Povežite se s nama

U fokusu

Habušu za proračun treba još jedan glas: sve oči uprte u Cepanca, Papa (HSLS) i Bureka (Hrast)

Objavljeno:

- dana

NEIZVJESNO

Još uvijek je neizvjesno hoće li gradski vijećnici izglasati proračun Grada Varaždina za 2017. godinu, o čemu ovisi hoće li gradonačelnik Goran Habuš ostati na toj dužnosti do izbora u svibnju.

Gradonačelnik Goran Habuš je predstavio na samoj sjednici potpuno novi prijedlog proračuna u odnosu na onaj koji je objavljen i koji je bio upućen na javnu raspravu.

Iz prijedloga je izbačena prodaja dionica Termoplina i kupnja Varteksove robne kuće, tako da prijedlog proračuna, umjesto 327 milijuna kuna, iznosi 267 milijuna kuna.

U tijeku je stanka. Naime, vijećnik HSLS-a Željko Bunić zatražio je da se sastanu članovi Odbora za financije, dok je Robert Podolnjak (nezavisni) podržao da se sastane i Odbor za statutarno-pravna pitanja.

“Ovo je lakrdija”

Naime, vijećnici su tek jutros primili gradonačelnikove amandmane na vlastiti prijedlog temeljnog financijskog dokumenta, pa su upozorili da više nikome nije jasno o čemu bi trebali odlučivati.

– Odbor za financije nije podržao prvi rebalans, a o drugom nije ni raspravljao. Mi više ne znamo o čemu uopće raspravljamo. Dobili smo dva dokumenta, jedan je debeli, a drugi je mršavi. Jedan ima oznaku 60, a drugi oznaku 61. Koalicija HNS-SDP je ovime prevršila svaku mjeru političke pristojnosti. Ovo nije legalan način donošenja proračuna, jer jedna od zakonskih odredbi govori o transparentnosti. Ako je ovo transparentno, Drava je najbistrija rijeka – rekao je HSLS-ov Željko Bunić.

Ustvrdio je da je Gradski odbor SDP-a zamijenio Odbor za financije. – SDP-ovi članovi su imali privilegiju vidjeti stavke izmijenjenog proračuna, koje ni meni nisu jasne. Roštali su po proračunu i zato tražim da se sastane Odbor za financije, ali i Odbor za statutarno pravna pitanja – rekao je Bunić.

Natalija Martinčević iz Reformista je donošenje proračuna nazvala lakrdijom.

– Sramota je da vijećnici HNS-a i SDP-a skupa vode Grad, a večer prije dolaze s potpuno novim proračunom. U njemu se vidi izlazak iz naših gradskih problema, ne vide se kapitalni projekti, ništa se vidi. Zato podržavam prijedlog da se sastanu odbori – složila se Martinčević.

Ima li Habuš 13. vijećnika?

Hoće li proračun podržati 13 od 25 vijećnika, nije poznato. Prema svim računicama, gradonačelnik Habuš ima sigurnih 12 glasova. Sad su sve oči uperene u četvoricu vijećnika, čiji će glasovi presuditi.

Riječ je o nezavisnom Stjepanu Cepancu, koji je novinarima uz smiješak kratko rekao da će se uskoro vidjeti kako će glasovati. Zatim nije jasno ni kako će glasovati Krunoslav Burek iz Hrasta. Naime, Ladislav Ilčić je s govornice poručio da će obojica biti protiv proračuna, no Burek je danas podržao rebalans, što je otvorilo nagađanja da bi on mogao biti presudni vijećnik.

Tu je HSLS-ov Miodrag Pap, no on je najavio da će glasovati protiv proračuna. Dvojbe su i oko nezavisnog Marijana Cingule iako bi se po njegovom današnjem glasovanju i ponašanju moglo zaključiti da neće biti za proračun.

Dodajmo da je uoči rasprave o proračunu s dnevnog reda današnje sjednice skinuta točka o prijedlogu mirnog rješavanja spora s C.I.O.S MBO-om oko zemljišta, za što je glasovalo 16 od 25 vijećnika.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

“Kamenje i prašina lete na sve strane, više ne možemo izdržati”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Ma ne možemo više izdržati. Ovo traje već godinama. Kamioni jure naseljem, a sada kad su još u tijeku radovi na Aglomeraciji Varaždin u Jalkovcu, još je je gore. Kuća vam se strese kad vozilo prođe preko ulegnuća na cesti. Kamenje i prašina lete na sve strane – rekla nam je jedna Jalkovčanka iz Ulice braće Radić, najduže u Jalkovcu.

I mještani manjih, sporednih ulica su ogorčeni.

– Ma to više nije normalno. Kamenje leti na sve strane. Skoro su mi stradali prozori na kući – ističe stanovnica Plitvičke ulice.

Neizdrživo

Ogorčena je i majka 5-godišnjeg djeteta iz Nove ulice.

– Kako se voze s teretnim vozilima, to je strašno. Uvijek sam u strahu da se mom malenom nešto ne dogodi – rekla je ogorčeno.

No, kamioni koji dovoze i odvoze robu do Zone malog i srednjeg poduzetništva u Jalkovcu drugim putom ni ne mogu ići.

– Ma svjesni smo mi da vozači kamiona nemaju drugi način nego da se kroz naše naselje voze do Zone u Jalkovcu, ali dokad će to biti tako? – rekla je Jalkovčanka iz Ulice braće Radić.

S problemima mještana upoznati su i u Mjesnom odboru Jalkovec.

– Kontinuirano upozoravamo na problem teškog teretnog prometa u naselju Jalkovec te potrebu iznalaženja rješenja za njegovo izmještanje. To svake godine kao Vijeće Mjesnog odbora stavljamo na listu prioriteta i komuniciramo prema gradskoj vlasti – ističe Robert Vugrin, predsjednik Mjesnog odbora Jalkovec.

Upoznati

S tom problematikom Mjesni odbor Jalkovec upoznao je novu gradsku vlast.

– Zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića s tom problematikom upoznali smo na koordinaciji s predsjednicima vijeća mjesnih odbora u lipnju te je nakon toga početkom srpnja upućen i dopis – dodao je Vugrin.

Iz Grada Varaždina ističu da su upoznati s problematikom Jalkovčana.

– Izmještanje teretnog prometa iz naselja Jalkovec je predmet razgovora svih dosadašnjih vlasti u Gradu Varaždinu s Hrvatskim cestama s obzirom na činjenicu da navedeno prvenstveno ovisi o izgradnji čvora Jalkovec na jugozapadnoj obilaznici grada Varaždina – ističu iz Grada Varaždina te dodaju da je s Hrvatskim cestama dogovarano da se projektiranje navedenog čvora uvrsti u planove Hrvatskih cesta za 2021. godinu.

– Nemamo informacije je li išta po tom pitanju pokrenuto – tvrde iz Grada Varaždina.

Vugrin pak ističe da iz Hrvatskih cesta očito čekaju da se krajem ove godine na sjednici Skupštine Varaždinske županije izglasaju III. izmjene i dopune Prostornog plana Varaždinske županije, koje između ostaloga obuhvaćaju i nove čvorove na varaždinskoj obilaznici, pa time i ovaj jalkovečki.

Rješenje

Do tog čvora na jugozapadnoj obilaznici vodila bi pristupna cesta dužine oko 600 metara koja bi se protezala od Magme u Zoni pa do završetka Ulice Stanka Tomaškovića u Jalkovcu.

Navedenu cestu mora osigurati Grad Varaždin i prema aktualnim podacima na Geoportalu Državne geodetske uprave vidljivo je da je u tu svrhu parcelirana samo polovica dužine te buduće pristupne ceste. Taj dio koji je parceliran ima otegotnu okolnost što se radi o zemljištu koje je predmet sudskog spora vezanog uz zamjenu zemljišta Grada Varaždina i tvrtke T7 VIS.

No, drugih 300 metara nemaju otegotnu okolnost, već se moraju riješiti imovinskopravni odnosi.

Predviđen novi čvor na jugozapadnoj obilaznici

Nadanja

– Uzimajući u obzir sve navedeno i pokušavajući učiniti ono što se može, u 2022. godini bi postojali preduvjeti da se barem počne s projektiranjem čvora od strane Hrvatskih cesta i potrebnim predradnjama od strane Grada Varaždina kako bi se imovinskopravno riješilo preostalih 300 metara buduće pristupne ceste. Jednako tako ostaje i nada da će hrvatsko pravosuđe učinkovitije i brže rješavati sudske postupke koji trenutno onemogućavaju da se počne s izgradnjom buduće pristupne ceste na već parceliranom dijelu – zaključuje predsjednik Mjesnog odbora Jalkovec.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinskoj županiji osam novih slučajeva zaraze koronavirusom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskoj županiji jučer je evidentirano osam novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon što je testirano 136 osoba.  

Oporavile su se dvije osobe i broj aktivnih slučajeva je 24. Od početka epidemije u županiji je evidentirano 22.180 osoba pozitivnih na koronavirus.  

Svi zainteresirani građani mogu se danas i u subotu cijepiti na punktu u Gospodarskoj školi u Varaždinu.

Raspored cijepljenja:

Danas, 4. kolovoza – sportska dvorana Gospodarske škole u Varaždinu – do 18 sati –  cijepljenje drugom dozom AstreZenece za osobe koji su prvom dozom cijepljeni 12. svibnja, cijepljenje drugom dozom Pfizera za cijepljene 23. lipnja, kao i za sve ostale zainteresirane građane bez prethodne najave.

Subota, 7. kolovoza – sportska dvorana Gospodarske škole u Varaždinu – od 8 do 14 sati –cijepljenje drugom dozom Pfizera za osobe cijepljene 26. lipnja, kao i prvom dozom za sve zainteresirane građane bez prethodne najave.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje