Povežite se s nama

Međimurje

Nedelišću tri pehara u N. Vinodolskom, Čakovčankama 8 medalja – čak 4 zlata

Objavljeno:

- dana

MAŽORETKINJE BRILJIRALE

Mažoretkinje Nedelišća uspješno su nastupile na Državnom prvenstvu koje je održano u Novom Vinodolskom.

Nedelišćanke su se na Prvenstvu predstavile s četiri natjecateljska sastava, mlađim i starijim kadetkinjama, juniorkama i seniorkama, odnosno s ukupno 65 mažoretkinja. Razlog za zadovoljstvo su tri osvojena pehara u trima različitim dobnim kategorijama, čime je samo potvrđen kontinuitet sjajnih nastupa, s obzirom na to da se Nedelišćanke svake godine s državnih nastupa vraćaju sa sve više medalja i trofeja.

Francuska turneja

Ove godine mlađe kadetkinje su u kategoriji pomponi osvojile 5. mjesto, dok je Ivona Galić u solo koreografiji bila sedma, a duo Tena Treska i Berta Bregović osvojio je 5. mjesto. Starije kadetkinje su u najbrojnijoj kategoriji Prvenstva, kategoriji štap, drugu godinu zaredom osvojile brončanu medalju. Juniorke su osvojile 4. mjesto u kategoriji sa štapom, dok su u pomponima osvojile srebrnu medalju. Seniorke su u kategoriji sa štapom bile pete, a u pomponima su osvojile brončano odličje.

– Izuzetno smo zadovoljne ostvarenim rezultatima, a na ovogodišnjem Državnom prvenstvu sudjelovale smo s najviše mažoretkinja do sada te smo se prvi put natjecale i u juniorskoj kategoriji. Sve je to rezultat kontinuiranog kvalitetnog rada s našim članicama, tako da su tri osvojene medalje lijepa nagrada za uloženi trud. Nakon kraćeg odmora slijede nam pripreme za brojne dogovorene nastupe tijekom ljeta, a seniorski sastav već lagano pakira stvari za svoju drugu plesnu turneju u Francuskoj tijekom srpnja – rekle su nam mažoretkinje iz Nedelišća. Inače, osim natjecateljskog dijela Prvenstva, druženje u Novom Vinodolskom obilježio je i niz svečanih, zabavnih i neformalnih događanja, pa je tako prvog dana organiziran mažoret-party na kojem su mažoretkinje imale priliku družiti se s kolegicama iz ostalih timova, a drugi dan je završio show programom i izborom za miss, u kojem je Nedelišćanke predstavila Martina Železnjak.

Aktivne su bile i čakovečke mažoretkinje. Nakon što je vrtićki sastav proteklog vikenda odradio završnu priredbu u Centru za kulturu, najmlađi sastav čakovečkih mažoretkinja krenuo je za svojim starijim članicama na tradicionalno natjecanje “Samoborfest 2017.” Mlađi juniorski i juniorski sastav nastupio je na ovome međunarodnome natjecanju u Samoboru, a tri čakovečka sastava natjecala su se ukupno u 11 kategorija, sa šest grupnih nastupa, jednim duetom i četiri solo nastupa.

Emily Vuk srebrna

Uz vatrenu podršku trenera i roditelja, nisu mogli izostati ni odlični rezultati. Naime, Čakovčanke su se kući vratile s ukupno 4 zlatne, 3 srebrne i jednom brončanom medaljom. Sve tri ekipe vratile su se kući sa zlatnim medaljama oko vrata.  Minime sastav osvojio je zlato u kategoriji tradicional mažoret minime. Mlađe juniorke osvojile su zlato u kategoriji s rekvizitima i srebro u kategoriji tradicional mažoret. Juniorski sastav osvojio je zlato u kategoriji tradicional mažoret i kategoriji s rekvizitima te srebro u kategoriji mažoret tim juniori.

Bogato iskustvo

U kategoriji solo s rekvizitima kadeti Emily Vuk osvojila je odlično 2. mjesto, dok su sestre Karla i Klara Grašić osvojile broncu u kategoriji grupa s rekvizitima duo seniori. – Svi ovi odlični rezultati ne bi bili postignuti bez mnogo truda i odricanja samih natjecateljica, njihovih roditelja i odličnih trenerica Smiljane Nedeljko i Ive Prprović, koje svoje znanje, vještine, ali i bogato iskustvo, nesebično prenose na mlađe kolegice. Nove osvojene medalje motivacija su za nastavak predanog treniranja, kako bismo se i na sljedećem natjecanju predstavili u najljepšem mogućem svjetlu – poručuju iz čakovečkoga kluba

Izvor:
Foto:

Međimurje

Na preloškoj Marini školarci učili o vrstama ptica i opazili devet zimovalica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 1. listopada, u Sportsko-rekreacijskoj zoni Marina Prelog održana je četvrta radionica posvećena lokalnoj flori i fauni.

Radionicu je vodio Luka Hercigonja, fotograf prirode i član Udruge BIOM, a sudjelovalo je dvadesetak učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi.

U teorijskom dijelu radionice učenicima je pružen kratki uvod u ptice, upoznati su s jezerom kao staništem, predstavljeni su im načini na koje se ptice mogu proučavati (promatranje, zimsko brojanje, prstenovanje, fotografiranje…) te su im uz pomoć videoprezentacije predstavljene najčešće vrste ptica zimovalica koje zimuju na našem području ili ga prelijeću u vrijeme migracija.

Teorijski dio završen je kvizom u kojem su učenici primijenili naučeno znanje o pticama, a zbog mnogih duhovitih odgovora kviz se pokazao najdinamičnijih dijelom radionice.

Vožnja čamcem i promatranje

Nakon ručka i kratkog odmora uslijedio je praktični dio radionice koji se sastojao od vožnje čamcem po jezeru i između sprudova te promatranja ptica dalekozorom.

Izrazito visoki vodostaj omogućio je plovidbu i skrovitijim rukavcima kojima se inače ne bi moglo proći.

Pod vodstvom Luke Hercigonje učenici su opazili 19 vrsta ptica, od kojih devet zimovalica – crvenokljuni labud, divlja patka, mali gnjurac, liska, mali vranac, veliki vranac, siva čaplja, velika bijela čaplja i vodomar.

Od ostale flore i faune učenici su primijetili izrazito bujne trščake i obalnu vegetaciju, nastambu dabra, a na djelu su uhvatili i bodljastu tikvicu, izrazito agresivnu i invazivnu vrstu biljke penjačice koja svojim puzanjem polako obrasta i guši ostatak flore, često i čitava stabla, čime predstavlja značajnu prijetnju zavičajnoj vegetaciji.

Događaj su organizirali Grad Prelog i Marina Prelog d.o.o. u sklopu projekta akronima „Aqua Adventures“ koji sufinancira Europska unija iz programa INTERREG V-A Program suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Preostala je još jedna radionica koja će biti posvećena flori i fauni dravskih sprudova, a vodit će ju Mišo Rašan, iskusni nastavnik biologije i kemije iz Srednje škole Prelog.

Nastavite čitati

Međimurje

Predstavnici WWF-a iz Europe, Australije i Amerike posjetili rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF iz Europe, Australije i Sjedinjenih Američkih Država posjetili su Europsku Amazonu. Upoznati s pričom o petodržavnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav, jedne od inicijativa WWF-a koju je prije godinu dana prepoznao i UNESCO, direktori komunikacija iz 22 ureda WWF-a prošetali su uz ušće Mure u Dravu.

Tom su prilikom saznali brojne priče o utjecaju tih rijeka na ljude koji u njihovoj blizini žive, kao i o pticama koje se ovdje gnijezde te drugim životinjama koje ovise o tim rijekama ovise, ali i o invazivnim vrstama te drugim prijetnjama za ovo jedinstveno područje.

Njihov posjet začinjen je i daškom kulture, odnosno posjetom galeriji Josipa Generalića u Hlebinama.

Rezervat biosfere koji se proteže Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Mađarskom i Srbijom na gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnog toka, najveće je zaštićeno riječno područje u Europi i međunarodni primjer sinergije zaštite prirode, klimatske otpornosti i održivog razvoja.

Organizacija WWF trenutno provodi i foto natjecanje koje je objavljeno na društvenim mrežama WWF Adrije i koje sretnog dobitnika može odvesti na sadržaji produženi vikend u srce Europske Amazone – Park prirode Kopački rit. Za sudjelovanje je potrebno objaviti fotografiju prirode na području rijeka Mure, Drave ili Dunava na svom Instagram ili Facebook profilu, tagirati WWF Adriju i dodatni oznaku projekta #lifelineMDD.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje