Povežite se s nama

Novosti

“Ne slažem se s isključivanjem Čačića”

Objavljeno:

- dana

Novomarofski gradonačelnik Darko Hrenić

Iako se najavljivalo da će Radimir Čačić danas izaći privremeno na slobodu iz pulskog zatvora, a tijekom slobodnog vikenda sastati se s pojedinim članovima HNS-a koji su se otvoreno suprotstavili njegovom isključivanju iz stranke, to se nije dogodilo.

-Čuo sam se danas sa Čačićem. Razgovarali smo pola sata i dogovorili susreta kroz dva tjedna da bismo prokomentirali sve ovo što se dogodilo, rekao nam je Darko Hrenić, novomarofski gradonačelnik i dugogodišnji suradnik suosnivača i sada već bivšeg člana HNS-a.

Hrenić je jedan od dvojice od 28 članova predsjedništva HNS-a Varaždinske županije koji u četvrtak nisu podržali odluku središnjice stranke o isključivanju Čačića.  On je zacijelo najistaknutiji simpatizer Čačića u Varaždinskoj županiji, izuzme li se zamjenica varaždinskog gradonačelnika i saborska zastupnica Natalija Martinčević.

Martinčević i Hrenić ne skrivaju da su ovi dani najtužniji u njihovom  političkom životu.

-Ne slažem se s isključivanjem Čačića jer za to nema objektivnog razloga, ali s obzirom da sam član HNS-a povinovat ću se odluci Predsjedništva. Međutim, i dalje ću se s njim nalaziti  na ručku ili partiji tenisa. Bio sam sa Čačićem na večeri i proteklog petka. Bili smo zajedno gotovo tri sata, ali nisam čuo ni riječi da nekome prijeti isključivanjem ili bilo čime. Dapače, razgovarali smo kako jačati HNS. Sigurno nije ni sklapao sporazume uime stranke, tvrdi Hrenić naglašavajući da otkada je u zatvoru Čačić nije dao izjavu za medije.

O svojoj i političkoj budućnosti Čačića novomarofski gradonačelnik ne govori.

– Sada sam u HNS-u. Postoji mogućnost da će Ratko igrati golf kada izađe iz zatvora ili ići u mirovinu, pa stoga ne treba nagađati što će biti ako će biti, veli Hrenić.

U to da bi Čačić nakon izlaska iz zatvora otišao u mirovinu ili se posvetio golfu, vjerojatno malo tko vjeruje. Usprkos tome, i Martinčević tvrdi da se ne opterećuje budućim političkim događajima., već više brige vodi o gospodarskim i drugim projektima.

-Treba pričekati i vidjeti što će se dogoditi. Nisam stala uz Čačića zbog ničeg drugog nego zbog principa.  Njih se u životu treba držati, a ne se okretati kako vjetar puše jer vas onda vjetar može odnijeti, veli Martinčević koja najavljuje još veći svoj angažman u Hrvatskom saboru i Gradu Varaždinu.

Da je politička budućnost Čačića pitanje na koje mora prije svega on sam dati odgovor slaže se i  njegov dugogodišnji suradnik i bivši saborski zastupnik Zlatko Koračević koji isključivanje vidi kao posljedicu osobnog rata. Koračević se pita zašto se Čačića nije kritiziralo zbog objeda i kave s predsjednikom Ivom Josipovićem, odnosno premijerom Zoranom Milanovićem.

Uostalom, kako smatra Koračević, još nakon prometne nesreća u Mađarskoj moglo se zaključiti što se sprema Čačiću, a posebice tijekom prošle godine.

Podsjetimo, upravo je zahvaljujući Čačiću Koračević imenovan za predsjednika uprave HEP-a, a s te je dužnosti smijenjen u svibnju prošle godine. Prije toga, po već viđenom „receptu“ u HEP-u, najprije su smijenjeni direktori sektora u HEP-u koje ih je doveo Koračević zajedno s drugim Čačiću bliskim osobama, među kojima je i bivša ravnateljica Gradskih bazena Varaždin Natalija Žetko, koja je posao našla u tvrtki HEPOdmor i rekreacija.

Žurna sjednica Predsjedništva HNS-a na kojoj je isključen Radimir Čačić nije bila potaknuta (samo) sjednicom Predsjedništva HNS-a Međimurske županije koje se za njega jednoglasno zauzelo,  već pokušajem sazivanja izvanredne sjednice Županjskog vijeća HNS-a Varaždinske županije koje broji između dvjesto i tristo članova. 
Nakon istupa predsjednice Vesne Pusić, koja je najavila mogućnost isključenja Čačića, njemu skloni narodnjaci u Varaždinskoj županiji prošlog su vikenda to pokušali osujetiti. Vidjevši da predsjednik HNS-a Varaždinske županije i Središnjeg odbora HNS-a Predrag Štromar nije stao uz Čačića, već uz Vesnu Pusić, zaključili su  da bi mimo njega trebalo sazvati izvanredno zasjedanje Županijskog vijeća HNS-a Varaždinske županije.  Stoga je, tvrde izvori u vodstvu HNS-a, Zlatko Koračević, Čačiću blizak bivši saborski zastupnik i bivši čelnik HEP-a, htio organizirati takvo izvanredno zasjedanje Županijskog vijeća HNS-a Varaždinske županije čiji je krajnji cilj bila smjena varaždinskog župana sa čelnog mjesta narodnjaka Varaždinske županije. Za sazivanje tog tijela trebao je, kako pojašnjavaju u HNS-u, prikupiti potpise barem sedam čelnika podružnica HNS-a, ali to Koračeviću nije pošlo za rukom, usprkos svim nastojanjima. Na razumijevanje nije naišao kod velike većine narodnjaka među kojima je i Vladimir Stolnik, potpredsjednik HNS-a Varaždinske županije.
Nasuprot tome, Čačiću bliski narodnjaci tvrde da je Koračević zapravo sam odustao od prvobitne zamisli nakon razgovora s kolegama.
– Uistinu se razmišljalo o sazivanju izvanredne sjednice Županjskog vijeća HNS-a Varaždinske županije koji može sazvati ili predsjednik, što bi bilo iluzorno očekivati, ili određeni broj podružnica. Međutim, cilj je bio da o Čačiću raspravi što šire tijelo koje nije na plaći vezanoj uz stranku, a ne da se smjeni Štromar. To su insinuacije onih koji sada pokušavaju opravdati svoj nedemokratski postupak, veli nam Čačiću bliska osoba koja posebno ukazuje na rezultate ankete o Čačiću među običnim članstvom i građanima koja je objavljena u Varaždinskim vijestima. 
Ma što bio njezin cilj, već sama zamisao o  izvanrednoj sjednici Županijskog vijeća HNS-a Varaždinske županije, kao i podrška međimurskih narodnjaka Čačića, očigledno su potaknuli sazivanje hitne sjednice Predsjedništva HNS-a u srijedu.

 

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje