Povežite se s nama

Život i društvo

Nema čega neće biti za Martinje u Martijancu: petodnevna proslava Dana Općine, pečenje gusaka, glazbeni i sportski program…

Objavljeno:

- dana

Općina Martijanec ovaj će tjedan proslaviti velikih, 130 godina od prvog spomena imena Martijanec u službenim knjigama.

Ovogodišnji će se rođendan Martijanca i blagdan Svetog Martina proslaviti petodnevnim događanjima, od 7. do 11. studenoga.

Rođendanske priredbe počinju u srijedu, 7. studenoga, tradicionalnom malonogometnom utakmicom starih rivala na nogometnom terenu, ekipa Općine Sv. Đurđ i Općine Martijanec.

Dan kasnije, u četvrtak, na rasporedu je Svečana sjednica Općinskog vijeća, kad će u prisutnosti saborskih zastupnika, dužnosnika, načelnika i gradonačelnika iz Varaždinske županije te uglednih  gospodarstvenika biti dodijeljena i općinska priznanja.

Poslije sjednice će u istom prostoru, u školskoj sportskoj dvorani, gosti imati priliku pogledati izložbu autohtonih domaćih proizvoda OPG-ova s područja općine Martijanec.

Izložba počinje u 17 sati, nakon čega je u 19.15 u Kulturno informativnom centru na rasporedu otvaranje izložbe starih fotografija koju će postaviti Udruga „Sveti Martin“.

Petak, 9. studenoga je kompletno posvećen zabavi.

Sve se odvija poslijepodne kako bi i većina zaposlenih mještana mogla sudjelovati. U 16 sati počinje druženje udruga s područja općine Martijanec, čiji će članovi kuhati gulaš, peći guske i sportski se nadmetati.

Večernji dio programa počinje predstavom Glumačke družine KUD „Gruntovčani“ iz Sigeteca Koprivničkog u 19 sati, nastavlja se sat vremena kasnije zabavom i druženjem uz Familly band, a petak završava krštenjem mošta u 22 sata, koje će , očekuje se, potrajati do duboko u noć na subotu.

Subota je rezervirana za vatrogasce i javnu međunarodnu pokaznu vježbu Vatrogasne zajednice Općine Martijanec „Sudovčina 2018“.

Proslava završava svečanom svetom misom za blagdan Svetog Martina, zaštitnika Općine, u istoimenoj crkvi u Martijancu.

Život i društvo

Tjedan započinjemo pretežno sunčano, od srijede danju osjetno toplije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U središnjoj će Hrvatskoj novi tjedan započeti pretežno sunčano, s time da je ujutro i prijepodne velika mogućnost mjestimične pojave magle.

Minimalna temperatura zraka u Varaždinu u Čakovcu kretat će se od 1 do 4, a maksimalna od 14 do 16 °C.

U danima koji slijede u unutrašnjosti će se povremeno pojaviti umjerena naoblaka, a jutra i prijepodneva bit će mjestimice maglovita.

Više oblaka bit će potkraj srijede i osobito u četvrtak, kada će u gorju biti kiše.

Vjetar uglavnom slab, a tijekom srijede zapuhat će jugozapadnjak, koji će u četvrtak ponegdje biti i vrlo jak. Jutra i dalje poprilično svježa, tek od četvrtka toplija.

Danju će od srijede biti osjetno toplije, a najviša će temperatura zraka biti oko 20 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Trnovec: Općina i Agro udruga zajedno u uređenju poljskih puteva, a planova ima još

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najbrojnijih udruga na području općine Trnovec Bartolovečki je Agro udruga koja djeluje od 2012. godine, a njezinih se više od 220 članova bavi prvenstveno zemljoradnjom te očuvanjem okoliša.

Članovi Agro udruge Općine Trnovec Bartolovečki u subotu su održali svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je, između ostalog, bilo riječi o njihovom radu u proteklih godinu dana te je naglašeno da su bili vrlo aktivni u prikupljanju humanitarne pomoći za stanovništvo stradalo u potresu na Banovini. U tri su navrata organizirali prikupljanje robe, ali i novčane pomoći, a budući da je riječ uglavnom o poljoprivrednicima, prikupili su i značajne količine hrane za životinje te građevinski materijal.

Iako zbog pandemije nije išlo baš sve po planu, Agro udruga uspjela je provesti neke od planiranih aktivnosti.

Jedan od planova je i uređenje prostorije Udruge, a Levak je istaknuo da vjeruje da će se i to uskoro realizirati, budući da je suradnja s Općinom Trnovec Bartolovečki onakva kakva i treba biti.

Iako dužnost obnaša tek nekoliko mjeseci, trnovečka načelnica Verica Vitković već je dobro upoznata s radom Agro udruge za koju kaže da je jedna od najaktivnijih na području općine Trnovec Bartolovečki.

– Odmah kad sam preuzela dužnost načelnice, počela sam aktivniju suradnju s Udrugom, saslušala sam njihove želje i prijedloge, njihove probleme. Prvi nam je zajednički cilj bio sanacija poljskih puteva koji se 20 godina nisu sanirali, čistili ni popravljali na odgovarajući način. U toj akciji sudjeluju zajedno Općina i poljoprivrednici, a Općina je svoj dio dosad odradila, pa smo tako očistili puteve, pošišali grane drveća i učinili sve drugo što je bilo potrebno – istaknula je načelnica dodavši da je upravo osiguran potreban  materija za navoz velikih jaraka, a na subotnjoj je sjednici dogovoreno koji će se poljoprivrednici aktivno uključiti i svojim dobrovoljnim radom doprinijeti da se poljski putevi saniraju i urede.

– Mislim da je ovo jedna hvalevrijedna zajednička akcija kako što jednostavnije i bezbolnije, bez značajnijih financijskih izdataka, dovesti ovu granu u red – dodala je Vitković.

Načelnica je kazala i kako je na skupštinu Agro udruge došla iz još jednog razloga.

– Imamo planirana proračunska sredstva koja nisu dovoljno iskorištena, što znači da negdje postoji problem, odnosno da to možda nisu mjere koje su našim poljoprivrednicima potrebne. Mi smo tu da surađujemo i jedinica lokalne samouprave mora stajati iza svojih poljoprivrednika jer oni su naša snaga. Mi imamo hektara i hektara poljoprivrednog zemljišta koje treba dovesti u red i ona koja se ne obrađuju, a zainteresiranih ljudi ima. Svakako želim istaknuti i da je komasacija dosad bila provedena samo za naselja Zamlaka i Šemovec, a upravo sam dala prijavu kao kandidaturu da smo zainteresirani, naravno uz potporu sredstava Europske unije, da se provede komasacija i na ostalom dijelu poljoprivrednih površina naše općine – zaključila je načelnica Verica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje