Povežite se s nama

U fokusu

Nazire li se kraj problema stanara kod VTC-a? Bosilj: dogovaramo s Marlexom, u pripremi ugovor o zamjeni zemljišta

Objavljeno:

- dana

Tijekom aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina, ponovo se otvorilo pitanje problema stanara u zgradama oko VTC-a.

Prije samog početka sjednice Klub HDZ-a predložio je da se podrži odluka o procjeni zemljišta kod VTC-a.

Gradonačelnik Neven Bosilj odbio je da se spomenuti porijedlog uvrsti u Dnevni red, ali je rekao da bi stanari napokon mogli dočekati rješenje svojih problema.

Rekao je, naime, da već dulje vrijeme pregovara s predstavnicima Marlexa te da bi do jeseni trebao biti gotov prijedlog ugovora o zamjeni zemljišta između Grada i Marlexa, a riječ je o zemljištima na Grabanicama i kod VTC-a.

– U visokoj smo fazi dogovora i do sjednice Gradskog vijeća koja bi se trebala održati nakon ljetne stanke, početkom rujna, dobit ćete ugovor o zamjeni zemljišta između Marlexa i Grada Varaždina oko VTC-a i na Grabanicama. Vidjet će se na kraju priče tko će kome ostati još dužan i koliko na kraju tog cijelog procesa. Nema potrebe za nikakvom hitnošću jer Marlex ništa oko VTC-a nije zagradio, stanari i dalje tamo slobodno parkiraju – naglasio je gradonačelnik Bosilj. Dodao je da će sporazum obuhvatiti i zemljište na Banfici, te da će istim sporazumom riješiti i problem igrališta na Grabanicama koje nije izgrađeno na zemljištu predviđenom za tu namjenu.

Prema Bosiljevim riječima, to bi se igralište, u skladu s ugovorom, trebalo izmjestiti o trošku Marlexa na zemljište koje je udaljeno oko 60 metara od sadašnje lokacije, i koje je predviđeno za igralište.

Vezano za probleme stanara oko VTC-a, spomenimo da oni traju godinama. Tema VTC-a pojavljuje se svako malo i na sjednicama Gradskog vijeća i u političkim priopćenjima. Sa stanarima smo u nekoliko navrata razgovarali.

Još u studenom prošle godine rekli su nam da se nadaju rješenju, potom su tražili sastanak s gradskom vlasti, ali ni to nije polučilo rješenje. Investitor, odnosno tvrtka Marlex je još u svibnju prošle godine, dakle od toga je prošlo skoro godinu dana, poslala dopis Gradu Varaždinu u kojem nude na prodaju čestice na kojima je prilazna cesta. Uz to predlažu da svaka strana, Marlex i Grad Varaždin, naprave svoju procjenu vrijednosti zemljišta.

Očajni stanari su nam pak u nekoliko navrata rekli da su svjesni da problem nije od jučer, ali i poručili da je na Gradu Varaždinu da ga sada riješi.

Nazire li se napokon kraj problema stanara kod VTC-a bit će poznato do jeseni.

U fokusu

Varteks je propao, ali neće “nestati“ – na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Da je industrijska arhitektura, kao baština, ponos i prilika brojnih europskih gradova – nije nikakva novost. Stoga je razumljivo da prije svih, varaždinska kulturna javnost itekako brine o sudbini posebno vrijednog prostora za grad Varaždin, onog na adresi Zagrebačka ulica 94.

Riječ je, dakako, o sklopu povijesnih industrijskih građevina na području kompleksa tvornice „Varteks“ u Varaždinu. Jesu li neke od njih zaštićene, najlakše je otkriti pretraživanjem Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske.

U njemu ne piše da Varteks odlazi u stečaj, niti da je propao, ali iz onog što je navedeno može se zaključiti da dio zgrada bivšeg tekstilnog diva ipak neće „nestati“.

– Tvornica za proizvodnju tkanina i konfekcije, smještena izvan povijesne jezgre grada, svojom je specifičnom arhitekturom u velikoj mjeri obilježila južni dio grada i najstariju pristupnu prometnicu – Zagrebačku ulicu uz koju je nastala formirajući istočno pročelje kompleksa (u dužini od preko 400 m). U spomenutom istočnom dijelu kompleksa smješteni su najstariji očuvani objekti koji datiraju na početak 20. stoljeća – piše u uvodu opisa Sklopa povijesnih industrijskih građevina od kojih su najvrijednije djelo Josipa Dubskyja (Duboski) i Valentina Morandinija.

Predmetni sklop povijesnih industrijskih građevina tvornice „Varteks“ čine jednokatna zgrada sjedišta uprave iz 1906. godine i do nje objekt vratareve kuće…

– U periodu između dva svjetska rata od 1918. do 1939. godine u nastavku su, u istoj liniji uz uličnu ogradu, podignute četverokatna zgrada nekadašnjeg skladišta 1920. godine, kompleks gradske električne centrale na mjestu buduće tkaonice Sulzer 3 na krajnjem sjeverozapadnom dijelu s očuvanim objektom Munjare 1928. godine, krojačnica 1934. godine, iza nje zgrada pripreme proizvodnje 1936. godine te tvornički dimnjak 1934. godine – navodi se u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Drugim riječima, na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata, ali tek će se vidjeti kakva će biti njihova buduća namjena.    

Nastavite čitati

U fokusu

HZZO upozorio: Ako primite ovaj mail, odmah ga izbrišite i ne otvarajte linkove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je u četvrtak 11. srpnja otkrio da je u tijeku tzv. ‘spoofing’ napad – vrsta kibernetičkog napada kojim se napadači lažno predstavljaju kao HZZO s ciljem provedbe pripremnih radnji radi počinjenja kaznenog djela prijevare.

Upozoravamo građane da mailovi koje zaprime s adrese [email protected] nemaju veze s HZZO-om kao i da HZZO obavijesti sličnog sadržaja šalje isključivo putem sustava e-Građani, poručili su iz HZZO-a.

-Molimo građane da izbrišu mailove zaprimljene sa spomenute, u našem sustavu nepostojeće adrese, da na poruku ne odgovaraju niti da otvaraju privitke. U slučaju da je došlo do incidenta i nastanka štete za primatelje poruke, upućujemo građane da incident prijave MUP-u i nacionalnom CERT-u https://www.cert.hr/onama/kontakt/ – upozorili su.

U nastavku pogledajte kako izgleda lažni email.

.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje