Povežite se s nama

Kultura

Nedovoljno istraženo područje na htrvatskom području

Objavljeno:

- dana

Akcija prikupljanja memorabilija iz 1. svjetskog rata

Ludbreška knjižnica i čitaonica Mladen Kerstner  započela je s akcijom prikupljanja memorabilija vezanim uz Prvi svjetski rat.

Kako se u cijeloj Europi obilježava 100. godišnjica izbijanja Velikog rata  u ludbreškoj knjižnici smatraju da bi se moglo prikupiti dosta zanimljive građe o ratu koji je ostavio ostavio velike posljedice na hrvatsko stanovništvo. Prvi svjetski rat nije samo zanimljiv radi svoje 100. godišnjice, već i zato jer se radi o nedovoljno istraženom području, osobito što se tiče hrvatskog prostora.

U vrijeme Velikog rata bili smo u sastavu Austro-Ugarskog Carstva koje se raspalo u zadnjim danima rata. Zbog toga je izgubljen velik dio arhivske građe koja je ostala u Beču, Budimpešti, Krakowu i drugim gradovima. Postotak poginulih vojnika na ratištima bio je vrlo visok, procjenjuje se da se kući vratio tek svaki drugi unovačeni muškarac.

Mnogi su bili invalidi s trajnim tjelesnim posljedicama, a k tome naši su vojnici po povratku kućama stavljeni u podređeni položaj. Ironično je ispalo je da su se četiri godine borili protiv države s kojom smo se 1918. ujedinili u novu državnu zajednicu, smatra povjesničar Milivoj Dretar. Živućih svjedoka Velikog rata danas nema među živućima, ali tu su potomci koji mogu fotografije, pisma, dopisnice, medalje, značke i ostale memorabilije donijeti u Knjižnicu. Pripremili smo se da predmete fotografiramo ili skeniramo te da ih evidentiramo.

Pretpostavljam da bi se moglo naći dosta vrijednih stvari pa čak i prirediti malu izlož bu na temu ratne ostavštine. Cilj nam je da istražimo što se krije u našem kraju te da nakon toga to predstavimo javnosti. Upita već ima, pozivam sve koji pronađu neki predmet da nam se jave da bi to ostalo zabilježeno za povijest, rekao je knjižničar Domagoj Busija.

Izvor:
Foto:

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU izložba predmeta i fotografija restauratorskih radova Velimira Ivezića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 7. veljače, u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe predmeta i fotografija restauratorskih radova varaždinskog akademskog umjetnika Velimira Ivezića pod nazivom „PENTImENTO/POKaJANJE ili o likovima koji nisu bili vidljivi“.

Ovo je prva od 14 izložbi iz ovogodišnjeg programa Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin.

Izložba ostaje otvorena do 24. veljače.

O autoru

Velimir Ivezić je likovni umjetnik i konzervator-restaurator s dozvolom Ministarstva kulture i medija za polikromiranu drvenu pokretnu baštinu, skulpture i slike na drvu i platnu te zidno slikarstvo.  Samostalni je umjetnik, prezenter baštine i usporavatelj entropije.

Rođen je u Varaždinu, studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Kauzlarić-Atača i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, također u Zagrebu.

Specijalizaciju je pohađao u Bayerische Landesamt fur Denkmalpflege, Munchen.

Svoja likovna ostvarenja izlagao je na nekoliko desetaka samostalnih i skupnih izložbi, a kao restaurator je radio na mnogim objektima kulturne baštine oko nas, što se dijelom može vidjeti iz izložbe u Galeriji HDLU otvorenoj povodom 35 godina njegovog restauratorskog rada.

Član je HDLU-a Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u palači Sermage otvorenje izložbe Tomislava Buntaka, a nastavak u Galeriji „Zlati ajngel“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel započinje samostalnom izložbom Tomislava Buntaka, koja se u sklopu „Srijede u Muzeju“ otvara 8. veljače.  

– Buntak slika crtežom. Njegovi biblijski motivi pričaju o svijetu vizualizacije religioznih ili pak mitskih priča, utjelovljenih legendi, krajolicima božanskog ozračja i rajske atmosfere, životu Krista i svetaca, svemirskim putnicima… Čitljivo i vješto, pristupačno i direktno, slikarski slavi ljudski život i ljepotu postojanja, kao i ono što ga čini dostojnim imena Čovjek. Suzdržani kolorit prati raskoš linije i crtačku vještinu te ih gura u prvi plan. Tek je svojim ambijentalnim crtežima fluorescentnim flomasterima osvijetljenim UV rasvjetom (kao što je ciklus Hodočasnici – vizija mističnih putovanja izložen u Umjetničkom paviljonu) otvorio vrata agresivnosti boje koristeći tehnološka rješenja neonskog efekta akcentirajući to naše doba. Ovaj izlet u eksperimentalnu vizualnu senzaciju zaokružuje Buntakov interes spram suvremene komunikacije, spajajući ga s primarnim likovnim interesom i temom njegovih „klasičnih“ djela – opisao je stvaralaštvo Tomislava Buntaka voditelj Galerije „Zlati ajngel“ Darko Sačić.

Tomislav Buntak (r. 1971.), višestruko nagrađivani umjetnik, diplomirao je na Nastavničkom odsjeku ALU u Zagrebu slikarstvo u klasi prof. Miroslava Šuteja. Smatra ga se jednim od najvažnijih hrvatskih slikocrtača. Izlagao je na brojnim izložbama i sudjelovao u organizaciji različitih kulturnih i društvenih događanja. Predsjednik je HDLU-a i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Otvorenje izložbe počinje u 19 sati u palači Sermage, a nastavlja se u Galeriji“ Zlati ajngel“.

Izložba je za razgled postavljena do 5. ožujka ove godine.  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje