Povežite se s nama

Međimurje

Nedostatak stručnih kadrova koči poslovanje

Objavljeno:

- dana

ČAKOVEC

Kožarsko-prerađivačka industrija njeguje dugačku tradiciju na sjeveru Hrvatske.

Međimurska i Varaždinska županija prednjače u broju tvrtki i zaposlenika te u konačnici ostvarenom prihodu u ovoj branši. Samo u Međimurju posluje devet tvrtki s godišnjim prometom od oko 200 milijuna kuna, koje zapošljavaju više od 1.600 radnika, što je 6,5 posto ukupnog broja zaposlenih u gospodarstvu Međimurske županije. Svi poslovni pokazatelji u posljednje tri godine bilježe rast.

Industrija 4.0

– Kožarsko-prerađivačka industrija na sjeveru Hrvatske važna je jer pokriva gotovo 75 posto industrijskih kapaciteta i jednako toliko zaposlenih. Ova industrija napreduje, iz godine u godinu se razvija, ali najveći problem predstavlja niski prosjek plaća, što je jedan od glavnih razloga velikog protoka radne snage i njezina kroničnog nedostatka – komentirao je Mladen Križaić, predsjednik Županijske komore Čakovec Hrvatske gospodarske komore, koja je bila domaćin 4. međunarodnog skupa kožara i obućara. Na skupu se govorilo o budućnosti kožarsko-prerađivačke industrije i modelima razvoja, s obzirom na brojne izazove pred kojima se našla ova iznimno radno intenzivna grana proizvodnje.

Tvrtka Proizvodnja PG iz Preloga u četiri godine došla je na više od 400 zaposlenika

– Izazovi pred kojima se nalazi kožarska industrija nisu specifični, već je riječ o izazovima pred kojima se generalno nalazi cjelokupna industrijska proizvodnja. Industrija je suočena s činjenicom da mora ostati konkurentna u uvjetima rasta troškova, a da cijena finalnog proizvoda ostane ista. Na tragu rješenja ovog problema je razvijanje programa industrije 4.0, a riječ je o njemačkom modelu razvoja moderne industrije, tako da je tema skupa upravo implementacija ovakvog sustava u hrvatskim okvirima poslovanja. Mi prilično kaskamo. Automatizacija i robotizacija više nisu primarne, nego sekundarne stvari u razvoju. Naglasak je danas stavljen na samoučeće algoritme, mreže znanja i razmjenu znanja – istaknuo je Mario Lešina, predsjednik Udruženja kožarsko-prerađivačke industrije. A da je kronični nedostatak kvalificiranih radnika veliki problem, potvrđuju kožarske tvrtke, koje već godinama pokušavaju pronaći rješenje.

– Stanje u branši je zabrinjavajuće jer nam kronično nedostaju stručni kadrovi. Upravo je Haix 2012. godine inicirao da se u Gospodarskoj školi u Čakovcu obnovi smjer obućara. To je, srećom, urodilo plodom, pa danas imamo 37 naučnika. Međutim, rad na strukovnom obrazovanju stoji, jako se malo toga poduzima, udio prakse je mali… Ako i postoji komunikacija između škola, Zavoda za zapošljavanje i poslodavca, u obliku povremenih sastanaka i anketa, konkretnih poteza je malo, odnosno odluke koje se donose rijetko imaju izravne veze sa stanjem na tržištu. Trebalo bi napokon sve zainteresirane strane staviti na jedno mjesto i zajednički donijeti odluke koje će popraviti stanje na tržištu – pojašnjava Suzana Mlinarić, članica Uprave i voditeljica Odjela ljudskih resursa u Haixu, tvrtki koja danas zapošljava 883 radnika.

Kinesko tržište

Sličnih problema imaju i u tvrtki Proizvodnja PG, koja posluje u sklopu matične tvrtke Paul Green.
– Problem je velika fluktuacija radnika. Praktično svakom tko se prijavi za posao dajemo priliku. Kako bismo osigurali dovoljan broj radnika započeli smo sa stipendiranjem učenika u srednjoj školi, jer jedino tako možemo doći do potencijalnih stručnih kadrova – objašnjava direktor Bojan Režonja. A da je potencijal ove industrije ogroman potvrđuje primjer Haixa, koji se uspio othrvati i konkurenciji jeftine robe s Dalekog istoka.

– Mi smo cijelu situaciju okrenuli u svoju korist, pa je Haix postao izvoznik u Kinu. Kroz visokokvalitetan proizvod probili smo se na njihovo tržište, pa tako trenutno kineski vatrogasci nose naše čizme – zaključila je Suzana Mlinarić.

RAZVOJ

U tijeku je 4. industrijska revolucija, koja naglasak stavlja na razvoj samoučećih algoritama, mreža znanja i samu razmjenu znanja, čemu se moraju prilagoditi i kožari

Izvor:
Foto:

Crna kronika

Na autobusnom stajalištu u Pribislavcu vandali uništili naljepnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Pribislavcu je javna imovina opet bila na meti vandala.

Ovoga puta potrgane su naljepnice na autobusnom stajalištu.

– Radi se o šteti od oko 1000 kuna. Počiniteljima poručujem da idući put roditeljima uzmu 1000 kuna iz novčanika pa ih uredno poderu, jer su to isto napravili i sad, samo na “facerski” način – ogorčen je načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić.

Popravak će, naravno, pasti na leđa Općine, iz koje pak poručuju i da će se u pronalasku počinitelja poslužiti videonadzorom. Iako se ne radi o izrazito velikom iznosu štete, ovakva su djela prilično česta i u konačnici mogu uzrokovati velike, a potpuno nepotrebne troškove koje, u krajnjoj liniji, mještani opet plaćaju iz vlastitog džepa.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Goričan povećala naknadu za novorođenu djecu na 4000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Općina Goričan odlučila je povećati naknade za novorođenu djecu i to čak 100 posto. Naime, umjesto dosadašnjih 2000 kuna koje su dobila roditelji za svoju novorođenčad, iz općinskog proračuna će se ubuduće za svako novorođeno dijeti isplaćivati po 4000 kuna. Takva je odluka donijeta na 2. sjednici Općinskog vijeća Općine Goričan, koja je održana u utorak, 14. rujna.

– Vodeći računa o svojim mještanima, nakon uvođenja usluge „e-novorođenče“, Općina Goričan za 100 posto je povisila jednokratne naknade za novorođenu djecu, te će naknada sada iznositi 4000 kuna – poručili su iz Općine Goričan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje