Povežite se s nama

U fokusu

Nemjerljiv doprinos Puma u oslobađanju Hrvatske

Objavljeno:

- dana

22.obljetnica Puma

Veterani varaždinske 7 Gardijske brigade „Pume“ tijekom nekoliko dana obilježavaju 22. godišnjicu osnutka postrojbe.

Tijekom ratnih je godinama kroz Pume prošlo 4,5 tisuća boraca od kojih je njih 90 izgubilo život, više od 500 ih je ranjeno dok se jedan pripadnik još uvijek evidentira kao „nestali“

Nakon polaganja vijenaca kod spomen obilježja 5. bojne 1.A brigade ZNG na Vinici, veterani brigade koji su u Varaždin stigli iz svih krajeva Hrvatske, na sv.misi u kapelici sv. Juraja u bivšoj vojarni u Optujskoj ulici , predvođenoj velečasnim Ivicom Horvatom, pomolili su se za sve stradale suborce. Misi su nazočili i članovi obitelji nestalih, poginulih ili preminulih pripadnika Puma.  

Varaždinci su prvi ušli u Knin i podignuli hrvatsku zastavu na tvrđavu kraljevskoga grada

Počast stradalima

-Ovim okupljanjem želimo iskazati počast onima koji fizički više nisu sa nama. Pume su dale nemjerljivi doprinos oslobađanju Hrvatske, na više frontova. Sudjelovali smo u obrani i oslobađanju karlovačkog područja, zadarsko-šibenskog zaleđa i na Velebitu. U prosincu 1994. godine brigada odlazi na livanjsko područje te sudjeluje u operacijama Zima 94., Skok1 i Ljeto 95. Varaždinci su prvi ušli u Knin i podignuli hrvatsku zastavu na tvrđavu kraljevskoga grada, prisjetio se Robert Puja, predsjednik veterana Puma.

Tijekom ratnih je godinama kroz Pume prošlo 4,5 tisuća boraca od kojih je njih 90 izgubilo život, više od 500 ih je ranjeno dok se jedan pripadnik još uvijek evidentira kao „nestali“.

Gradska vijećnica

Program obljetnice nastavlja se u ponedjeljak, 22. prosinca, kada će veterane u Gradskoj vijećnici primiti varaždinski gradonačelnik, Goran Habuš, dan kasnije će se u 9 ujutro u gradskoj katedrali služiti sveta misa. U Parku 7. gardijske brigade hrvatske vojske potom će, uz sudjelovanje varaždinskih osnovnoškolaca u 10,30 otpoćeti Povjesnica Puma dok će obljetnica završiti polaganjem vijenaca i svijeća kod Križa zahvalnosti pokraj crkve sv. Nikole točno u podne.   

Izvor:
Foto:

U fokusu

Stiže novi Zakon o radu, za rad od kuće nova pravila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

računalo kompjuter

Socijalni su partneri održali prvi službeni sastanak za izradu novog Zakona o radu, jedan u nizu koji se očekuju idućih tjedana i mjeseci.

Državni tajnik Dragan Jelić kazao je da će pregovori trajati do kraja ove godine, pred kraj godine očekuje se prva verzija dogovorenog zakona koji će proći saborsku proceduru u dva čitanja. Novi Zakon o radu trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja 2022. godine, piše Večernji list.

Pojedine će se teme otvarati u odvojenim radnim skupinama, primjerice prvog dana nisu se dotaknuli pitanja otpremnina, kolike će ubuduće biti za stalno zaposlene, ali i za ljude koji rade na određeno. Zajednički je stav da je rada na određeno previše, ali različita su mišljenja kako će se njegov udio smanjivati.

Što se tiče rada na daljinu i rada od kuće, definirat će se obaveze koje se odnose na zaštitu na radu, za takav rad trebat će obostrani pristanak radnika i poslodavca, kao i dodatak postojećem ugovoru o radu.

– U ovih godinu i pol dana s radom od kuće relativno je dobro funkcioniralo, neki su potpisali dodatak ugovora, neki nisu, bilo je nekih sporenja oko troškova rada kod kuće, ali to se rješavalo u dogovoru sa sindikatom. Poslodavci traže da naknade troškova za rad od kuće bude neoporezive, vidjet ćemo – istaknuo je Jelić, a prenosi Večernji list.

Nastavite čitati

U fokusu

Stričak: Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave i suradnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije prošla je mirno, a sve odluke prošle su glatko i bez puno rasprava.

Župan Anđelko Stričak uputio je poruku suradnje.

Josip Križanić predsjednik Županijske skupštine, potpredsjednici Kranjčec i Posavec

– Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave, mjesto suradnje na kojem ćemo rješavati probleme i provoditi nove projekte za snažniji razvoj naše županije. Upravo su mladi, talentirani i obrazovani ljudi temelj Varaždinske županije. Bitno nam je izgraditi i dograditi sve potrebne škole, dvorane, s državnim institucijama i tvrtkama realizirati izgradnju brzih cesta i obilaznica, maksimalno se posvetiti zaštiti okoliša i još niz investicija – rekao je župan.

Na sjednici je jednoglasno donesena odluka o nagradama za učenike koji su osvojili medalje na međunarodnim natjecanjima.

– Smatram da treba vrednovati sav taj trud, rad, znanje, umijeće, inovativnost naših učenika i upravo stoga me daleko više raduje da upravo da je prva točka bila posvećena našim učenicima i izvrsnosti –rekao je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!