Povežite se s nama

U fokusu

Nema odustajanja od nogostupa između Breznice i Mirkovca na cesti prema Zagrebu, kojom prolaze djeca

Objavljeno:

- dana

DOBRE VIJESTI IZ ZAGREBA

Bude li sve prema planovima, tijekom 2019. godine dionica državne ceste Varaždin – Zagreb, na dionici od Breznice do Mirkovca dobit će nogostup. 

– Tom dionicom svakodnevno prolaze djeca, što je veliki problem – upozorio je saborski zastupnik HDZ-a Anđelko Stričak ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića od kojeg je I dobio potvrdu da će se taj problem riješiti.  

Pokrenut je postupak javne nabave za projektu dokumentaciju

– Sukladno Planu nabave Hrvatskih cesta za 2017. godinu pokrenut je postupak javne nabave za izradu projektne dokumentacije za uređenje odvodnje i pješačko-biciklističkih staza na dionici državne ceste DC3 Breznica – Mirkovec u duljini od 4,26 kilometara. Dovršetak izrade projektne dokumentacije, s ishođenjem građevinske dozvole, očekuje do kraja 2018. godine, a nakon čega bi se, ovisno o raspoloživim financijskim sredstvima tijekom 2019. godine, započelo s postupkom javne nabave i ugovaranje izvođenja radova – navodi se u odgovoru Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.  

U planu je i proširenje kolnika i izgradnja nogostupa na cesti na području Novog Marofa koja povezuje tri županije

Također, u planu je i proširenje kolnika i izgradnja nogostupa na državnoj cesti a području Grada Novog Marofa i općine Gornja Rijeka i Sveti Petar Orehovec. Riječ je o cesti koja povezuje tri županije – Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku i Koprivničko-križevačku – i važna je za daljnji gospodarski i demografski rast i razvoj tog kraja.

– Iz odgovora ministra vidljivo je da su Hrvatske ceste još 2010. godine počele s izradom tehničke dokumentacije za obnovu tri dionice: dionice Sudovec – Gornja Rijeka u duljini od 1,9 kilometara, dionice Gornja Rijeka – Dropkovec – Vukovec u duljini 4,1 kilometara i dionice Vukovec – Guščerovec koja je najduža i iznosi 6,5 kilometara. Ovogodišnjim planom predviđeno je ugovaranje novelacije ranije izrađene projektne dokumentacije za spomenutu cestu kojom bi se uvažile potrebe za izgradnjom pješačkih staza, biciklističkih traka, komunalne infrastrukture i oborinske odvodnje. Dovršetak izrade tehničke dokumentacije s građevinskom dozvolom planiran je u 2018. godini, a tijekom 2019., ovisno o raspoloživim financijskim sredstvima, započelo bi se s postupkom javne nabave i ugovaranjem radova – navodi se u odgovoru Ministarstva – izvjestili su iz županijskog HDZ-a.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje