Povežite se s nama

U fokusu

Neispunjena obećanja: Varaždinska županija sada nema novca za otplatu kredita izvrsnim studentima

Objavljeno:

- dana

ZAŠTO SE ŠTEDI NA STUDENTIMA

I dok Koprivničko-križevačka županija otplaćuje kredite svim odličnim, pa čak i vrlo dobrim studentima, u Varaždinskoj županiji kredite sami otplaćuju čak i studenti s prosjekom 5.0.

Kredite su uzeli još prije osam godina kada je bivši župan Radimir Čačić ukinuo stipendije i uveo pokrenuo projekt “Student”, za koji je isticao da će omogućiti studiranje daleko većem broju mladih iz županije. Tada je bilo obećano da studenti s prosjekom ocjena od 4.5 do 4.9 neće morati vraćati kamate na kredit, dok oni s prosjekom 5.0 kredit uopće neće morati vraćati.

Studenti bez posla, a računi roditelja blokirani

Međutim, studentima koji su u to vrijeme uzeli kredite oni sada stižu na naplatu, ali umjesto da Županija ostvari dato obećanje ili barem podmiri kamate, zbog školovanja djece računi roditelja danas su – u blokadi.

Na to je upozorio vijećnik HSS-a i bivši župan Zvonimir Sabati u srijedu na sjednici Županijske skupštine.

– Za pomoć mi se obratilo nekoliko roditelja, čija su djeca s izvrsnim uspjehom završila studije. Međutim, zaposliti se ne mogu, a kredite moraju vraćati. Pomoć je tražila i majka dvojice sinova za koje je uzela kredite kako bi im omogućila školovanje. Uzete kredite danas moraju normalno vraćati s kamatama i njihova obitelj je pod ovrhama. Moramo reagirati i izvršiti ono što je bilo obećano – rekao je HSS-ov vijećnik Zvonimir Sabati.

Klub vijećnika HSS-HSP-ZS pokušao amandmanom osigurati novce za otplatu kredita izvrsnima, no nisu uspjeli

Zbog toga je Klub vijećnika HSS-HSP-ZS podnio amandman na prijedlog proračuna župana Predraga Štromara. Tražili su da se za naknade i pomoći učenicima i studentima u idućoj godini osigura dodatnih 500.000 kuna, odnosno, sveukupno 2,3 milijuna kuna, čime bi se osigurali novci i za otplatu kredita izvrsnim studentima. No taj amandman vladajuća Kukuriku koalicija nije prihvatila.

– Nisam odbio njihov amandman. Novac za pomoć studentima već uključen u proračun za sljedeću godinu, a riječ je o 300.000 kuna. Amandmanom HSS-a taj bi se novac samo duplirao. Mi smo sredstva osigurali prvenstveno za subvenciju kamata onim studentima koji su odlično učili, no izvrsni studenti neće dobiti povrat cijelog kredita, nego će jedan veći dio izvrsnih studenata dobiti povrat kamate koju su plaćali ili koju plaćaju i sada – rekao je Štromar.

No, da bi bilo uopće moguće studentima-odlikašima subvencionirati kamate, potrebno je promijeniti trenutni akt po kojem se financiraju studentski krediti. To će se izgleda dogoditi sljedeće godine, ali se po svemu sudeći neće odnositi na – “stare” kredite.

Novo rješenje – samo na nove kredite?

– Bez promjene te odluke ne može se, nažalost, promijeniti ni način financiranja, odnosno otplate. Odluku o dodjeli povlaštenih kredita studentima i učenicima donijela je Županijska skupština koja je nadležna donijeti opći akt. U članku te odluke propisani su osnovni uvjeti pod kojima odabrana banka i korisnik kredita sklapaju ugovor o kreditu, a župan je dužan provoditi opće akte Skupštine i svojom odlukom nije ovlašten odrediti drugačije. Kada će se predlagati drukčije rješenje Županijskoj skupštini, treba napomenuti kako će se ono vjerojatno moći odnositi samo na nove, buduće kredite. Kako ovakav projekt ima dobru i realnu perspektivu da zaživi, na tom se tragu trenutno poduzimaju svi potrebni koraci kako bi se ispitao i pronašao najbolji model, odnosno optimalni uvjeti za osiguravanje pomoći prilikom otplate kredita, nakon čega bi župan mogao predložiti Županijskoj skupštini da razmotri ovaj prijedlog te izmjeni dosadašnju Odluku – poručuju iz Varaždinske županije.

Čudno je da jedan župan ne zna koliko mu je kreditiranih studenata završilo studij s izvrsnim, rekao je Sabati.

Dosad je izdan 771 kredit, od kojih je u korištenju 57 kredita, u otplati 259, u počeku 41, dok je 414 kredita već otplaćeno. Koliko je odličnih među onima s diplomom, nije poznato.

– Župan je rekao da ne zna koliko ima odličnih studenata. Čudno je da jedan župan ne zna koliko mu je kreditiranih studenata završilo studij s izvrsnom ocjenom – komentirao je Sabati.

To je, nažalost, istina. Umjesto točnog broja odlikaša, Varaždinska županija raspolaže tek s podacima koje su dobili provođenjem informativne anonimne ankete među korisnicima studentskih kredita s čijim su kontakt podacima raspolagali. Ta je anketa pokazala da je onih s prosjekom 4,5 više od 20 posto, a iznad 4,7 16 posto, što je ukupno više od 30 posto.

Koprivničko-križevačka županija kredite otplaćuje i vrlo dobrima!

Dok Varaždinska županija nema novaca ni za subvencioniranje kamata odličnim studentima, susjedna Koprivničko-križevačka županija preuzima otplate kredita u cjelosti za studente, korisnike studentskih kredita, koji su studij završili i s prosjekom 4.0 i više! Studenti samo moraju diplomirati u roku i 12 mjeseci po stjecanju apsolventskog statusa, te zadržati prebivalište na području te županije. – Koprivničko-križevačka županija preuzima i pola otplate za one korisnike koji su studij završili s prosjekom ocjena od 3.55 do 3,99, te za korisnike poslijediplomskog studija koji su ga završili u roku propisanom odgovarajućim aktom ustanove – izvjestili su iz Koprivničko-križevačke županije koja je u ovoj godini za otplatu kredita i kamata na kredite izdvojila 1,67 milijuna kuna.I odlični studenti, korisnici studentskih kredita Međimurske županije u boljem su položaju nego oni u Varaždinskoj županiji. Od 2006., kada se započelo s kreditiranjem studenata u toj županiji, pa do danas više puta su se mijenjali pravilnici na osnovi kojih se krediti dodjeljuju, a tako i uvjeti na osnovi kojih je obveze vraćanja kredita preuzimala Međimurska županija. Tako su korisnici kojima su krediti dodijeljeni do lipnja 2006. imali pravo od Županije zatražiti da preuzme otplatu njihovih ukupnih obveza ako su studij završili s prosjekom ocjena 4.0 ili većim. Tri godine kasnije to se promijenilo. Zbog problema u osiguravanju sredstva od 2009. godine Županija nije preuzela otplatu cijelog iznosa kredita ni jednom korisniku, no župan je ipak donosio odluke o djelomičnoj otplati kredita. – Na zahtjeve studenata koji sada završavaju studij primjenjuju se odredbe pravilnika prema kojem je potpuna ili djelomična otplate kredita samo mogućnost, ali ne i obveza. Povjerenstvo za dodjelu kredita je tako donijelo odluku kojom se korisnicima ove akademske godine pomogne u otplati kredita iznosom u visini četvrtine glavnice realiziranog kredita – poručuju iz Međimurske županije.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/IVAN AGNEZOVIĆ

U fokusu

Varaždin: počinje isplata „božićnica“ za djecu i umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, u petak, 3. prosinca, počinje isplata božićnica djeci i umirovljenicima u Varaždinu putem poštanskih uputnica na kućne adrese korisnika, a prema podacima Hrvatske pošte ista bi mogla trajati do Božića.

Božićnice za najmlađe, u iznosu od 150 kuna, obuhvaćaju djecu rođenu od 1. siječnja 2004. godine s prebivalištem na području Grada Varaždina. Grad Varaždin je u tu svrhu za ukupno 6.897 mališana osigurao iznos od  1.034.550,00 kuna u Proračunu. Isplate za novorođenu djecu, rođenu od 20. studenog do 31. prosinca ove godine,  vršiti će se po službenoj dužnosti te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva.

Također, počinje isplata božićnica i za umirovljenike čija ukupna mirovinska primanja ne premašuju limit od 2.500 kuna, osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine CZS Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin.

Grad Varaždin je u tu svrhu osigurao preko 800 tisuća kuna, a božićnicu u iznosu od 200 kuna primit će ukupno 4 tisuće korisnika.

Reklamacije za dječje i „božićnice“ za umirovljenike biti će moguće nakon isplate o čemu će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Nastavite čitati

U fokusu

Nemojte čekati u redu: mobitelom rezervirajte termin za izradu osobne ili vozačke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte čekati u redu, već si rezervirajte mobitelom termin za izradu potrebnih dokumenta.

Putem aplikacije za mobilni pristup redomat.mup.hr građani od srijede, 1. prosinca, mogu rezervirati svoj termin za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole na Odjelu za upravne poslove Policijske uprave varaždinske na adresi Augusta Cesarca 18, Varaždin, dok u drugim policijskim postajama trenutno ova aplikacija nije moguća.

Aplikacijom, na jednostavan i brz način građani, putem svog pametnog mobitela ili računala osim zahtjeva za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole, mogu rezervirati i termin za izradu putovnice, prijavu prebivališta i boravišta, te za preuzimanje dokumenata.

Mogućnost rezervacije termina zasigurno će doprinijeti smanjenju gužvi na Odjelu za upravne poslove budući da će u rezerviranom terminu građanin biti pozvan na prvi slobodan šalter. Upute za rezervaciju termina sadržane su unutar aplikacije.

Ujedno molimo građane da poštuju pravilo jedna punoljetna osoba – jedan broj, te da u slučaju spriječenosti dolaska, otkažu svoj termin kroz aplikaciju.

Također iz PU varaždinske sreću pozornost, kako se u šalter sali Odjela za upravne poslove nalazi kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica gdje građanima službenici pomažu u aktivaciji osobnih iskaznica. Aktiviranim osobnim iskaznicama građani dalje mogu koristiti usluge sustava e-građani.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje