starijim i nemoćnim osobama u svojim zajednicama u narednih godinu dana.

Prve korake projekta dogovorili su gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Čakovec Kristijan Valkaj, pa će se tako s njegovom provedbom započeti od utorka, 1. studenoga.

– Projekt „Navek z nami“ omogućit će pristup zapošljavanju i tržištu rada dugotrajno nezaposlenim ženama te potaknuti socijalnu uključenost starijih i nemoćnih osoba na području Čakovca – rekao je ravnatelj Valkaj i dodao da se na taj način senzibiliziramo kao društvo te objasnio:

– Usluga potpore za starije i nemoćne osobe obuhvatit će održavanje stambenog prostora i okućnice, nabavu i dostavu namirnica, lijekova i ostalih kućnih potrepština, pomoć u pripremi obroka, pratnju liječniku, razgovor i druženje s korisnicima.

Ukupna vrijednog projekta je 741.600 kuna, što je ujedno najviši mogući iznos sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka projekta. Ono što je ključno je da će se provesti isključivo vanjskim financiranjem, a ne iz Gradskog proračuna, pa su tako bespovratna sredstva osigurana iz Državnog proračuna RH (15 posto) i Europskog socijalnog fonda (85 posto).

“Najbolja poruka da itekako brinemo za naše starije i nemoćne sugrađane”

– Vrijednost ovakvih projekata je nemjerljiva, stoga još jednom hvala ekipi u Gradskom društvu Crvenog križa te partnerima na projektu koji nas potiču i zajedno s nama stvaraju nove dodane vrijednosti kada je briga o našim sugrađanima u pitanju. Posebice kao što je u ovom slučaju, kada dajemo u isto vrijeme podršku i priliku dugotrajno nezaposlenim ženama koje teže pronalaze posao, ali i omogućujemo besplatnu brigu našim starijima i nemoćnima. To je najbolja poruka da itekako brinemo za njih i naše najranjivije skupine društva – objasnila je pritom čakovečka gradonačelnica Cividini te pozvala žene da se jave na natječaj koji će biti objavljen u srijedu, 2. studenoga.

Centar za socijalnu skrb Čakovec u okviru projekta radi na identifikaciji korisnika, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Čakovec na isticanju određenih ciljanih skupina, dok će Grad Čakovec pružiti svu logističku pomoć i identifikaciju korisnika uz pomoć Socijalnog vijeća Grada Čakovca.

– Nakon provedenog projekta, bez sumnje će se potaknuti socijalno uključivanje te povećanje razine kvalitete života za brojne starije i nemoćne osobe, uz pritom osiguranje osnovnih materijalnih potrepština. Spomenimo da se nastavak programa „Zaželi“ očekuje i u novoj financijskoj perspektivi 2021.-2027. čime će se osigurati podrška postojećim mjerama dugotrajne skrbi i prevencije institucionalizacije – dodaju iz Grada Čakovca.

Međimurje

FOTO U Dječjem vrtiću „Cvrčak“ maske mudrih sova spremne su za početak fašničkog veselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: DV "Cvrčak" Čakovec

Djeca starije vrtićke skupine Fijolice iz Dječjeg vrtića „Cvrčak“ Čakovec sa svojim roditeljima i odgojiteljicama započela su s pripremama za nadolazeći fašnik.

Mališani su odabrali masku s likom sove, a zatim su svi zajedno zavrnuli rukave i u veseloj, kreativnoj i radnoj atmosferi spretno krenuli u realizaciju. Međusobno su ravnopravno raspodijelili poslove pa dok su jedni crtali perje na tkaninu, drugi su rezali oblike da bi na kraju zajedno lijepili. Uz druženje i rad vrijeme je brzo prošlo, a maske mudrih sova spremno čekaju Dječji fašnik u Čakovcu.

Nastavite čitati

Međimurje

Kolegij načelnika i gradonačelnika: svim školama osigurati uvjete za jednosmjensku nastavu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U velikoj vijećnici Međimurske županije održana je 6. sjednica Kolegija načelnika i gradonačelnika na kojoj je župan Matija Posavec pozvao je okupljene da prate otvaranje javnih poziva te da se na njih javljaju. Župan Posavec istaknuo je da cjelokupno društvo očekuje dinamična i turbulentni godina pa stoga svaku mogućnost vanjskog (su)financiranja programa i projekata treba iskoristiti.

– Pripremamo se za niz natječaja i nadamo se najboljemu. U cilju efikasnosti, radimo na objedinjavanju projekata naših općina i gradova, a ove godine ćemo pokušati doći do sredstava za obnovu preostalih škola da bismo svima stvorili preduvjete za jednosmjensku nastavu. Nastavljamo i s projektima u zdravstvu, a razvijanjem mreže Ekomuzeja „Međimurje malo“ težimo disperziji turističkih i kulturnih sadržaja diljem našega kraja i to uređenjem objekata poput Feštetićevog dvorca u Pribislavcu i Centra sv. Jeronima u Štrigovi, kao i niza drugih prezentacijskih centara – poručio je Posavec u svojem govori naglasivši da sve jedinice lokalne samouprave i dalje mogu računati na pomoć i podršku MENEA-e i REDEA-e.

Voditeljica Skloništa za životinje „Prijatelji“ Aleksandra Hampamer sudionicima Kolegija ponudila je opcije i alate iskoristive u prevenciji napuštanja životinja te kontrole njihova broja, dok je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač otvorila temu angažiranosti općina na stjecanju statusa „Općina – prijatelja djece“.

– Međimurska županija već godinama sudjeluje u projektu te smo i dalje spremni pomoći našim jedinicama lokalne samouprave koje su odlučile poći putem priznanja statusa – naglasila je pročelnica Tošić Grlač.

O detaljima koji mogu pomoći u dosezanju statusa „Općina – prijatelj djece“ govorila je liječnica Marija Hegeduš Jungvirth. Pedijatrica Hegeduš Jungvirth smatra da je šteta ne pokazati Hrvatskoj koliko je Međimurje ostvarilo potencijala kada je riječ o brizi za djecu i ostvarenju njihovih prava.

– Naša tri grada te općine Belica, Mala Subotica, Dekanovec i Strahoninec imaju status prijatelja djece, a odluku za ostvarivanje donijeli su u općinama Štrigova, Sveti Martin na Muri, Donja Dubrava, Gornji Mihaljevec, Orehovica i Selnica. I Općinsko vijeće Donjeg Vidovca pozitivno se izjasnilo o prijavi svoje kandidature – istaknula je Hegeduš Jungvirth.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini pozvala je kolege da se u razumnom roku od mjesec dana očituju o potencijalnom prenošenju vlasništva nad zgradom koju koristi Zajednica tehničke kulture na Grad Čakovec. Taj je korak preduvjet da bi Grad Čakovec mogao kandidirati projekt obnove zgrade putem europskih fondova. Vlasništvo nad zgradom u Ulici Aleksandra Schulteissa 2 B dijele Grad Čakovec i 17 općina.

Okupljenima se obratio i načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić, ujedno i predsjednik Udruge uzgajivača međimurskog konja „Međimurec“, govoreći pritom o financijskim aspektima i preduvjetima za očuvanje ove autohtone pasmine konja, dok ga je Đurđica Slamek, načelnica Općine Sveta Marija pozvala da program Udruge kandidira svim međimurskim općinama i gradovima te na taj način namakne veći dio potrebne svote za očuvanje pasmine.

U završnom dijelu Kolegija je Miodrag Novosel, pomoćnik pročelnika HGSS-a Stanice Čakovec, prezentirao dokle se došlo s uređenjem objekta Stanice na prostoru bivše vojarne.

– Na korak smo do važnog preduvjeta za rad, vlastitog prostora koji smo uspjeli zatvoriti i sada se u njemu obavljaju elektroinstalaterski radovi. Dosad je uloženo oko 270.000 eura i barem je još toliko potrebno da bi se objekt priveo svrsi. Nadamo se da ćemo to uspjeti do kraja 2024. godine.

Novosel je otkrio da su članovi Stanice lani odradili čak 7085 volonterskih sati i pritom iznio prijedlog budućeg financiranja. Predložio je otprilike 2000 eura sufinanciranja na godišnjoj razini po jedinici lokalne samouprave, uz daljnju podršku Međimurske županije.

– Mi se ne borimo samo s nedostatkom sredstava, borimo se i niskom zainteresiranošću mladih za ovakvu vrstu angažmana jer živimo u vremenu kada je sve manje ljudi spremno tuđi život i sigurnost staviti ispred sebe i vlastitih potreba – dodao je Miodrag Novosel.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje