Povežite se s nama

Život i društvo

Ne propustite Festival znanosti na Sveučilištu Sjever s temom „Kultura znanosti“

Objavljeno:

- dana

Na Sveučilištu Sjever će se u periodu od 10. do 15. svibnja održati Festival znanosti s temom „Kultura znanosti“.

Cilj Festivala znanosti na nacionalnoj razini i ove je godine demistifikacija znanosti, uspostava odgovarajućeg i prijeko potrebnog dijaloga između znanosti i javnosti te osvještavanje koliko je znanost važna i sveprisutna, koliko upravo znanstvena dostignuća naš život čine boljim, udobnijim i sigurnijim te kako znanost čuva i spašava naše živote.

Službeno otvorenje Festivala znanosti održat će se u ponedjeljak, 10. svibnja, s početkom u 9:30 na službenom Youtube kanalu Sveučilišta Sjever.

Jedan dio radionica će se održavati online putem službenog Youtube kanala Sveučilišta Sjever, a dio radionica će se (uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera i prethodnu najavu dolaska) održati u prostorima Sveučilišta Sjever u Varaždinu i Koprivnici prema rasporedu i programima objavljenima niže.

Više od 40-ak zanimljivih radionica u šest dana trajanja za različite ciljane skupine Festivala znanosti na Sveučilištu Sjever

Kako biti mali „Einstajnčić“- zašto su pčele i med toliko važni za održavanje biljnih kultura, koja je važnost prometne kulture i sigurnosti djece u prometu, što je kultura življenja bez automobila, kemijska kultura i ponašanje u laboratoriju, kultura sigurnosti hrane – činjenice o sigurnosti hrane, što sve obuhvaćaju kreativne i kulturne industrije, kultura odijevanja kao način komunikacije – samo se neka od mnogobrojnih pitanja na koja ćete odgovore saznati upravo na Festivalu znanosti na Sveučilištu Sjever.

Sveučilište Sjever je u sklopu Festivala znanosti pripremilo više od 40-ak radionica za različite uzraste i ciljne skupine: za djecu i učenike s ciljem približavanja znanosti, za nastavnike s ciljem inspiriranja na što kreativniji rad, za studente prirodnih znanosti da vide koliko je važno govoriti o znanosti na jasan i razumljiv način, za sve studente i ostale da budu što obrazovaniji građani te s ciljem podizanja svijesti o znanosti i znanstvenim dostignućima u javnosti te važnosti ulaganja u znanost, za znanstvenike s ciljem poticanja na dijalog između znanstvenika i javnosti radi boljeg međusobnog razumijevanja i povjerenja te poticanje znanstvenika da govore o svom radu ali i za medije s ciljem poticanja veće zastupljenosti znanstvenih sadržaja u medijima.

U prošlih godinu dana znanstvenici i znanstvene teme su bili prisutniji u medijima nego svih dosadašnjih godina Festivala znanosti. Javnost je u cijelom svijetu postala svjesnija no ikad područja rada znanstvenika, istraživanja u laboratorijima daleko od očiju javnosti i činjenice da samo znanost može dati relevantne prognoze i dovesti do otkrića i rješenja. Znanstvenici nikada u povijesti nisu bili pred većim izazovom i očekivanjima javnosti kao tijekom pandemije COVID-19. Njihovi odgovori i rad nikada nisu bili izloženiji sudu javnosti koja je upravo od njih očekivala odgovarajuće rješenje.

Festival znanosti na Sveučilištu Sjever odlična je prilika za upoznavanje sa znanošću i njezinom važnosti u svakodnevnom životu, za svakog pojedinca.

Više o samom programu može se pronaći na web stranicama Sveučilišta Sjever.

Život i društvo

Idući tjedan promjenjivo i niže temperature, u četvrtak obilna kiša popraćena grmljavinom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon današnjeg promjenjivog vremena s razdobljima sunca, oblaka, kiše i grmljavine, i u ponedjeljak, 2. kolovoza, će na sjeveru Hrvatske biti promjenjivo, ali s manje kiše, iščitava se sa stranica Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Uglavnom će biti sunčano uz promjenjivu naoblaku. Malo kiše bi moglo pasti prije podneva, a onda je ne bi trebalo biti do četvrtka, kada meteorolozi najavljuju obilniju kišu s mogućim grmljavinskim nevremenom.

Velikih vrućina zasad nema na vidiku – temperatura zraka u idućem tjednu bit će osjetno niža nego što je bila ovaj tjedan, pa će tako već sutra najniža temperatura iznositi od 13 do 18 stupnjeva, a najviša dnevna bit će oko 24 Celzijeva stupnja.

U srijedu će temperatura opet malo porasti, ali neće se približavati brojki od 30 – zadržavat će se oko 26 Celzijevih stupnjeva.

Vjetar će biti slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svjetski je dan borbe protiv raka pluća: godišnje u Hrvatskoj od ove bolesti oboli tri tisuće osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, 1. kolovoza, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka pluća.

Od ove zloćudne bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri tisuće osoba, a jednako toliko ih umre, pa je taj karcinom vodeći uzrok smrti, piše HRT.

Ipak, zahvaljujući preventivnim programima i najsuvremenijim metodama liječenja, postotak onih koji prežive mnogo je veći nego prije 15-ak godina.

Kao i kod mnogo drugih bolesti, i kod ove šansa za izlječenje ovisi o fazi u kojoj se bolest otkrije.

– Karcinom pluća je bitno otkriti u ranoj fazi bolesti jer tada izlječenje, odnosno operativno liječenje karcinoma i petogodišnje preživljenje dostiže do 80 posto, a preživljenje petogodišnje u četvrtom stadiju, kad je bolest metastazirala, iznosi svega par postotaka – rekla je za HRT dr. sc. Dražena Srdić, dr. med., voditeljica Odjela za tumore pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac, KBC Zagreb.

Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ najavila je program pomoći i podrške oboljelima od ove bolesti. U sklopu platforme „Govorimo o raku pluća“ Udruga pokreće kampanju „Ne brini“ kojoj je fokus na podršci i povjerenju, dijagnostici i liječenju koji nosi novi pristup prema pacijentu, piše Večernji.hr.

Kampanjom se oboljelima i njihovim obiteljima želi pokazati da ne brinu jer je uz njih tim stručnjaka i sustav medicinske skrbi koji ih prati na putu bolesti, osiguravajući im najbolju skrb i pružajući im svaku potrebnu informaciju.

Osim toga, namjera je i pojednostaviti pacijentima pristup potrebnim informacijama i informirati ih o programu ranog otkrivanja raka pluća koji je osmišljen tako da se pacijent ne mora brinuti o daljnjim koracima jer sustav brine za njega.

Cilj kampanje je i podići razinu svijesti u široj javnosti o raku pluća kao jednom od najčešćih zloćudnih bolesti te kao vodećem uzroku smrti među karcinomima.

Kampanja „Ne brini“, otkriva Večernji.hr, bit će lansirana i postavljena na novoj internetskoj stranici www.govorimoorakupluca.com i društvenim mrežama u studenome povodom Mjeseca borbe protiv raka pluća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje