Povežite se s nama

Život i društvo

Ne propustite Dan zimnice na varaždinskom placu 3. rujna

Objavljeno:

- dana

Varaždinska Gradska tržnica već tradicionalno organizira Dan zimnice.

Ove godine održat će se u subotu, 3. rujna, od 9 sati, a obilježit će ga gostovanje viralne kuharice Sandre Gašparić, koja će ovom prigodom održati radionicu izrade svoje grah salate. Riječ je o vrlo ukusnoj salati u koju uz grah idu paprika, rajčica, luk i češnjak, te začini koji ovu salatu čine odličnim prilogom gotovo svakom jelu. Odlično se slaže i s tjesteninom i rižom pa se može konzumirati i topla s tim namirnicama. Recept će Gašparić podijeliti s posjetiteljima na tržnici, a bit će i na raspolaganju za pitanja i savjete.

Svi sastojci za ovu zimnicu dostupni su na tržnici, a uz malo sreće, posjetitelji će moći i osvojiti staklenku.

Krunoslav Čolo vodit će mini kviz znanja, a najupućeniji znalci o zimnici osvojit će ukupno pedeset staklenki, koliko će ih Gašparić toga dana pripremiti.

Ovo doba godine idealno je za konzerviranje voća i povrća jer ga ima u izobilju, a svi koji se posvećuju pripremi zimnice, posjećuju i plac. Povodom službenog Dana zimnice na tržnici će se prodavačima pridružiti i udruge koje će nuditi domaće slastice, ali i rukom rađenu domaću zimnicu.

Stoga se svi pozivaju na plac – oni koji kuhaju po sastojke, a oni koji ne kuhaju, po gotove pripravke varaždinskih kumica i udruga.

Život i društvo

U Hrvatskoj prevladava virus gripe A, u dvije županije na sjeveru ukupno 641 novi slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2022./2023., zaključno s 29. siječnja, u sklopu ukupnog tjednog izvještavanja zaprimljeno ukupno 19.372 prijava oboljelih od gripe na razini države, podaci su HZJZ-a.

Od toga su 4047 prijave zaprimljene u četvrtom tjednu ove godine, odnosno od 23. do 29. siječnja.

U Varaždinskoj je županiji u ovoj sezoni gripe prijavljeno ukupno 850 slučajeva, a u posljednjem tjednu 341 novi slučaj.

Međimurje je imalo ukupno 611 slučajeva gripe, a u četvrtom tjednu ove godine 300 novih.

Tijekom ove sezone prijavljena su šest smrtna ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija.

Najveća stopa prijave gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Koprivničko-križevačkoj (incidencija 1668,3), Krapinsko-zagorskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Ova stopa za Varaždinsku županiju iznosi 531,1, a za Međimursku 579,7.

– U Nacionalnom referentnom centru za gripu HZJZ-a u uzorcima pozitivnim na virus gripe u tjednu 4. prevladava virus gripe A (96,8%), uz sporadičnu detekciju virusa gripe B. Među subtipiziranim uzorcima pozitivnih na virus gripe A, u većini uzoraka (79,4%) potvrđen je virus gripe A/H1N1, dok virus gripe A/H3N2 čini 20,6% svih subtipiziranih uzoraka – objavio je HZJZ.

Nastavite čitati

Život i društvo

APN kreće u novi krug provedbe natječaja subvencioniranja stambenih kredita

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) 1. veljače je objavila da kreće u novi krug provedbe natječaja subvencioniranja stambenih kredita u 2023. godini.

Objavili su hodogram prema kojemu po kojem je objava javnog poziva za dostavu ponuda banaka planirana za sredinu veljače, dok bi APN zahtjeve građana trebao zaprimati od 20. ožujka.

U objavljenom hodogramu 20. ožujka je naveden kao datum kada će banke u ime svojih klijenata početi s predajom zahtjeva za subvencije APN-u.

Javni poziv za građane bit će otvoren oko mjesec dana, odnosno do utroška osiguranih državnih sredstava, a procjenjuje se da će za ovu godinu biti potrebno izdvojiti oko 9.3 milijuna eura ili 70 milijuna kuna, što odgovara broju od oko 5800 zahtjeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje