Povežite se s nama

Kultura

Ne propustite: Centar tradicijske kulture i 4 tenora poklanjaju dva online koncerta

Objavljeno:

- dana

Nadolazeće blagdansko vrijeme zbog preporučenih epidemioloških mjera ne ostavlja gotovo nikakav prostor za druženja, veselje ili koncerte na koje smo navikli.

No, kako ipak ne bi ostali zakinuti za koncertna događanja, Tamburaški orkestar CTK u suradnji s 4 tenora odlučili su vam pokloniti virtualno snimku koncerta, održanog ove godine povodom Valentinova u dvorani čakovečkog Centra za kulturu.

Marko Pecotić, Đani Stipaničev, Filip Hozjak i Vladimir Garić proteklih su godina održali mnoštvo sjajnih koncerata, sudjelovali su u brojnim humanitarnim akcijama te su punili dvorane i gledališta gdje god nastupali. Tijekom njihovih nastupa došlo je i do suradnje s članovima Tamburaškog orkestra varaždinskog Centra tradicijske kulture – što se na njihovom prvom zajedničkom nastupu, održanom u sklopu programa prošlogodišnjeg Špancirfesta, pokazalo kao pun pogodak. Dokazala je to i zadovoljna publika nagradivši ih dugotrajnim pljeskom.

Nastavak suradnje i koncerata potvrdio je sjajan nastup u čakovečkom Centru za kulturu, održanog povodom Valentinova.

Zbog velikog interesa koncert je održan u dva termina. Snimku oba koncerta moći ćete pogledati 12. i 19. ovog mjeseca, s početkom u 20 sati na portalima Varazdinski hr i eMeđimurje te na Facebook stranicama Centra tradicijske kulture i izdavačke kuće Scardona.

Tamburaški orkestar CTK jedan je od najnagrađivanijih amaterskih tamburaških orkestara u Hrvatskoj te nositelj mnogobrojnih suradnji i koncerata s poznatim pjevačima hrvatske glazbene scene.

– Nadamo se da ćemo vam uljepšati blagdanske dane snimkama ovih koncerata te da ćemo se uskoro vidjeti uživo na jednom od brojnih planiranih zajedničkih nastupa u doglednoj budućnosti – poručuju iz CTK-a Varaždin.

Kultura

U Varaždinu uskoro počinje 14. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 31. svibnja u jutarnjim satima u Varaždinu s projekcijama počinje 14. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih!

Nakon Rijeke, gdje je festival održan od 25. do 27. svibnja u suorganizaciji Art-kina, sve ljubitelje animiranih filmova očekuje vikend pregršt animiranih filmova u varaždinskom kinu Gaj.  

Osim na besplatnim projekcija, sva zainteresirana djeca i mladi mogu sudjelovati na dvije radionice animiranog filma koje će biti održane za vrijeme trajanja varaždinskog dijela festivala, a za polaznike su također besplatne. Riječ je o radionici stop animacije keramičkih radova i o radionici osnova animacije crtanjem na rižinom papiru koju vodi animatorica iz Japana Maya Yonesho.

Svi zainteresirana djeca i mladi od 8 do 15 godina mogu se prijaviti za sudjelovanje na jednoj od navedenih radionica na e-mail adresu: [email protected] a najkasnije do 30. svibnja do 12 sati.

Radionicu stop animacije keramičkih radova vodit će voditelji Filmsko-kreativnog studija VANIMA u partnerstvu s udrugom Kerameikon i njenim voditeljicama. Radionica će biti održana od srijede do petka u popodnevnim terminima od 17:30 do 19 sati u prostorima Galerije K1.

Radionicu osnova animacije vodit će gošća iz Japana, animatorica Maya Yonesho. Radionica će biti održana od utorka do četvrtka u popodnevnim terminima od 15 do 19 sati u prostorijama Filmsko-kreativnog studija VANIMA u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u palači Herzer predavanje posvećeno židovskoj obitelji Schönwald u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu „Srijede u Muzeju“ 31. svibnja u palači Herzer GMV-a održava se predavanje posvećeno židovskoj obitelji Schönwald u Varaždinu.  

– Dobro jutro, dobar dan / kuda ideš moj dragan? / Idem Šenvaldu u dućan / tamo je dobar kilogram. / Mere vaga je baš prava / svakom čovjeku odgovara. / Idi, idi dragi moj da / budeš i ti kupac moj – ovaj propagandni štiklec ostao je u sjećanju potomaka obitelji Schönwald, koja se početkom 19. stoljeća doselila u Varaždin, gdje su se mnogi od njih bavili trgovinom.

Obitelj Josipa Schönwalda imala je nekoliko trgovina mješovitom robom. U Varaždinu je od 1891. do 1939. godine, prema podacima Matice rođenih, vjenčanih i umrlih Izraelitične bogoštovne općine, bilo 18 osoba prezimena Schönwald.

Tijekom Drugoga svjetskog rata članovi obitelji Schönwald deportirani su u logore.

Iz te obitelji jedina koja je preživjela holokaust i nacistički logor, gospođa Biserka Haberfeld rođ. Militz, danas boravi u Izraelu, a svoje iskustvo podijelit će s posjetiteljima ove „Srijede u Muzeju“.

O obitelji Schönwald i njezinu djelovanju i doprinosu razvoju Varaždina tom prigodom govorit će Štefica Pokorny, profesorica savjetnica na Gospodarskoj školi u Varaždinu.

U glazbenom dijelu programa nastupit će učenice Glazbene škole u Varaždinu Jana Kelemen (flauta) i Lucija Čehok (klavir) te Barbara Pokorny (sopran), studentica na KUG-u, Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje