Povežite se s nama

Međimurje

Nematerijalna baština: održana promocija filma o međimurskoj popevki

Objavljeno:

- dana

Bogata međimurska kultura i baština dobila je veliko priznanje krajem studenoga kada je međimurska popevka uvrštena na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Glazbeno-tradicijski znak Međimurja tako je postao prepoznatljiv diljem svijeta. Da bi obilježio ovaj uspjeh, Muzej Međimurja Čakovec je u suradnji s Međimurskom županijom u srijedu, 19. prosinca, u Centru za kulturu Čakovec održao premijeru filma „Međimurska popevka“.

Pore života

Film je nastao u okviru projekta „Dokumentiranje nematerijalne baštine“, koji provodi Muzej Međimurja Čakovec s ciljem bilježenja trenutnog stanja nematerijalne baštine na području Međimurja.

– Ovo je četvrti film u serijalu dokumentiranja nematerijalne baštine kojim smo željeli zabilježiti mnogobrojne segmente kojima međimurska popevka zadire u pore života Međimurki i Međimuraca. Za popularizaciju i očuvanje popevke, uz ključne institucije na području Međimurja, najzaslužniji su pojedinci koji popevku žive i nose u sebi, članovi kulturno-umjetničkih društava, udruga i zborova. Filmom smo htjeli prikazati njihov rad i zahvaliti im – rekla je ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan.

Međimurska popevka dio je identiteta međimurskog čovjeka, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec, dodavši da se popevka provlačila tijekom cijeloga život ljudi, od rođenja do smrti:

– Zahvaljujući popevki, danas je Međimurje dio Hrvatske. Ona objedinjuje naš kraj i ljude, ono stvarno i intimno te je njena vrijednost nemjerljiva u povijesnom i kulturnom smislu. Zato moramo i dalje čuvati, živjeti i poštivati ovo najživlje i najraširenije kulturno dobro u Međimurju!

Muzej baštine

Snimljen pod redateljskom palicom Danijela Jankovića, kamermana Zorana Frasa i voditeljice projekta Janje Kovač, ujedno kustosice Muzeja, film je okupio mnoge zaljubljenike u popevku, a sam projekt zajednički financiraju Ministarstvo kulture, Muzej Međimurja Čakovec, Grad Čakovec i produkcijska kuća Strix. Promocija je popraćena kratkom diskusijom koju je vodila kustosica Muzeja Janja Kovač.

U raspravi su sudjelovali predsjednik Zajednice HKUU MŽ Dejan Buvač (koji je istaknuo ulogu amaterizma u očuvanju baštine), dr. sc. Lidija Bajuk s Instituta za etnologiju i fokloristiku (koja je govorila o znanstvenom aspektu istraživanja popevke i sudjelovanju stručnjaka u procesu upisa na listu UNESCO-a), ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan (koja je naglasila projekte Muzeja na polju nematerijalne baštine) te Tatjana Horvatić, voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture (koja je istaknula djelatnosti Ministarstva u cijelom procesu).

Mlada kantautorica Lea Šprajc i sastav Ethno Garden obogatili su promociju filma izvedbama međimurskih popevki. Svi dosad snimljeni filmovi postat će dio stalnog postava novog muzeja nematerijalne baštine.

Međimurje

Mala Subotica: Tamburaški orkestar KUU „Zvon“ poziva na godišnji koncert

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 12. veljače, od 17 sati u Domu kulture u Maloj Subotici održat će se godišnji koncert Tamburaškog orkestra KUU „Zvon“ župne zajednice Mala Subotica. Kao gosti koncerta nastupit će Ženska vokalna skupina Erato KUD-a Petrijanec i Tino Jelenić.

– Provedite ugodno popodne uz topli zvuk tambure i milozvučnih glasova Ženske vokalne skupine i solista. Očekuje vas glazbeno putovanje Španjolskom i najveći hitovi velikih glazbenika koji više nisu s nama – poručuju organizatori.

U predvorju Doma kulture moći će se razgledati izložba posvećena dr. Vinku Žgancu pod nazivom „Knjiga koja je ispravila povijest (1916.)“.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mažoretkinje Nedelišća „prozujale“ karnevalskom povorkom u Crikvenici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon nekoliko godina Mažoretkinje Nedelišća ponovno su gostovale na karnevalskoj povorci u Crikvenici. Nedelišćanke već tradicionalno svake godine sudjeluju na barem jednom od većih karnevala u Hrvatskoj pa su tako nakon prošlogodišnjeg Samoborskog fašnika, ove godine odabrale destinaciju uz more, na Kvarneru.

Mažoretkinje Nedelišća su sa svim sastavima nastupile na Dječjoj maškaranoj povorci, koja je okupila čak 2000 maškara iz svih krajeva Lijepe Naše. Ove godine u novoj maski „mažoret zujalica“, velika grupa od 60 malih i velikih mažoretkinja rasplesala se crikveničkom rivom gdje su bile prava atrakcija.

Ovim gostovanjem mažoretkinje su otvorile ovogodišnju fašničku sezonu, a čekaju ih još dvije povorke i to u Nedelišću ove subote, 11. veljače, te u susjednoj slovenskoj općini Središče ob Dravi.

rpt

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje