Povežite se s nama

Novosti

„Ne radi se o pogodovanju, već poštivanju Zakona!

Objavljeno:

- dana

Goran Hlevnjak, predsjednik Uprave poduzeća Univerzal

Nije točno da se koncesije koje su dodijeljene sukladno odredbama ranijeg zakona moraju odraditi po starom zakonu, upozorava Goran Hlevnjak, predsjednik Uprave poduzeća Univerzal, osvrćući se na izjave vijećnika  HRAST-a glede koncesije o odlaganju komunalnog otpada koja je zaključena između Grada Varaždina i Univerzala.

-U prijelaznim i završnim odredbama novog Zakona o održivom gospodarenju otpadom (NN 94/13) propisano je da te koncesije vrijede do isteka, ali je propisana obveza ovlaštenika koncesija, kao i ostalih subjekata u oblasti gospodarenja otpadom (jedinice lokalne samouprave, davatelji javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i dr.) da se usklade s odredbama novog Zakona u propisanim rokovima. Također, odredbom članka 33. stavak 4. Zakona o održivom gospodarenju otpadom propisano je da je davatelj javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada dužan u cijenu javne usluge koju pruža uključiti sve troškove gospodarenja prikupljenim komunalnim otpadom, navodi Hlevnjak.

Grad Varaždin, kako dodaje, zatražio je mišljenje, odnosno dodatno tumačenje navedene zakonske odredbe od Ministarstva zaštite okoliša i prirode koje je dalo jasan odgovor da je davatelj javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada dužan u cijenu javne usluge koju pruža korisnicima uračunati sve troškove gospodarenja prikupljenim otpadom, uključujući i troškove zbrinjavanja prikupljenog otpada,  a ne samo one troškove koje stvarno isporučuje korisnicima.

-Temeljem čl. 33. st. 4. Zakona o održivom gospodarenju otpadom i sukladno mišljenju nadležnog Ministarstva, sklopljen je aneks ugovora o koncesiji kojim je isti usklađen s novim Zakonom u dijelu koji se odnosi na način naplate za pruženu uslugu. Nije, dakle, riječ ni o kakvom pogodovanju već uskladi sa Zakonom, naglašava predsjednik Uprave Univerzala.

Način naplate za pruženu uslugu, smatra Hlevnjak, nije bitan element ugovora o koncesiji koji se ne bi mogao naknadno izmijeniti.

– Koncesionar, neovisno o promjeni načina naplate, i nadalje snosi rizik naplate. Naime, Univerzal ispostavlja Varkomu račun za pruženu uslugu odlaganja komunalnog otpada umanjen za troškove vezane za postupak obračuna i naplate, kao i iznos procijenjene vrijednosti nenaplativih potraživanja, koji iznos je, naravno, u slučaju da praksa pokaže bitno drugačije, podložan reviziji. Dakle, izmjena koncesijskog ugovora nije nikako na štetu Varkoma, a još manje građana i poslovnih subjekata grada Varaždina već upravo suprotno jer im je omogućeno da plaćaju jedan račun. Od 1. kolovoza, kada je Univerzal počeo obavljati koncesijsku djelatnost, tekući komunalni otpad se nakon godina i godina konačno više ne balira nego zbrinjava, i to u svemu uredno, savjesno i profesionalno, sukladno potpisanom ugovoru i važećoj zakonskoj regulativi. Tako ćemo i nadalje izvršavati svoje obveze prema koncesijskom ugovoru, u interesu svih građana grada Varaždina te samo molimo da, ako nam se već ne pomaže, da nam se barem ne odmaže, poručuje Hlevnjak koji napominje da je jedino Univerzal ispunjavao uvjete natječaja.  

 

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje