Povežite se s nama

Zabava & Stil

Nedopustivo je da nam kineski “delanec“ pokvari Martinje!

Objavljeno:

- dana

Nakon što se još prošlog tjedna pročulo da je otkazana Centralna ovogodišnja martinjska konferencija Vinoda, brojni biškupi odlučili su na telefonskoj konferenciji dati svoj obol rješavanju novog (ne)normalnog u Lijepoj našoj.

To martinjskim biškupima u jeku koranikrize nije ni najmanji problem jer imaju ogroman ljudski potencijal. Podsjećamo, iskusni „martinjski meštri“ u svojim, inače zbitim redovima, uvijek imaju pedesetak kandidata za meštre i svu silu pripravnika raspoređenih po cijelom hrvatskom vinorodnom području.

Među njima je i Krunoslav Čolo – Martin Varaždinski,  od kojeg doznajemo da će zajedno s kolegama pokrstiti sve „prinesene mošteke od vinogradarof“.

– Martinjske veselice ne smije nam pokvariti nikakav kineski „delanec“. Dezinficirali smo si ruke jer znamo s kim imamo posla otkad je naša kongregacija za nauk pijenja objavila da smo suočeni s protudruštvenom pandemijom. Aktivirali smo pravovremeno sve preostale gorične laboratorije i od početka znamo s kim imamo posla – govori Čolo te ukazuje da nije u pitanju „cep“, već je riječ o bučkurišu bez zemljorodnog porijekla.

Štoviše, Vinodini vinoeksperti tvrde da je taj odurni kineski delanec bilo jako teško izolirati „sam tak“

– Skužili smo ga po duhi, a dokazali njegovom burnom reakcijom na sveprisutna zagorska vinska antitijela. Uspjeli smo zlotvora dovesti u stanje na kakvo taj kineski delanec nije navikel. Imali smo i dobrovoljce koji su pristali da im s delancom u strogo kontroliranim uvjetima zaljuljamo cijeli organizam. I pokazalo se točno što smo predvidjeli. Tog zlotvora treba jednostavno uništiti s šarf kobasicama, bažuljom i češnjakom. Ali treba sve to oprezno dozirati – ističe Martin Varaždinski ispred vinskog stožera.

Al’ me ljulja

Naime, u težim slučajevima, kineski delanec si pronalazi tjelesne otvore iz kojih, na sveopće čuđenje, izlazi u različitim agregatnim stanjima. U akutnim situacijama, kod različitih  komorbiditeta njegovo prisustvo osjećamo i u plinovitom obliku.

– Ako do toga dođe, treba držati socijalnu distancu i garantiramo vam da se nitko neće zadušiti. Ako taj čas nebrete više poslušati Beroše, Capake i druge stožeraše, preštekajte na Maxa ili Megaton. I slobodno zapopevlite čim glasnije, tak da kineski delanec čuje da je u stranom telu, de mu je nikak ni mesto. I najbitnije, ove godine nas samo pokršteni mošteki spašavaju. Z njima si čim više grgljajte, ali najte ni slučajno po pelnici hračkati. Nego pogutnite božjega dareka za kojeg su se mnogi goričari u z-noju lica svoga pomučili – savjetuje Čolo.

I dodaje:

Suočeni smo s protudruštvenom pandemijom

– Iduća tri mjeseca su ključna, a za Vincekovo bumo garant oporavljeni i znali bumo kak i kaj dalje. Ovaj kineski delanec nema pojma da ga bu naše vinčeko potaracalo po bogu Bakusu, svetomu Martinu i duhu od kojeg mošt kuha – veli naš sugovornik koji s veležednim kolegama svakodnevno prati što sve HZJZ (Hrvatski zavod za javnu zafrkanciju!) između ostalih preporuča i vinskoj pastvi.

Nažalost koronavirus nije poštedio ni Krešu Blažeka, velikog meštra vinskog ceremonijala, ali je on preko svojeg glasnogovornika poručio: „Ostavite alkohol! Odmah pobacajte sve ostale bogumrske tekućine“!

– Ove godine više je manje. Odnosno, čim više alkohola na Martinje treba unositi da se izliječimo od svih boljki. Propisali smo epidemiološke mjere i najbolje je na puni želudec suknuti pol litre ljekovite kapljice u roku odmah. Dozirati treba prema kilaži i radi policije na cesti pratiti simptome da ne dođe do depresije u novčaniku – rekao je Krunoslav Čolo uz napomenu da je Europa ovih dana spoznala da se korona širi i preko životinja.

Riječ je o kunama, koje im stvaraju probleme radi širenja COVIDA-19.

– Stavljam se na raspolaganje građanstvu uz obećanje da ću njihove kune na odgovoran i stručan način zbrinuti na ZAP-u, u birtiji i ostalim kulturno – zabavnim objektima – zaključio je Martin Varaždinski.

 

Zabava & Stil

VIDEO Glamur dvorca Trakošćan poslužio kao kulisa spota pobjedničke pjesme Dore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dva tjedna nakon uvjerljive pobjede na Dori 2021., hrvatska eurovizijska predstavnica objavila je glazbeni spot za pjesmu “Tick-Tock”.

Spot je premijerno prikazan u središnjem Dnevniku HTV-a.

Albina je spot za pjesmu snimala prije Dore u dva dana na više lokacija – u studiju, garaži, na cesti i u dvorcu Trakošćan, u vrlo užurbanom tempu, ali odličnoj atmosferi, piše magazin.hrt.hr.

Scenaristički, ovaj video uradak govori o borbi nove generacije između društveno prihvaćenih i onih osobnih želja. Vrata predstavljaju put želja, očekivanja i nadanja.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Zsa Zsa i Evelin Novak među nominiranima za prestižnu glazbenu nagradu Porin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 25. veljače, putem prijenosa na YouTube kanalu Porina pod voditeljskom palicom Tamare Loos doznali smo nominirane za najprestižniju hrvatsku glazbenu nagradu Porin.

Za ovogodišnju dodjelu nagrade Porin prijavljeno je čak 214 albuma i 299 skladbi za Pjesmu godine, a najbolji izvođači, pjesme, albumi, aranžmani, producenti i suradnje biraju se u 36 kategorija.

Ukupno 1784 prijave,od toga čak 214 prijavljenih albuma, 299 skladbi za Pjesmu godine, a 75 prijava za kategoriju Novi izvođač. Imali smo puno posla i ove godine – rekla je Ivana Martinac, Glavna tajnica nagrade Porin uoči nominacija.

U kategoriji za Najbolju vokalnu suradnju nominaciju za nagradu Porin osvojili su Zsa Zsa i Hiljson Mandela za skladbu „Ova ljubav“.

U ekipi nominiranih je još jedna međimurska izvođačica, Evelin Novak.

Naime, album „Vatroslav Lisinski: Porin, viteška opera u pet činova“ nominiran je za Najbolji album klasične glazbe. Izvođači su Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a; dirigent je Pavle Dešpalj, tenor Stjepan Franetović, sopranistica Evelin Novak, bariton Ljubomir Puškarić, sopranistica Kristina Kolar, bas Luciano Batinić, mezzosopranistica Irena Parlov i tenor Siniša Galović.

Isti je album nominiran i u kategoriji za Najbolju produkciju albuma klasične glazbe.

Dodajmo da je u kategoriji za Najbolji album pop-folklorne glazbe među nominiranima i Festival kajkavskih popevki – Krapina 2020. na kojem su, među ostalima, sudjelovali mnogi izvođači iz Varaždinske i Međimurske županije.

Nominirane za glazbenu nagradu Porin predstavili su Ivana Martinac, glavna tajnica Porina, Tamara Loos, voditeljica, Nikša Bratoš, član UO glazbene nagrade Porin, Frano Đurović, predsjednik UO Porinai Davor Drezga, izvršni direktor Porina.

– Tko će osvojiti Porine u 36 kategorija, saznat ćemo uskoro. Organizacija ima spremna tri scenarija za realizaciju dodjele nagrada ovisno o datim epidemiološkim uvjetima u željenim terminima – rekao je Drezga.

Nastavite čitati