Povežite se s nama

Moda i ljepota

Nemaš gumenjače? Onda nisi “in”!

Objavljeno:

- dana

MODA: GUMENE ČIZME SUVERENO VLADAJU SVIJETOM

Percepcija lijepog se mijenja s modnim trendovima. Prije nekoliko godina hlače visokog struka, kragnice, plisirane suknje su se smatrale staromodnim i neprivlačnim, no modni trendovi su uspjeli uskrsnuti sve nekad davno zaboravljene odjevne predmete.

Jedan takav odjevni predmet su gumene čizme koje su prvo nosili britanski plemići i dendiji na početku 19 stoljeća, a u njima su se protiv bljuzge u rovovima borili i britanski vojnici tijekom 1. i 2. Svjetskog rata.

Prošetala Kate Moss. Ostalo je povijest.

Pedesetih godina kasnije u njima se Kate Moss prošetala kroz blato na kultnom Glastonbury festivalu. Jedna šetnja je bila dovoljna da gumenjače zarade svoj cool faktor i postanu sastavni dio festivalske mode. Dogodi se koji put da moda bude i praktična, pa su tako i gumene čizme odlične za nepovoljne vremenske uvjete, a ukoliko dolaze u šarenim bojama i veselom printu, odlične su za razbijanje depresije zbog kišnog i sivog jesenskog dana.

1955. godine započinje proizvodnja zelenih Wellington čizma koje su postale sinonim za život na engleskom ladanju.

Povijest gumenih čizma počinje s vojvodom od Wellingtona koji je naložio svom postolaru da napravi par preinaka na svojim čizmama. Čizme su bile izrađene od meke teleće kože, a praktične su bile jer se moglo s njima i u bitku i na svečanu večeru. Čizme su tako dobile ime po svom izumitelju i postale pravi hit među engleskim plemstvom i dendijima. S izumom procesa vulkanizacije i obrade gume sredinom 19. stoljeća započela je i proizvodnja gumenih čizama koja je olakšala posao u zemlji gdje je 95 posto stanovništva radilo na blatnim poljima. Nosili su ih i vojnici tijekom oba svjetska rata, a nakon drugog svjetskog rata nosili su ih i žene, i djeca.

Gumene čizme s krokodilskim uzorkom

S razvojom industrije gumene čizme su doživjele i neke preinake, pa su čizme za radnike dobile metalne kapice koje su služila kao zaštita na radu. Tako 1955. godine započinje proizvodnja zelenih Wellington čizma koje su postale sinonim za život na engleskom ladanju. Od ladanja do festivala, pa do visoke mode. 2009. godine poznati dizajner cipela Jimmy Choo ostvario je suradnju s britanskim brendom i napravio posebnu kolekciju crnih gumenih čizama s krokodilskim uzorkom.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Moda i ljepota

Najtraženiji tretmani s epidermalnim faktorima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najtraženiji anti-age tretmani s najbrže vidljivim rezultatima na svjetskom tržištu su definitvno tretmani s epidermalnim faktorima rasta, koji se smatraju vrhunskim postignućem znanosti u kozmetici pomlađivanja. EGF (epidermal grow factor) su živi aktivatori staničnog života.

Oni potiču rast novih epitelnih i epidermalnih stanica i na taj način pomlađuju i regeneriraju zrelu i oštećenu kožu te otklanjaju ožiljke. To se događa jer je pomoću njih moguće potaknuti stanice da se ponašaju kao u mladosti. EGF je set proteina koji sadrže čak 54 aminokiseline, što rezultira povećanom proizvodnjom kolagena i elastina.

Proteini preokreću proces starenja kože i obnavljaju zalihe kolagena u dermisu. Najvažnije svojstvo je u tome da su rezultati vidljivi već nakon prvog tretmana, a djeluju na dermalnoj i epidermalnoj razini kože.

Nastavite čitati

Moda i ljepota

Prije zime nahranite svoju kožu, no prvo je temeljito očistite

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

NJEGA KOŽE

Jesen je pravo vrijeme da nahranite, hidratizirate i pripremite kožu za nadolazeće hladne zimske dane. Odaberite hidratantnu kremu ovisno o vašem tipu kože.

Hidratacija i hranjenje kože su vrlo važni, ali je prvo potrebno napraviti piling kože. Detaljan piling važan je zapravo u svakom godišnjem dobu jer priprema kožu za bolju apsorpciju proizvoda za njegu, savjetuju na portalu Žena.hr. Možete koristiti dvije vrste piling proizvoda – one sa sitnim tvrdim česticama i one aktivne kemijski. Piling uklanja slojeve mrtve kože i otkriva mlađu i blistavu kožu. No, nemojte ga raditi više od dva puta tjedno.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje