Povežite se s nama

U fokusu

Ne dajte se zavesti predizbornim skupovima

Objavljeno:

- dana

BOŽIĆNA PORUKA BISKUPA MRZLJAKA

Slušamo li mi vjernici, kršćani, katolici u našoj domovini Hrvatskoj u našoj Crkvi Božji govor ili nam je Božić zastrt nekim sporednim običajima koji potpuno zasjenjuju otajstvo Božića?

Nismo li već gotovo, barem u javnosti, izgubili advenat – došašće, kao pripremu za istinsku pripremu Božića? U jutarnjoj molitvi u adventu molimo: Čuj, jasni glas odjekuje, u tami nas opominje: oda sna sad se trgnite, s nebesa Isus dolazi.

Agresivnost kroz medije

Nismo li već davno prije Božića prigušili taj „jasni glas” pretjerujući u konzumerizmu i kićenju vanjštine, a zaboravljajući na nutrinu u kojoj se jedino može čuti Božji govor. Bilo bi možda dobro malo prigušiti svjetlost izvana da bi jače zasvijetlila svjetlost u duši. Malo smanjiti buku i galamu ljudskih riječi koje su često prazne i beskorisne, ali koje nam se agresivno nameću iz raznih medija, da bi se jače čula Božja riječ koja je tako snažna da ima moć spasiti čovjeka. To je ona riječ o kojoj svjedoči sv. Ivan: ,,… I Riječ tijelom postala i nastani se među nama”.

Dio je to božićne poruke varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka koju je predstavio danas u Biskupijskom ordinarijatu. Biskup je istaknuo i kako Crkva nije zadovoljna datumom predsjedničkih izbora, no pozvao je vjernike da izađu na izbore i “daju svoj glas kandidatu za predsjednika kojeg mogu prepoznati iz poruke biskupa”.

– Ne dajte se zavesti predizbornim skupovima i nemojte dopustiti da vam izbori pokvare Božić – poručio je biskup.

Izvor:
Foto: Varaždinska biskupija

U fokusu

Narančasto upozorenje Meteoalarma i za sjever Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 22. i 23. lipnja, narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Za danas, 22. lipnja, izdano je narančasto upozorenje za Slavoniju. Očekuje se maksimalna temperatura 33 do 37 °C. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje zbog vrućine.

Za sutra, 23. lipnja, za većinu zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog vrućine. Očekuju se maksimalne temperature 33 do 36 °C. Narančasta je i zona oko Zagreba, u koju spadaju Varaždinska i Međimurska županija.

Narančasto znači da se očekuju toplinski valovi s temperaturama višim od 36 °C.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

“Gorjet” će cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!