Povežite se s nama

Kultura

Nemojte propustiti Noć muzeja 27. siječnja, održat će se niz zanimljivih predavanja i radionica

Objavljeno:

- dana

U petak, 27. siječnja, održat će se ovogodišnja Noć muzeja. Tema je “Muzeji su važni”, a manifestacija se održava već 18. godinu.

Donosimo popis programa koji imamo zasad i na koje je ulaz besplatan. Naravno da će većina muzeja imati nešto organizirano, ali zasad nisu objavili programe.

Muzej Međimurja

U Muzeju Međimurja priprema zanimljiv program. Osim besplatnog razgledavanja svih muzejskih i izložbenih muzejskih postava u vremenu od 18 do 01 sat u čakovečkom muzeju će tijekom dana bit će organizirani još neki zanimljivi događaji.

 1. MUZEJSKA RADIONICA ZVUKOVI OKO NAS
  Uzrast djece: 3. – 4. razred osnovnih škola
  Mjesto održavanja: Multimedijalna dvorana Riznice Međimurja
  Voditeljice: Melita Sambolek, prof. Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec
  Vrijeme održavanja (u dva termina): 10,00 do 11.30 sati; 11.30 do 13.00

Radionica za učenike 3. i 4. razreda osnovnih škola. Djeca kroz igru i pokuse uče kako nastaje zvuk i kako ga čujemo. Pomoću digitalnih alata prezentira se kako nastaje zvučni val i kako glasan zvuk može biti. Uz jednostavan pribor djeca će napraviti različita jednostavna glazbala. Povezat će fizičke koncepte o zvuku s nastankom glazbala i uređaja za reprodukciju zvuka te potražiti izloške vezane za zvuk u Muzeju.

 1. OTVORENJE NOĆI MUZEJA UZ OTVORENJE IZLOŽBE RADOVA PRISTIGLIH S LIKOVNOG NATJEČAJA NA TEMU: „NA RASKRIŽJU PROMJENA – MEĐIMURJE U BRONČANOM DOBU“
  Mjesto održavanja: Mulimedijalna dvorana MMČ-a
  Vrijeme održavanja: 18.00 – 18.30 sati

U Izložbenom salonu našeg muzeja je 16. prosinca otvorena arheološka izložba pod nazivom „Na raskrižju promjena – Međimurje u brončanom dobu“. Postav je otvoren do 5. veljače pa će se moći razgledati i tijekom Noći muzeja. Na natječaju su mogli sudjelovati djeca i učenici u dobi od šest do 18 godina. Tema natječaja je brončanodobni nakit, a tehnika izrade žica. Radovi će izloženi u Multimedijalnoj dvorani Muzeja, a najbolji i nagrađeni.

 1. OTVORENJE IZLOŽBE RADOVA UČENIKA GOSPODARSKE ŠKOLE ČAKOVEC POD NAZIVOM „U POTRAZI ZA IDEJAMA: GŠČ@MMČ“
  Mjesto održavanja: Muzejski informativni centar MMČ-a
  Vrijeme održavanja: od 18.30 do 01.00 sat

Učenici izlažu radove koji su nastali kao rezultat sudjelovanja Gospodarske škole Čakovec na radionicama u Muzeju Međimurja Čakovec, a nagrađeni su na brojnim izložbama.

 1. PREDAVANJE NA TEMU NOVIJIH ARHEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA BRONČANOGA DOBA U MEĐIMURJU
  Mjesto održavanja: Multimedijalna dvorana Riznice Međimurja
  Predavačice: konzervotorice i arheologinje Hrvatskog konzervatorskog zavoda iz Zagreba Lea Čataj i Marijana Krmpotić.
  Početak predavanja: u 19.00 sati

Novija arheološka istraživanja, koja je u posljednjih desetak godina proveo Odjel za kopnenu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda, omogućila su bolje poznavanje načina života brončanodobnih zajednica na području Međimurja. Predavanje će obuhvatiti najvažnije arheološke lokacije brončanodobnih kultura u Međimurju: Šenkovec, Nedelišće, Turčišće…

Gradski muzej Varaždin

Gradski muzej Varaždin sudjeluje u ovogodišnjoj Noći muzeja, koja se održava u koordinaciji Hrvatskoga muzejskog društva. Svi izložbeni postavi GMV-a bit će tom prigodom besplatno otvoreni za razgled od 18 do 23 sata.

Program:
STARI GRAD, Šetalište J. J. Strossmayera 1
Stalni postav Kulturno-povijesnog odjela
Izložba Mona Spiza (nastavna cjelina izložbe Dobar tek! / Kultura hrane u varaždinskom kraju)
Izložba Pigmentarium

PALAČA HERZER, Franjevački trg 10
Stalni postav Prirodoslovnog odjela Svijet kukaca
Izložba Dobar tek! / Kultura hrane u varaždinskom kraju
Napomena: S obzirom na prostornu koncepciju, za razgled izložbe Dobar tek! ograničava se broj posjetitelja (u razgled može svakih pola sata po 20 posjetitelja).

PALAČA SERMAGE, Trg M. Stančića 3
Stalni postav Galerije umjetnina Hrvatski majstori 20. i 21. stoljeća
Izložba Peter Weisz: Lice i naličje

Zavičajni muzej Varaždinske Toplice

Bliži se Noć muzeja 2023. u koju će se i ove godine uključiti Zavičajni muzej Varaždinske Toplice i to s mnoštvom zanimljivih i edukativnih sadržaja. Atraktivna kulturna baština koju jedno od najpoznatijih europskih antičkih središta krije te zanimljivosti o žrtvama i ritualima starih Rimljana najbolji su razlozi zašto je 27. siječnja potrebno rezervirati za posjet Gradu Varaždinskim Toplicama.

Tema ovogodišnje Noći muzeja je „Muzeji su važni”, a u nju će se Zavičajni muzej uključiti besplatnim programom za sve posjetitelje koji traje od 17 pa sve do 21 sat.

Tako svi građani i posjetitelji idućeg petka od 17 do 19 sati mogu razgledati stalni arheološki postav lokaliteta Aquae Iasae te obići izložbu iz fundusa u Galeriji Toplissa. Za sve posjetitelje muzeja osigurano je i stručno vodstvo od 18 do 19 sati, a potom u 19.30 sati slijedi prava poslastica za sve koji žele doznati više o starim Rimljanima, njihovom načinu života, žrtvama i ritualima.

Naime, u Kino dvorani Ljubelj ravnateljica Zavičajnog muzeja Spomenka Vlahović održat će predavanje pod nazivom „O rimskim žrtvama i ritualima”. Svim posjetiteljima programa na zanimljiv će način biti prikazani razni podaci i nalazi iz antičke povijesti vezani uz rimske žrtvene običaje. Govorit će se i o povijesnom razvoju rimskog žrtvenog rituala te o rimskim svećenicima i svećenici Vestalka koji su za njih bili zaduženi, a poseban dio predavanja posvećen je upotrebi i ulozi vode, soli, vatre, ljekovitog bilja, cvijeća i drugih elemenata koje su Rimljani koristili u žrtvenom obredu.

– Ako vas zanima za što su koristili biljku peoniju, ili božur, ili grm akanta, dođite na predavanje – poručuju iz Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice.

I gradonačelnica Dragica Ratković uputila je poziv svim građanima, ali i posjetiteljima na Noć muzeja u Varaždinskim Toplicama.

Muzej Grada Preloga

Muzeji u službi društva istražuju, sabiru, čuvaju, interpretiraju i izlažu materijalnu i nematerijalnu baštinu. Razmjenom znanja i promišljanja s obrazovnim ustanovama i suradnjom sa zajednicom, u Muzeju Grada Preloga može se pogledati izložba „Španceranje po priločkoj prošlosti“ koja prati razvoj Preloga od razdoblja rimske uprave, srednjega vijeka, preko povijesne jezgre nastale u razdoblju baroka, središta društvenog okupljanja i načina života uz rijeku Dravu.

„Prošećite“ kraj kule, crkve, Lovca i pošte, povijesne zgrade solane, svilane, muzeja, zatim uz rijeku Dravu, preko mosta, bez straha od Pesjaneka te se naposljetku zasladite priločkim klecinprotom.

Uz šetnju Prelogom, zavirite u stalni postav Muzeja Grada Preloga koji predstavlja djela naivne umjetnosti i moderne hrvatske umjetnosti iz donatorske zbirke prof.dr.sc. Matije Berljaka koja obilježava jubilej, deset godina formiranja zbirke i osnivanja Muzeja Croata insulanus Grada Preloga. Izložba „Španceranje po priločkoj prošlosti“ pripremljena je i realizirana suradnjom Muzeja Grada Preloga s profesoricom povijesti i etnologije Tajanom Štefok i učenicima Srednje škole Prelog, Knjižnicom i čitaonicom Grada Preloga te lokalnom zajednicom. Manifestaciju Noć muzeja 2023. organiziraju Muzej Croata insulanus Grada Preloga i Grad Prelog, koji su uz izložbeni program priredili radionice za učenike, glazbeni program te gastronomski zalogaj. Pridružite nam se u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga u petak, 27. siječnja 2023. godine od 18 sati do ponoći.

Mursko Središće

Posljednji petak siječnja rezerviran je za Noć muzeja, a u Murskom Središću je prošle godine svečano otvoren interpretacijski centar Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Ove će se godine tako i Mursko Središće po prvi put uključiti u obilježavanje Noći muzeja.
Svečano otvorenje bit će u 17 sati, a Cimper će biti otvoren za posjetitelje sve do 23 sata.

Svi posjetitelji mogu sudjelovati i u nagradnoj igri te osvojiti atraktivne hoodice, kratke majce i torbe koje su nastale na projektu „Energy tour“.

U postavu nas čekaju i razna iznenađenja, neke će legende oživjeti, a o čemu je točno riječ, uvjerite se sami. Posjetitelji će moći uživati u čaju i kuhanom vinu.

Ne zaboravite ponijeti i svjetiljke (dovoljne su i one na mobitelima), jer idete u rudnik.

Med dvemi vodami u Križovcu

Treću godinu zaredom Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu i Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode pridružuju se popularnoj manifestaciji Noć muzeja ’23.

Osamnaesta po redu Noć muzeja održat će se u brojnim hrvatskim muzejskim prostorima u petak 27. siječnja 2023. godine. Centar za posjetitelje Med dvemi vodami za Noć muzeja ’23 organizirao je izložbu fotografija, putopisno predavanje, razgled postava i druženje na otvorenom. Slijedom ovogodišnje teme Noć muzeja (Muzeji su važni!), naglasak ovogodišnjeg programa u Centru Med dvemi vodami dan je neživoj prirodi. Javnost se želi senzibilizirati o potrebi očuvanja neživog svijeta. Stoga je krilatica Noć muzeja ’23 u Centru Med dvemi vodami: Čuvajući neživi svijet, čuvamo živi.

Izložba fotografija

U 18 sati otvorit će se izložba fotografija povodom 100. obljetnice prve speleološke disertacije u Hrvatskoj “DR. JOSIP POLJAK, PEĆINE HRVATSKOG KRŠA, 1922. – 2022.” Autori izložbe su Sanja Japundžić i Nenad Buzjak. Izložba će biti dostupna za razgled do 24. veljače 2023. godine. Doktor Josip Poljak bio je vrhunski fotograf te autor brojnih speleoloških nacrta i skica. Snimio je više tisuća negativa, dijapozitiva i staklenih ploča. Nekoliko stotina crno-bijelih snimaka iz njegove fotografske ostavštine odnosi se na speleologiju. Taj se vrijedan materijal danas čuva u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju. U Muzeju se čuvaju i Poljakovi terenski dnevnici s bilješkama, opisima špilja i jama te njihovim nacrtima koje je objavljivao u svojim radovima. Njegove zasluge u speleološkim istraživanjima Hrvatske prepoznate su kao izniman doprinos speleologiji pa ga je tek osnovano Speleološko društvo Hrvatske (SDH) 1954. godine izabralo za svog prvog predsjednika. Zbog obaveza u Muzeju i poodmaklih godina, Poljak tu dužnost nije mogao obavljati pa je izabran za doživotnog počasnog predsjednika. U njegovu čast i spomen, SDH 1984. godine ustanovljuje diplomu i plaketu “Dr. Josip Poljak” kao najveće speleološko priznanje.

Putopisno predavanje

Dubravko Šincek održat će putopisno predavanje Đurđevečki peski, šetnja pješčanim dinama. Predavač je po struci geotehničar. Bavi se speleološkim i florističkim istraživanjima. Jedan je od najboljih poznavatelja brdskog dijela sjeverozapadne Hrvatske. Autor je knjige Biljni svijet Ivančice i Ravne gore, te koautor knjiga Botanički važna područja Hrvatske i Đurđevečki peski, također je autor i koautor nekoliko florističkih i speleoloških stručnih radova i elaborata. Predavanje kreće u 18:15.

Razgled galerijskog postava

Posjetitelje će kroz kroz galeriju Mura i Drava te brvnaru Moj hrast Adam provesti stručni interpretatori Centra u četirima terminima: 19, 20, 21 i 22 sata. Za razgled se potrebno prijaviti na mreži. Prijava se može potražiti na mrežnoj stranici med-dvemi-vodami.info te na mrežnoj stranici medjimurska-priroda.info. U suradnji s lokalnom zajednicom naselja Križovec na Trgu međimurske prirode posjetitelji će se moći družiti uz tople napitke. U pripremi je i otvoreno ognjište. Obrazac za rezervaciju termina za Noć muzeja u Centru Med dvemi vodami potražite na poveznici na internetskoj stranici ovog muzeja.

Ulaz na sva događnja, od 18 do 23 sata, je slobodan.

Kultura

U srijedu u palači Herzer predavanje posvećeno židovskoj obitelji Schönwald u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu „Srijede u Muzeju“ 31. svibnja u palači Herzer GMV-a održava se predavanje posvećeno židovskoj obitelji Schönwald u Varaždinu.  

– Dobro jutro, dobar dan / kuda ideš moj dragan? / Idem Šenvaldu u dućan / tamo je dobar kilogram. / Mere vaga je baš prava / svakom čovjeku odgovara. / Idi, idi dragi moj da / budeš i ti kupac moj – ovaj propagandni štiklec ostao je u sjećanju potomaka obitelji Schönwald, koja se početkom 19. stoljeća doselila u Varaždin, gdje su se mnogi od njih bavili trgovinom.

Obitelj Josipa Schönwalda imala je nekoliko trgovina mješovitom robom. U Varaždinu je od 1891. do 1939. godine, prema podacima Matice rođenih, vjenčanih i umrlih Izraelitične bogoštovne općine, bilo 18 osoba prezimena Schönwald.

Tijekom Drugoga svjetskog rata članovi obitelji Schönwald deportirani su u logore.

Iz te obitelji jedina koja je preživjela holokaust i nacistički logor, gospođa Biserka Haberfeld rođ. Militz, danas boravi u Izraelu, a svoje iskustvo podijelit će s posjetiteljima ove „Srijede u Muzeju“.

O obitelji Schönwald i njezinu djelovanju i doprinosu razvoju Varaždina tom prigodom govorit će Štefica Pokorny, profesorica savjetnica na Gospodarskoj školi u Varaždinu.

U glazbenom dijelu programa nastupit će učenice Glazbene škole u Varaždinu Jana Kelemen (flauta) i Lucija Čehok (klavir) te Barbara Pokorny (sopran), studentica na KUG-u, Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO U jedinstvenom varaždinskom muzeju otvorena izložba par excellence

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski Muzej anđela prvi je i jedinstven tematski muzej u regiji, koji u gradu postoji od 2011. godine.

Dom je to brojnim slikama bajkovitoga varaždinskog slikara Željka Prsteca, koji je vizure anđela ponad baroknoga grada naprosto uselio pod krovove prvoga hrvatskog glavnog grada. Muzej anđela dom je brojnim umjetninama nastalima u mislima umjetnika koji sa sjetom i poštovanjem gradi budućnost protkanu prošlošću stare barokne jezgre. Nastali su tako umjetnički radovi koje u Muzeju anđela redovito traže posjetitelji. Desetljeće već ovaj muzej krije nešto vrlo impresivno – na stotine malih bića, naoko nevidljivih, koja pričaju priče iz prošlih vremena. Anđele, manje i veće, sa svih strana zemaljske kugle. No, krenimo redom.

U prostoru Muzeja redovito se odvijaju različita događanja koja za cilj imaju predstavljanje Varaždina kao grada u kojem spavaju anđeli. Muzej anđela 10 godina prikuplja anđele iz cijeloga svijeta te je tako stvorio zbirku od nekoliko stotina različitih anđela. Posjetitelji Muzeja, građani grada kao i domaći i strani turisti, te ljudi koji nikada nisu posjetili Muzej anđela, doznavši za projekt prikupljanja anđela, svoje anđele dostavljaju poštom i raznim dostavnim službama. Na taj je način Muzej anđela od anonimnih ali i poznatih donatora stvorio zavidnu zbirku, koja broji više od 700 anđela koji sa sobom nose svoju ili priču donatora, priču zemlje iz koje dolaze, vjersku ili pak priču strastvenih sakupljača – ljubitelja umjetnosti, od kojih neki iz svoje kućne zbirke anđela ustupili i više od 100 komada ovih tajnovitih bića. Drugi pak su Muzeju anđela ručno izradili i dostavili anđele od različitih materijala, veličina i oblika. Kako bi svaki od doniranih anđela dobio svoje zasluženo mjesto u vitrini Muzeja, i kako bi posjetitelji mogli pročitati najzanimljivije priče, organizirana je izložba anđela pod nazivom „Mjesto u kojem spavaju anđeli cijeloga Svijeta“.

Muzej anđela ovaj je projekt od značaja za očuvanje i razvoj kulture grada prijavio na natječaj za dobivanje sredstava od Varaždinske županije, a Županija je tako prepoznala i financijski  nagradila ovu jedinstvenu priču, omogućivši Muzeju anđela dodatnu potporu u kvalitetnoj promociji kulturnog sadržaja par excellence.

Naime, iako je Muzej anđela sam po sebi nezaobilazno mjesto posjeta za ljubitelje umjetnosti i anđela iz cijeloga svijeta, izložba ovakvog sadržaja zasigurno javnosti predstavlja jedinstven doživljaj u kojem anđeli pričaju svim jezicima Svijeta i ne rade razliku među ljudima bez obzira na nacionalnost ili vjeru, što jest jedan od ciljeva ovoga projekta. Zahvaljujući sredstvima iz programa javnih potreba u kulturi Varaždinske županije u 2023. godini, ova zanimljiva izložba sada je postavljena na puno većem prostoru nego ranije, a za pojedine anđele ispisana je priča dostavljena od strane donatora.

Otvorenje izložbe i vođenje programa povjereno je vlasniku Muzeja anđela i osnivaču ovoga jedinstvenog bajkovitog Muzeja Željku Prstecu koji je svoje slikarstvo proteklih desetljeća predstavio hrvatskoj i svjetskoj javnosti čvrsto se tako pozicionirajući na karti poznatih i priznatih hrvatskih umjetnika – slikara. Izložba je postavljena u posebnim vitrinama, a posjetitelji svoje doživljaje i dojmove upisuju u knjigu dojmova.

Samo je otvorenje izložbe „Mjesta gdje spavaju anđeli cijelog Svijeta“ upriličeno uz 13. rođendan Muzeja anđela, uz pripomoć živih anđela i uz nezaobilazni „Ajngelekov napitek”, dok će fotografije ove svečanosti biti korištene prilikom izrade prigodnog kataloga, i u digitalnom obliku.

A anđeli? Oni su različitih oblika i dimenzija, izrađeni od različitih materijala. Izloženi su na način da je svaki anđeo postavljen na svoje posebno zasluženo mjesto i uz  istaknutu priču kao poruku posjetiteljima. Donacije su u Muzej pristigle sa brojnih kontinenata i različitih zemalja, iz SAD-a, Australije, Singapura, Japana, Turske, Škotske, Nizozemske, Njemačke, Irske, Kine, Mongolije, Rumunjske, sa Malte, Cipra, Kube, i brojnih drugih. Anđeli se pažljivo čuvaju, te su arhivirani i popisani, a obzirom da kontinuirano pristižu nove donacije djelatnici Muzeja ozbiljno promišljaju o usklađivanju djelatnosti Muzeja sa Zakonom o muzejima kao i skorašnjem dodatnom proširenju izložbenog prostora.

Izložba „Mjesta gdje spavaju anđeli cijeloga Svijeta” može se razgledati svakodnevno u radno vrijeme Muzeja sve do kraja 2023. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje