Povežite se s nama

Međimurje

Neka uživaju sva osjetila

Objavljeno:

- dana

UREĐENJE DOMA

Opći osjećaj uživanja u prostoru ostvaruje se aktivnim sudjelovanjem svih naših osjetila. Interakcijom opipa, vida, sluha i okusa doživljavamo prostor na osobite, vrlo individualne načine.

Stil opremanja, vrsta primijenjenih materijala, način osvjetljenja i drugi važni detalji uspješno pojačavaju prostorne doživljaje.

Vizualni efekti jedni su od najvažnijih u stvaranju ukupnog dojma jer osjet vida stvara primarne dojmove koji se upotpunjuju kroz ostala osjetila. Upravo iz tog razloga, dizajn pojedinih elemenata kao i opći sklad, koji se postiže pozicioniranjem namještaja i opreme, predstavljaju važan dio u kreiranju konačnih ugođaja u prostoru.

Boje, materijali kao i svjetlosni efekti, pojačavaju kvalitetu samog ugođaja u interijeru i čine kompleksnu cjelinu, koju vizualno doživljavamo kao ugodan, opuštajuć, dinamičan, elegantan, raskošan ili razigran ambijent. Dekorativni detalji aktivno sudjeluju u stvaranju konačnog dojma.

Dodir s kožom

Osjet opipa neizostavan je element detekcije kvalitete prostora ili pojedinih elemenata namještaja. Najizravnije podložni osjetu opipa su garniture za sjedenje, fotelje, sofe, stolci, prekrivači, posteljine, ukrasni jastučići, podne prostirke i sve ostalo što može doći u direktan kontakt s našom kožom. Osjećaj finoće i mekoće pojačava osjećaj ugode i uživanja i stoga osobitu pažnju posvetite odabiru tkanina i materijala.

Tehnika

Suvremeno doba nezamislivo je bez integriranja tehnike u namještaj ili sam prostor. Tehnički uređaji dosegli su visoke vrijednosti u samom oblikovanju te tako osim svoje primarne tehničke uloge, ispunjavaju estetske i uspješno se uklapaju s najsmjelijim dizajnerskim komadima namještaja.

Zvučni efekti u prostoru, kroz odabranu vrstu glazbe, oplemenjuju prostor i naglašavaju dimenziju koja se ne može spoznati vizualnim osjetilima. Zvuk na osobit način ispunjava prostor i aktivno sudjeluje u stvaranju konačnog ugođaja.

Osvježenje prostora postiže se uvođenjem prirodnog bilja i cvijeća

Nevidljiva ali osjetna kvaliteta prostora kreira se kroz mirise, koji ga obogaćuju, naglašavaju, stvaraju asocijacije i bude sjećanja. Prostor osvježite i ispunite mirisnim svijećama ili eteričnim uljem, koje se usipa u specijalne posude te zagrijava pod plamenom ili upotrijebite električne osvježivače, kroz koje se uključivanjem u struju, prostorom šire odabrani mirisi.

Osobito osvježenje prostora postiže se uvođenjem prirodnog bilja i cvijeća, koje, osim mirisno, obogaćuje prostor i vizualno. Interijeri u kojima uživaju sva osjetila, pravi su odgovor na zahtjeve suvremenog stanovanja, u kojima dom postaje centralno mjesto za opuštanje, punjenje energijom i stvaranje novih kreativnih ideja.

Hrana i vina za vrhunski događaj

Potpuno uživanje u prostoru omogućit će osjet okusa uz konzumiranje ukusne hrane ili čašu kvalitetnog vina. Hrana je oduvijek vezana uz uživanje, a kada se to događa u interijeru u kome mogu uživati i ostala osjetila, događaj je vrhunski.
Osjet okusa i doživljaj interijera osobito su značajni u prostorima kuhinja i blagovaonica, ali i dnevnim boravcima u kojima se povremeno konzumira hrana. Dekoracije voćem odličan su način aktivnog sudjelovanja namirnica u stvaranju estetskih vrijednosti i uvođenja osjeta okusa u doživljaj prostora.

Izvor:
Foto: Arketipo

Međimurje

Međimurje: na 117 uzoraka evidentirana tri pozitivna nalaza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 117 uzoraka, od čega su evidentirana 3 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 2,5 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavila se jedna osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 37. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 61 685 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, nema  otpuštenih pacijenata, kao ni pacijenata na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Na današnji dan 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji za osobe testirane PCR metodom je 26 pozitivnih na 100 000 stanovnika, dok je 14-dnevna incidencija pala na 60. Smanjen je udio pozitivnih u broju testiranih te je u proteklih 7 dana na ukupan broj testiranih osoba svega 6% pozitivnih.

Nastavite čitati

Međimurje

„Sportsko ljeto“ u Nedelišću: kampovi iz osam sportova za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Općina Nedelišće je i ove godine za vrijeme trajanje ljetnih školskih praznika organizirala sportske kampove. Aktivnosti pod nazivom „Sportsko ljeto“ održavat će se od 12. srpnja do 3. kolovoza za učenike od prvog do osmog razreda osnovnih škola s područja Općine. Kampovi će se održavati u dvorani Atona.

– Poznato je da je bavljenje sportom korisno i poželjno kako za odrasle osobe, tako i za djecu. Vježbanje čuva i unapređuje zdravlje, utječe na tjelesni razvoj, razvoj osobina i vještina kod djeteta, te na usvajanje motoričkih znanja i dostignuća. Djeca kroz sport razvijaju samostalnost, lakše sklapaju prijateljstva i poboljšavaju sposobnost koncentracije i niz različitih potreba – potrebe za kretanjem, druženjem, sigurnošću i redom, samoostvarenjem, pripadanjem… Sportom se promiče zdrav stil života, potiče timski duh, razvija disciplina i stvaranje radnih navika – poručuju organizatori koji pozivaju sve zainteresirane da se prijave te tako provedu ljeto aktivno.

Djeci su na raspolaganju kampovi iz nogometa (12.-16. srpnja, 9-11 sati), odbojke (12.-16. srpnja, 18-20 sati), tenisa (2.-6. kolovoza, 9-11 sati), karatea (9.-13. kolovoza, 9-11 sati), košarke (9.-13. kolovoza, 18-20 sati), atletike (16.-20. kolovoza, 18-20 sati), rukometa (23.-26. kolovoza, 8-11 sati) i gimnastike (30. kolovoza – 3. rujna, 11-13 sati).

Cijena sudjelovanja na jednom kampu je 50 kuna, dok se za dolazak na sve kampove treba izdvojiti 100 kuna. Uplate se obavljaju na recepciji Atona radnim danom od 8 do 21 sat.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!