Povežite se s nama

U fokusu

Nema grada do Ludbrega: Povukli najviše europskog novaca, stiglo priznanje iz Oxforda

Objavljeno:

- dana

MILIJUNI ZA LUDBREG

Grad Ludbreg je dosad u Varaždinskoj županiji bio bez ikakve konkurencije po privlačenju novaca iz Europske unije. Kada znamo kakve značajne projekte “gura“ Ludbreg, podrazumijeva se da će ih Županija podržati, izjavio je varaždinski župan Radimir Čačić na današnjoj konferenciji za medije u uredu gradonačelnika Dubravka Bilića.

U Ludbreg je, naime, ovih dana stigao i međunarodni certifikat – priznanje kojeg europska poslovna asocijacija iz Oxforda dodjeljuje sredinama koje krasi inovativnost te rastuće gospodarsko okruženje.

– Riječ je o marketinškoj nagradi koja garantira poduzetnicima da u Gradu Ludbregu imaju vrhunskog partnera. Za nas je to veliko priznanje jer smo ga osvojili u konkurenciji 48 zemalja – naglasio je Bilić.

Dodao je da je Grad prepoznat po ulaganjima u poslovne projekte.

– Na primjeru tvrtke Ducati koja je počela sa 120, a danas zapošljava 170 radnika, vidljivo je zašto je u Ludbregu nezaposlenih manje od 200. Raduje me činjenica da je broj zaposlenih porastao na blizu 4.000, odnosno, otvoreno je 350 novih radnih mjesta – rekao je ludbreški gradonačelnik koji je u ovoj prigodi sa svojom zamjenicom Renatom Potočnik ugostio i savjetnicu župana Nataliju Martinčević, te Dražena Crnkovića, direktora tvrtke Ducati komponenti.

Bilić je istaknuo da su brojni realizirani projekti u četverogodišnjem razdoblju na gradskom području osigurali investicije u vrijednosti od oko 32 milijuna kuna. Riječ je isključivo o europskom novcu.

–  Već sada imamo odobreno šest europskih projekata vrijednih dodatnih 46 milijuna kuna. S njihovom provedbom počinjemo već ove jeseni. Između ostaloga, predstoji nam potpis ugovora za uređenje Arheološkog parka. Riječ je o projektu značajnom za razvoj turizma, a samo ta investicija je vrijedna 16 milijuna kuna – istaknuo je Bilić.

Osvrnuo se i na još nekoliko projekata vrijednih oko 15 milijuna kuna te na one poput uređenja “Šumske ceste“, koji tek trebaju biti odrađeni i odobreni na državnoj razini.

– Izuzetno nam je značajna potpora Županije na provedbi Aglomeracije, jer nam predstoji početak projektiranja kanalizacijske mreže i pročistača vrijednog 50 milijuna kuna. I bez Aglomeracije, kapitalne investicije u Ludbregu su veće od 220 milijuna kuna – rekao je Bilić koji smatra da država mora provesti decentralizaciju i raspodijeliti porezne prihode na sredine poput Ludbrega koji ima odličan projektni tim.

S njim se složio i varaždinski župan rekavši da ni jedna Vlada osim Račanove nije ni pomislila na decentralizaciju u zadnjih osam godina.

– Jedinicama lokalne samouprave u tom razdoblju oduzet je jedan cijeli godišnji budžet. To im je uzeo bivši premijer Zoran Milanović nakon mojeg izlaska iz Vlade. Samo direktna opstrukcija aktualne Vlade može zaustaviti projekte koji se uspješno provode u Ludbregu – rekao je Čačić.

Srećom, daleko bolja iskustva s državom i resornim ministarstvima imaju gospodarstvenici.

– Dosad su nam kao investitorima uvijek izlazili u susret i ponosni smo da danas možemo naše proizvode, bicikle na električni pogon dati na korištenje Gradu Ludbregu – zaključio je Crnković.

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje