Povežite se s nama

U fokusu

Ne “padne” li dogovor kroz vikend, štrajk se u ponedjeljak nastavlja

Objavljeno:

- dana

VEĆINA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA ŠTRAJKA

Štrajkalo je 73 posto članova našeg sindikata, dok 12 posto nije štrajkalo jer nije bilo u školi zbog porodiljnog i bolovanja, a pridružilo nam se i 182 zaposlenika koji nisu članovi našeg sindikata – rekla je Julijana Petrina, povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) za Varaždinsku županiju iZ VII. OŠ Varaždin.

S obzirom na ove podatke, Petrina ističe da je štrajk na nivou Varaždinske županije uspješan.

Zakazali SHU-ovci iz III. OŠ?

– Jedino mi je jako žao i razočarana sam što nam se nisu priključili kolege iz Sindikata Preporod koji djeluje na IV. I V. OŠ Varaždin jer se u njima normalno radi. U tim školama SHU nema svojih članova, ali ima u III. OŠ u kojoj se ne štrajka. Ne znam zašto, moram provjeriti – rekla je Petrina.

U IV. i V. OŠ Varaždin nema članova SHU-a, no ima u III. OŠ, no oni ne štrajkaju. Ne znam zašto, kaže  Petrina

Iako o konkretnom broju članova koji su danas u štrajku nije želio govoriti, Zvonimir Lončar, povjerenik područnog odbora Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama za Varaždinsku županiju rekao je kako su zadovoljni s odazivom na štrajk koji je organiziran i proveden u svim srednjim školama na području županije.

– U većini srednjih škola nastave nema iako, prema informacijama koje sam dobio iz drugih škola, bilo je ustanova koje su pokušale s provedbom nastave s profesorima koji nisu u štrajku – rekao je Lončar.

Ivica Gašparac, povjerenik Nezavisnog sidnikata znanosti i visokog obrazovanja na FOI-u ističe da mu je teško reći tko na tom fakultetu sudjeluje u štrajku jer nastava još nije počela.

– Dosta profesora danas nema, a je li to zato što štrajkaju ili zato što nemaju danas obaveza na fakultetu doista je teško reći – rekao je Gašparac.

 (Ne)zgodno vrijeme za štrajkanje

Što dalje?

– Moguće je da se dogovor postigne i tijekom vikenda te da se onda štrajk prekine u ponedjeljak ujutro, no prema sadašnjim informacijama sastanak s ministrom je najavljen za ponedjeljak prijepodne. Ukoliko neće biti pomaka u pozitivnom smjeru, štrajk će se nastaviti – rekao je Lončar i dodao kako se jako puno polemiziralo zašto se u štrajk ide baš sada.

Kad god se nama nešto događa, uvijek je nezgodno vrijeme, a sad su izbjeglice i izbori

– Ključ problema je u pitanju zašto štrajkamo, a ono daje odgovor zašto štrajkamo baš sada. Ovaj štrajk je isključivo motiviran potezom Vlade koja nas je stavila u jedan nepovoljan položaj unutar javnih službi, kada su 4. kolovoza za četiri posto povišene plaće u sustavu zdravstva. To je sad reakcija na taj potez, ništa drugo. Tu nejednakost koja se dogodila moramo riješiti baš sad, a ne za četiri mjeseca i zato sada štrajkamo – rekao je Lončar i pozvao roditelje na razumijevanje i solidarnost.

Slično smatra i Petrina.

– Kad god se nama nešto događa uvijek je nezgodno vrijeme, a sad su izbjeglice i izbori. Ali, kad god je neka kriza, uvijek nama prvo uzmu. Pa razmislite. Kome se uvijek prvo skidaju plaće? – istaknula je Petrina.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje