Povežite se s nama

U fokusu

Neispunjena obećanja: Varaždinska županija sada nema novca za otplatu kredita izvrsnim studentima

Objavljeno:

- dana

ZAŠTO SE ŠTEDI NA STUDENTIMA

I dok Koprivničko-križevačka županija otplaćuje kredite svim odličnim, pa čak i vrlo dobrim studentima, u Varaždinskoj županiji kredite sami otplaćuju čak i studenti s prosjekom 5.0.

Kredite su uzeli još prije osam godina kada je bivši župan Radimir Čačić ukinuo stipendije i uveo pokrenuo projekt “Student”, za koji je isticao da će omogućiti studiranje daleko većem broju mladih iz županije. Tada je bilo obećano da studenti s prosjekom ocjena od 4.5 do 4.9 neće morati vraćati kamate na kredit, dok oni s prosjekom 5.0 kredit uopće neće morati vraćati.

Studenti bez posla, a računi roditelja blokirani

Međutim, studentima koji su u to vrijeme uzeli kredite oni sada stižu na naplatu, ali umjesto da Županija ostvari dato obećanje ili barem podmiri kamate, zbog školovanja djece računi roditelja danas su – u blokadi.

Na to je upozorio vijećnik HSS-a i bivši župan Zvonimir Sabati u srijedu na sjednici Županijske skupštine.

– Za pomoć mi se obratilo nekoliko roditelja, čija su djeca s izvrsnim uspjehom završila studije. Međutim, zaposliti se ne mogu, a kredite moraju vraćati. Pomoć je tražila i majka dvojice sinova za koje je uzela kredite kako bi im omogućila školovanje. Uzete kredite danas moraju normalno vraćati s kamatama i njihova obitelj je pod ovrhama. Moramo reagirati i izvršiti ono što je bilo obećano – rekao je HSS-ov vijećnik Zvonimir Sabati.

Klub vijećnika HSS-HSP-ZS pokušao amandmanom osigurati novce za otplatu kredita izvrsnima, no nisu uspjeli

Zbog toga je Klub vijećnika HSS-HSP-ZS podnio amandman na prijedlog proračuna župana Predraga Štromara. Tražili su da se za naknade i pomoći učenicima i studentima u idućoj godini osigura dodatnih 500.000 kuna, odnosno, sveukupno 2,3 milijuna kuna, čime bi se osigurali novci i za otplatu kredita izvrsnim studentima. No taj amandman vladajuća Kukuriku koalicija nije prihvatila.

– Nisam odbio njihov amandman. Novac za pomoć studentima već uključen u proračun za sljedeću godinu, a riječ je o 300.000 kuna. Amandmanom HSS-a taj bi se novac samo duplirao. Mi smo sredstva osigurali prvenstveno za subvenciju kamata onim studentima koji su odlično učili, no izvrsni studenti neće dobiti povrat cijelog kredita, nego će jedan veći dio izvrsnih studenata dobiti povrat kamate koju su plaćali ili koju plaćaju i sada – rekao je Štromar.

No, da bi bilo uopće moguće studentima-odlikašima subvencionirati kamate, potrebno je promijeniti trenutni akt po kojem se financiraju studentski krediti. To će se izgleda dogoditi sljedeće godine, ali se po svemu sudeći neće odnositi na – “stare” kredite.

Novo rješenje – samo na nove kredite?

– Bez promjene te odluke ne može se, nažalost, promijeniti ni način financiranja, odnosno otplate. Odluku o dodjeli povlaštenih kredita studentima i učenicima donijela je Županijska skupština koja je nadležna donijeti opći akt. U članku te odluke propisani su osnovni uvjeti pod kojima odabrana banka i korisnik kredita sklapaju ugovor o kreditu, a župan je dužan provoditi opće akte Skupštine i svojom odlukom nije ovlašten odrediti drugačije. Kada će se predlagati drukčije rješenje Županijskoj skupštini, treba napomenuti kako će se ono vjerojatno moći odnositi samo na nove, buduće kredite. Kako ovakav projekt ima dobru i realnu perspektivu da zaživi, na tom se tragu trenutno poduzimaju svi potrebni koraci kako bi se ispitao i pronašao najbolji model, odnosno optimalni uvjeti za osiguravanje pomoći prilikom otplate kredita, nakon čega bi župan mogao predložiti Županijskoj skupštini da razmotri ovaj prijedlog te izmjeni dosadašnju Odluku – poručuju iz Varaždinske županije.

Čudno je da jedan župan ne zna koliko mu je kreditiranih studenata završilo studij s izvrsnim, rekao je Sabati.

Dosad je izdan 771 kredit, od kojih je u korištenju 57 kredita, u otplati 259, u počeku 41, dok je 414 kredita već otplaćeno. Koliko je odličnih među onima s diplomom, nije poznato.

– Župan je rekao da ne zna koliko ima odličnih studenata. Čudno je da jedan župan ne zna koliko mu je kreditiranih studenata završilo studij s izvrsnom ocjenom – komentirao je Sabati.

To je, nažalost, istina. Umjesto točnog broja odlikaša, Varaždinska županija raspolaže tek s podacima koje su dobili provođenjem informativne anonimne ankete među korisnicima studentskih kredita s čijim su kontakt podacima raspolagali. Ta je anketa pokazala da je onih s prosjekom 4,5 više od 20 posto, a iznad 4,7 16 posto, što je ukupno više od 30 posto.

Koprivničko-križevačka županija kredite otplaćuje i vrlo dobrima!

Dok Varaždinska županija nema novaca ni za subvencioniranje kamata odličnim studentima, susjedna Koprivničko-križevačka županija preuzima otplate kredita u cjelosti za studente, korisnike studentskih kredita, koji su studij završili i s prosjekom 4.0 i više! Studenti samo moraju diplomirati u roku i 12 mjeseci po stjecanju apsolventskog statusa, te zadržati prebivalište na području te županije. – Koprivničko-križevačka županija preuzima i pola otplate za one korisnike koji su studij završili s prosjekom ocjena od 3.55 do 3,99, te za korisnike poslijediplomskog studija koji su ga završili u roku propisanom odgovarajućim aktom ustanove – izvjestili su iz Koprivničko-križevačke županije koja je u ovoj godini za otplatu kredita i kamata na kredite izdvojila 1,67 milijuna kuna.I odlični studenti, korisnici studentskih kredita Međimurske županije u boljem su položaju nego oni u Varaždinskoj županiji. Od 2006., kada se započelo s kreditiranjem studenata u toj županiji, pa do danas više puta su se mijenjali pravilnici na osnovi kojih se krediti dodjeljuju, a tako i uvjeti na osnovi kojih je obveze vraćanja kredita preuzimala Međimurska županija. Tako su korisnici kojima su krediti dodijeljeni do lipnja 2006. imali pravo od Županije zatražiti da preuzme otplatu njihovih ukupnih obveza ako su studij završili s prosjekom ocjena 4.0 ili većim. Tri godine kasnije to se promijenilo. Zbog problema u osiguravanju sredstva od 2009. godine Županija nije preuzela otplatu cijelog iznosa kredita ni jednom korisniku, no župan je ipak donosio odluke o djelomičnoj otplati kredita. – Na zahtjeve studenata koji sada završavaju studij primjenjuju se odredbe pravilnika prema kojem je potpuna ili djelomična otplate kredita samo mogućnost, ali ne i obveza. Povjerenstvo za dodjelu kredita je tako donijelo odluku kojom se korisnicima ove akademske godine pomogne u otplati kredita iznosom u visini četvrtine glavnice realiziranog kredita – poručuju iz Međimurske županije.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/IVAN AGNEZOVIĆ

U fokusu

Hajdaš Dončić nedodirljiv po broju preferencijalnih glasova, drugi je Matija Posavec, a treći Stričak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U našoj III. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima 17. travnja glasalo je 218.591 birača, odnosno 62,63 %.

Zanimljivo je pogledati raspored preferencijalnih glasova birača. Da bi kandidati preferencijalno ušli u Sabor morali su skupiti više od 10 posto od ukupnih glasova liste. To ovaj put nije uspjelo nikome iz III. izborne jedinice. Najbliže prolazu bio je Siniša Jenkač, kandidat na listi HDZ-a i partnera koji je s 10 mjesta pokušao ˝uloviti˝ mandat.

Na listi koju predvodi SDP u III. izbornoj jedini najviše preferencijalinih glasova dobio je prvi na listi Siniša Hajdaš Dončić. Cijela lista je dobila 77.793 glasova. Hajdaš Dončić prikupio je 21.765 glasova. Drugi je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar s 5760 glasova, a treći predsjednik Reformista Radimir Čačić s 4960 glasova.

U III. izbornoj jedinici lista koju predvodi HDZ dobila je 58.346 glasova. Varaždinski župan Anđelko Stričak dobio je 9599 glasova, na drugom mjestu je gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač s 4934 glasa, a treći je predsjednik HDZ-a Krapinsko – zagorske županije Zoran Gregurović s 4649 glasova.

Nezavisna platforma Sjever (NPS) dobila je ukupno 25.829 glasova. Najviše njih, čak 16.241, pripalo je Matiji Posavcu. Drugi po broju glasova je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić s 1502 glasa, a treći gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić s 832 glasa.

U Sabor iz III. izborne jednice prvi put ide i “Možemo”, čija je lista dobila 13.229 glasova. Najviše glasova dobio je nositelj Luka Korlaet, odnosno 1773. Varaždinka Dubravka Novak je druga s 1028 glasova, a treća je Varaždinka Dorotea Strelec s 373 glasa.

Razina države

Nakon prebrojanih 99,43 posto glasova, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvojio je, kao nositelj liste u I. izbornoj jedinici, 32.874 preferencijalna glasa, a više od njega dobio je Ivan Anušić, prvi na listi u IV. jedinici, osvojivši 37.520 glasova.

U koaliciji Rijeke pravde najviše preferencijalnih glasova osvojio je Siniša Hajdaš Dončić (21.755), Peđa Grbin (19.844), Arsen Bauk (16.733), Boris Lalovac (13.161) i Mišel Jakšić (12.683).

Nastavite čitati

U fokusu

Marković: Bez Čačića na listi SDP bi dobio sedmi mandat u III. izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U III. izbornoj jedinici SDP je dobio šest mandata odnosno 36,75 % glasova, slijedi HDZ s pet mandata, pa NPS s dva mandata i Možemo s jednim zastupnikom.

S liste Rijeke pravde iz naše izborne jedinice u Hrvatski sabor ulaze Siniša Hajdaš Dončić, Barbara Antolić Vupora, Željko Kolar, Boška Ban Vlahek, Miroslav Marković i Jasenka Auguštan-Pentek.

– Zahvalila bih biračima. SDP Varaždinske županije sada ima dva mandata više. Mladi kandidati odradili su odličnu kampanju i dobili zavidan broj preferencijalnih glasova. Izražavam osobnu, ali i stranačku podršku mladima, a i dalje ćemo raditi na tome da postanemo faktor koji će upravljati ovom županijom. Nadam se i da će vladu sastaviti SDP i da se više neće crvene sredine zaobilaziti prilikom dodjele sredstava sa nacionalne razine – istaknula je Barbara Antolić Vupora, predsjednica Županijskog SDP-a.

U Sabor je prvi put ušao varaždinski dogradonačenik Miroslav Marković.

– Žao mi je što smo kao Županijska organizacija morali prihvatiti trule kompromise s nacionalne razine i da se pokazalo da su ti kompromisi loši za ukupan rezultat stranke na što smo i upozoravali središnjicu – rekao je Marković.

Taj kompromis odnosio se na Reformiste koji se našli na listi Rijeka pravde.

– SDP bi bez Radimira Čačića na listi, odnosno da je na listi bio varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, dobio i sedmi mandat – naglasio je Marković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje