Povežite se s nama

Događanja

Nema prepreka za vrijedne ivanečke speleologe

Objavljeno:

- dana

PUT NA VELEBIT

Nakon dvomjesečnih priprema, šestorica članova ivanečke speleološke udruge Kraševski zviri otputovali su na ekspediciju koja se održava od 28. srpnja do 12. kolovoza na području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit u jami Velebita.

Jamski sustav Velebita otkrili su članovi speleološkog odsjeka PDS Velebit 2003. godine te su tada započela prva istraživanja.

Do 2008. godine, kada su izvedena zadnja istraživanja, jama Velebita istražena je do dubine 1026 metara, čime je postala treća jama dublja od 1000 metara u Hrvatskoj. Njezina posebnost – vertikala Divke Gromovnice – dugačka je 513 metara te je najveća podzemna vertikala na svijetu.

Pored osnovnih speleoloških istraživanja, u jami je izveden niz znanstvenih istraživanja  (fizikalno-kemijska, hidrogeološka, biospeleološka  i dr.). Same dimenzije jame Velebita predstavljaju impozantne brojke kao što je njezina dubina koja iznosi 1026 metara, dok je njezina duljina 3176 metara, a nadmorska visina ulaza u jamu nalazi se na 1557 metara.

Na najvećoj ovogodišnjoj speleološkoj ekspediciji u Hrvatskoj sudjeluju Tomislav Kurečić, Mario Musulin, Stanko Škvarić, Ilija Jurak, Nikola Šoštar i Tomica Matišić. U plan ovogodišnjih istraživanja koja će se provesti u podzemlju jame Velebita uvršten je i prihvaćen znanstveni projekt ivanečke udruge Kraševski zviri pod nazivom „Utjecaj antropometrijskih karakteristika te promjena funkcionalnih sposobnosti i metaboličkih procesa u organizmu speleologa tijekom dugotrajnog penjanja„. Voditelj projekta je kineziolog Tomica Matišić, a ovo je prvo veće istraživanje u Hrvatskoj u kojemu će sudjelovati speleolozi iz cijele Hrvatske u kojem se istražuju sami speleolozi, tj. promjene u njihovom organizmu tijekom dugotrajnih napornih aktivnosti, čije trajanje prelazi i 12 sati neprekidnog penjanja po užetu.

Izvor:
Foto: e-ivanec.com

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje