Povežite se s nama

Novosti

Nema 50 lipa za kovertu u kojoj bi poslala molbu

Objavljeno:

- dana

NEZAPOSLENOST

Ima 26 godina i samo nekoliko mjeseci radnog staža. Ona je jedna od 11.479 nezaposlenih osoba u Varaždinskoj županiji, koliko ih je na kraju veljače bilo prijavljeno u varaždinskom područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

– Više ne znam kako dalje… Nezaposlena sam takoreći od završetka srednje škole, a to je već sedam godina. Informatičke sam struke, ali bez radnog iskustva u struci. Osobu bez iskustva nitko ne želi zaposliti. Šaljem molbe i uzalud trošim novce za koverte, poštarinu i autobusne karte. Situacija je sve lošija – javila nam se 26-godišnjakinja (podaci poznati redakciji), koja živi u rubnom dijelu Varaždinske županije.

Odlazak na jedan razgovor za posao košta ju 80 kn: 70 kn za kartu i 10 kn za slanje molbe

U odnosu na siječanj, broj nezaposlenih se nije značajnije povećao, za 37 osoba ili 0,3 posto, a u usporedbi s veljačom prošle godine nezaposlenih je manje – za 573 osobe. Ti podaci malo znače našoj čitateljici: njoj je slanje molbi na natječaje za posao trošak koji sve teže podnosi.

– Dođe situacija da nemam ni 50 lipa da kupim kovertu, a kamoli da pošaljem preporučeno, što košta oko deset kuna. Ako molbu šaljem e-mailom, trebam platiti internet, odnosno moram na mobitelu imati kuna budući da računalo nemam. Kada me rijetki pozovu na razgovor za posao, odazovem se, ali prije toga moram posuditi novce za autobusnu kartu do Varaždina, koja košta 35 kuna u jednom smjeru. Tako da potrošim 70 kuna na kartu plus deset kuna za slanje molbe, što je 80 kuna. A to je samo jedna molba, jedan razgovor. Otkud nama nezaposlenima novac za taj trošak? – očajna je.

Besplatna pomoć

Predstojnica varaždinskog područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Jasenka Hutinski poziva čitateljicu da, prvi put kada će doći u Varaždin, svakako dođe u njihov Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK) u Kukuljevićevoj 12 od 8 do 18 sati.

– Vaša čitateljica, ali i sve druge nezaposlene osobe, u CISOK-u na raspolaganju imaju računala na kojima mogu napisati molbu, ali je i e-mailom poslati. Ako molbu već imaju, mogu je pregledati zajedno s našim savjetnicama koje će je, ako je to potrebno, pomoći poboljšati. Svi ujedno mogu dobiti savjete kako obaviti razgovor za posao, kako izbjeći najčešće greške, a što učiniti i reći da bi se dobro predstavili poslodavcu – pojašnjava Jasenka Hutinski.

S obzirom da dolazi vrijeme za sezonske poslove, predstojnica varaždinskog ureda očekuje da će se broj nezaposlenih sljedećih mjeseci sasvim sigurno smanjivati.

Obustavljeno volontiranje!

Tako dugo dok ne osiguraju novac, koji planiraju povući iz europskih fondova, Vlada neće provoditi mjere aktivne politike zapošljavanja, od kojih je najtraženije bilo stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, tzv. volontiranje za 1.600 kuna. Ministar rada Mirando Mrsić je ustvrdio da Vlada radi “time out”, a mladima je poručio da do daljnjeg ne podnose zahtjeve. Tzv. volontiranje je lani bilo najtraženija mjera i u Varaždinskoj županiji, a interes ne jenjava ni ove godine. Obustavljanje mjera pogodit će bolnice u Varaždinu i Varaždinskim Toplicama: u veljači su tražili čak 171 medicinsku sestru/tehničara sa srednjom i višom stručnom spremom, od čega veliku većinu za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa.

Izvor:
Foto: Ilustracija/Arhiva RT

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje