Povežite se s nama

Međimurje

Nedostatak stručnih kadrova koči poslovanje

Objavljeno:

- dana

ČAKOVEC

Kožarsko-prerađivačka industrija njeguje dugačku tradiciju na sjeveru Hrvatske.

Međimurska i Varaždinska županija prednjače u broju tvrtki i zaposlenika te u konačnici ostvarenom prihodu u ovoj branši. Samo u Međimurju posluje devet tvrtki s godišnjim prometom od oko 200 milijuna kuna, koje zapošljavaju više od 1.600 radnika, što je 6,5 posto ukupnog broja zaposlenih u gospodarstvu Međimurske županije. Svi poslovni pokazatelji u posljednje tri godine bilježe rast.

Industrija 4.0

– Kožarsko-prerađivačka industrija na sjeveru Hrvatske važna je jer pokriva gotovo 75 posto industrijskih kapaciteta i jednako toliko zaposlenih. Ova industrija napreduje, iz godine u godinu se razvija, ali najveći problem predstavlja niski prosjek plaća, što je jedan od glavnih razloga velikog protoka radne snage i njezina kroničnog nedostatka – komentirao je Mladen Križaić, predsjednik Županijske komore Čakovec Hrvatske gospodarske komore, koja je bila domaćin 4. međunarodnog skupa kožara i obućara. Na skupu se govorilo o budućnosti kožarsko-prerađivačke industrije i modelima razvoja, s obzirom na brojne izazove pred kojima se našla ova iznimno radno intenzivna grana proizvodnje.

Tvrtka Proizvodnja PG iz Preloga u četiri godine došla je na više od 400 zaposlenika

– Izazovi pred kojima se nalazi kožarska industrija nisu specifični, već je riječ o izazovima pred kojima se generalno nalazi cjelokupna industrijska proizvodnja. Industrija je suočena s činjenicom da mora ostati konkurentna u uvjetima rasta troškova, a da cijena finalnog proizvoda ostane ista. Na tragu rješenja ovog problema je razvijanje programa industrije 4.0, a riječ je o njemačkom modelu razvoja moderne industrije, tako da je tema skupa upravo implementacija ovakvog sustava u hrvatskim okvirima poslovanja. Mi prilično kaskamo. Automatizacija i robotizacija više nisu primarne, nego sekundarne stvari u razvoju. Naglasak je danas stavljen na samoučeće algoritme, mreže znanja i razmjenu znanja – istaknuo je Mario Lešina, predsjednik Udruženja kožarsko-prerađivačke industrije. A da je kronični nedostatak kvalificiranih radnika veliki problem, potvrđuju kožarske tvrtke, koje već godinama pokušavaju pronaći rješenje.

– Stanje u branši je zabrinjavajuće jer nam kronično nedostaju stručni kadrovi. Upravo je Haix 2012. godine inicirao da se u Gospodarskoj školi u Čakovcu obnovi smjer obućara. To je, srećom, urodilo plodom, pa danas imamo 37 naučnika. Međutim, rad na strukovnom obrazovanju stoji, jako se malo toga poduzima, udio prakse je mali… Ako i postoji komunikacija između škola, Zavoda za zapošljavanje i poslodavca, u obliku povremenih sastanaka i anketa, konkretnih poteza je malo, odnosno odluke koje se donose rijetko imaju izravne veze sa stanjem na tržištu. Trebalo bi napokon sve zainteresirane strane staviti na jedno mjesto i zajednički donijeti odluke koje će popraviti stanje na tržištu – pojašnjava Suzana Mlinarić, članica Uprave i voditeljica Odjela ljudskih resursa u Haixu, tvrtki koja danas zapošljava 883 radnika.

Kinesko tržište

Sličnih problema imaju i u tvrtki Proizvodnja PG, koja posluje u sklopu matične tvrtke Paul Green.
– Problem je velika fluktuacija radnika. Praktično svakom tko se prijavi za posao dajemo priliku. Kako bismo osigurali dovoljan broj radnika započeli smo sa stipendiranjem učenika u srednjoj školi, jer jedino tako možemo doći do potencijalnih stručnih kadrova – objašnjava direktor Bojan Režonja. A da je potencijal ove industrije ogroman potvrđuje primjer Haixa, koji se uspio othrvati i konkurenciji jeftine robe s Dalekog istoka.

– Mi smo cijelu situaciju okrenuli u svoju korist, pa je Haix postao izvoznik u Kinu. Kroz visokokvalitetan proizvod probili smo se na njihovo tržište, pa tako trenutno kineski vatrogasci nose naše čizme – zaključila je Suzana Mlinarić.

RAZVOJ

U tijeku je 4. industrijska revolucija, koja naglasak stavlja na razvoj samoučećih algoritama, mreža znanja i samu razmjenu znanja, čemu se moraju prilagoditi i kožari

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec od 7. prosinca dijeli božićnice svojim umirovljenicima s najnižim primanjima te djeci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Podjela božićnica ove će se godine u Gradskoj vijećnici Grada Čakovca održati od četvrtka, 7. do utorka, 19. prosinca, od 9 do 12 sati.

Božićnicu, svi koji na istu imaju pravo, mogu preuzeti u Gradskoj vijećnici (Ulica kralja Tomislava 15, Čakovec) svaki radni dan od četvrtka, 7. do utorka, 19. prosinca, u vremenu od 9 do 12 sati.

Sa sobom je potrebno donijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu te potvrde Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje s iznosom mirovinskih primanja za listopad 2023. godine. Potporu može podići i uži član obitelji, uz predočenje osobne iskaznice.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini donijela je Odluku da se iznos ovogodišnjih božićnica u odnosu na prošlu godinu poveća. Podignut je i cenzus, točnije prag za čakovečke umirovljenike koji mogu ostvariti pravo na božićnicu. Tako će božićnicu, koja naspram prošlogodišnjih 200 kuna (26,54 eura), ove godine iznosi 50 eura, moći podići umirovljenici s administrativnog područja Grada koji imaju mirovine manje od 350 eura, te sva djeca i osobe korisnici osobne invalidnine. Za tu je svrhu u Proračunu Grada Čakovca osigurano 110.000 eura. Prag koji se tiče visina mirovina za dodjelu, naspram prošle godine, podiže se s dosadašnjih 335 na 350 eura.

Kako je objasnila čakovečka gradonačelnica, izmjenom odluke obuhvaćen je veći broj umirovljenika i osoba kojima je svaka pomoć, posebno u blagdansko vrijeme, prijeko potrebna, te im barem malo pomoći tijekom Božića. Takvom odlukom cilj je dati podršku, posebice onim najugroženijim skupinama društva, prateći pritom sve nezavidniju situaciju u vidu povećanja troškova života.

– Ono što je važno naglasiti je da pravo na božićnicu imaju samo oni umirovljenici kojima je to ukupni prihod po osnovi mirovine, zajedno s mirovinama koje su eventualno ostvarili radom u inozemstvu. Ujedno za pojašnjenje, pravo na osobnu invalidninu priznaje se djetetu i osobi kod koje je utvrđen četvrti stupanj težine invaliditeta – oštećenja funkcionalnih sposobnosti prema propisima o vještačenju i metodologijama vještačenja, a u svrhu zadovoljavanja životnih potreba za uključivanje u svakodnevni život zajednice. Prema Zakonu o socijalnoj skrbi pravo na osobnu invalidninu ne priznaje se osobi kojoj je priznata usluga smještaja ili organiziranog stanovanja sukladno odredbama ovog zakona ili drugim propisima, koja je ostvaruje prema drugim propisima ili koja doplatak za pomoć i njegu ostvaruje prema ovom zakonu ili drugim propisima – rekla je Cividini.

Nastavite čitati

Međimurje

Na ulazu u Macinec postavljena štalica sa svetom obitelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članice i članovi Udruge MAXENCA za ovaj advent na ulazu u Macinec, kod Doma kulture, postavili su štalicu sa svetom obitelji.

Toj umjetničkoj instalaciji prethodili su radovi pripreme unazad dvadesetak dana, no rezultatom su svi bili zadovoljni zaboravivši pritom na uvjete u kojima su instalaciju stvarali.

Ovo je novi projekt, odnosno nastavak i realizacija sličnih projekata u vrijeme adventa. O ideji i načinu izvedbe se razmišljalo i raspravljalo mjesecima. Nabavljen je potreban materijal, alat je donesen od kuće, napravljene su skice i malo pomalo štalica je poprimala svoj oblik.

Član udruge Alen Jaklin iskoristio je svoj umjetnički dar i oslikao svetu obitelj. Svatko je u skladu sa svojim mogućnostima i znanju dao doprinos novoj umjetničkoj instalaciji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje