Povežite se s nama

U fokusu

Nenad Kudelić: Zdravstvena inspekcija je napravila svoje, a sada slijedi unutarnji nadzor!

Objavljeno:

- dana

Nakon što je javnost čekala gotovo dva tjedna, napokon se oko „Afere psihijatar“ oglasio Nenad Kudelić, ravnatelj varaždinske Opće bolnice, koja se kako njezin ravnatelj ističe u priopćenju „strogo ograđuje od bilo kakvih postupaka, te najoštrije  osuđuje bilo kakav oblik nasilničkog ponašanja, spolnog zlostavljanja, pedofilije ili tome slično“.

– Ističemo kako se u ovom trenutku u Općoj bolnici Varaždin (OBV), a nakon informacija koje su pristigle putem medija, te budući da do sada zaprimljenih pritužbi na rad prozvanog doktora nije bilo, provode  određene radnje – stoji u priopćenju.

Naime, ravnatelj OBV, Nenad Kudelić, dr.med. je 7. rujna nazočio sastanku Stručnog kolegija Odjela za psihijatriju, kao što povremeno sudjeluje u radu stručnih kolegija pojedinih odjela. On to čini pogotovo kada postoji potreba reorganizacije službe ili je riječ o nekim drugim medicinskim pitanjima ili pak pritužbama.

Tko je u pravu?

Nakon tog sastanka na kojem se prvenstveno razgovaralo o reorganizaciji rada Odjela za psihijatriju, a s obzirom na novonastale okolnosti, ravnatelj je 8. rujna voditeljici Odjela za psihijatriju, dr. Maji Vincek, izdao naputak pod nazivom „Raspored rada Odjela za psihijatriju za mjesec rujan i listopad 2020.”

U njemu se ističe – da s obzirom na javne izjave osoba koje su podnijele zahtjeve za pokretanje disciplinskog postupka, radi pružanja zdravstvene zaštite pacijentima sukladno ugovornim obvezama – da se privremeno odredi promjena rasporeda rada. Krajnji cilj je da se svim zaposlenicima“ omoguće uvjeti rada sukladno medicinskoj etici i deontologiji“.

Ovim zahtjevom za promjenu rasporeda rada OBV se ne određuje prema postupcima niti jedne strane u naprijed spomenutom disciplinskom postupku pri Komori, već u okvirima postojećih zahtjeva podnositelja zahtjeva i osobe protiv kojih je podnesen zahtjev, što bi omogućilo da Odjel za psihijatriju neometano radi.

Konkretno, u ovom slučaju je riječ o načinu rada gdje prozvani doktor ne radi ambulantne preglede i ne radi samostalno s pacijentima, pojašnjavaju iz OB Varaždin.

Također, prozvani je doktor podnio zahtjev za promjenom mjesta rada! Štoviše, od petka 11. rujna  on je premješten na rad u Službu za kronično liječenje i palijativnu skrb u Novom Marofu, gdje radi u sklopu Odjela za palijativnu skrb u timskom radu.

U priopćenju napominju  i da je odmah imenovano Povjerenstvo, te je pokrenut izvanredni unutarnji nadzor u bolnici. Također, u OBV je 10. i 11. rujna obavljen Zdravstveno inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva, kojem je predočena sva dostupna dokumentacija unutar bolnice.

Ipak premještaj

Nadzor je u tijeku, kao i unutarnji nadzor OBV-a, a po dobivanju konačnog mišljena od strane imenovanog povjerenstva, bit će poduzete i odgovarajuće radnje. Ne manje značajno je i da će javnost biti pravovremeno obaviještena o svemu.

Protiv prozvanog psihijatra u službenoj evidenciji OB Varaždin nema nikakvih pritužbi, osim one iz 2012. godine. Ta pritužba nije vezana uz ovu temu, već s obradom pacijenta putem hitne službe. Naime, zbog odbijanja pregleda pacijenta, izdano je upozorenje iz radnog odnosa od tadašnjeg ravnatelja.

S obzirom na to da se u pojedinim medijima spominje određeno pokretanje postupka od strane bivše voditeljice Odjela za psihijatriju dr. Zemire Medved, a da o tome u bolničkoj arhivi čak niti nakon provjere dokumentacije nije pronađena službeno zaprimljena dokumentacija, ravnatelj je imenovao Povjerenstvo za ponovnu provjeru službene dokumentacije.

Namjera je da se utvrdi postoji li u dokumentaciji Odjela za psihijatriju ili Uprave OBV bilo kakav dokument, jer riječ je o navodnim događanjima otprije više godina i prije imenovanja dr. Kudelića za ravnatelja ustanove.

U ovom trenutku, a prema dokumentaciji iz 2015. i 2016. godine, ne postoji nikakav službeni podnesak prema upravi OB Varaždin od strane doktorice i tadašnje voditeljice Odjela, Zemire Medved.

No, iz dostupne dokumentacije je vidljivo da je dr. Zemira Medved podnijela zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka pri Hrvatskoj liječničkoj komori, a da o tome OB Varaždin nije obaviještena.

U OB Varaždin ističu da nema nikakvih podataka, posebice o pokretanju disciplinskog postupka, niti o rezultatima tog postupka. Kako bi u potpunosti bilo jasno je li dr. Medved pokrenula disciplinski postupak, bez da je obavijestila OB Varaždin i koji su rezultati tog eventualnog disciplinskog postupka, upućen je službeni upit Hrvatskoj liječničkoj komori.

Nakon toga, 2019. godine  OB Varaždin je od Hrvatske liječničke komore zaprimila zahtjev za očitovanjem u vezi disciplinskog postupka koji je prozvani psihijatar pri Komori pokrenuo protiv dr. Zemire Medved. U konačnici, Komora je dr. Medved proglasila odgovornom što je izradila i potpisala dokument pod nazivom „Uvid u osobnost …”. U njemu je, tvrde u bolnici, zajedno s Nebojšom Buđanovcem i Draženkom Topol Vukmirović iznijela svoja zapažanja, tzv. promišljanje „Uvid u osobnost …”.

Potom je Komora donijela zaključak da su se u dokumentu spomenute osobe držale činjenične tvrdnje kojom se šteti ugledu i časti podnositelja zahtjeva i članova njegove obitelji.

Dakle, dr. Medved je povrijedila odredbe kodeksa medicinske etike i deontologije Hrvatske liječničke komore i svojim ponašanjem prema drugom liječniku povrijedila ugled liječničke profesije čime je počinila lake disciplinske povrede te joj se, na temelju članka 73, stavka 3 Pravilnika od strane Hrvatske liječničke komore izrekla opomena.

Disciplinski postupak

Naposljetku je 2020. godine, Hrvatska liječnička komora zaprimila u ožujku zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv prozvanog psihijatra od  strane Petre Milković, Nebojše Buđanovca i Slavka Skomana, a taj zahtjev OB Varaždin zaprimila je 18. lipnja 2020. Na sva ta tri podneska se OBV očitovala. U očitovanju stoji da „protiv prozvanog psihijatra OB Varaždin nema službeno podnesenih prijava ni od radnika ni od pacijenata“.

Na kraju priopćenja, u OBV-u se osvrću i na još neke informacija koje su se pojavile u javnosti. Riječ je o narkoticima, za koje tvrde da „nema nikakvog govora o nestajanju narkotika iz OB Varaždin“.

Podsjećamo, riječ je o redovitoj kontroli poslovanja HZZO-a iz 2018. godine, gdje su utvrđene nesukladnosti jednoobraznog vođenja knjiga. Bolnica je poduzela po tom inspekcijskom nalazu određene radnje, nakon čega je HZZO proveo ponovnu kontrolu u kojoj se navodi „da su te nepravilnosti djelomično ispravljene“. U  toj drugoj kontroli se nigdje ne navodi Odjel za psihijatriju, čime se medijske spekulacije o nestajanju narkotika i povezanosti prozvanog psihijatra, pokazuju netočnim.

Dodajmo, da je OBV trenutno u fazi uvođenja elektronskog načina vođenja knjige narkotika, kako bi se ubuduće izbjegle bilo kakve neusklađenosti vođenja te knjige na razini ustanove. Ono što je važno spomenuti je i to da OB Varaždin uvjerava javnost da za „sve narkotike ima sljedivost njihove primjene“.

U fokusu

Nova godina donosi nove poslove: Prilike i za kandidate bez iskustva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite vaš potencijal i pronađite posao po vašoj mjeri! U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan. Prijavite se i sretno!

Nord Produkt d.o.o. zapošljava terenskog komercijalista (m/ž) na području Međimurske i Varaždinske županije. Ključne su odgovornosti vezane za realizaciju prodajnih ciljena po razdobljima, proizvodima i planiranim prihodima, prezentaciju asortimana prema kupcima, poslove realizacije prodaje i postprodajnih aktivnosti. Od kanidata se očekuju srednja stručna sprema te radno iskustvo od najmanje dvije godine na istim ili sličnim poslovima. Potrebno je izvrsno poznavanje rada na računalu, aktivno znanje engleskog jezika te aktivna vozačka dozvola B kategorije. Prijavite se.

NTH Mobile d.o.o. u potrazi je za Customer care agentom za slovački jezik (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijave se zaprimaju do 5.3. Od kandidata se očekuju napredne komunikacijske vještine i poznavanje slovačkog i engleskog jezika, poznavanje rada na računalu, inicijativna i ustrajnost, izuzetna preciznost te jasna i koncizna pisana i usmena komunikacija. Aplicirajte.

Workforce za potebe klijenta zapošljava referenta prodaje CNC strojeva i postrojenja za obradu metala (m/ž) u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji. Prijaviti se možete najkasnije do 15.3. Posao obuhvaća aktivnu potragu za novim kupcima, obilazak terena zbog praćenja potreba kupaca, planiranje, primjenu i razvoj prodajnih aktivnosti. Potrebna je minimalno srednja stručna sprema tehničkog ili ekonomskog smjera, a poželjno je iskustvo rada. Traži se napredno znanje rada na računalu te poznavanje stručnog ili engleskog jezika u govoru i pismu. Aplicirajte ovdje.

Ljekarna Katica Vodopija – Štorga zapošljava magistra farmacije (m/ž). Mjesto rada je Novi Marof, a prijaviti se možete najkasnije do 19.3. Uvjeti su završen farmaceutsko-biokemijski fakultet i položen stručni ispit, posjedovanje licence za rad, usmjerenost na zadovoljstvo pacijenata te izvrsne komunikacijske vještine. Poslodavac nudi izvrsne uvjete rada i stimulirajuća primanja. Poslodavac isto tako nudi pomoć u traženju smještaja. Provjerite više putem linka.

Mehanika Štriga zapošljava prodavača rezervnih dijelova za traktore i građevinske strojeve (m/ž). Mjesto rada je Ljubešćica, a prijave se zaprimaju do 17.3. Uvjeti su minimalno završena srednja škola, poznavanje rada na računalu, komunikativnost i spremnost za rad s ljudima. Poslodavac nudi stimulativna primanja. Provjerite detalje ovdje.

MDV Plus d.o.o. zapošljava voditelja skladišta (m/ž) u Varaždinu. Prijave su otvorene do 5.3. Uvjeti su minimalno srednja stručna sprema ekonomskog ili tehničkog smjera te obvezno iskustvo s drvnim programom i građevinskim materijalom. Poslodavac nudi mogućnost rada na neodređeno. Više na linku.

Colas Hrvatska d.d. traži rukovatelja građevinskim strojem – rukovatelja grejderom (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a rok prijave je 26.3. Uvjeti su srednja stručna sprema tehničkog ili drugog odgovarajućeg usmjerenja, osposobljenost za rukovanje strojevima za polaganje asfalta te posjedovanje vozačke dozvole B kategorije. Detalje pronađite ovdje.

MIV d.d. traži vodoinstalatera (m/ž) u Varaždinu. Rok prijave je 25.3. Uvjeti za rad su razvijene radne navike, pozitivan odnos prema radu, predispozicija za timski rad. Potrebna je srednja stručna sprema. Posao obuhvaća postavljanje novih i održavanje postojećih vodovodnih instalacija, odvoda, montaža novih sanitarnih uređaja. Više na linku.

Utiliter d.o.o. traži komercijalista u prodaji (m/ž) u Varaždinu. Prijave se zaprimaju do 1.3. Potrebno je više osoba na poziciji. Očekuje se srednja stručna sprema i godinu dana radnog iskustva. Potrebna je vozačka dozvola B kategorije. Posao obuhvaća obilazak prodajnih mjesta, rad po unaprijed dogovorenim i definiranim dnevnim rutama obilazaka prodajnih mjesta i slično. Detalje pronađite ovdje.

LTH Alucast d.o.o. traži transportnog radnika (m/ž) u Čakovcu. Možete aplicirati do 31.3. Rad uključuje izvođenje unutarnjeg transporta, pravilno slaganje i preslagivanje robe u skladu s propisima, nadzor stanja viličara i uređaja na njemu. Potrebna je srednja stručna sprema. Provjerite više ovdje.

Sretno kandidatima!

Za dodatne poslove iz Međimurske i Varaždinske županije kliknite nalink i pretražite poslove koji su trenutno raspoloživi za prijavu. Sretno u pronalaženju posla. 

Vaš posao.hr. 

Nastavite čitati

U fokusu

Od 1. ožujka mijenja se i vozni red Vincekovih buseka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog nešto povoljnije epidemiološke situacije, mijenja se vozni red buseka tvrtke Vincek koja na temelju Ugovora o koncesiji obavlja komunalnu djelatnost prijevoza putnika u javnom prometu na području Grada Varaždina

Novi vozni red na svim linijama primjenjivat će se od 1. ožujka.

Koncesionar je dužan pridržavati se odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te općih i posebnih preporuka HZJZ za sprječavanje zaraze.

Nastavite čitati