Povežite se s nama

Međimurje

Nematerijalna baština: održana promocija filma o međimurskoj popevki

Objavljeno:

- dana

Bogata međimurska kultura i baština dobila je veliko priznanje krajem studenoga kada je međimurska popevka uvrštena na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Glazbeno-tradicijski znak Međimurja tako je postao prepoznatljiv diljem svijeta. Da bi obilježio ovaj uspjeh, Muzej Međimurja Čakovec je u suradnji s Međimurskom županijom u srijedu, 19. prosinca, u Centru za kulturu Čakovec održao premijeru filma „Međimurska popevka“.

Pore života

Film je nastao u okviru projekta „Dokumentiranje nematerijalne baštine“, koji provodi Muzej Međimurja Čakovec s ciljem bilježenja trenutnog stanja nematerijalne baštine na području Međimurja.

– Ovo je četvrti film u serijalu dokumentiranja nematerijalne baštine kojim smo željeli zabilježiti mnogobrojne segmente kojima međimurska popevka zadire u pore života Međimurki i Međimuraca. Za popularizaciju i očuvanje popevke, uz ključne institucije na području Međimurja, najzaslužniji su pojedinci koji popevku žive i nose u sebi, članovi kulturno-umjetničkih društava, udruga i zborova. Filmom smo htjeli prikazati njihov rad i zahvaliti im – rekla je ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan.

Međimurska popevka dio je identiteta međimurskog čovjeka, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec, dodavši da se popevka provlačila tijekom cijeloga život ljudi, od rođenja do smrti:

– Zahvaljujući popevki, danas je Međimurje dio Hrvatske. Ona objedinjuje naš kraj i ljude, ono stvarno i intimno te je njena vrijednost nemjerljiva u povijesnom i kulturnom smislu. Zato moramo i dalje čuvati, živjeti i poštivati ovo najživlje i najraširenije kulturno dobro u Međimurju!

Muzej baštine

Snimljen pod redateljskom palicom Danijela Jankovića, kamermana Zorana Frasa i voditeljice projekta Janje Kovač, ujedno kustosice Muzeja, film je okupio mnoge zaljubljenike u popevku, a sam projekt zajednički financiraju Ministarstvo kulture, Muzej Međimurja Čakovec, Grad Čakovec i produkcijska kuća Strix. Promocija je popraćena kratkom diskusijom koju je vodila kustosica Muzeja Janja Kovač.

U raspravi su sudjelovali predsjednik Zajednice HKUU MŽ Dejan Buvač (koji je istaknuo ulogu amaterizma u očuvanju baštine), dr. sc. Lidija Bajuk s Instituta za etnologiju i fokloristiku (koja je govorila o znanstvenom aspektu istraživanja popevke i sudjelovanju stručnjaka u procesu upisa na listu UNESCO-a), ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan (koja je naglasila projekte Muzeja na polju nematerijalne baštine) te Tatjana Horvatić, voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture (koja je istaknula djelatnosti Ministarstva u cijelom procesu).

Mlada kantautorica Lea Šprajc i sastav Ethno Garden obogatili su promociju filma izvedbama međimurskih popevki. Svi dosad snimljeni filmovi postat će dio stalnog postava novog muzeja nematerijalne baštine.

Međimurje

U čast Gospe Karmelske u Štrukovcu održano proštenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čast Majke Božje Škapularske ili Gospe Karmelske u nedjelju, 21. srpnja, u Štrukovcu je održano tradicionalno proštenje.

Misu je služio generalni vikar biskupije Varaždinske Antun Perčić, a uz domaćeg župnika Maria Križanca misnom slavlju nazočio je i nekadašnji župnik župe Selnica, kamo pripada Štrukovec, Josip Horvat.

Crkveni zbor župe Selnica pod vodstvom Julijane Kočila prekrasno je pjevao. Uz mnoštvo vjernika svetoj misi prisustvovao je i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, kao i članovi Mjesnog odbora Štrukovec.

Štrukovec je u sastavu Župe svetog Marka u Selnici, s kojom Grad Mursko Središće, baš kao i s ostalim okolnim župama dobro surađuje i svake godine kroz kapitalne donacije pomaže održavanje sakralnih prostora.

Nastavite čitati

Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda tuče za tri međimurske općine – šteta na nekim kulturama 80 %

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec, zbog tuče koja u subotu, 13. srpnja 2024. godine uzrokovala oštećenje i umanjenje ovogodišnjeg uroda na poljoprivrednim površinama, odnosno na povrtlarskim i ratarskim kulturama, voćnjacima i štetama na građevinama.

Na temelju prvih procijenjenih šteta od strane općinskih Povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, utvrđeno je da je na području općine Domašinec procjena umanjenja priroda u odnosu na prosječni prirod od 75 %, pri čemu su najviše stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, dok postoje i izravne štete na građevinama.

Na području općine Gornji Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35-80 %, dok su na području općine Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 % kukuruza, 35 % bundeve, soje i suncokreta, te 40 % povrtlarskih kultura i 35 % štete na voćnjacima.

Nakon odluke o proglašenju prirodne nepogode, zadužuju se općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom Povjerenstvu putem Registra šteta, koje će izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje